Семінарія
Блок 24: День 4, 3 Нефій 11:1--17


Блок 24: День 4

3 Нефій 11:1–17

Вступ

Через якийсь час після великого руйнування і трьох днів темряви близько 2500 чоловіків, жінок і дітей зібралися разом навколо храму на землі Щедрій (див. 3 Нефій 17:25). Вони почули голос, який спочатку не зрозуміли. Намагаючись прислухатися, вони зрозуміли, що це був голос Небесного Батька, Який представляв Свого Сина, Ісуса Христа. Явився Спаситель світу. Ісус Христос запросив людей одного за одним особисто пересвідчитися, що Його було вбито за гріхи світу. Вони торкнулися рани в Його боці і слідів цвяхів на Його руках і ногах.

3 Нефій 11:1–7

Люди чують голос Батька, Який оголошує про явлення Його Сина

Вийдіть на вулицю з олівцем і цим посібником і протягом 60 секунд прислухайтеся до звуків. Запишіть якомога більше звуків на порожніх рядках:

Тепер намалюйте зірочку поруч з кожним звуком, який, на вашу думку, було б важко визначити або який ви б навряд чи почули, якби не намагалися прислухатися. Потім поверніться в клас.

Невдовзі після великого руйнування і темряви, які були ознакою смерті Ісуса Христа, люди зібралися біля храму на землі Щедрій. У той час, коли вони обговорювали те, що відбулося, сталася дивовижна подія, яку вони спочатку не могли зрозуміти. Прочитайте 3 Нефій 11:1–3 і зʼясуйте, що саме людям було важко зрозуміти. Ви можете позначити, як описано голос Бога, а також вплив, який цей голос мав на тих, хто його почув.

Виділіть трохи часу, щоб поміркувати про те, як особливості голосу, який почули люди, схожі на спонукання, які ми отримуємо від Святого Духа. Якої істини ви можете навчитися з 3 Нефій 11:1–3 про те, як найчастіше говорять до нас Господь і Святий Дух? Одне з учень, яке виявляється в цих віршах, таке: Святий Дух часто говорить до нас тихим, лагідним голосом, який ми відчуваємо в наших серцях.

Президент Бойд К. Пекер, президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив, як голос Господа, через Святого Духа, діє на наш розум і серце:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Мабуть найважливіше, про що я дізнався, читаючи Книгу Мормона,—це те, що голос Духа приходить скоріше як відчуття, а не як звук. Ви навчитеся, як навчився і я, “прислухатись”, бо той голос радше відчувається, аніж чується. …

Дар Святого Духа … буде вести і захищати й навіть виправляти ваші дії. Саме голос Духа приходить у розум у вигляді думки або у вигляді відчуття, вкладеного у ваше серце” (“Порада молодим”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, сс. 17–18).

  1. Пригадайте момент, коли ви відчули, як до вашого розуму або серця дійшов голос Господа або спонукання Духа. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань про цей випадок і повʼязані з ним почуття.

Нефійці двічі почули голос і не зрозуміли його. Прочитайте 3 Нефій 11:4–7 і зверніть увагу на те, що нефійці зробили по-іншому на третій раз для того, аби зрозуміти голос. Що, на вашу думку, означає те, що люди відкрили “свої вуха, щоб почути” голос? (3 Нефій 11:5).

Президент Бойд К. Пекер дав таку пораду про те, що ми повинні робити, аби чути і розуміти голос Господа через Святого Духа. Підкресліть слова або фрази, які допомагають вам дізнатися, що треба робити, або чого уникати, аби краще чути голос Господа через Святого Духа.

“Дух не привертає нашої уваги криком. Він ніколи не трясе нас рукою сили. Дух шепоче. Він діє з такою ніжністю, що ми можемо й зовсім не відчути його, якщо зайняті своїми справами.

Іноді Дух буде досить наполегливо звертатися до нас, щоб ми прислухалися. Але з мого досвіду, в більшості випадків, якщо ми не прислухаємося до цих тихих відчуттів, Дух залишить нас і чекатиме, поки ми не почнемо шукати і слухати, і по-своєму скажемо, [що готові почути]” (“How Does the Spirit Speak to Us?” New Era, Feb. 2010, 3).

Ви можете написати такий принцип у своєму примірнику Писань поруч з 3 Нефій 11:5–6, а також у своєму щоденнику для вивчення Писань: Якщо ми навчимося слухати голос Господа через Святого Духа, то зможемо розуміти послання, яке Він передає нам.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Що допомагає вам підготувати ваш розум і серце, щоб почути і зрозуміти голос Господа?

    2. Коли було так, що ви зрозуміли послання від Господа, яке могли пропустити, якби не докладали зусиль, щоб його почути?

    3. Коли було так, що ви отримували спонукання від Святого Духа більше, ніж один раз, до того, як ви його зрозуміли і дослухалися?

3 Нефій 11:8–17

Ісус Христос являється і запрошує людей підійти один за одним і торкнутися Його ран

Зображення
Jesus Christ Appears to the Nephites

Читаючи про події, описані в 3 Нефій 11:8–10, намагайтеся їх уявити.

  1. Розмірковуючи, як би це було для вас—побачити явлення воскреслого Ісуса Христа людям з Книги Мормона, напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, якими могли би бути ваші думки і почуття, якби ви були там.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, говорив про важливість явлення Спасителя нефійцям:

“Те явлення і те проголошення були центральною, найважливішою подією у всій історії Книги Мормона. Це була та подія і ті слова, про які було відомо всім нефійським пророкам протягом попередніх шестисот років,—не кажучи вже про їхніх ізраїльських і яредійських предків протягом кількох тисяч років до того,—і які надихали їх.

Кожен говорив про Нього, оспівував Його, мріяв про Нього і молився про Його явлення—і ось, Він прийшов. Який день! Бог, Який обертає кожну темну ніч на ранкове світло, зійшов” (Christ and the New Covenant: The Messianic Message of the Book of Mormon [1997], 250–251).

Памʼятайте, що нефійці і ламанійці, які залишилися в живих, недавно пережили жахливе руйнування і три дні суцільної темряви. Прочитайте 3 Нефій 11:10–12 і зʼясуйте що Ісус Христос хотів, аби люди знали про Нього і про те, що Він зробив під час Свого земного священнослужіння. Як ви гадаєте, яке з висловлювань Спасителя, було б найбільш втішним для вас почути, якби ви були там? Поміркуйте, чому це висловлювання мало б для вас таке велике значення. У вашому примірнику Писань ви можете позначити фразу, яка є для вас найважливішою.

Прочитайте 3 Нефій 11:13–15 і позначте, що Ісус Христос запросив людей робити, аби вони отримали особисте знання про Нього, яке Він хотів, щоб вони мали. Поміркуйте над відповідями на подані нижче запитання: Згідно з 3 Нефій 11:14, що Спаситель бажав, аби люди знали з цього досвіду? Зважаючи на те, що там тоді були присутні близько 2500 людей (див. 3 Нефій 17:25), скільки часу це могло зайняти? Що, завдяки цьому, ви дізнаєтеся про Спасителя?

Зображення
Один за одним
  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Чому, на вашу думку, Господь хотів, аби люди побачили і торкнулися Його “один за одним”? 3 Нефій 11:15).

    2. Як би це вплинуло на вас, якщо б ви могли торкнутися ран Спасителя, отриманих під час спокутування ваших гріхів?

У вашому примірнику Писань, поруч з 3 Нефій 11:11–15, або у вашому щоденнику для вивчення Писань ви можете написати таку істину: Ісус Христос запрошує мене отримати особисте свідчення, що Він є моїм Спасителем.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Як ви відчуваєте, наскільки сильним є ваше особисте свідчення про Спасителя? Наскільки воно зросло і зміцнилося за останній час?

    2. Які події сприяли отриманню вами особистого свідчення про Спасителя, або що ви можете робити, щоб зміцнити своє свідчення?

    3. Як ви можете знати, що Спаситель знає вас особисто?

Прочитайте 3 Нефій 11:16–17 і дізнайтеся, що зробили люди після того, як особисто побачили Спасителя і були з Ним. Можливо, буде корисним дізнатися, що вигук “Осанна!” означає прославляння Господа.

Уважно прочитайте 3 Нефій 11:15 і дізнайтеся, що зробили люди після того, як особисто торкнулися ран Спасителя. Оскільки ви не були там, аби особисто торкнутися ран Спасителя, як це зробили люди згідно з написаним у 3 Нефій, як ви можете знати, що Ісус є Христос? (Див. можливі відповіді у Іван 20:30–31; Мороній 10:3–7; УЗ 46:13–14).

Для того, аби застосувати до себе 3 Нефій 11:15, завершіть таке речення: Коли я отримую особисте свідчення про Ісуса Христа, я маю відповідальність .

Поміркуйте про те, як людина, яка отримала свідчення про Ісуса Христа, може свідчити про Нього.

Президент Бойд К. Пекер так навчав про свідчення: “Духовні речі не здобуваються силою. Свідчення не впаде вам на голову; свідчення зростає. Свідчення є свідченням, і його потрібно шанувати: маленьке воно чи велике. Ми зростаємо у свідченні так само, як ми зростаємо фізично, і майже не відчуваємо, як це відбувається, тому що воно приходить зі зростанням” (“How Does the Spirit Speak to Us?”, 3).

  1. На завершення уроку напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань ваше свідчення про Ісуса Христа. Ви можете вказати, що ви зробили для отримання вашого свідчення або що ви плануєте зробити для його зміцнення. Якщо спонукає Дух, прочитайте своє свідчення іншій людині або запропонуйте комусь його прочитати.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 3 Нефій 11:1–17 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем: