Семінарія
Блок 9: День 1, 2 Нефій 32


Блок 9: День 1

2 Нефій 32

Вступ

Після того як Нефій навчав про “тісну і вузьку путь, яка веде до вічного життя” (2 Нефій 31:18), він побачив, що його народ бажав знати, що вони повинні робити після того як стануть на цю путь. Він відповів на їхні запитання заохоченням “бенкетувати словами Христа” і “молитися завжди” (2 Нефій 32:3, 9). Він запевнив їх: якщо вони це робитимуть, Святий Дух допоможе їм знати, що робити.

2 Нефій 32:1–7

Нефій радить нам шукати божественного проводу через слова Ісуса Христа

Пригадайте випадок, коли хтось давав вам вказівки, як дістатися з одного місця до іншого. Зрозуміти ті вказівки було легко чи важко? Чому важливо, аби хтось давав чіткі вказівки?

У попередньому уроці ви вивчали вказівки, які Нефій дав своєму народові. Після того як він дав ці вказівки, він сказав: “Це є шлях” (2 Нефій 31:21). Швидко продивіться 2 Нефій 31:17–18 і пригадайте, як людина стає на путь до вічного життя. Потім прочитайте 2 Нефій 32:1 і зверніть увагу на запитання, яке було в серцях людей стосовно того, чого навчав їх Нефій. Опишіть це запитання людей своїми словами.

Прочитайте 2 Нефій 32:2–3 і зверніть увагу на те, що, як сказав Нефій, нам потрібно робити після того, як ми стали на путь. Можливо, буде корисним знати, що розмовляти язиком ангелів, згідно зі словами президента Бойда К. Пекера, президента Кворуму Дванадцятьох Апостолів, “просто означає, що ви можете розмовляти силою Святого Духа” (“Дар Святого Духа: що кожен член Церкви повинен знати”, Ensign, серп. 2006, с. 50).

Ви можете позначити фразу “бенкетувати словами Христа” у 2 Нефій 32:3 (цей вірш є віршем для опанування). Нефій використав фразу “слова Христа”, щоб описати вчення, натхненні Святим Духом. Складіть перелік способів або місць, як або де ви можете прочитати, почути або отримати вчення, натхненні Святим Духом.

Слова Христа—це Писання і слова сучасних пророків. Щоб допомогти вам поміркувати, що може означати “бенкетувати словами Христа”, прочитайте такі цитати:

Зображення
Старійшина Рассел М. Нельсон

Старійшина Рассел М. Нельсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Бенкетувати—це більше, ніж спробувати на смак. Бенкетувати означає насолоджуватися. Ми насолоджуємося Писаннями, вивчаючи їх у дусі чудового відкриття та відданої слухняності. Коли ми насолоджуємося словами Христа, вони … стають невід’ємною частиною нашого єства” (див. “Життя, скероване Писаннями”, Ліягона, січ. 2001, с. 21).

Старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Якщо ми з вами маємо бенкетувати словами Христа, то ми повинні вивчати Писання і всотувати в себе Його слова, роздумуючи над ними і роблячи їх частиною кожної своєї думки і дії” (“Healing Soul and Body”, Ensign, Nov. 1998, 15).

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть своїми словами, що, на вашу думку, означає бенкетувати словами Христа.

Поміркуйте про різницю між словами бенкетувати, перекусувати та голодувати. Поміркуйте хвилинку над тим, як деякі способи не дуже ефективного вивчення слів Христа можна порівняти з перекусуванням або навіть голодуванням.

Допишіть такий принцип, згідно з 2 Нефій 32:3: Коли ми бенкетуємо словами Христа, слова Христа .

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть про випадок, коли завдяки бенкетуванню словами Христа, ви дізналися, що треба робити у вашому житті, або ж опишіть ситуацію, в якій перебуваєте зараз і в якій вам може допомогти бенкетування словами Христа.

Заповніть порожні рядки, наведені нижче, аби оцінити, наскільки добре ви бенкетуєте словами Христа і як ви можете вдосконалитися. У кожному із наведених нижче прикладів напишіть слово—бенкетую, перекусую або голодую—що найкраще описує, наскільки добре ви прагнете пізнати слова Христа за кожної з цих обставин. Наприклад, ви можете бенкетувати Писаннями під час особистого вивчення, але тільки перекусувати словами Христа під час генеральної конференції.

Особисте вивчення Писань:

Причасні збори:

Генеральна конференція:

Сімейне вивчення Писань:

Семінарія:

Домашній сімейний вечір:

Збори кворуму Ааронового священства або класу Товариства молодих жінок:

Недільна школа:

Особиста молитва:

  1. Обдумайте і виберіть одну з обставин, поруч з якою ви написали, що в даний час “перекусуєте” або “голодуєте”. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть, як ви будете краще бенкетувати словами Христа за вибраної вами обставини. Потім працюйте над цим і виконайте записане.

Прочитайте 2 Нефій 32:4–7 і поміркуйте над відповідями на такі запитання (відповідь на одне із цих запитань ви будете писати для вправи 4):

  • Що у вірші 4, на вашу думку, означає “питати” або “стукати”? Як молитва може бути гарним прикладом дії, коли ми питаємо або стукаємо?

  • Також, якими, за словами Нефія, у вірші 4, є наслідки для тих, хто не буде питати або стукати?

  • Які благословення, як обіцяє Нефій у вірші 5, можуть прийти до нас, якщо ми отримаємо Святого Духа?

  • Через яке ставлення людей Нефія, описане у вірші 7, він був змушений сумувати за них? Чому, на вашу думку, такі прояви поведінки утримують людей від пошуку і розуміння “великого знання”?

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань одну з істин, яку ви пізнали з 2 Нефій 32:4–7, і поясніть, чому ця істина важлива у вашому житті.

Зображення
позначка “Вірші для опанування”
Вірш для опанування—2 Нефій 32:3

  1. Скільки часу, на вашу думку, займе у вас вивчення напам’ять 2 Нефій 32:3, якщо ви будете повторювати його вголос щоразу, коли сідаєте їсти? Напишіть цей вірш на картці або невеличкому аркуші паперу і носіть з собою. Протягом наступних кількох днів бенкетуйте словами Христа, прагнучи вивчити напам’ять 2 Нефій 32:3 і роблячи це до і після кожного прийому їжі. У вашому щоденнику для вивчення Писань вкажіть, скільки прийомів їжі вам знадобилося, аби вивчити напам’ять цей вірш.

2 Нефій 32:8–9

Нефій радить нам завжди молитися

Багато людей говорять, що після того як вони згрішили, їм не хочеться молитися Небесному Батькові. Поміркуйте, чому так може бути. Хто не бажає, аби ви завжди молилися, особливо після того, як ви згрішили? Чому? Зверніть увагу на те, чого нас навчає Святий Дух стосовно молитви в 2 Нефій 32:8. Обміркуйте такі запитання: Чому, на вашу думку, Господь бажає, щоб ви молилися? Чому, на вашу думку, Сатана не хоче, аби ви молилися?

Прочитайте 2 Нефій 32:9 і зверніть увагу на те, як часто ми повинні молитися і які благословення Господь обіцяє нам, якщо ми молимося. Коли ви будете читати цей вірш, може бути корисним знати, що освятити означає присвятити служінню Богові або зробити святим.

З 2 Нефій 32:9 ми дізнаємося про такий принцип: Якщо ми постійно молимося, то зможемо робити все, що Господь хоче, аби ми робили для благополуччя наших душ. (Зверніть увагу, що 2 Нефій 32:8–9 є віршами для опанування. Ви можете позначити їх так, щоб потім їх можна було легко знайти).

Зображення
молода жінка за молитвою

Поміркуйте, що це означає—молитися завжди. Коли ви будете читати наведене далі висловлювання старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, підкресліть один або кілька способів, якими ми можемо виконувати заповідь “молитися завжди”:

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“Припустимо, що в нашому характері, поведінці або духовному зростанні є те, про що нам треба порадитися з Небесним Батьком в ранковій молитві. Висловивши належну вдячність за отримані благословення, ми благаємо дати нам розуміння, спрямування і допомогу, щоб зробити те, що самим нам зробити не під силу. …

Упродовж такого дня ми молимося в серці про постійну допомогу і спрямування. …

Упродовж такого дня ми помічаємо, що у тих випадках, коли зазвичай висловлювалися різко, ми не робимо цього; або коли готові були розгніватися, не гніваємося. Ми розпізнаємо небесну допомогу та силу і смиренно визнаємо відповіді на свою молитву. Навіть у цю мить визнання ми промовляємо тиху молитву вдячності.

У кінці свого дня ми знову стаємо на коліна і звітуємо перед Небесним Батьком. Ми переглядаємо денні події і сердечно дякуємо за отримані благословення й допомогу. Ми каємося і з допомогою Духа Господнього визначаємо, як нам чинити і як стати кращими завтра. Таким чином наша вечірня молитва будується на ранковій молитві і є її продовженням. І наша вечірня молитва є також підготовкою до змістовної ранкової молитви.

Ранкова і вечірня молитви—і всі молитви між ними—не є непов’язаними, окремими подіями; скоріше вони поєднують собою кожний день, а відтак—дні, тижні, місяці і навіть роки. Певною мірою ми так виконуємо настанову з Писань “молитися завжди” (Лука 21:36; 3 Нефій 18:15, 18; УЗ 31:12). Такі змістовні молитви—це інструмент в отриманні найвищих благословень, прибережених Богом для Своїх вірних дітей” (“Завжди моліться”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, сс. 41–42).

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, як, на вашу думку, виконання настанов старійшини Беднара щодо того, аби “молитися завжди”, могло б допомогти вам у вашому житті.

На завершення уроку прочитайте таке свідчення старійшини Спенсера Дж. Конді, який на той час служив членом кворуму сімдесятників, стосовно бенкетування словами Христа: “Перед вами можуть поставати рішення стосовно місії, вашої майбутньої кар’єри і, зрештою, шлюбу. Коли ви будете читати Писання і молитися про провід, то не обов’язково побачите відповідь у вигляді друкованих слів на сторінці, але, читаючи, ви відчуєте виразне натхнення і спонукання, і, як обіцяно, Святий Дух “покаже вам усе, що вам слід робити” [2 Нефій 32:5]” (“Стати великою благодаттю для своїх ближніх”, Ліягона, лип. 2002, с. 50).

Зображення
позначка “Вірші для опанування”
Вірші для опанування—2 Нефій 32:8–9

  1. Протягом наступних 24 годин намагайтеся застосовувати те, що ви дізналися про важливість “молитися завжди” у вашому житті. На початку наступного уроку вас попросять розповісти про свої думки і почуття, пов’язані з цим досвідом. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, як зусилля “молитися завжди” можуть змінити ваші молитви.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 2 Нефій 32 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем: