Семінарія
Блок 9: День 4, Кн. Якова 3--4


Блок 9: День 4

Кн. Якова 3–4

Вступ

Кн. Якова 3 є завершенням проповіді Якова, яку він виголосив своєму народу. У цьому завершенні Яків коротко висловив слова втішення і обіцяння чистим серцем. Він також засудив тих серед свого народу, хто був гордовитим і нецнотливим, попереджаючи їх про наслідки, якщо вони не покаються. Кн. Якова 4—це слова, які Яків був натхненний написати для людей, які колись читатимуть його літопис. Він свідчив про Спокуту Ісуса Христа і закликав своїх читачів примиритися (відновити гармонію) з Богом Батьком через Спокуту. Голосом попередження він говорив про юдеїв, які відречуться від Ісуса Христа і простоти Його євангелії.

Кн. Якова 3

Яків підбадьорює чистих серцем і спонукає інших покаятися

Подумайте, яку пораду ви могли б дати юнаку або дівчині в таких ситуаціях:

  • Молода жінка намагається жити праведно, але страждає від того, що її батько має алкогольну залежність.

  • Молодий чоловік, який з усіх сил намагається жити за євангелією, страждає через розлучення своїх батьків.

  • Молода жінка старанно намагається любити свою сім’ю, але страждає вдома через егоїзм і нерозсудливі вчинки своєї сестри.

Згадайте періоди, коли ви зазнавали випробувань, незважаючи на те, що намагалися жити праведно. Яків навчав нас, що робити в таких ситуаціях. Прочитайте перше речення Кн. Якова 3:1 і визначте, до кого найперше звернувся Яків у розділі 3.

Яків сказав, що чисті серцем страждали через гордовитість і аморальність інших людей (проти чого він застерігав раніше, як записано в Кн. Якова 2). Прочитайте Кн. Якова 3:1–2 і заповніть таку таблицю:

До чого закликав Яків чистих серцем?

Що Бог обіцяє чистим серцем?

  1. Продивіться ваші відповіді у першій колонці. Щоб допомогти вам краще зрозуміти цей принцип, дайте відповідь у вашому щоденнику для вивчення Писань на два з наведених нижче запитань:

    1. Як, на вашу думку, молода людина може “дивитися на Бога з твердістю розуму”?

    2. Що, на вашу думку, означає молитися Богові “з надзвичайною вірою” під час випробувань?

    3. Що, на вашу думку, може робити молода людина, аби “отримати приємне слово Бога”?

  2. Продивіться ваші відповіді у другій колонці. У цих віршах говориться про те, що Бог втішить чистих серцем у їхніх стражданнях. Щоб допомогти вам краще зрозуміти цей принцип, дайте відповідь на одне або кілька з наведених далі запитань у вашому щоденнику для вивчення Писань:

    1. Як Бог заспокоїв вас у ваших стражданнях, коли ви намагалися слухатися Його?

    2. Як моління “з надзвичайною вірою” допомогло вам у часи випробувань?

    3. Коли отримання слова Бога допомогло вам відчути Його любов?

Після промови до чистих серцем Яків звернувся до тих, хто не був чистим серцем. Прочитайте Кн. Якова 3:3–4, 10–12 і дізнайтеся, що Яків спонукав робити цих людей. Можливо, буде корисним знати, що фраза “збудити дари ваших душ” означає пробудити наші здібності та почуття, а слова блуд і похоть стосуються статевих гріхів і хтивості.

У Кн. Якова 3:3–4, 10–12 ми також читаємо застереження Якова стосовно того, що станеться, якщо його народ не покається. Після вивчення цих віршів, обведіть фрази, якими описуються такі наслідки: (a) Їх знищать ламанійці. (б) Їхній приклад призведе їхніх дітей до знищення. (в) Вони зазнають другої смерті або, іншими словами, відокремлення від Бога.

Подумайте про те, як застереження Якова могло послужити великим благословенням його народу.

Як записано у Кн. Якова 3:5–7, Яків сміливо сказав, що ламанійці були “більш праведні”, ніж нефійці, тому що “їхні чоловіки люблять своїх жінок, а їхні жінки люблять своїх чоловіків; а їхні чоловіки і їхні жінки люблять своїх дітей”. Нефійцям потрібно було покаятися в усіх своїх гріхах, особливо в тих, які призвели до зменшення любові і довіри в їхніх сім’ях.

Поміркуйте про Кн. Якова 3:11–12 і підсумуйте це послання своїми словами.

Поміркуйте про спокуси, з якими ви стикаєтеся, і те, яких жахливих наслідків ви уникаєте, якщо каєтеся у своїх провинах.

Кн. Якова 4

Яків закликає свій народ одержати надію на те, що вони можуть повернутися в присутність Бога

Щоб підготуватися до вивчення Кн. Якова 4, піднесіть ручку або олівець не менш ніж на метр над посібником і спробуйте кинути цей предмет, аби він потрапив у центр мішені—“яблучко”. Ви можете спробувати зробити це кілька разів. Поміркуйте про те, наскільки б менш вдалими були ваші зусилля, якби ви дивилися не на мішень, а кудись ще. Чи мали б, на вашу думку, люди успіх у стрільбі з лука, якби вони ніколи не дивилися на мішень, або “яблучко”, під час стрільби, або якби вони дивилися на щось, що знаходиться за межею відстані пострілу? Прочитайте Кн. Якова 4:14 і дізнайтеся про риси людей, які, згідно з пророцтвом Якова, будуть дивитися “за межу”.

Зображення
кола мішені

Ви можете написати у ваших примірниках Писань поруч з Кн. Якова 4:14, що “межею є Христос” (Neal A. Maxwell, “Jesus of Nazareth, Savior and King”, Ensign, May 1976, 26). Подібним чином навчав Павло: “Я женусь до мети за нагородою високого поклику Божого в Христі Ісусі” (Филип’янам 3:14).

Пророк Яків говорив про юдеїв, які неправильно розуміли закон Мойсея і його мету вести їх до Спасителя. Багато юдеїв чекали на визволення в іншому вигляді, ніж запропонував їм добрий Ісус, Месія,—вони чекали на визволення від чужоземного панування і гноблення.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Що, на вашу думку, означає “поглядати за межу” (якою є Ісус Христос)?

    2. Яке ставлення і поведінка, описані у Кн. Якова 4:14, засліпили юдеїв і завадили їм прийняти Ісуса Христа?

    3. Які сьогодні можуть бути приклади поглядання за межу, або неспроможності зосередитися на Спасителі?

Яків хотів, аби ті, хто читатиме його літопис, мали зовсім протилежне ставлення, ніж те, яке мали юдеї, які не помітили межу. Прочитайте Кн. Якова 4:4 і дізнайтеся, що Яків хотів, аби знали всі, хто читатиме його літопис. Прочитайте також Кн. Якова 4:12 і позначте фразу “чому ж не розповідати про спокутування Христа”. Як записано в Кн. Якова 4:4–12, Яків виклав кілька причин, чому він вірив в Ісуса Христа і чому він відчував, що це важливо допомогти іншим дізнатися про Спокуту.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть наведені далі посилання на Писання, а потім напишіть резюме того, що в кожному з цих посилань Яків навчав про Ісуса Христа або про Спокуту.

    1. Кн. Якова 4:4–6

    2. Кн. Якова 4:7–8

    3. Кн. Якова 4:9–10

    4. Кн. Якова 4:11

Які слова або фрази з Кн. Якова 4:4–6 вказують на те, що народ Якова розумів природу Божества?

Можливо, буде корисним дізнатися, що бути “представленими як первістки Христа Богові” (див. Кн. Якова 4:11) означає предстати перед Богом гідними увійти в целестіальне царство. Також важливо зрозуміти: якщо ми хочемо мати “надію на … славу [Спасителя]” (Кн. Якова 4:4), то повинні вірити, що Ісус Христос підготував для нас шлях викуплення від наших гріхів і воскресіння, щоб ми могли повернутися в присутність Небесного Батька.

Одна з істин, про яку ми дізнаємося з Кн. Якова 4 є такою: Завдяки Спокуті Ісуса Христа, ми можемо сповнитися надією і примиритися з Богом.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть короткі відповіді на такі завдання:

    1. Продивіться істини про Ісуса Христа, які ви вивчали в Кн. Якова 4:4–12, і виберіть одну, яка особливим чином спонукає вас мати бажання розповідати про Спокуту. Запишіть цю істину і поясніть, чому ви її вибрали.

    2. Які інші особисті причини спонукають вас мати бажання говорити про Ісуса Христа і Спокуту?

На завершення уроку поміркуйте, чому ви вдячні за Спасителя. Ви можете розповісти це члену сім’ї або близькому другові.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Кн. Якова 3–4 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем: