Семінарія
Блок 14: день 4, Алма 1--4


Блок 14: День 4

Aлма 1–4

Вступ

Невдовзі після того як Алма став головним суддею, чоловік на ім’я Негор почав розповсюджувати лжевчення і запроваджувати серед нефійців орудування священиків. Він убив праведного чоловіка, і за цей злочин йому було винесено смертний вирок. Через кілька років після того Амлісій зробив невдалу спробу стати царем нефійців. Коли люди проголосували проти того, щоб він став царем, Амлісій зібрав своїх послідовників, які називалися амлісійцями, щоб піти на битву проти нефійців. Нефійці перемогли, однак було вбито десятки тисяч людей. Багато нефійців було приведено до смирення внаслідок війни. Вони згадують свій обов’язок і тисячі приєднуються до Церкви. Однак впродовж приблизно одного року багато членів Церкви стали гордовитими і почали переслідувати інших. Алма вирішив скласти повноваження головного судді й зосередитися на тому, щоб свідчити про євангелію Ісуса Христа.

Зображення
Негор проповідує

Aлма–1

Члени Церкви процвітають, незважаючи на поширення орудування священиків та переслідування

Іноді люди дуже хочуть бути популярними. Приділіть кілька хвилин, щоб подумати про небезпеку такого бажання. Що відбувається, якщо ви більше переймаєтеся тим, що про вас думають друзі, ніж про те, що Бог думає про вас?

Як записано в Aлма 1, чоловік на ім’я Негор став дуже популярним серед певної частини народу. Прочитайте Aлма 1:2–6 і знайдіть, чого навчав Негор і як люди на це реагували.

Дослідіть перші рядки Aлма 1:12 і знайдіть, які слова використовує Алма, описуючи те, що Негор запровадив серед нефійців. Потім подивіться на виноску 12a. Прочитайте 2 Нефій 26:29, перехресне посилання, вказане у виносці, і знайдіть, що роблять і чого не роблять ті, хто вдаються до орудування священиків.

Орудування священиків—це коли люди проповідують “лжевчення … заради багатства і шани” і “ставлять себе за світло для світу” (Алма 1:16; 2 Нефій 26:29). Вони проповідують не заради побудови Божого царства. Натомість вони хочуть отримувати вигоду (наприклад: багатство, соціальні привілеї або владу над іншими) та похвалу інших людей. Вони хочуть зосередити увагу на собі, а не на Богові та Його євангелії. Орудування священиків—це серйозний гріх в очах Бога, як Алма це чітко сформулював, коли казав Негорові: “Якщо орудування священиків буде запроваджено серед цього народу, це доведе їх до повного знищення” (Aлма 1:12).

Коли Негор намагався “відвести людей від церкви”, праведний чоловік на ім’я Гедеон “протистояв йому, переконуючи його словами Бога” (Aлма 1:7). У відповідь Негор дістав свій меч і вбив Гедеона. Негора було віддано під суд за його злочини і страчено. Прочитайте Алма 1:16, щоб побачити, чи поклала смерть Негора кінець орудуванню священиків серед нефійців.

Прочитайте Aлма 1:26–27 і визначте, чому нефійські священики Бога діяли не так, як Негор та інші, хто вдався до орудування священиків.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть, як діяли нефійські священики. Чим відрізнялися дії нефійських священиків від дій тих, хто вдавався до орудування священиків?

Оскільки орудування священиків поширилося по всій землі, багато людей почали переслідувати вірних членів Церкви. Щоб підготуватися до вивчення решти розділу Aлма 1, подумайте про випадки, коли ви бачили, як інші люди глузують, насміхаються або переслідують тих, хто дотримується Божих заповідей.

Прочитайте Aлма 1:19–20 і відшукайте, чому деякі люди переслідували членів Церкви. У Aлма 1:21–31 записано, як члени Церкви реагували на переслідування. Прочитайте уривки з Писань, подані нижче, та заповніть таблицю:

Aлма 1:21–24

Aлма 1:25, 27–31

Як деякі члени Церкви реагували на переслідування?

Як інші члени Церкви жили, незважаючи на переслідування?

Якими були наслідки їхніх дій?

Які благословення вони отримали?

Напишіть один принцип, який ви засвоїли, вивчаючи цю таблицю:

Один з принципів, який ви можете визначити, є таким: Коли ми живемо за євангелією, то можемо мати мир у житті, навіть якщо нас переслідують.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань поясніть, як розуміння вищезазначеного євангельського принципу може допомагати вам під час переслідувань або тиску з боку людей, які спонукають вас порушити заповіді. Потім дайте відповідь на одне з наступних запитань:

    1. Коли ви дотримувалися заповідей попри переслідування або тиск з боку людей, які вмовляли не робити цього, і які благословення ви отримали?

    2. Як ви відповісте своїм супротивникам?

Алма 2

Амлісійці та ламанійці об’єдналися в битві проти нефійців

В Aлма 2 розповідається про подальші випробування серед нефійців. Прочитайте вступ до розділу, щоб дізнатися, як чоловік на ім’я Амлісій та його послідовники протистояли нефійцям. Амлісій хотів стати царем нефійців, однак ті провели голосування й вирішили не йти за ним, а й далі дотримуватися своєї системи правління суддів. Послідовники Амлісія зібралися і поставили його царем. Амлісій наказав своїм послідовникам вирушити на війну з нефійцями, і невдовзі після цього ламанійці об’єдналися з амлісійцями у війні проти нефійців.

Завдяки тому що нефійці залишалися вірними Господу, Господь допоміг їм у битвах з амлісійцями та ламанійцями. Прочитайте Aлма 2:18, 28–31, 36 і позначте похідні слова від дієслова зміцнювати і зміцнений, як тільки вони зустрічатимуться. Звертайте увагу, як Господь зміцнював нефійців.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань опишіть випадок, коли ви відчували, що Господь зміцнив вас у намаганнях робити те, що правильно.

Алма 3

Амлісійці відділили себе від Бога

Подумайте про те, яке послання деякі люди можуть намагатися передати про себе шляхом вибору одягу, зачіски, сережок та інших прикрас, татуювань та пірсингу.

Зображення
Амлісійці роблять позначки на лобі

Прочитайте Aлма 3:4 і знайдіть, як амлісійці змінили свою зовнішність.

Від кого “відрізнялися” амлісійці?

На кого вони хотіли бути більш схожими?

Амлісійці змінили свою зовнішність на знак свого бунту. Як записанов в Aлма 3, Moрмон нагадує нам про прокляття і відзнаку, які зійшли на ламанійців сотні років тому через їхній бунт проти Бога (див. Aлма 3:6–10; див. також 2 Нефій 5:20–24). Амлісійці добровільно позначили свої лоби, однак ці позначки відігравали таку ж роль, як і відзнака, яку Господь наклав на ламанійців.

Підкресліть фразу в Aлма 3:18, де описується ставлення амлісійців до Бога. Також підкресліть в Aлма 3:19 те, що амлісійці накликали на себе через свій бунт.

Що ви дізналися з Aлма 3:18–19 стосовно тих, кого проклято Господом? (Ті, хто виступає з відкритим бунтом проти Бога, накликають на себе прокляття). Важливо розуміти, що прокляття—це стан, коли ми “відсічені від присутності Господа” (2 Нефій 5:20). Своїми діями амлісійці відсікли себе від присутності Бога.

З прикладу амлісіційців ми дізнаємося, що ми за своїм вибором відділяємо себе від Бога. Ті, хто виступає “з відкритим бунтом проти Бога” (Aлма 3:18), відсікає себе від присутності Бога, або, іншими словами, накликає на себе прокляття.

  1. Дайте відповідь на таке запитання у своєму щоденнику для вивчення Писань: На противагу амлісійцям, що ви можете робити у своєму житті, аби переконатися, що ви не відсікаєте себе від Бога?

В Aлма 3:20–25 розповідається, як нефійці завдали поразки ламанійцям у ще одній битві, однак у ній загинуло багато людей з обох сторін. Прочитайте Aлма 3:26–27, відшукуючи, які ще уроки хотів нам дати Мормон, розповідаючи про амлісійців та битви між нефійцями і ламанійцями.

Закінчіть формулювання наступного принципу відповідно до того, що ви читаєте в Aлма 3:26–27: Ми маємо щастя або нещастя відповідно до

Замисліться на хвилину над тим, кого ви хочете наслідувати у житті. Поміркуйте над наступними запитаннями: Які нагороди або плату Сатана пропонує тим, хто його наслідує? (Спочатку вони дуже спокусливі, але відразу ж призведуть до нещастя й згубних звичок). На противагу цьому, яку плату ви отримали від Господа за рішення йти за Ним?

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань про випадок, коли рішення йти за Господом принесло вам щастя.

Aлма 4

Після певного періоду зростання Церкви її члени стали гордовитими, і Алма залишає місце головного судді заради того, щоб закликати їх до покаяння.

Після війни з ламанійцями та амлісійцями нефійці “були пробуджені, щоб пам’ятати свій обов’язок”, і “почали встановлювати церкву більш повно” (Aлма 4:3–4). Внаслідок цього приблизно 3500 чоловік приєдналися до Церкви (див. Aлма 4:5). На жаль, за короткий період—лише за рік—багато людей в Церкві почали ставати гордовитими. Прочитайте Aлма 4:8–12 і визначте вияви злочестивості, викликані гордовитістю серед членів Церкви. Принцип, який ми можемо засвоїти з цього уривка Писань, є таким: Якщо ми показуємо неправедний приклад, наші дії можуть заважати іншим прийняти євангелію.(Див. Алма 4:10).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть один приклад злочестивих дій або ставлення нефійців, описаних в Aлма 4:8–12. Поясніть, чому членам Церкви у наш час важливо уникати такого вчинку або ставлення.

Внаслідок злочестивості у Церкві Алма призначив іншого чоловіка замінити його на посаді головного судді, аби він міг присвятити увесь свій час покликанню головуючого первосвященика над Церквою і допомогти членам Церкви подолати гордовитість та гріхи “щирим свідченням” (Aлма 4:19). Прочитайте Aлма 4:19 і підкресліть, що Алма хотів зробити, аби допомогти своєму народові.

Aлма 4:19 iлюструє такі принципи: Виконання наших духовних обов’язків може вимагати жертви. Господні служителі свідчать і закликають грішників до покаяння. Коли ми складаємо щире свідчення, це допомагає іншим наблизитися до Бога.

Чи уявляєте ви, що людина відмовляється від високої політичної посади, наприклад, президента країни, щоб служити на місії? Саме це зробив Алма!

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, що, на вашу думку, фраза “щирим свідченням” (Aлма 4:19) розповідає про те, як навчав Алма. Також напишіть, як свідчення іншої людини про євангелію вплинуло на ваше бажання змінюватися або ставати кращими.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань під сьогоднішніми завданнями напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 1–4 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем: