Семінарія
Блок 7: День 4, 2 Нефій 25


Блок 7: День 4

2 Нефій 25

Вступ

Після того як пророк Нефій записав пророцтва Ісаї (2 Нефій 12–24), він наголосив на важливості цих пророцтв і пояснив, що ті, хто має дух пророцтва, можуть зрозуміти і оцінити слова Ісаї (2 Нефій 25). Він пояснив, що мета його записів була в тому, щоб “переконати наших дітей, а також наших братів повірити в Христа, і примиритися з Богом” (2 Нефій 25:23). Він запросив усіх повірити в Ісуса Христа і “поклонятися Йому з усією своєю могутністю, розумом і силою, і всією [своєю] душею” (2 Нефій 25:29).

2 Нефій 25:1–8

Нефій навчає, що ми можемо зрозуміти слова Ісаї, якщо маємо дух пророцтва

Зображення
замок і ключ

Люди часто використовують замки, щоб надійно зберігати цінні речі. Вони можуть зберігати тільки один ключ до цього замка або можуть дати дублікат ключа надійному другові або члену сім’ї. Нефій знав, що пророцтва Ісаї були “великої цінності” (2 Нефій 25:8), і він хотів, аби кожен їх розумів. Він підготував ключ для кожного, хто захоче розкрити значення слів Ісаї.

Прочитайте перше речення в 2 Нефій 25:4 і дізнайтеся, яким є ключ до розуміння слів Ісаї. Що означає мати “дух пророцтва”? Як, на вашу думку, дух пророцтва може допомогти вам краще розуміти Писання, особливо слова Ісаї?

Дух пророцтва—це дух одкровення. Це означає, що коли ви старанно і з молитвою вивчаєте Писання, прагнучи зрозуміти їхнє значення, то можете мати дух одкровення і Святий Дух просвітлить ваш розум і ваше розуміння. Також Писання навчають, що “засвідчення Ісусове,—то дух пророцтва” (Об’явлення 19:10). Чим більше зростає ваше знання і свідчення про Спасителя, тим краще ставатиме ваше розуміння Писань, включаючи вчення Ісаї, і ви будете краще розуміти, як ці вчення стосуються вас.

Нефій розповів про інші ідеї, які можуть покращити наше розуміння слів Ісаї. Опрацюйте наведені далі уривки з Писань і визначте ще три ключі до розуміння слів Ісаї:

Пам’ятайте, що в давніх юдейських пророцтвах часто використовувалися символізм і поетична мова (див. 2 Нефій 25:1). Також вивчення культури, історії та географії давнього Ізраїля допоможе вам зрозуміти слова Ісаї (див. 2 Нефій 25:5–6). Факт того, що ми живемо в останні дні і бачимо виповнення багатьох пророцтв, також допомагає нам зрозуміти Ісаю (див. 2 Нефій 25:7–8).

2 Нефій 25:9–19

Нефій пророкує про юдеїв

Як записано в 2 Нефій 25:9–19, Нефій пророкував про юдеїв і їхню рідну землю в Єрусалимі та його околицях. Він сказав, що юдеї, яких було забрано в полон до Вавилона після знищення Єрусалима, повернуться на “землю їхнього успадкування” (див. 2 Нефій 25:9–11). Ісус Христос, Месія, житиме серед них, але багато людей відкинуть Його і розіпнуть (див. 2 Нефій 25:12–13). Після смерті та Воскресіння Спасителя Єрусалим знову буде зруйнований і юдеї будуть розсіяні, і їх бичуватимуть інші народи (див. 2 Нефій 25:14–15). Вони зрештою повірять в Ісуса Христа і Його Спокуту, і Господь відновить їх “з їхнього загубленого і занепалого стану” (див. 2 Нефій 25:16–19).

Зображення
Друге пришестя

2 Нефій 25:20–30

Нефій свідчить про Ісуса Христа

Подумайте про те, як ви можете відповісти тому, хто заявляє, що святі останніх днів не вірять в Ісуса Христа. Коли ви будете вивчати решту 2 Нефій 25, звертайте увагу на уривки, якими б ви могли поділитися в такій ситуації.

Пробіжіть очима 2 Нефій 25:20–30 і, за бажанням, позначайте ім’я “Христос” кожного разу, коли воно з’являється.

  1. Прочитайте 2 Нефій 25:28–29 і з’ясуйте, що, за словами Нефія, було “правильним шляхом”. Уважно вивчіть 2 Нефій 25:23–26, щоб знайти причини, чому вірити в Ісуса Христа є “правильним шляхом”. (Зверніть увагу, що 2 Нефій 25:23, 26 є віршами для опанування. Ви можете позначити їх так, щоб потім їх можна було легко знайти). Запишіть свої відповіді у вашому щоденнику для вивчення Писань.

Слово примиритися в 2 Нефій 25:23 означає бути приведеними у гармонію з Богом. Господня “благодать”—це саме те, що примирює нас з Богом. Прочитайте таке пояснення Господньої благодаті:

“Слово благодать, яке використовується в Писаннях, насамперед стосується божественної допомоги і сили, що ми їх отримуємо через Спокуту Господа Ісуса Христа. …

… Через благодать, що стала досяжною завдяки спокутній жертві Спасителя, усі люди воскреснуть і отримають безсмертя. [Але якщо ми хочемо бути гідними мати вічне життя в присутності Бога, то повинні очиститися від наших гріхів завдяки Його благодаті].

Фраза “після всього, що ми можемо зробити” [2 Нефій 25:23] говорить нам про те, що нам слід докладати зусиль, аби отримати благодать Господа у всій її повноті і стати гідними жити з Ним. Господь заповідав нам слухатися Його євангелії, що включає віру в Нього, покаяння у своїх гріхах, хрищення, отримання дару Святого Духа і терпіння до кінця. …

Крім потреби в благодаті для свого кінцевого спасіння, ця дозволяюча влада потрібна вам щоденно упродовж всього життя. Коли ви наближатиметесь до свого Небесного Батька у старанності, покорі й лагідності, Він надихатиме і зміцнюватиме вас через Свою благодать” (Стійкі у вірі: довідник з євангелії [2005], сс. 8–9).

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть відповіді на такі запитання:

    1. Який зв’язок між Господньою благодаттю і нашими зусиллями жити за євангелією?

    2. Що для вас означає бути спасенними благодаттю?

    3. Що для вас означає фраза “[все], що ми можемо зробити”?

Поміркуйте над такою істиною: Завдяки Ісусу Христу ми можемо бути спасенними благодаттю після всього, що ми можемо зробити. Пригадайте ситуацію, коли ви зробили все, що змогли, і були благословенні божественною допомогою і силою.

Інша істина, якої навчав Нефій (див. 2 Нефій 25:26), така: Завдяки Спокуті Спасителя ми можемо отримати прощення наших гріхів.

Поміркуйте про те, щоб написати листа другові або члену сім’ї про вашу віру в Ісуса Христа, або ж поділіться свідченням про вашу віру на зборах свідчень чи за інших прийнятних обставин.

  1. Знову прочитайте 2 Нефій 25:26 і потім дайте відповіді на такі запитання у вашому щоденнику для вивчення Писань:

    1. Яким чином ви поклоняєтеся Ісусу Христу або як ви вшановуєте Його? Які ваші вчинки показують іншим, що ви вірите в Ісуса Христа і поклоняєтеся Йому?

    2. Що ви можете робити для того, аби краще поклонятися Спасителю усією вашою могутністю, розумом і силою?

Зображення
позначка “Вірш для опанування”
Вірші для опанування—2 Нефій 25:23, 26

Щоб допомогти вам вивчити напам’ять 2 Нефій 25:26, його подано в такому вигляді:

“І ми говоримо про Христа,

ми втішаємося у Христі,

ми проповідуємо Христа,

ми пророкуємо про Христа,

і ми записуємо наші пророцтва,

щоб наші діти могли знати,

до якого джерела їм звертатися

за прощенням їхніх гріхів”.

Прочитавши цей вірш кілька разів, закрийте верхній рядок долонею і спробуйте сказати його напам’ять. Потім закрийте інший рядок і продовжуйте, доки не переконаєтеся, що ви вивчили цей вірш напам’ять.

Зображення
молода жінка свідчить
  1. Розкажіть напам’ять 2 Нефій 25:26 члену сім’ї і запишіть, що ви вивчили цей вірш, у ваш щоденник для вивчення Писань.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 2 Нефій 25 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем: