Семінарія
Блок 24: День 3, 3 Нефій 6--10


Блок 24: День 3

3 Нефій 6–10

Вступ

Після дивовижного визволення від Ґадіантонових розбійників нефійці і ламанійці насолоджувалися миром протягом трьох років. Потім зʼявилися гордовитість, класові розбіжності і переслідування, що призвело до великої злочестивості і, зрештою, до повалення нефійського уряду. Ознаками смерті Ісуса Христа в Єрусалимі були великі руйнування, через що було знищено багато нефійських міст і вбито злочестивих жителів. Темрява покрила землю на три дні. У темряві голос Спасителя запросив людей повернутися до Нього. Коли темрява розсіялася, голосіння людей перетворилися на радість і хвалу Ісусу Христу.

3 Нефій 6–7

Нефійці стають гордовитими, Церква розпадається, таємні змови знищують уряд, і люди розділяються на племена

Пригадайте випадок, коли вам потрібно було прийняти рішення йти за пророком чи не йти. Як написано в 3 Нефій 6–7, деякі нефійці відчули трагічні наслідки неприйняття пророків, тоді як інші відчули благословення, які прийшли завдяки покаянню і послуху вибраним служителям Господа.

Як ви читали у 3 Нефій 5, нефійці покаялися і старанно служили Богу, й були дивовижно звільнені від Ґадіантонових розбійників. Після цього протягом короткого часу нефійці процвітали. Однак гордовитість швидко увійшла в серця багатьох людей, що призвело до розділення всередині Церкви. Також були послані пророки проповідувати проти злочестивості людей, але судді арештовували їх і таємно віддавали на смерть (див. 3 Нефій 6:4–23). Протягом приблизно шести років люди “піддалися силі Сатани” (3 Нефій 7:5) і стали настільки злочестивими, що боролися проти усієї праведності. Таємні змови знищили уряд цієї землі і спричинили розділення людей на племена.

Незважаючи на злочестивість людей, Нефій продовжував свідчити проти їхніх гріхів і закликав їх до покаяння (див. 3 Нефій 7:15–20). Прочитайте 3 Нефій 7:21–22 і позначте кілька прикладів того, як люди були благословенні за те, що йшли за Нефієм. З цих віршів ми дізнаємося: якщо ми покаємося і будемо йти за служителями Господа, то матимемо радість від впливу Святого Духа в нашому житті.

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань про випадок, коли ви прийняли рішення дослухатися до поради пророка або інших провідників священства. Які благословення ви отримали за це?

3 Нефій 8:1–18

Велике руйнування стає виповненням ознаки смерті Ісуса Христа

Уявіть день, коли настане Друге пришестя Ісуса Христа. Як, на вашу думку, ви почуватимете себе, коли цей час настане? Подібним чином нефійці тривалий час чекали на прихід Ісуса Христа. Самуїл Ламанієць пророкував про ознаки, які стануться під час смерті Ісуса Христа (див. Геламан 14:20–27). Прочитайте 3 Нефій 8:3–4 і зверніть увагу на те, як відрізнялося сприйняття ознак нефійцями.

Прочитайте 3 Нефій 8:5–7 і дізнайтеся, що сталося в 34-му році від дня, коли було дано ознаку народження Спасителя. Прогляньте 3 Нефій 8:8–18 і зверніть увагу на те, що сталося з жителями міст, які вразила буря і подальші землетруси. Прочитайте 3 Нефій 10:11–12 і позначте, кому вдалося вижити під час цих руйнувань. Хоча ті, хто вижив, були праведнішими за нефійців, їм все одно потрібно було покаятися і прийти до Ісуса Христа.

  1. Виділіть сторінку у вашому щоденнику для вивчення Писань, щоб написати газетну статтю, де розповідатиметься про події, описані в 3 Нефій 8:5–18. Придумайте заголовок, ескіз малюнку і потім опишіть руйнування.

3 Нефій 8:19–25

Темрява покриває землю на три дні

Пригадайте випадок, коли ви опинилися в повній темряві, наприклад, у печері або в кімнаті без вікон, коли хтось вимкнув світло (або уявіть таку ситуацію). Як вам почувалося в темряві, коли ви були не в змозі нічого бачити? Прочитайте 3 Нефій 8:19–23 і дізнайтеся, що настало після того, як припинилися бурі і руйнування. (Ви можете позначити будь-які слова або фрази, які вказують на те, наскільки густою була темрява).

Прочитайте 3 Нефій 8:24–25 і зверніть увагу на те, що, за словами нефійців, могло б запобігти смерті і знищенню такої великої кількості людей з їхнього народу.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Чому наслідки гріха схожі на перебування у темряві?

    2. Чому покаяння схоже на допуск світла у темну кімнату?

3 Нефій 9:1–14

У темряві голос Ісуса Христа запрошує тих, хто пережив руйнування, покаятися і прийти до Нього

Протягом трьох днів темряви голос Спасителя звертався до тих, кого було помилувано. Прочитайте 3 Нефій 9:1–2, 7 і дізнайтеся, чому, за словами Спасителя, серед людей сталося це руйнування. Потім прочитайте 3 Нефій 9:13–14 і зверніть увагу на те, що сказав Спаситель, аби втішити людей в їхніх стражданнях. Ви можете позначити ті фрази в цих віршах, які для вас є важливими.

Старійшина С. Скотт Гроу, сімдесятник, свідчив, що Спаситель запрошує всіх нас прийти до Нього і отримати зцілення:

Зображення
Старійшина С. Скотт Гроу

“Ісус Христос є Великим Цілителем наших душ. За винятком гріхів загибелі, не існує такого гріха чи провини, болю або смутку, на який би не розповсюджувалася зцілююча сила Його Спокути.

Коли ми грішимо, Сатана говорить нам, що для нас все втрачено. На противагу цьому наш Викупитель пропонує спокутування для всіх— немає значення, що саме ми зробили не так. Це стосується і вас, і мене” (“Диво Спокути”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, с. 109).

Запрошення Спасителя в 3 Нефій 9:13—прийти до Нього і отримати Його зцілюючу силу—стосується кожного з нас. Для того, щоб Спаситель нас зцілив, ми повинні прийняти Його запрошення і прийти до Нього, покаятися в наших гріхах і стати наверненими.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть про один з аспектів вашого життя, який потребує зцілюючої сили Спасителя. Що вам потрібно робити, аби запросити Його зцілити вас?

3 Нефій 9:15–22

Голос Спасителя проголошує, що завдяки Його жертві закон Мойсея виповнився

Згідно з законом Мойсея, за яким нефійці жили на той час, Господь заповідав Своєму народу приносити в жертву тварин як символ і провісник кінцевої жертви, яку Він зрештою принесе Своєю Спокутою. Застосуйте слова Спасителя з 3 Нефій 9:17, щоб завершити таке речення: “Через Мене викуплення приходить, і в Мені ”.

Спаситель проголосив, що всі обряди, закони, ритуали і символи закону Мойсея, який був даний, щоб спрямувати людей до Нього, були виповнені, коли Він завершив Свою спокутну жертву. Прочитайте 3 Нефій 9:19 і зʼясуйте, що, як проголосив Спаситель, нефійці більше не повинні приносити в жертву. Потім уважно розгляньте 3 Нефій 9:20 і позначте те, що вони натомість мали приносити в жертву.

Що, на вашу думку, означає приносити в жертву “скрушене серце і упокорений дух”? Упокорений дух—це дух, який є покірним, сприйнятливим до навчання і покаяння. Щоб поглибити ваше розуміння того, що означає мати скрушене серце і упокорений дух, прочитайте таке висловлювання старійшини Д. Тодда Крістофферсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і позначте слова, які він використав для описання понять “скрушене серце” і “упокорений дух”:

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“У давнину, коли люди хотіли поклонятися Господу й прагнули Його благословень, вони часто приносили дар. … Якщо ви прагнете благословень навернення, то можете принести Господу в дар своє скрушене, або розкаяне, серце і упокорений, або послушний, дух. В дійсності, ви даруєте себе такими, якими ви є і якими стаєте.

Чи є у вашому житті щось нечисте або негідне? Коли ви цього позбудетеся, це і буде даром Спасителеві. Чи є гарна звичка або якість, якої вам не вистачає в житті? Якщо ви виховаєте її у собі і вона стане рисою вашого характеру, це буде вашим даром Господу” (“Ти ж колись, як навернешся”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 12).

Прочитайте 3 Нефій 9:21–22 і зверніть увагу на те, якими, як навчав Спаситель, ми повинні бути, аби прийти до Нього.

  1. Подумайте про кількох маленьких дітей, яких ви знаєте. У вашому щоденнику для вивчення Писань опишіть риси маленьких дітей, які нам потрібно мати для того, аби прийти до Спасителя.

Зображення
When Did He Know

Допишіть наведений нижче принцип за допомогою відповідних слів або фраз, які ви зустрічали в 3 Нефій 9:13–14, 20–22: Якщо ми прийдемо до Ісуса Христа зі скрушеним серцем і упокореним духом, Він . (Правильних відповідей може бути багато).

  1. Щоб краще застосувати цю істину, дайте відповіді на такі запитання:

    1. Які бажання можуть заважати нам принести Господу наше скрушене серце і упокорений дух?

    2. Як саме Господь благословив вас, коли ви прийшли до Нього з розкаянням у серці і духом слухняності?

    3. Як ви можете більш охоче приносити Господу скрушене серце і упокорений дух?

3 Нефій 10

Господь обіцяє зібрати Свій народ як квочка збирає своїх курчаток

Зображення
How Many Times

Почувши голос Спасителя, люди були настільки здивовані, що протягом багатьох годин на землі панувала тиша. Потім голос знову звернувся до людей (див. 3 Нефій 10:1–3). Прочитайте 3 Нефій 10:4–6 і зʼясуйте, що, як сказав Спаситель, Він намагався робити, аби захистити людей і потурбуватися про них. Позначте обіцяння, яке Спаситель дав у вірші 6 тим, хто покається і прийде до Нього з щирими намірами в серці.

Спаситель використав метафору—квочка збирає курчаток під свої крила, щоб захистити їх від небезпеки. Поміркуйте про те, в чому Спаситель схожий на квочку, яка прагне захистити своїх курчат від небезпеки. Крім того, чому, згідно з 3 Нефій 10:4–6, не був зібраний весь дім Ізраїля?

Прочитайте 3 Нефій 10:8–10 і дізнайтеся, що сталося після того, як люди почули голос Спасителя.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 3 Нефій 6–10 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем: