Семінарія
Блок 7: День 2, 2 Нефій 17–20


Блок 7: День 2

2 Нефій 17–20

Вступ

У 2 Нефій 17–20 Нефій написав, що Ісая намагався переконати царя Юдеї і його народ довіряти Господу замість того, щоб входити у світські змови. З допомогою символів і натяків—образів, які представляють великі істини і свідчать про них—Ісая пророкував стосовно подій свого часу, народження Ісуса Христа і знищення злочестивих під час Другого Пришестя Господа.

2 Нефій 17–18

Царство Юди отримує благословення, коли вони покладають довіру на Ісуса Христа

Щоб допомогти вам підготуватися до сьогоднішнього уроку, подумайте про якийсь час, коли ви опинилися в страшній ситуації. Чи пригадуєте ви, якою була ваша перша реакція? Коли ви будете вивчати 2 Нефій 17–18, спробуйте знайти пораду, дану Ісаєю тим, хто потрапив у важку або загрозливу ситуацію.

Коли ви будете вивчати 2 Нефій 17–18, вам потрібно знати про три невеличкі країни: Сирію, Ізраїль та Юдею, а також набагато більшу Асирійську імперію, яка прагнула завоювати ці маленькі країни. Продивіться наведену мапу і відповідну таблицю.

Зображення
мапа Ізраїля і Юдеї

Країна

Сирія

Ізраїль (Єфрем)

Юдея

Цар

Рецін

Пеках

Ахаз

Столиця

Дамаск

Самарія

Єрусалим

Прочитайте 2 Нефій 17:1–2 і подивіться на мапу. “Арам [Сирія] є спільником Єфрема” означає, що ці дві країни уклали союз або угоду. Спробуйте з’ясувати, хто на кого нападав. Пам’ятайте, що фраза “дім Давида” у вірші 2 стосується Ахаза і народу Юдеї.

Царства Ізраїля і Сирії прагнули завоювати царство Юдеї і змусити Юдею укласти з ними союз проти могутньої Асирійської імперії. У той час Асирія погрожувала завоювати всю ту частину світу. Ізраїль і Сирія вірили, що завоювавши Юдею, вони зможуть мати більшу кількість людей і більше засобів для боротьби з асирійцями, які вже підступали (див. 2 Нефій 17:5–6). Цар Ахаз розмірковував над тим, щоб укласти цей союз з Ізраїлем і Сирією.

Поміркуйте, що б ви зробили на місці царя Ахаза. З одного боку Асирія погрожує напасти на ваш народ. З іншого боку, Сирія та Ізраїль погрожують напасти на вас, якщо ви не приєднаєтеся до їхнього союзу, щоб воювати проти Асирії. Ісая жив у царстві Юдеї, і Господь направив його до Ахаза з посланням. Як, на вашу думку, ви б сприйняли послання від пророка, якби були на місці царя Ахаза?

  1. Прочитайте 2 Нефій 17:3–8 і підкресліть послання Господа до Ахаза і його народу, як воно було передано через пророка Ісаю. (Фраза “димлячі головешки” з вірша 4 має значення факела, чиє полум’я вже вигоріло—символ цих двох царств, їхнього розпаду і підкорення). Уявіть, що ви чули, як Ісая сказав це Ахазу. Пізніше ваш друг запитує вас, що сказав Ісая. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть два–три речення про те, як би ви відповіли своєму другові.

Ісая намагався допомогти царю і його народу покластися на допомогу Господа, а не довірятися нестабільним політичним союзам.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Чому, коли ми потребуємо допомоги, для нас важливо звертатися до Господа, а не сподіватися тільки на допомогу інших людей?

    2. Коли саме молоді люди можуть відчувати спокусу поставити свої стосунки з іншими людьми вище за стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом?

Господь сказав, що дасть Ахазу і царству Юдеї ознаку, що Він захистить їх і що їм не потрібно буде сподіватися на мирські союзи. Щоб дізнатися, що це за ознака, прочитайте 2 Нефій 17:14. Обведіть у цьому вірші слово Еммануїл. Поруч з цим віршем напишіть “Матвій 1:22–23”. Прочитайте Матвій 1:22–23, щоб з’ясувати значення імені-титулу Еммануїл.

Як на той час Ахазу могла допомогти ознака, яка означала “З нами Бог”? Як могло таке пророцтво Ісаї стосуватися також і народження Ісуса Христа через кілька століть після цього?

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

Щоб краще зрозуміти ознаку, пов’язану з народженням дитини, поміркуйте над таким поясненням старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів: “У цьому пророцтві є багато складових або паралелей, як і в багатьох інших писаннях Ісаї. Найперше значення, мабуть, стосувалося дружини Ісаї, чистої і доброї жінки, яка народила сина приблизно в цей час [див. 2 Нефій 18:3]. Ця дитина стала символом і натяком величнішого, майбутнього здійснення пророцтва, яке буде виповнено в народженні Ісуса Христа” (Christ and the New Covenant [1997], 79).

Зображення
Ісая пише про народження Христа

Ісая пророкував, що до того, як дитина виросте, Асирія переможе як війська Ізраїля (Єфрема), так і Сирії (див. 2 Нефій 17:15–25). Ознака, яка має значення “З нами Бог”, мала на меті запевнити царя Ахаза, що Бог буде з нами, коли ми довіряємо Йому, навіть у часи, сповнені труднощів і страху. Ви можете записати цей принцип у свої примірники Писань.

Прочитайте 2 Нефій 18:6–8 і підкресліть фразу “вод Сілоамських”. Води Сілоамські символізували для Ісаї заспокійливі, незмінні вплив і силу Бога, які надавали підтримку і мали враховуватися у політичному житті країни (див. 2 Нефій 18:6). Ісая згадував про води Сілоамські як протиставлення, оскільки народ Ізраїля і народ Юдеї відкинули Месію—“води Сілоамські”, або, спокійну, лагідну, незмінну, підтримуючу силу Бога. Отже, як і пророкував Ісая, цар Асирії та жахливий вплив разом зі спустошуючою силою його армії загарбників, яка представлена “водами ріки, сильними і великими”, завоювали Сирію та Ізраїль.

Щоб пояснити, що станеться з Юдеєю, Ісая поетично описав два зовсім різні потоки вод. Асирійське військо потім пішло на Юдею—яка описана словом земля. Але військо не перемогло Єрусалим—це описано такою фразою: “він заллє і затопить, він аж до шиї сягне”.

Прочитайте 2 Нефій 18:9–12 і зверніть увагу, скільки разів Господь радив Юдеї не вступати в союз з Сирією та Ізраїлем. Куди натомість, як записано в 2 Нефій 18:13, Господь через Ісаю порадив Юді звертатися за допомогою?

На той час, коли асирійці захопили Юдею і погрожували взяти Єрусалим, царство Юди мало нового царя. Його звали Єзекія. Він довіряв Господу і пророку Ісаї. Зрештою, 185000 асирійських воїнів були вбиті у своєму таборі ангелом Господа (див. 2 Царів 19:35; Ісая 37:36).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одне або кілька таких запитань:

    1. Чому небезпечно покладати довіру на речі і вплив світу, а не на Господа? (Ви можете подумати про ситуації, коли ви можете відчути спокусу прийняти рішення під дією страху).

    2. Коли ви зверталися до Господа за силою в той час, як спочатку відчували спокусу звернутися до інших джерел? Чого ви навчилися з цього досвіду?

    3. За правління царя Єзекії народ Юдеї був збережений від знищення, тому що вони прислухалися до поради Ісаї, даної Господом. Як дослухання до слів сучасних пророків може захистити вас від духовної шкоди?

2 Нефій 19:1–7

Ісая говорить про Месію

Чи доводилося вам тривалий час не бачити сонця або не відчувати його тепла? Якщо ні, уявіть, що ви перебуваєте в постійній темряві, без жодного доступу сонячного світла і тепла (наче весь час знаходитеся в темній кімнаті). Ісая використав схожий образ, щоб проілюструвати духовний стан людей, які жили без світла Ісуса Христа.

У 2 Нефій 19:1–2 згадується про дві землі. Прочитайте ці вірші і позначте назви цих двох земель.

Протягом століть до того часу, як Ісая написав ці вірші, відбувалося багато воєн з наміром захопити владу в цій місцевості, яка зараз відома як Свята Земля. Дехто називав цю місцевість “земл[ею] темно[ти] смерті” через те, що так багато людей втратили там своє життя під час битви. У часи Нового Завіту Назарет, Капернаум, Наїн і Кана знаходилися в місцевостях, офіційно відомих як землі Завулона і Нефталима. Це міста, де через більш як 500 років Ісус Христос провів більшість Свого часу, священнослужачи людям. Сьогодні ця місцевість відома як Галілея.

Позначте в 2 Нефій 19:2 слова Ісаї, сказані про те, що народ цієї місцевості зрештою побачить.

Висловлювання Ісаї, що ті, хто “в темряві ходять” і живуть “на землі в темноті смерті”, “побачили велике світло”, було пророцтвом про земну місію Ісуса Христа у цій частині світу. Люди, які жили в Галілейській місцевості, ходили в духовній темряві, але коли серед них жив і їм священнослужив Ісус Христос, вони побачили “велике світло”.

  1. Прочитайте 2 Нефій 19:6–7 і поміркуйте, яке з імен Спасителя у вірші 6 могло мати особливо важливе значення для народу Юдеї зa їхніх обставин. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть, як одне або кілька з цих імен-титулів описує ваші почуття по відношенню до Спасителя.

2 Нефій 19–20

Ісая описує знищення злочестивих під час Другого пришестя

Пророцтво Ісаї про знищення Асирії, записане в 2 Нефій 20, також є пророцтвом про знищення злочестивих під час Другого пришестя. Коли ви будете читати цей розділ, пам’ятайте: так само, як Єзекія довірився пораді Ісаї, яка йшла від Господа, і був благословенний, якщо ви довіритеся Господу, то вам не треба боятися присудів, які зійдуть на жителів землі в час перед Другим пришестям.

Яке речення повторюється в 2 Нефій 19:12, 17, 21 та 2 Нефій 20:4? Ви можете позначити його у своїх примірниках Писань. Напишіть це речення у своєму щоденнику для вивчення Писань і підкресліть слово гнів і слово рука. Під словом гнів напишіть суд, а під словом рука напишіть милість. Прочитайте це речення вголос, замінивши слова на суд і милість. (“При всьому цьому [суд] ще не відвернутий, а Його [милість] все ще простерта”).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Як речення з попередньої вправи описує відповідь Господа народам, сім’ям або людям, які Його відкидають?

    2. Як ви можете застосувати у своєму житті вказані далі істини? Ісус Христос є Богом суду і милості. Його милість розповсюджується на тих, хто кається і дотримується Його заповідей.

  2. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть про той час, коли ви були слухняні певній заповіді і відчули милість Бога.

  3. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 2 Нефій 17–20 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем: