Семінарія
Блок 29: День 3, Етер 1–2


Блок 29: День 3

Етер 1–2

Вступ

Книга Етера є скороченням історії яредійців, зробленим Моронієм. Яредійці—це народ, який прибув на Західну півкулю за кілька століть раніше за народ Легія. Після потопу, що стався в дні Ноя, багато нащадків тих, хто був врятований, стали злочестивими. Одна група людей спробувала побудувати башту, щоб була “вершина її аж до неба” (Буття 11:4). Розповідь про яредійський народ почалася з будівництва Вавилонської башти. Господь відповів на поширювану скрізь злочестивість тим, що змішав мову людей і розсіяв людей по лицю всієї землі (див. Буття 11:5–8; Етер 1:33). Ця розповідь у книзі Етера розпочинається з інформації про Яреда та його брата, які прагнули допомоги Господа, коли Він змішав мову людей біля Вавилонської башти. Господь зберіг мову Яреда, його брата, їхніх сімей та друзів і повів їх через пустиню до обіцяної землі. Потім Господь звелів брату Яреда побудувати вісім барок, щоб переправити його людей через великі води.

Зображення
люди розмовляють біля Вавилонської башти

Етер 1:1–33

Мороній подає родовід Етера аж до Яреда, який був біля Вавилонської башти

Аби краще зрозуміти, звідки зʼявилася книга Етера, перегляньте “Огляд Мосія 7–24”, що у Блоці 12: День 1 урок (сторінка 116). Подивіться на маршрут подорожі 4 і зверніть увагу на те, що знайшли люди Лімгія під час тієї подорожі.

Прочитайте початок книги Етера і знайдіть стислий опис цієї книги під її заголовком. У цьому описі пояснено, що літопис яредійців було взято з 24 золотих пластин, які знайшли люди Лімгія.

Після того як Мороній завершив писати літопис свого батька, він взяв літопис яредійців і створив його скорочену версію, щоб включити до Книги Мормона. Прочитайте Етер 1:1–4, знайдіть, що, за словами Моронія, він не включив у свою версію літопису яредійців. Потім прочитайте Етер 1:5, зʼясуйте, яку частину цієї розповіді Мороній включив у свій літопис. Башта, про яку сказано в Етер 1:5 —це Вавилонська башта. Як пояснено в Етер 1:33, Господь “змішав” (сплутав або перемішав) мову людей, які прагнули побудувати ту башту, щоб вони не могли розуміти одне одного, і Він розсіяв народ по всій землі.

Як написано в Етер 1:6–33, чоловік на імʼя Етер написав літопис яредійців. Мороній написав родовід Етера аж до чоловіка на імʼя Яред, який жив за часів Вавилонської башти.

Eтер 1:33–43

Брат Яреда молиться про допомогу, члени його сімʼї та друзі отримують милість та провід

Вам доводилося бувати в країні або місцевості, де люди розмовляють незрозумілою вам мовою? Як ви вважаєте, що б ви відчували, якби не могли розуміти мову, якою навкруг вас розмовляють люди? Якби ви могли вибрати лише кількох людей, щоб спілкуватися з ними в такій ситуації, то кого б ви вибрали? У такій ситуації опинилися чоловік на імя Яред та його брат, а також їхні сімʼї, які жили за часів Вавилонської башти. Прочитайте Етер 1:33–37, зʼясуйте, з якими людьми Яред хотів мати змогу спілкуватися. Після того як брат Яреда отримав обіцяння від Господа, що їхня мова не буде змішана (див. Етер 1:34–35), він молився про своїх друзів (див. Етер 1:36–37). Як показав брат Яреда, однією з рис вірних людей є те, що вони моляться про своїх друзів, аби ті отримали Господні благословення.

Господь благословив сімʼї Яреда та його брата, а також їхніх друзів, і їхня мова не була змішана. Потім Яред попросив свого брата помолитися Богу і спитати, куди їхні сімʼї повинні йти. (Див. Етер 1:38–40).

Прочитайте Етер 1:40–43, знайдіть, які настанови дав Господь яредійцям, щоб направляти їх в їхній подорожі. Як ви вважаєте, чому для Яреда та його брата було важливим дотримуватися цих настанов від Господа?

Етер 2:1–12

Яредійці вирушають у свою подорож до обіцяної землі

Прочитайте Етер 2:1–3 і зʼясуйте, наскільки добре яредійці виконували настанови, які дав їм Господь стосовно підготовки до подорожі до обіцяної землі (див. Етер 1:41–42). Потім прочитайте Етер 2:4–6, знайдіть, що сталося далі. Зверніть увагу: оскільки яредійці слухняно виконували настанови Господа, Він давав їм подальші настанови. Подумайте про благословення й провід, які отримали яредійці за те, що виконували настанови Господа.

З досвіду яредійців ми дізнаємося про такий принцип: Якщо ми діємо з вірою за вказівками, які нам дав Господь, то зможемо отримувати від Нього провід і в подальшому. Ви можете написати цей принцип у своєму примірнику Писань біля Етер 2:6.

Могли б ви подумати про враження або підказку, які отримали від Господа, коли молилися, вивчали Писання або відвідували церковні збори? Памʼятайте про це враження або підказку, коли будете читати наведені далі слова старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, про те, як часто ми отримуємо відповіді на молитви: “Повні відповіді [на молитву] рідко коли приходять одразу ж. Вони приходитимуть кожен раз по частинах, поступово, щоб наша спроможність зростала. Коли кожна частина приймається з вірою, вас буде спрямовано до інших частин і так доки ви не отримаєте повну відповідь. Така модель вимагає від вас віри в те, що ваш Батько дасть вам відповіді. Хоч іноді це й важко, однак веде до значного особистого зростання” (“Застосування божественного дару молитви”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 9).

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, як ви відповіли (або можете відповісти) на духовну підказку, про яку думали раніше. Також ви можете написати про благословення, яке ви отримали (або можете отримати), діючи за цією підказкою.

Як написано в Етер 2:7–12, Господь сказав брату Яреда, що коли він та його народ прибудуть до обіцяної землі, то їм потрібно “служити Йому, істинному і єдиному Богові, або інакше їх буде зметено геть” (Етер 2:8).

Eтер 2:13–15

Господь соромить брата Яреда за те, що той не звертався до Нього у молитві

Прочитайте Етер 2:13–15, зʼясуйте, що сталося, коли яредійці прибули до великого моря, яке розділяло землі. Господь направляв їх у пустині, бо вони прислухалися до Господа і виконували Його заповіді. Однак після того як вони поставили свої намети біля великого моря і залишалися там упродовж чотирьох років, Господь прийшов до брата Яреда і соромив його за те, що той не молився.

Етер 2:14–15 допомагає нам дізнатися про такі принципи: Господу неприємно, коли ми не звертаємося до Нього в молитві. Господь хоче, щоб ми зверталися до Нього в молитві постійно.

Читаючи наведені далі слова старійшини Дональда Л. Стейлі, який служив сімдесятником, подумайте про те, як часто ви молитеся: “Щоденні палкі молитви, в яких шукають прощення і особливої допомоги та проводу, є життєво важливими для нашого життя і підживлення наших свідчень. Коли ми починаємо поспішати, повторювати те саме, ставати недбалими або неуважними у наших молитвах, ми втрачаємо наближеність Духа, яка є дуже важливою в постійному проводі, якого ми потребуємо, щоб успішно долати проблеми нашого щоденного життя” (“Збереження наших свідчень”, Ensign або Ліягона, лист. 2004, с. 39).

У своєму особистому щоденнику або на окремому аркуші дайте відповіді на такі запитання:

  • Чи достатньо часто ви молитеся особисто?

  • Чи щирі ви у своїх особистих молитвах?

  • Молячись особисто, чи відчуваєте ви, що дійсно спілкуєтеся з Небесним Батьком? Чому? Або чому ні?

  • Якби ви могли зробити якусь одну зміну, то що саме ви покращили б у своїх особистих молитвах?

Як записано в Етер 2:16, брат Яреда покаявся у своїх гріхах і молився до Господа за членів своєї сімʼї та друзів. Господь відповів йому, що він прощений, однак повинен продовжувати перебувати у праведності, щоб бути приведеним до обіцяної землі.

Eтер 2:16–25

Яредійці будують барки, щоб через океан дістатися обіцяної землі

Зображення
Яредійські барки

Подумайте про важливе особисте рішення, яке ви приймаєте тепер або можете приймати у майбутньому, наприклад, як вийти зі складної сімейної чи соціальної ситуації, як добре навчатися в школі, з ким взяти шлюб чи якої професії набути. Чи думали ви про те, як Господь може дати вам спрямування або допомогти у тій ситуації? Вивчаючи до кінця Етер 2, поміркуйте над рішенням, яке ви приймаєте, і знайдіть принципи, що допоможуть вам отримати Господню допомогу.

Прочитайте Етер 2:16–17, знайдіть, що Господь попросив зробити яредійців, щоб вони дісталися обіцяної землі. Брат Яреда зіштовхнувся з трьома проблемами, повʼязаними з будівництвом барок. Прочитайте Етер 2:18–19, позначте три проблеми, про які брат Яреда сказав Господу.

  1. Аби краще уявити те, про що ви прочитали в Етер 2:16–19, намалюйте у своєму щоденнику для вивчення Писань, якими, на ваш погляд, мали бути ці барки.

Наведена далі таблиця допоможе вам розібратися, як Господь допомагав брату Яреда у вирішенні проблем, що стосувалися барок. Уважно прочитайте вірші з Писань, указані в таблиці, а потім скористайтеся інформацією, щоб написати в ній свої відповіді у стовпчику “Вирішення проблеми”

Вірші з Писань

Проблема з барками

Вирішення проблеми

Eтер 2:20–21

Немає повітря

Етер 6:4–9

Немає стерна

Етер 2:22–3:6

Немає світла

Те, що зробив Господь, і те, що Він вимагав зробити від брата Яреда, було різним для вирішення кожної з цих проблем. При вирішенні кожної проблеми і при прийнятті кожного рішення ми можемо дізнатися якусь іншу істину стосовно того, як Господь сприяє, коли нам потрібна допомога. Порівняйте рішення, які ви написали в таблиці, з наведеними далі у списку:

Немає повітря (Етер 2:20–21). Щоб вирішити цю проблему, Господь сказав брату Яреда, що той повинен зробити. І брат Яреда мав віру, щоб виконати Господні настанови.

Немає стерна (Етер 6:4–9). Щоб вирішити цю проблему, Господь сам все зробив.

Немає світла (Етер 2:22–3:6). Щоб вирішити цю проблему, Господь дав брату Яреда певне скерування. А після цього брат Яреда сам мав подумати над вирішенням цієї проблеми—виходячи з інформації, яку мав,—і попросити Господнього схвалення та допомоги, щоб завершити справу.

Із досвіду брата Яреда ми дізнаємося про такий принцип: Якщо ми стараємося виконати свою частину в розвʼязанні наших проблем, то зможемо отримати Господню допомогу. Думаючи про особисте рішення, яке ви прийняли раніше, поміркуйте, як може знання про цей принцип допомогти вам отримати допомогу або скерування стосовно нього? Як ви вважаєте, що Господь може очікувати від вас, коли ви приймаєте своє рішення?

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть один абзац про те, що ви дізналися завдяки досвіду брата Яреда про молитву і про отримання Господньої допомоги та скерування у вашому житті.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Етер 1–2 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем: