Семінарія
Блок 12: День 4, Мосія 15--17


Блок 12: День 4

Moсія 15–17

Вступ

Літопис про повчання пророком Авінадієм царя Ноя і його священиків продовжується в Мосія 15–17. Він свідчив про роль Ісуса Христа як Викупителя. Алма, один із священиків Ноя, повірив Авінадію. Цар Ной вигнав Алму зі свого суду і наказав, щоб Авінадія було спалено. Авінадій був вірним Богові за будь-яких обставин.

Мосія 15–16

Авінадій навчає про роль Ісуса Христа як Викупителя

Приділіть кілька хвилин, щоб знайти і обвести похідні слів викупити та викуплення в Мосія 15–16. Повторення одного слова в блоці Писань часто свідчить про важливий наголос у посланні автора. Під час вашого вивчення сьогодні звертайте увагу на те, чого Авінадій навчав стосовно можливості бути викупленими.

Щоб допомогти вам зрозуміти роль Ісуса Христа як Викупителя, поміркуйте над такою схемою:

Зображення
Stick Figure

Уявіть, що ви порушили закон і були засуджені до найвищої міри покарання, передбаченої законом. Можливо, це покарання включає в себе великий штраф, строк у в’язниці або навіть смерть. Як би ви почувалися перед перспективою таких покарань? Чи можете ви придумати будь-який законний і чесний спосіб уникнути цих покарань?

Напишіть на схемі Я під словом Порушник і Справедливість під словом Покарання. Кожен із нас колись порушував закони Бога і повинен задовольнити вимоги правосуддя. Вимоги правосуддя вимагають, аби кожен грішник отримав покарання відповідне гріху.

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

Прочитайте наступне висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і підкресліть два наслідки за порушення законів Бога: “Справедливість … вимагає покарання за кожен порушений закон. Коли ви виконуєте Божі закони, то маєте благословення, але ви не можете заробити ніяких бонусів, які можна застосувати у випадку порушення закону. Якщо порушення закону ніяким чином не відшкодувати, це може призвести до того, що ваше життя буде нещасним і ви не зможете повернутися до Бога” (“Спокута може забезпечити вам мир і щастя”, Ensign або Ліягона, лист. 2006, сс. 41–42).

Наслідки за порушення законів Бога включають нещастя і неможливість жити з Богом. Прочитайте Мосія 15:1, 7–9 і позначте фрази, які вказують на те, як Спокута Спасителя задовольняє вимоги справедливості.

Використовуйте словник, щоб визначити значення таких слів:

Викупити (Мосія 15:1)

Посередник (Мосія 15:8)

Між (Мосія 15:9)

Можливо, ви захочете написати деякі з цих визначень поруч з віршами.

Іноді люди не зовсім розуміють описання Ісуса Христа, дане Авінадієм у Мосія 15:2–5, де Він є: (1) Сином Бога Батька і (2) Батьком. У наведеному далі висловлюванні старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, так пояснюється божественна сутність Ісуса Христа: “Як навчав Авінадій, Христа “було зачато силою Бога” (Мосія 15:3) і таким чином Він має в собі сили Батька. Окрім цього прямого божественного рідства Христос також діє як Батько в тому, що Він є Творцем небес і землі [див. Мосія 15:4], є батьком нашого нового духовного народження і спасіння, та вірно вшановує—таким чином проголошуючи силу—волю Свого Батька, ставлячи її вище за Свою власну волю” (Christ and the New Covenant [1997], 183–184).

Уважно вивчіть Мосія 15:5–7 та поміркуйте про ціну, яку Ісус Христос сплатив для вашого викуплення, або для того, щоб стояти між вами і вимогами справедливості. На намальованій вище схемі напишіть Ісус Христос між Порушник і Покарання.

Важливо зрозуміти, що Спаситель не викреслює вимоги справедливості, а стоїть між справедливістю і нами. Якщо ми каємося, Він задовольняє вимоги справедливості, беручи на себе наше покарання.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань виконайте такі вправи:

    1. Напишіть Ті, які вибрали бути викупленими (Мосія 15:11–12; 16:13). Потім опрацюйте Мосія 15:11–12; 16:13 і дізнайтеся, кого буде викуплено. Опишіть, що ви дізналися.

    2. Напишіть Ті, які відмовилися бути викупленими (Мосія 15:26–27; 16:2–5, 12). Потім уважно вивчіть Мосія 15:26–27; 16:2–5, 12 і зверніть увагу, чому деякі люди не будуть викуплені. Опишіть, що ви дізналися.

  2. На основі того, що ви дізналися в попередньому завданні, дайте відповіді на такі запитання у вашому щоденнику для вивчення Писань:

    1. Що визначатиме, кого буде викуплено від їхніх гріхів?

    2. Що ви дізнаєтеся з такого контрасту: “воля” Ісуса Христа в Мосія 15:7 та “наміри” (або воля) тих, хто чинить зло в Мосія 16:12?

Ісус Христос задовольнив вимоги справедливості для всіх, хто покається. Ціна, яку Спаситель заплатив за нас, є дуже особистим даром для будь-кого, хто вибирає покаятися і виконувати волю Батька. Прочитайте Мосія 15:10 і підкресліть фразу “Він побачить Своє сім’я”.

Зображення
Старійшина Мерілл Дж. Бейтман

Прочитайте Мосія 15:10–12 і наведене далі висловлювання старійшини Мерілла Дж. Бейтмана, почесного члена кворуму сімдесятників.

“Пророк Авінадій … стверджує, що, “коли Його душа буде принесена в жертву за гріх, Він побачить Своє сім’я” (Мосія 15:10). Далі Авінадій каже, що сім’я Спасителя—це пророки і Його послідовники. Протягом багатьох років я вважав, що у Саду й на хресті на Спасителя була звалена величезна маса гріха. Однак завдяки словам Алми, Авінадія, Ісаї та інших пророків мій погляд змінився. То була не безособистісна маса гріха, а довга черга людей, коли Ісус відчував “слабост[і] наш[і]” (Євреям 4:15), “немочі наші узяв і наші болі поніс, … за наші провини Він мучений був” (Ісая 53:4–5).

Спокута була глибокою, особистою подією, завдяки якій Ісус зрозумів, як допомогти кожному з нас” (“Взірець для всіх”, Ensign або Ліягона, лист. 2005, сс. 75–76).

Зображення
Христос у Гефсиманії
  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Що, на вашу думку, означає стати сіменем Ісуса Христа? (Див. Moсія 15:12).

    2. Що ви робите для того, аби гарантувати своє причислення до сімені Ісуса Христа?

Ви можете персоналізувати Мосія 15:10, написавши ваше ім’я в підкресленій вами частині вірша замість слів “Своє сім’я”. Поміркуйте якийсь час, що означає мати Викупителя, Який бачив і знає вас особисто.

Якими є наслідки для тих, хто відмовляється бути викупленими? Знову продивіться Мосія 16:5. Що відбувається у схемі, зображеній на початку цього уроку, якщо порушник продовжує грішити і відмовляється каятися? Прочитайте Учення і Завіти 19:16–17 і дізнайтеся, що станеться з тими, хто відмовляється прийняти через покаяння акт викуплення Спасителя.

Авінадій навчав, що викуплення Ісуса Христа—це не лише спасіння від гріха, а й від смерті. Кожен воскресне; однак, деякі люди воскреснуть раніше за інших. Авінадій використав термін “перше воскресіння”, щоб пояснити, що праведні і невинні воскреснуть перед тим, як воскреснуть нечестиві (див. Мосія 15:21–22). Праведні будуть викуплені від смерті під час першого воскресіння, а злочестивим потрібно буде чекати на воскресіння після Тисячоліття (див. УЗ 76:85, 106).

  1. Поміркуйте над віршами, які ви вивчали в Мосія 15. Уявіть, що вам надано можливість, аби посланець передав від вас послання Спасителю. Напишіть, що б ви написали в цьому посланні, в основі якого буде те, що Він для вас зробив.

Спаситель бажає привести нас назад у присутність нашого Небесного Батька. Він є нашим заступником, посередником і захисником. Спаситель задовольнив для нас вимоги справедливості, якщо ми покаємося.

Мосія 17

Алма вірить Авінадію, і за це його виганяють; Авінадія вбито

Чи бачили ви колись людину, яка б відстоювала те, що правильно, коли їй було нелегко це робити? Якими були наслідки?

Коли Авінадій завершив своє послання, один із священиків на ім’я Алма намагався переконати царя, що Авінадій говорив істину і його треба звільнити. Цар вигнав Алму і послав слуг вбити його. Алма сховався і записав слова Авінадія.

Навернення Алми має дуже велике значення. Завдяки тому, що він записав слова Авінадія, багато поколінь і народів були благословенні. Плоди навернення Алми ставатимуть більш явними, коли ви будете вивчати подальші розділи. Цар і його священики радилися три дні перед тим, як засудити Авінадія до смерті (див. Мосія 17:1–6, 13).

  1. У Мосія 17:7–10 і Мосія 17:11–12 порівнюється вибір, зроблений Авінадієм і царем Ноєм. Після вивчення цих віршів дайте короткі відповіді на такі запитання у ваших щоденниках для вивчення Писань:

    1. Які з останніх слів Авінадія справили на вас особливе враження?

    2. Чому, на вашу думку, слова Авінадія вплинули на царя Ноя саме таким чином?

    3. Який вплив на царя Ноя мали священики?

    4. Як приклад Авінадія надихає вас бути вірними Богові за будь-яких обставин?

Президент Гордон Б. Хінклі проголосив: “Будьте сильними і відстоюйте правду. Ми живемо в часи компромісів і непротивлення. У ситуаціях, з якими ми щодня стикаємося, ми знаємо, що є правильним, але під тиском наших однолітків і обманних голосів тих, хто нас переконує, ми поступаємося. Ми йдемо на компроміс. Ми мовчки погоджуємося. Ми поступаємося, і нам соромно за себе. … Ми повинні розвивати силу відстоювати наші переконання” (“Building Your Tabernacle”, Ensign, Nov. 1992, 52).

У ваших примірниках Писань поруч з Мосія 17:9–12 напишіть Я можу бути вірним(ною) Богові за будь-яких обставин.

  1. Щоб застосувати до себе приклад моральної сміливості і особистої переконаності Авінадія, прочитайте Мосія 17:20 і завершіть наведене далі речення у вашому щоденнику для вивчення Писань: Мені потрібно бути вірним(ною) Богові, коли …

Завершуючи сьогоднішній урок, подумайте про члена сім’ї або друга, які можуть отримати користь, почувши те, що ви сьогодні вивчили і відчули. Якщо можливо, поділіться з ними тим, про що ви дізналися, а також вашим бажанням бути вірними Господу у важкі часи.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Мосія 15–17 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем: