Семінарія
Блок 15: День 1, Алма 5:1--36


Блок 15: День 1

Алма 5:1–36

Вступ

Коли Церкві загрожувала злочестивість і суперечки (див. Aлма 4:9–11), Aлма знав, що справжні реформи можуть відбуватися лише тоді, коли відбудеться могутня зміна в серцях членів Церкви. Як первосвященик Церкви, Алма почав свою місію—настановити на істинний шлях народ Зарагемлі—зі свідчення про Ісуса Христа і заклику до покаяння. Він заохочував їх підготуватися до Господнього суду, здобувши віру в слово Бога й оцінивши духовний стан їхніх сердець. Вивчаючи першу частину Aлма 5, подумайте про те, як ви можете застосовувати те, про що дізналися, аби відчути або продовжувати відчувати могутню зміну в серці, про яку йдеться в цьому розділі.

Aлма 5:1–13

Алма докладно розказує про навернення свого батька та його послідовників.

Наскільки ви змінилися з того часу, як вам було 8 років? Наскільки ви змінилися з того часу, як вам було 12 років? Подумайте, у чому люди можуть змінюватися, наприклад: у зовнішності, поведінці чи поглядах. Поміркуйте, що могло привести до певних змін у людині або спричинити їх. Потім прочитайте Aлма 5:12 і знайдіть, що змінилося в Алмі старшому. Вивчаючи Aлма 5:1–13, подумайте про те, як може змінюватися серце людини.

Старійшина Джеральд Н. Лунд, який пізніше служив сімдесятником, навчав, що коли слово серце вживається в Писаннях, воно часто означає “реальне, внутрішнє “я”(“Understanding Scriptural Symbols”, Ensign, Oct. 1986, 25). На коротку мить замисліться над тим, як “могутня зміна в серці” відрізняється від інших змін, що можуть відбуватися в людині,—у тому числі й тих, про які ви згадували на початку цього уроку.

Пригадайте, що народ царя Веніямина відчув “сильну зміну” у своїх серцях, яка стала причиною того, що вони “вже не ма[ли] бажання чинити зло, але постійно чинити добро” (Moсія 5:2). Ви можете написати пояснення старійшини Лунда і посилання на Moсія 5:2 на полях свого примірника Писань біля Aлма 5:11–13.

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював: “Ви можете запитати: “Чому ця могутня зміна не відбувається у мене швидше?” Вам слід пам’ятати, що надзвичайні приклади народу царя Веніямина, Алми та ще кількох інших людей з Писань, є надзвичайними, а не типовими. У більшості з нас зміни відбуваються більш поступово і потребують часу. Народження знову, на відміну від фізичного народження,—це більше процес, а не подія. А долученість до цього процесу і є головною метою земного життя “(“Народитися знову”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, с. 78).

Прочитайте Aлма 5:3–7 і знайдіть, що Алма сказав народу Зарагемлі, аби допомогти їм підготувати свої серця до зміни.

Дайте відповідь на такі запитання в цьому підручнику: Алма розповів народові Зарагемлі про навернення свого батька та інших людей, а також про їхнє визволення від залежності. Як, на вашу думку, ці приклади допомогли людям підготуватися до того, щоб відчути зміну в серці?

Прочитайте Aлма 5:10 і обведіть кружечком знаки запитання в кінці трьох запитань, які Алма поставив людям. Потім вивчіть Aлма 5:11–13, де Алма починає відповідати на ці запитання, аби знайти підтвердження такому висловлюванню: Коли ми віримо в слово Бога та виявляємо віру в Ісуса Христа, ми можемо відчувати могутню зміну в серці.

Віра у слово Бога веде до могутньої зміни в серці, тому що слово Бога навчає нас про Спасителя. Народ Алми вірив у слово Бога, яке передавали їм святі пророки. Вони дізналися про викупительну силу Спокути Ісуса Христа, і їхні серця змінювалися, коли вони розвивали віру в Спасителя.

  1. У щоденнику для вивчення Писань поясніть своїми словами, як віра у Спокуту Ісуса Христа викликає могутню зміну в серці.

  2. Напишіть у щоденнику для вивчення Писань про те, як ваше серце змінилося. Якщо ви помітили зміну в серці під час вивчення Книги Мормона впродовж цього року на семінарії, то частиною відповіді може стати опис вашого досвіду.

Aлма 5:14–36

Алма навчає, що могутня зміна в серці необхідна для того, щоб увійти в царство Боже

Після того як Алма навчав, що віра в слово Боже допомагає нам розпочати процес отримання могутньої зміни в серці, він попросив людей поміркувати над багатьма запитаннями. Ці запитання можуть допомогти нам оцінити стан нашого духовного серця—бажань і почуттів нашого внутрішнього “я”.

Прочитайте Aлма 5:14 і позначте три запитання, які Алма попросив людей поставити самим собі. Ці три запитання описують зміну в серці, яку ми відчуваємо, коли виявляємо віру у викуплення, здійснене Ісусом Христом. Згадайте з попередніх уроків (див. Moсія 5 і Moсія 27), що “народитися знову” означає зміну, яку переживає людина, коли приймає Ісуса Христа і починає нове життя не лише як Його послідовник, але Його духовний син або духовна дочка (див. Moсія 27:25).

  1. У щоденнику для вивчення Писань напишіть про те, як зміна в серці може відобразитися на обличчі людини. У цьому контексті слово обличчя означає вираз обличчя людини, що є відображенням її ставлення, настрою та духовного стану. Опишіть знайому людину, яка отримала образ Спасителя у виразі свого обличчя.

У медицині кардіограма—це графічне зображення, яке використовує лікар, щоб оцінити стан нашого фізичного серця. Вона допомагає встановити, що саме потребує лікування. Вивчіть вірші з Aлма 5, вказані в нижній частині духовної кардіограми. Вивчаючи кожен з віршів, робіть позначку в тому квадратику таблиці, який найкращим чином описує вашу відповідь на одне чи всі запитання в цих віршах. (Якщо ви бажаєте, щоб ваші відповіді ніхто не прочитав, то можете зробити копію цієї таблиці на окремому аркуші паперу або у своєму щоденнику й потім заповнити її).

Aлма 5 Духовна кардіограма

Завжди

Майже завжди

Зазвичай

Іноді

Рідко або ніколи

Вірші з Aлма 5

15

16

19

26

27

28

29

30–31

Коли ви заповните свою духовну кардіограму, прочитайте Aлма 5:21–25. Знайдіть, що Алма навчав цієї істини: Відчуваючи зміну в серці, ми готуємо себе до отримання місця в царстві небесному (целестіальному царстві).

  1. Зробіть наступне у своєму щоденнику для вивчення Писань:

    1. Складіть перелік слів і фраз, які Алма вживав у Aлма 5:21−25, щоб описати умови, в яких ви хотіли б опинитися зараз.

    2. Поясніть, як, на вашу думку, зміна в серці готує вас до отримання місця в царстві небесному.

Прочитайте Aлма 5:33–36 і поміркуйте над тим, які почуття у вас викликає послання Алми. Пошукайте слова і фрази, що допоможуть вам відповісти на наступні запитання:

  • Що Господь запрошує мене зробити?

  • Якою є винагорода, якщо я прийму це запрошення?

  • Чого ці вірші навчають нас про Спасителя?

Прочитайте наступне висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона, що показує, як хочуть жити люди, у яких уже відбулася зміна в серці:

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

“Коли ви обираєте йти за Христом, ви обираєте змінювати себе. …

Господні зусилля спрямовані зсередини назовні. Світ впливає на нас ззовні всередину. Світ витягає людей з нетрів. Христос витягає нетрі з людей, і тоді вони самі витягають себе з нетрів. Світ формує людей, змінюючи їхнє оточення. Христос змінює людей, які згодом змінюють своє оточення. Світ формує людську поведінку, а Христос може змінити саму поведінку людини. …

Чоловіків [і жінок], які змінилися для Христа, буде вести Христос. … Як Павло, вони будуть запитувати: “Чого, Господи, хочеш, щоб я вчинив?” (Дії 9:6). …

Їхня воля буде поглинута Його волею. (Див. Іван 5:30).

Вони завжди роблять те, що до вподоби Господу. (Див. Іван 8:29).

Вони готові не лише померти для Господа, але, що більш важливо, вони бажають жити для Нього.

Зайдіть у їхні домівки—і картини на стінах, книги на полицях, звуки музики, їхні слова та вчинки свідчать про те, що вони християни.

Вони стоять як свідки Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях. (Див. Moсія 18:9).

Христос перебуває в їхньому розумі, бо вони звертаються до Нього в кожній думці. (Див. УЗ 6:36).

Христос перебуває в їхніх серцях, бо любов їхніх сердець спрямована на Нього завжди. (Див. Алма 37:36).

Майже кожного тижня вони приймають причастя і знову свідчать своєму Вічному Батькові, що вони бажають узяти на себе ім’я Його Сина, і завжди пам’ятати Його, і дотримуватися Його заповідей. (Див. Moроній 4:3)”. (“Born of God”, Ensign, Nov. 1985, 5–7).

На закінчення уроку підкресліть одну ідею з висловлювання Президента Бенсона, що допоможе вам думати про те, як ви—людина, що відчуває зміну в серці,—хочете жити. Встановіть мету, яка допоможе вам застосовувати те, що ви відчули під час засвоєння вчень Алми стосовно зміни в серці (ви можете написати про це у своєму особистому щоденнику або на окремому аркуші паперу). Якщо ви постійно будете прагнути народитися від Бога і відчувати зміну в серці, то підготуєтеся до того, щоб увійти в царство Боже.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 5:1–36 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем: