Семінарія
Блок 24: День 1, 3 Нефій 1


Блок 24: День 1

3 Нефій 1

Вступ

Перед тим, як піти з землі, пророк Нефій (син Геламана) передав літописи своєму старшому сину Нефію. Невіруючі склали план убити праведних, якщо пророцтва стосовно народження Ісуса Христа не будуть виконані у визначений день. Коли Нефій благав Господа від імені віруючих, голос Господа долинув до нього, кажучи, що ознаку Його народження буде дано тієї ночі. Згідно з пророцтвом Самуїла Ламанійця при заході сонця не було темряви і зʼявилася нова зірка. Незважаючи на постійні спроби Сатани знищити віру людей, “більшість людей повірила і була навернена до Господа” (3 Нефій 1:22).

3 Нефій 1:1–26

Пророцтва стосовно народження Ісуса Христа виповнені, і багато нефійців навернені

Зображення
Назавтра я прийду у світ

Пригадайте з Писань або з історії Церкви тих, хто пожертвував своїм життям заради євангелії Ісуса Христа. Чому, на вашу думку, вони були готові принести цю жертву?

Як записано в 3 Нефій 1, група вірних нефійців мала прийняти рішення, чи погодяться вони віддати свої життя, аби залишитися відданими своїй вірі. Цей розділ починається з розповіді про те, що Нефій передав священні літописи своєму сину, якого також звали Нефій, і потім він пішов з землі (див. 3 Нефій 1:1–3). Потім розповідається про випробування віри, якого зазнали багато нефійців.

Прочитайте 3 Нефій 1:4–9 і зверніть увагу на складну ситуацію, в якій опинилися вірні нефійці. Якими були б ваші почуття, якби ви були Нефієм і майже настав час, коли віруючі мали бути знищені? Поміркуйте якусь мить про те, чому деяким людям могло бути важко залишатися вірними в цій ситуації.

Прочитайте 3 Нефій 1:10–12 і зверніть увагу на те, що зробив Нефій у цей критичний момент. Прочитайте відповідь Господа Нефію в 3 Нефій 1:13–14. Ви можете позначити висловлювання в 3 Нефій 1:13, яке відображає такий принцип: Господь здійснить усі слова, які Він доручив сказати Своїм пророкам.

  1. Спробуйте уявити стан Нефія одразу після того, як було дано ознаку народження Спасителя. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, як, на вашу думку, відреагували б ви, якби перебували там у той час. Як, на вашу думку, ви б почувалися, якби були Нефієм і ознака щойно була дана?

Прочитайте 3 Нефій 1:4, 14–15, 19–21 і зверніть увагу на інші фрази, в яких наголошується на послідовності, з якою Господь здійснює слова Своїх пророків. Ви можете позначити ці фрази у своїх примірниках Писань. Коли ви будете читати 3 Нефій 1:14, можливо, буде корисним дізнатися, що Істота, Яка промовляла, виконувала дві ролі і говорила з обох позицій: як Єгова (Який є Батьком через божественне наділення владою) та як Ісус Христос, Який ось-ось стане смертним Сином Бога.

Щоб побачити, як були здійснені пророцтва про народження Спасителя, напишіть пророцтва, дані Самуїлом Ламанійцем, у лівій колонці наведеної нижче таблиці. Потім у правій колонці напишіть вірші з 3 Нефій 1 і коротке описання здійснення пророцтв.

Пророцтва Самуїла Ламанійця

Здійснення

1-е пророцтво (Геламан 14:3–4):

3 Нефій 1:

2-е пророцтво (Геламан 14:5):

3 Нефій 1:

3-е пророцтво (Геламан 14:6):

3 Нефій 1:

4-е пророцтво (Геламан 14:7):

3 Нефій 1:

Коли ви будете читати 3 Нефій 1:16–18, зверніть увагу на те, як злочестиві відреагували на здійснення ознак. Ви можете позначити деякі фрази, якими описано їхню реакцію. З 3 Нефій 1:18 ми дізнаємося, що дехто з людей “почали боятися через беззаконня і свою зневіру”. Обміркуйте наступне запитання: Яким чином гріх і зневіра призводять до страху?

Прочитайте 3 Нефій 1:22–23 і зверніть увагу на те, що намагався зробити диявол після того як були дані ознаки народження Господа. Завершіть наведене нижче речення, щоб воно відображало принцип, поданий у вірші 22: Коли ми стикаємося з брехнею Сатани, то можемо прийняти рішення.

Єпископ Річард С. Еджлі, який служив у Верховному єпископаті, дав пораду стосовно того, як ми можемо поводитися під час особистих випробувань нашої віри. Позначте будь-які його слова або фрази, які заохочують вас вибирати віру, незважаючи на сумніви, якими Сатана може вас спокушати:

Зображення
Єпископ Річард С. Еджлі

“Через конфлікти і труднощі, з якими ми стикаємося у сьогоднішньому світі, я хочу запропонувати один вибір—вибір миру й захисту, вибір того, що є прийнятним для всіх. І вибір цей—віра. Знайте: віра—це не просто собі подарунок, який дається без думки, бажання чи зусилля з нашого боку. … Спаситель сказав: “Прийдіть до Мене” (Матвій 11:28) і “стукайте—і відчинять вам” (Матвій 7:7). Це дієслова, що означають дію: прийдіть, стукайте. Вони є вибором. Тож я кажу: вибирайте віру. Вибирайте віру, а не сумнів; вибирайте віру, а не страх; вибирайте віру, а не невідоме й небачене; вибирайте віру, а не песимізм. …

… Якщо логіка, аргументи чи власна думка йдуть в розріз зі священними вченнями і доктриною або якщо суперечливі послання штурмують ваші вірування … виберіть не викидати насіння [віри] з вашого серця зневірою. Памʼятайте: ми не отримаємо свідчення доти, поки не буде випробувана наша віра (див. Етер 12:6)” (“Віра—вибір за вами”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, сс. 31–33).

  1. Яку брехню і хитрощі зводить сьогодні диявол, намагаючись зробити так, аби людські серця закамʼяніли проти істини? Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, що ви можете робити, аби підтримувати вашу віру в Ісуса Христа і Його відновлену євангелію, навіть коли диявол намагається змусити вас поставити під сумнів свою віру.

Прочитайте 3 Нефій 1:24–25 і зʼясуйте, з яким ще випробуванням стикнулися деякі віруючі. Поміркуйте, чого ви можете навчитися з відповіді цих людей, коли вони дізналися, що були неправі.

3 Нефій 1:27–30

Нефійські розкольники і дехто з ламанійської молоді приєднуються до Ґадіантонових розбійників

Через кілька років після того як були дані ознаки народження Ісуса Христа, дехто з нефійських розкольників почали негативно впливати на вірних, підриваючи їхню спроможність залишатися міцними в євангелії. Як ви можете залишатися міцними у євангелії, незважаючи на нападки стосовно Церкви в наш час? Прочитайте 3 Нефій 1:27–30 і дізнайтеся, який вплив (позитивний чи негативний) мало “молоде покоління” ламанійців на віру інших людей.

Зверніть увагу на те, що багато молодих ламанійців почали “вирішува[ти] самі за себе” (3 Нефій 1:29) і відвернулися від євангелії. Сестра Кетлін Х. Х’юз, яка служила в генеральному президентстві Товариства допомоги, так сказала про можливе значення фрази “вирішувати самі за себе”: “На мою думку, вони думали в першу чергу про себе, потурали тим бажанням, про які пророки попереджали, що їх слід уникати. Вони піддалися спокусам і принадам Сатани” (“Зростати в Господі”, Ліягона, лют. 2010, с. 18).

Ви можете написати такий принцип у вашому примірнику Писань поруч з 3 Нефій 1:29–30 або у вашому щоденнику для вивчення Писань: Якщо ми піддаємося спокусі, наш приклад може мати негативний вплив на віру і праведність інших.

  1. Щоб допомогти вам зрозуміти, як цей принцип стосується вас, дайте відповіді на такі запитання у вашому щоденнику для вивчення Писань:

    1. Коли вам доводилося бачити приклад дії наведеного вище принципу? Як ви можете залишатися вірними, навіть якщо оточуючі роблять неправильний вибір?

    2. Хоча важливо знати, що наш приклад може мати негативний вплив на інших, важливо також памʼятати, що наш приклад може сприяти зміцненню інших людей. Коли було так, що ви бачили, як “молоде покоління”, або молодь Церкви сьогодні, здійснювала позитивний вплив на віру інших?

  2. У вашому щоденнику для вивчення Писань складіть список способів, у які ви можете позитивно впливати на віру людей у вашій сімʼї, вашому приході або філії, або ж ваших однолітків. Виберіть дві ідеї з вашого списку і напишіть, що конкретно ви будете робити для їх здійснення.

  3. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 3 Нефій 1 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем: