Семінарія
Блок 18: День 1, Алма 25--29


Блок 18: День 1

Aлма 25–29

Вступ

Після років, проведених у служінні Господу, Аммон славив Господа і висловлював вдячність за благословення бути знаряддям у Його руках для приведення ламанійців до євангелії. Багато ламанійців почали вірити в Господа, покаялися і назвали себе анті-нефій-легіями. Після того як анті-нефій-легії- уклали завіт з Богом ніколи більше не брати в руки зброю війни, амалекійці і ламанійці почали готуватися до битви з ними. Аби дотриматися свого завіту з Богом, анті-нефій-легії прийняли пропозицію нефійців про захист. Нефійський пророк Алма висловив радість, яку відчував від того, що проповідував євангелію та запрошував інших прийти до Ісуса Христа.

Алма 25

Пророцтво Авінадія виповнилося, багато ламанійців навернулося до євангелії

Подумайте про будь-які зміни, які ви зробили, коли повніше навернулися до євангелії Ісуса Христа. Aлма 25 розповідає нам про виповнення Авінадієвого пророцтва стосовно того, що нащадків священиків царя Ноя буде спалено та вбито, і показує, що Господь захищає Своїх пророків і виповнює їхні натхненні пророцтва (див. Aлма 25:9). Також розповідається, скільки ламанійців покаялися і приєдналися до анті-нефій-легіїв. Прочитайте Aлма 25:14 і визначте, що зробили ці ламанійці, коли навернулися до євангелії. В Aлма 25:15 ми дізнаємося про причини того, чому вони дотримувалися закону Мойсея.

Алма 26

Аммон радіє тому, які милості Господь виявив ламанійцям і синам Мосії.

Зображення
будівельник використовує інструмент

Що означає побудувати будинок або церкву? Яку церкву може побудувати досвідчений майстер за допомогою відповідного знаряддя або інструментів? В Aлма 26 Аммон описує себе і братів як знаряддя в руках Бога для виконання великої роботи. Прочитайте Aлма 26:1–5, 12–13 та визначте, чого Господь досягнув, використовуючи Аммона та його братів як знаряддя у Своїх руках. (Ви можете позначати відповіді, які будете знаходити у своїх Писаннях). У вірші 5 фраза “встромили серпа” означає старанно працювали, “снопи” символізують навернених, “житниця” оусоблює Церкву, а фраза про те, що, кого зібрано, ті “не перевелися”, означає, що Бог збереже навернених і дарує їм вічне життя.

Визначте або позначте одну чи більше фраз в Aлма 26:12, які вказують, що Аммон розумів, що він був лише знаряддям в Господніх руках і що саме Господь здійснював чудеса під час його місії.

З цих віршів ми дізнаємося про такий принцип: Коли ми готуємося і упокорюємо себе, Господь зміцнює нас і використовує як знаряддя в Його руках. Супутній принцип, який ми також засвоюємо в Aлма 26, є таким: Ми відчуваємо радість, коли вірно служимо Господу і Його дітям. Прочитайте Aлма 26:11, 13, 16 і кожного разу, як тільки бачите, позначайте слово радість або радіти.

Прочитайте Aлма 26:13–16 і визначте причини, якими Аммон пояснює свою радість.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть, чому, на вашу думку, ми відчуваємо радість, коли перебуваємо у служінні Господу. Ви також можете написати про час, коли ви відчували радість після служіння в Церкві.

Прочитайте наступні вірші і подумайте про відповіді на запитання, які їх супроводжують:

Aлма 26:22–23, 26–29. Зверніть увагу на перелік вимог, без яких неможливо пізнати таємниці Бога. Яке обіцяння дано місіонерам, які відповідають цим вимогам? Які перепони постали перед Аммоном і його братами під час їхнього служіння Господу й ламанійцям? Які з цих перепон подібні до тих, що постають перед людьми, які служать Господу в наш час? Що можуть сучасні місіонери дізнатися з Aлма 26:29 стосовно того, де їм навчати євангелії?

Алма 26:30. Що заохочувало синів Мосії продовжувати служіння навіть у важкі часи?

  1. Прочитайте Aлма 26:35–37 і дайте відповідь на наступні запитання у щоденнику для вивчення Писань:

    1. Які істини, викладені в цих віршах, дають вам причину радіти доброті Бога? (Ви можете позначити фрази, що вказують на ці істини).

    2. Як впливає знання про те, що Бог думає про вас?

Алма 27

Аммон веде народ анті-нефій-легія до безпечного місця серед нефійців

Готуючись вивчати Aлма 27, подумайте про відповіді на наступні запитання:

  • Чи було так, що хтось давав вам обіцяння, а потім його порушував?

  • Чи знаєте ви когось, хто завжди дотримується даних вам обіцянь?

  • Що ви відчуваєте до людей, які дотримуються своїх обіцянь? Чому?

Після невдалих спроб знищити нефійців ламанійці спробували знищити тих ламанійців (анті-нефій-легіїв), яких було навернено Аммоном і його братами. Ви пам’ятаєте, що анті-нефій-легії закопали свою зброю війни, аби показати, що вони будуть дотримуватися свого завіту—ніколи більше не вбивати. Щоб дізнатися, як віддані анті-нефій-легії збиралися дотримуватися того завіту, прочитайте Aлма 27:2–3.

Зображення
Ламанійці під час битви

Уявіть, якою була сила зобов’язання, взятого анті-нефій-легіями шанувати свій завіт—не брати зброю—коли на них напали. Подумайте, як ви можете зміцнити своє зобов’язання дотримуватися своїх завітів з Небесним Батьком, коли здається, що зробити це важко.

Через переслідування і напади з боку злочестивих ламанійців Аммон повів анті-нефій-легіїв до Зарагемлі—нефійського міста,—де нефійці пообіцяли захищати їх від їхніх ворогів. Подумайте, що ви можете робити, аби допомагати тим, хто навколо вас, дотримуватися завітів, які вони уклали з Господом.

Як тільки анті-нефій-легії дісталися Зарагемлі, нефійці почали називати їх народом Аммона. Прочитайте Aлма 27:27–30, звертаючи увагу на те, чим відзначався народ Аммона. Позначте будь-які слова або фрази, що навчають наступного принципа: Коли ми повністю навернені до Господа, ми дотримуємося завітів, які з Ним уклали.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на такі запитання:

    1. Що відбувалося, коли незважаючи на те, що вам було важко дотримуватися завітів з Господом, ви все ж їх дотримувалися?

    2. Хто був для вас прикладом тієї людини, яка вірно і віддано дотримувалася своїх завітів з Господом? Як та людина демонструвала вірність цим завітам?

Алма 28

Нефійці перемагають ламанійців у великій битві

  1. Уявіть, що ви—репортер, якого призначено розповісти про події, описані в Aлма 28. Прочитайте Aлма 28:1–6, 11–14 і напишіть абзац у своєму щоденнику для вивчення Писань, коротко підсумовуючи те, що сталося. Обов’язково дайте відповідь у цьому абзаці на вказані далі запитання.

    1. Яку ціну заплатили нефійці за те, що допомогли народу Аммона дотримуватися своїх завітів? (Див. Aлма 28:1–3).

    2. Яким чином ці смерті вплинули на нефійців? (Див. Aлма 28:4–6).

    3. Чому смерть близьких змусила одних людей боятися, у той час як інші раділи й були сповнені надії? (Див. Aлма 28:11–12).

Напишіть основне висловлювання, щоб підсумувати, про що ви дізналися з Aлма 28:11–12:

Один з принципів, викладених у Aлма 28, такий: Коли у нас є віра в Ісуса Христа і Його обіцяння, ми можемо мати надію і радість, незважаючи на смерть.

  1. У щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на такі запитання:

    1. Коли ви були свідками того, що людина була на порозі своєї смерті або смерті близької людини, однак мала надію завдяки вірі в Ісуса Христа?

    2. Як би ви пояснили смерть людині, аби допомогти їй мати надію після смерті близької людини?

Визначте три твердження Мормона, які починаються словами “і так ми бачимо” в Aлма 28:13–14. Ви можете позначити їх у своїх Писаннях. На яких моментах наголошує Мормон, коли завершує розповідь про місію синів Мосії серед ламанійців? Поміркуйте, чому ці істини для вас є важливими?

Aлма 29

Алма пишається тим, що приводить душі до Бога

Чи було у вас коли-небудь бажання мати владу, щоб власними руками здійснити для світу щось хороше або зупинити в ньому якесь жахливе зло? В Aлма 29 показано, як Алма висловлював своє бажання бути знаряддям в Господніх руках. Дослідіть Aлма 29:1–3 і подивіться, яким було бажання Алминого серця.

Зображення
Боротьба Алми

Пам’ятаючи, що сталося з Алмою, коли він був юнаком, подумайте, що Алмі хотілось би висловити. Зверніть увагу в Aлма 29:3, чому він мав відчуття, що грішить у своєму бажанні. Прочитайте Aлма 29:4–5 і визначте, що Господь дає тим, хто має праведні бажання.

Дослідіть Aлма 29:10, 14–16 і позначте, яку винагороду отримав Алма за те, що приводив душі до Христа. Ви можете позначати слово радість кожного разу, коли воно зустрічається у цих віршах.

Один з принципів, викладених в Aлма 29, такий: Ми всі відчуваємо радість, коли допомагаємо іншим покаятися і прийти до Ісуса Христа. Які у вашому житті були випадки, що допомагали вам відчувати радість від того, що ви допомагали іншим прийти до Христа?

На мить задумайтеся над тим, як би ви могли допомагати людям у вказаних групах зробити необхідні зміни в житті та прийти до Ісуса Христа: (а) ваші друзі, (б) члени вашої сім’ї і (в) ті, кого ви ще не дуже добре знаєте. Прагніть проводу Духа, коли будете шукати нагоду приводити інших до Ісуса Христа.

  1. У щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 25–29 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем: