2010
Ніколи, ніколи, ніколи не здавайтеся!
Травень 2010


Ніколи, ніколи, ніколи не здавайтеся!

Чого Господь чекає від вас? Він бажає, аби ви були сміливими і доброчесними дочками Бога, які віддано живуть кожного дня, щоб залишатися гідними отримати благословення храму.

Зображення
Mary N. Cook

Минулого серпня ми взяли кількох наших онук до Timpanogos Cave National Monument, одного з найпопулярніших місць в Юті. Щоб дістатися печери, там необхідно пішки подолати два з половиною кілометри нелегкого шляху, але зусилля варті того, щоб побачити красиві спіральні утворення тієї печери. Я була впевнена, що дев’ятирічній Рут буде не дуже важко, але не була певна, що у шестирічної Кароліни вистачить сили та витривалості подолати увесь шлях.

На початку пішого походу у нас у всіх був піднесений настрій і спершу ми досить швидко рухалися вимощеним шляхом. Позначка, яка відмічала чверть шляху, прийшла швидко, але до позначки половини шляху ми йшли довше. Кароліна почала втрачати ентузіазм. Рут було легше і вона заохочувала Кароліну не здаватися. Ми вповільнили крок, щоб Кароліна не відставала. Потім настав момент, коли здалося, що усе пішло не так. Здійнявся сильний вітер і приніс хмару пилу, через яку було важко щось побачити. Це було трохи страшнувато, але ніби цього було недостатньо, ми побачили знак із написом: “Місце розповсюдження гримучих змій. Не сходьте зі шляху. Не порушуйте правил безпеки”.

Ми ледве йшли, подолавши три чверті відстані до нашої мети, але попереду на нас чекала найкрутіша частина підйому на гору. Втомлена, перелякана, невпевнена у своїй здатності йти, Кароліна сіла і зі сльозами промовила: “Я здаюся! Я не можу йти далі!”

Ми сіли і поговорили про те, що нам слід зробити. Ми склали план. Ми вирішили рахувати наші кроки і подивитися, що ми відчуємо через сто кроків. Рут і я запевнили Кароліну, що ми допоможемо їй. Ми мали шукати на шляху щось приємне і ділитися нашими відкриттями. Ми навіть співали пісні Початкового товариства.

Все змінилося. Кароліна вирішила слідувати плану. Сто кроків показали, що неможливе стає можливим. Кароліна знала, що ми їй допоможемо, і коли ми намагалися побачити щось хороше навколо нас і співали пісень, наш настрій піднявся.

Чи було у вас відчуття страху і розчарування, коли перед вами поставала проблема, яка здавалась значно більшою за вашу здатність подолати її? Чи хотілося вам колись здатися?

Уявіть, що мав відчувати Ісус Навин, який зайняв місце пророка Мойсея, усвідомлюючи, що йому треба вести дітей Ізраїля до обіцяної землі. Мені здається, що часом йому хотілося здатися. Проте Господь утішав його, нагадавши три рази бути сильним і відважним (див. Ісус Навин 1:6–9). З вірою в те, що Господь не полишить їх, діти Їзраїлеві пообіцяли: “Усе, що накажеш нам, ми зробимо” (Ісус Навин 1:16).

В Писаннях є багато прикладів чоловіків і жінок, які з великою сміливістю робили те, що заповідав Господь, навіть коли завдання здавалися неможливими, навіть коли їм, мабуть, хотілося здатися.

Чого Господь чекає від вас? Він бажає, аби ви були сміливими і доброчесними дочками Бога, які віддано живуть кожного дня, щоб залишатися гідними отримати благословення храму і повернутися до Нього. У сучасному світі для цього необхідно мати сміливість. У вас є план спасіння, завдяки якому це можливо. Моральна свобода волі, здатність вибирати—це суттєва частина цього плану. Ви вже вибирали правильно. До того як ви народилися, ви вибрали прийти на землю, щоб отримати тіло і показати себе. Ви обрали христитися, що є першим необхідним обрядом на шляху до вічного життя. Зараз ви проживаєте смертне життя, де ви продовжуєте робити вибір, навчатися і зростати. Укладення священних завітів та отримання храмових обрядів є ще одним важливим кроком у цьому плані.

Проте в міру вашого зростання, молоді жінки, шлях стає крутішим, і вам мабуть захочеться здатися. В житті з’являється більше труднощів, на кожному кроці виникають спокуси та постає необхідність приймати рішення. Сатана буде роздувати вітри збентеження, які, можливо, змусять вас сумніватися, чи дійсно ви бажаєте йти цим шляхом. У вас може з’явитися спокуса спробувати інший маршрут, навіть коли там будуть виставлені попередження про небезпеку. Ви можете сумніватися у своїх здібностях і можете цікавитися, як одна молода жінка: “Чи це дійсно можливо—залишатися доброчесною у сьогоднішньому світі?” Відповідь, мої молоді друзі—“Так!” І моя порада вам така сама, яку дав Уїнстон Черчілль під час Другої світової війни: Ніколи, ніколи, ніколи не здавайтеся! (див. “Never Give In”, [speech, Harrow School, London, England, Oct. 29, 1941]).

Це вимагатиме великої сміливості, але у вас є Його план спасіння! Що допоможе вам слідувати плану і бути сміливими і доброчесними дочками Бога? По-перше, крок за кроком здобудьте сильне свідчення. По-друге, просіть про допомогу Небесного Батька, Ісуса Христа, вашу сім’ю та інших, хто підтримає ваш вибір слідувати плану. І зрештою, живіть гідно супроводу Святого Духа.

Розповідаючи про важливість отримання сильного свідчення, Президент Томас С. Монсон пообіцяв молодим жінкам: “Ваше свідчення, якщо його постійно підживлювати, збереже вас у безпеці” (“Нехай у вас буде сміливість”, Ліягона, трав. 2009, с. 126).

“Завдяки досвіду ваше свідчення поступово зростатиме. Жоден не отримує повного свідчення відразу” (Стійкі у вірі: Довідник з євангелії [2004], с. 121). Ви пам’ятаєте, що для того, щоб піднятися по найкрутішій частині гори, ми робили це крок за кроком. Щоб здобути свідчення, ви маєте крок за кроком живити його. “[Ваше свідчення] зростатиме, коли ви приймете рішення дотримуватися заповідей. Надихаючи і зміцнюючи інших, ви побачите, що ваше свідчення продовжує розвиватися. Якщо ви [встановите особисті звички молитви, вивчення Писань, виконання заповідей та служіння оточуючим], ви будете благословенні моментами натхнення, які [зміцнять] ваше свідчення” (див. Стійкі у вірі, c. 121).

Програма “Особистий розвиток” надає вам чудові можливості крок за кроком зміцнювати особисте свідчення. Виконання проектів та завдань—це маленькі кроки, які зміцнять ваше свідчення про Ісуса Христа, у той час як ви будете пізнавати Його вчення і регулярно застосовувати їх у житті. Це постійне зміцнення утримає вас на безпечному шляху.

По-друге, звертайтеся по допомогу до оточуючих, щоб отримати додаткову силу і підтримку. Спочатку зверніться з молитвою до Небесного Батька. Ви—Його дочка. Він знає і любить вас. Він чує ваші молитви і дає на них відповідь. Багато разів у Писаннях вас навчали: “моліться завжди” (див. наприклад УЗ 90:24). Якщо ви будете молитися, Господь буде з вами, як Він був з Ісусом Навином.

Ми всі потребуємо допомоги Спасителя, щоб слідувати плану та повернутися до нашого Батька на Небесах. Можливо ви зробили якісь помилки чи почали йти іншим шляхом. “Оскільки Господь любить [вас] і віддав за [вас] Своє життя, [ви] може[те] каятися… Викупительна жертва Ісуса Христа дає [вам] можливість отримати прощення своїх гріхів” (Товариство молодих жінок. Особистий розвиток, [буклет, 2009] с. 71). “Чим скоріше ви покаєтеся, тим швидше знайдете благословення, що приходять із прощенням” (Заради зміцнення молоді [брошюра, 2001], с. 30).

Вирішіть зараз робити все необхідне, щоб покаятися: “Гідно причаща[йтеся] щотижня і наповню[йте] своє життя чеснотними вчинками, які дадуть духовну силу. Якщо [ви будете] це робити, зросте [ваша] здатність чинити опір гріху, дотримуватися заповідей і наближатися до Ісуса Христа” (Товариство молодих жінок. Особистий розвиток, с. 71).

Пророки останніх днів є на землі також і для того, щоб допомогти вам. Пророки промовляють про сьогодення. Прислухайтеся до їх слів. Вони дадуть вам знаки попередження про небезпеку та втримають на безпечному шляху. Дороговкази, які стосуються саме вас, є у буклеті Заради зміцнення молоді. “Йди за пророком, і не звертай” (Збірник дитячих пісень, “Йди за пророком”, с. 58–59).

Одним з найбільших благословень плану є те, що ми організовані у сім’ї. У вас є батьки, чиї мудрість і досвід перевищують ваші і допоможуть вам досягти свого божественного потенціалу. Довіряйте їм. Вони бажають вам тільки найкращого.

Вчіться у своєї матері, бабусі та інших праведних жінок із сильними свідченнями. Роль матері в плані—це живити. Матері, ніхто не любить ваших дочок так, як ви. Ви—найкращий провідник, вчитель та приклад. Ми сподіваємося, що ви приймете запрошення працювати над програмою “Особистий розвиток” разом з вашою дочкою. Попрацювавши з моєю матір’ю над цінністю “Цнотливість”, можу сказати, що ваші стосунки зміцняться і ви будете благословенні взаємною любов’ю, підтримкою та заохоченням.

Молоді жінки, вибирайте гарних друзів, які підтримають ваш праведний вибір слідувати плану. Ми знаємо, що як Рут, яка заохочувала Кароліну, багато хто з вас може зробити чимало для зміцнення одна одної. Після того, як ви отримаєте звання “Зріла молода жінка”, настане ваша черга бути “старшою сестрою”. Отримання нагороди “Почесна бджола” дасть вам можливості зміцнювати іншу молоду жінку своїм праведним прикладом та свідченням, допомагаючи їй виконувати програму “Особистий розвиток”.

Зрештою, живіть достойно супроводу Святого Духа. Коли ми допомагали Кароліні, шукали те хороше, що було навколо нас, і навіть співали пісень Початкового товариства, ми запрошували Духа. Ми відчували любов, радість і спокій, які є плодами Духа (див. Галатам 5:22). Вам буде потрібен той спокій і запевнення, коли Сатана намагатиметься заплутати вас вітрами сумнівів, коли у вас буде спокуса піти іншим шляхом, чи коли інші будуть недобрими до вас чи висміюватимуть ваші вірування.

Дозвольте мені поділитися з вами історією Джулі, молодої жінки, яка змогла справитися з проблемою, слідуючи підказці Святого Духа. Одного дня вона вивчала Старий Завіт і до неї прийшла думка: “Прочитай Матвій 5. Прочитай Матвій 5”. Вона подумала: “Чому мені в голову прийшла думка читати Новий Завіт?” Вона підкорилася цій підказці і прочитала у Матвія: “Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує” (Матвій 5:44).

Наступного дня у неї виникла складна ситуація з друзями, які були недобрими і зрадили її. Спочатку вона дуже сумувала, але потім подумала: “Мене готували до цього. Дух підказав мені читати Матвія і я маю бути доброю і молитися за моїх друзів”. Маленький крок, читання Писань, підготував її поводити себе так, як це робив би Христос. З того досвіду вона отримала запевнення, що Господь знає її і через підказки Святого Духа вона знала, що їй треба робити.

Мої дорогі молоді жінки, сьогодні я зустріла багато кого з вас, хто як і Джулі не здалися, коли постали перед важкими обставинами, але вибрали слідувати плану. Я молюся, щоб крок за кроком ви продовжували зміцнювати своє свідчення. Звертайтеся за допомогою до нашого Небесного Батька, до Ісуса Христа, до пророків та інших, хто підтримає ваше рішення жити за планом. Живіть доброчесним життям, щоб з вами був супровід Святого Духа, який поведе вас безпечним шляхом. Я свідчу, що якщо ви все це зробите, Господь буде з вами і ви зможете залишатися на шляху, який веде до храму і до вічного життя. “Будьте сильними і відважними” (Ісус Навин 1:9) і ніколи, ніколи, ніколи не здавайтеся! В ім’я Ісуса Христа, амінь.