Семінарія
Блок 12: День 3, Мосія 11--14


Блок 12: День 3

Мосія 11–14

Вступ

Цар Ной насолоджувався галасливою гульнею і став причиною злочестивості багатьох його людей. Господь послав пророка Авінадія закликати народ Ноя до покаяння і попередити їх про загрозу поневолення. Люди вирішили не зважати на ці застереження, і Авінадія було ув’язнено за його пророцтва. Коли священики царя Ноя допитували Авінадія, пророк дорікав їм те, що вони не жили за заповідями і не навчали їм. Бог захистив Авінадія і дав йому сили завершити своє послання до царя Ноя і його священиків. Цитуючи Ісаю, Авінадій свідчив про те, що всім людям потрібно покладатися на Ісуса Христа і Його Спокуту.

Мосія 11:1–19

Цар Ной веде свій народ до злочестивості

Поміркуйте над такими запитаннями:

  • Як ви вчинете, якщо хтось із ваших батьків, опікунів або провідників скаже про те, що хтось із ваших друзів погано на вас впливає?

  • Як ви вчинете, якщо хтось із ваших батьків або провідників Церкви попросить вас одягнутися більш прийнятно для недільного богослужіння та інших церковних заходів?

  • Як ви вчинете, якщо пророк скаже, що вам потрібно змінити звичні вам розваги?

Люди можуть по-різному реагувати на поставлені вище запитання. Коли ви будете вивчати цей урок, звертайте увагу на те, як Господь хотів би, аби ви сприймали людей, яких Він послав, щоб допомогти вам жити праведно.

Коли ви будете готуватися до вивчення Мосія 11, можливо, буде корисним дізнатися, що після смерті Зенифа його син Ной царював над нефійцями, які були на землі Нефія. Прочитайте Мосія 11:1–2, 5–7, 14–19 і позначте слова і фрази, якими описуються вчинки Ноя і те, чого він домагався після того, як став царем. Потім прочитайте Мосія 11:2, 6–7, 15, 19 і позначте різними кольорами (якщо можливо) вплив поведінки Ноя на людей царства.

Ці вірші ілюструють те, як люди, з якими ми спілкуємося, можуть впливати на наші вчинки. Поміркуйте, як ваші однолітки впливають на вибір, який ви робите. Поміркуйте якийсь час про те, що із того, що люди в сьогоднішньому світі іноді роблять, схоже на описання “труди[тися] надзвичайно, щоб підтримувати беззаконня” (Мосія 11:6).

Мосія 11:20–12:17

Авінадій закликає людей до покаяння і застерігає їх від поневолення

Хоча цар Ной і його народ вибирали злочестивість, Господь все одно любив їх і бажав їм допомогти. Продивіться перші чотири рядки Мосія 11:20 і визначте, що зробив Господь, аби допомогти народу Ноя.

Напишіть у ваших примірниках Писань поруч з Мосія 11:20 таку істину: Бог посилає пророків, щоб допомогти нам покаятися і уникнути страждань.

Два окремі рази Господь заповідав Авінадію застерегти людей.

  1. Перемалюйте наведену нижче таблицю у ваш щоденник для вивчення Писань, залишаючи достатньо місця під кожним посиланням на Писання, щоб написати резюме. Опрацюйте вказані вірші і напишіть короткій зміст застережень Авінадія, а також реакцію людей.

Послання Авінадія

Реакція людей

Перше застереження

Мосія 11:20–25

Мосія 11:26–29

Друге застереження

Moсія 12:1–8

Мосія 12:9–10, 13–17

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань відповіді на такі запитання щодо реакції людей на застереження Авінадія:

    1. Чому, на вашу думку, люди з гнівом відреагували на Авінадія, який намагався їм допомогти? Чому, на вашу думку, вони захищали царя Ноя, який вів їх до нещастя?

    2. Зверніть увагу на фразу “очі людей були засліплені” в Мосія 11:29. Наведіть кілька прикладів поведінки і намірів, над якими, на вашу думку, Сатана старанно працює, аби “засліпити” гарних людей у сьогоднішньому світі.

    3. Що ви можете робити, аби продемонструвати смирення, коли члени сім’ї, провідники Церкви і пророки заохочують вас слухатися слова Бога?

Мосія 12:18–13:26

Бог захищає Авінадія, коли він дорікає царю Ною і його священикам у тому, що вони не дотримуються заповідей і не навчають їм

Перед тим, як продовжувати вивчати Мосія 12, оцініть себе за шкалою від 1 до 10 (де 10—цілковита згода) в тому, наскільки вірно наведені нижче твердження описують вас зараз.

Я знаю, що маю робити для того, аби жити за євангелією Ісуса Христа.

Я живу за євангелією Ісуса Христа.

Коли ви будете дізнаватися про царя Ноя і його священиків, поміркуйте, наскільки добре вони знали заповіді і наскільки добре вони жили за ними. Після того як Ной вивів Авінадія з в’язниці, священики почали запитувати його стосовно Писань. Прочитайте Мосія 12:26–30 і позначте, що сказав Авінадій, аби докорити Ною і його священикам.

Який бал, від 1 до 10, на вашу думку, можна було б поставити Ною і його священикам за знання заповідей і життя за ними? Що, на вашу думку, означає спрямувати свої “серця на розуміння”? (Див. Moсія 12:27). У Мосія 12:33 знайдіть і підкресліть принцип, який вказує, чому важливо жити за заповідями.

Зображення
Авінадій перед царем Ноєм

Авінадій проголосив таку істину: якщо ми дотримуємося заповідей Бога, то будемо спасенні. Чому знання правильного шляху життя не достатньо для отримання нами спасіння?

Авінадій сказав царю Ною і його священикам, що вони не жили за заповідями і не навчали їх, і він почав перераховувати Десять заповідей. Це розлютило царя, і він наказав, щоб Авінадія було вбито. Бог захистив Авінадія і дав йому силу продовжити навчати Десяти заповідям. Ви можете їх позначити і пронумерувати в Мосія 12:35–36 та Мосія 13:12–24. Наведена нижче таблиця допоможе вам з’ясувати кожну з Десяти заповідей:

Авінадій навчає Десяти заповідям

  1. Мосія 12:35

  1. Мосія 12:36; 13:12–13

  1. Мосія 13:15

  1. Мосія 13:16–19

  1. Мосія 13:20

  1. Мосія 13:21

  1. Мосія 13:22

  1. Мосія 13:22

  1. Moсія 13:23

  1. Moсія 13:24

Авінадій сміливо докоряв Ною і його священикам за недотримання Десяти заповідей, сказавши: “Я відчуваю, що вони не записані у ваших серцях” (Мосія 13:11). Щоб допомогти вам поміркувати над тим, наскільки добре ви живете за Десятьма заповідями, заповніть наведену нижче таблицю самооцінки:

Наведені нижче твердження можуть відображати, наскільки добре записані у вашому серці Десять заповідей. Позначте, наскільки часто ці твердження справджувалися для вас.

Майже ніколи

Іноді

Досить часто

Майже завжди

Я люблю мого Небесного Батька.

Я ставлю Бога на перше місце у своєму житті (перед друзями, хобі, матеріальними речами, власними бажаннями та іншим).

Я використовую ім’я Господа з шанобливістю.

Я дотримуюся святості Суботнього дня і беру участь у заходах, які наближають мене до Господа; я вважаю цей день Його днем, а не своїм.

Я шаную своїх батьків, виявляючи слухняність і повагу.

Я контролюю свій гнів і не виявляю жорстокості до інших людей.

Я зберігаю статеву чистоту. Я уникаю похітливих зображень, мови і поведінки.

Я утримуюся від крадійства і списування.

Я говорю правду.

Я уникаю жадоби (що означає неналежність бажання того, що належить комусь іншому).

  1. Продивіться ваші відповіді і поставте мету краще жити за однією з Десяти заповідей. Запишіть вашу ціль у свій щоденник для вивчення Писань.

Мосія 13:27–14:12

Авінадій навчає про пришестя Ісуса Христа

Прочитайте Мосія 13:28, 32–35 і позначте будь-які слова або фрази, які могли б завершити наступну цитату старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів: “Незважаючи на всю нашу слухняність і добрі справи, ми не можемо бути спасенними від смерті або наслідків наших особистих гріхів без

Повна цитата старійшини Оукса звучить так: “Незважаючи на всю нашу слухняність і добрі справи, ми не можемо бути спасенними від смерті або наслідків наших особистих гріхів без благодаті, запропонованої спокутою Ісуса Христа” (“Another Testament of Jesus Christ”, Ensign, Mar. 1994, 67).

Ви можете написати цю істину поруч з Мосія 13:28: Ніхто не може бути спасенним, окрім як завдяки Спокуті Ісуса Христа.

Відведіть кілька хвилин на вивчення Мосія 14:1–12 і позначте слова і фрази, якими описується те, що зробив Ісус Христос у смертному житті, аби допомогти нам повернутися додому до нашого Небесного Батька. Поміркуйте про горе, смуток і гріхи, які поніс за вас Ісус Христос. Ці вірші узгоджуються з Ісая 53:1–12. Авінадій цитував слова, написані Ісаєю (див. Мосія 14:1).

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, як би ви пояснили другові, що в Мосія 14:4–5 говориться про Ісуса Христа.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Мосія 11–14 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем: