2007
Застосування божественного дару молитви
Травень 2007 року


Застосування божественного дару молитви

Молитва—це божественний дар нашого Небесного Батька кожній душі.

Зображення

Ця конференція розпочалася з натхненного співу класичного гімну “Моління щирі і святі” у виконанні величного Мормонського хору скинії. Знайомі слова нагадують нам, що молитва є джерелом втіхи, допомоги і захисту, щедро дарованим нашим люблячим і милосердним Небесним Батьком.

Дар молитви

Молитва—це божественний дар нашого Небесного Батька кожній душі. Подумайте про це: досконала Верховна Істота, Особа, яка все знає, все бачить і все може, заохочує вас і мене, таких незначних, як ми є, спілкуватися з Ним, як з нашим Батьком. Знаючи, наскільки сильно ми потребуємо Його проводу, Він дає заповідь: “Молися вголос, а також у своєму серці; так, перед світом, а також таємно, прилюдно, а також на самоті”1.

За будь-яких обставин, коли ми смиренні чи гордовиті, бідні чи багаті, вільні чи поневолені, вчені чи невігласи, любимі чи забуті, ми можемо звертатися до Нього. Нам не треба чекати запрошення. Наша молитва може бути короткою або довготривалою. Вона може бути довгим висловленням любові й вдячності чи нагальним благанням про допомогу. Він створив численні всесвіти і наповнив їх світами. Однак ми з вами можемо говорити з Ним особисто, і Він завжди даватиме відповідь.

Як вам слід молитися?

Ми молимося нашому Небесному Батькові у святе ім’я Його Улюбленого Сина, Ісуса Христа. Молитва має найбільшу силу, коли ми намагаємось бути морально чистими і послушними, наші наміри гідні і ми прагнемо чинити Його волю. Смиренна, довірлива молитва приносить спрямування і спокій.

Не хвилюйтеся, якщо ваші почуття висловлені з сум’яттям. Просто розмовляйте зі своїм милосердним, розуміючим Батьком. Ви—Його дорогоцінна дитина, яку Він безмежно любить і якій прагне допомогти. Молячись знайте, що Батько Небесний поруч і що Він слухає.

Молитва стає кращою, якщо навчитися ставити вірні запитання. Подумайте над змінами і замість того, щоб просити те, чого хочеться вам, щиро прагніть дізнатись, чого Він бажає для вас. Потім, дізнавшись про Його волю, моліться, аби вас було спрямовано, щоб мати силу виконати її.

Якщо вам доводилось відчувати, що ви віддалились від нашого Батька, це могло статися з багатьох причин. Якими б вони не були, продовжуйте молитися про допомогу і Він підкаже вам як відновити вашу впевненість в тому, що Він поруч. Моліться навіть тоді, коли немає бажання молитися. Інколи, як дитина, ви можете повести себе недобре і відчувати, що не можете через це звернутися до свого Батька зі своєю проблемою. Саме тоді вам вкрай потрібно молитися. Ніколи не вважайте себе занадто негідними, щоб помолитися.

Напевно навряд чи ми зможемо усвідомити безмежну силу молитви, доки не зіткнемося з нездоланною, невідкладною проблемою і визнаємо, що не в змозі вирішити її. Тоді ми звертаємося до нашого Батька, смиренно визнаючи свою повну залежність від Нього. Якщо можна, знайдіть тихе місце, де б ви змогли виливати вголос почуття своєї душі стільки, скільки буде потрібно.

Я робив це. Одного разу сталась подія, через яку я відчув великий неспокій. Вона не була пов’язана з непослухом чи гріхом, натомість вона торкалась дуже важливих людських стосунків. Деякий час я виливав свою душу в палкій молитві. Я старався щосили, але не міг знайти рішення і заспокоїти хвилі неспокою своєї душі. Я благав про допомогу того Вічного Батька, якого пізнав і якому повністю довіряв. Я не бачив жодного способу знайти спокою—цього благословення, яке зазвичай не полишає мене. Я заснув. Прокинувшись, я був абсолютно спокійним. Я знов став навколішки в урочистій молитві і запитав: “Господи, як це сталося?” І моє серце підказало мені—через Його любов і Його турботу про мене. Такою є сила щирої молитви до милосердного Батька.

Я багато чого дізнався про молитву, слухаючи молитви Президента Хінклі на наших зборах. Ви також можете навчитися від нього, уважно вивчивши особливу загальну молитву про дітей [Небесного] Батька по всьому світу, яку він сказав на завершення [генеральної] конференції в жовтні 2001 року. Він молився усім своїм серцем, без підготовленого рукопису. (Текст цієї молитви, для зручності, наведено наприкінці цього послання)2.

Вивчіть цю молитву і ви побачите, що там немає марних повторень та самозвеличення, щоб вразити інших, як інколи буває. Він промовляє виразно, простими словами. Він молиться, як смиренний син, який довіряє своєму улюбленому Небесному Батькові й добре знає Його. Він впевнено вірить в те, що Його відповідь прийде в час найбільшої потреби. Кожна молитва має особливу мету, ясний виклад потреб, які слід вирішити, а також щире висловлення вдячності за конкретні отримані благословення. Його щирі молитви, подібні до майстерно відшліфованих смарагдів, є мовчазним свідченням фундаментальної ролі молитви в його житті протягом багатьох- багатьох років.

Як надходять відповіді на молитви?

Деякі істини про те, як надходять відповіді на молитви, стануть вам у пригоді.

Часто, коли ми молимо про допомогу у важливому питанні, Небесний Батько дає нам лагідні спонукання, які вимагатимуть від нас роздумів, віри, праці, інколи дуже напруженої, і потім дій. Це поступовий процес, завдяки якому ми розпізнаємо натхненні відповіді.

Я відкрив, що інколи наявність наче непереборного бар’єру у спілкуванні, вимагає від нас велетенського кроку, зробленого з вірою. Повні відповіді рідко приходять одразу ж. Вони приходитимуть кожен раз по частинах, поступово, щоби ваша спроможність зростала. Коли кожна частина приймається з вірою, вас буде спрямовано до інших частин і так доки ви не отримаєте повну відповідь. Такий процес вимагає від вас віри в те, що наш Батько надасть нам відповіді. Процес цей дуже важкий, однак він веде до значного особистого зростання.

Він завжди чує ваші молитви і неодмінно дає відповіді на них. Однак Його відповіді рідко надходитимуть під час самої молитви на колінах, навіть якщо ви благаєте про негайну відповідь. Скоріше, Він спонукатиме вас у спокійні хвилини, коли Дух може найглибше вплинути на ваші розум і серце. Тому слід знаходити спокійний час, щоб відчувати Його скерування і зміцнення. Це сприятиме вашому зростанню.

Президент Девід О. Маккей свідчив: “Це правда, що відповіді на наші молитви не завжди надходять так ясно, так швидко і у той спосіб, як ми того очікуємо, але вони надходять у час і спосіб, що є найкращими для інтересів того, хто молиться”3. Будьте вдячні за те, що Бог інколи дозволяє вам докладати зусиль протягом тривалого часу, перш ніж надійде відповідь. Ваш характер зміцниться, ваша віра збільшиться. Між двома останніми є зв’язок: чим більшою є ваша віра, тим міцніший характер, а міцний характер збільшує вашу здатність ще глибше вірити.

Інколи Господь даватиме вам відповідь ще до того, як ви спитаєте. Це може статися, коли ви не помічаєте небезпеки або робите щось невірне, помилково вважаючи його за правильне.

Буває важко, коли на щиру молитву про те, чого ви прагнете усім серцем, приходить не та відповідь, якої би вам хотілось. Важко зрозуміти, чому виявлення глибокої і щирої віри, основаної на праведному житті, не приносить бажаного результату. Спаситель навчав: “Чого б ви не попросили в Батька в Моє ім’я, буде дано вам те, що є доцільним для вас”4. Інколи важко побачити, що буде найкращим або доцільним для вас у майбутньому. Життя стане легшим, коли ви визнаєте, що всі діяння Бога у вашому житті спрямовані на ваше вічне благо.

Нас просять шукати відповіді на наші молитви5. Дотримуйтеся поради Господаря “з’яс[овувати] це … своїм розумом”6. Часто ви будете думати про певне рішення і, коли прагнете знати чи ваша відповідь вірна, допомога прийде. Вона може прийти через молитви, через вплив Святого Духа та інколи через інших людей7.

Надані Оліверу Каудері настанови щодо молитви, можуть допомогти також і вам: “Ось … ти вважав, що Я дам це тобі, тоді як ти не взяв на думку нічого, крім того, щоб просити Мене.

Ти повинен з’ясувати це повністю своїм розумом; потім … спитати Мене, чи це правильно, і якщо це правильно … твої груди запала[ють] … отже, ти відчуєш, що це правильно”8.

Тоді відповідь надходить як відчуття і супроводжується переконаністю. Спаситель визначив два окремі шляхи: “Я скажу тобі у твоєму розумі і у твоєму серці, через Святого Духа”9.

Відповіді у розумі й у серці є посланнями від Святого Духа до нашого духа. Для мене відповідь у розумі є дуже конкретною, немов диктування слів, тоді як відповідь у серці є більш загальною, такою як бажання більше молитися”10.

Потім Господь пояснює: “Але якщо [ваша пропозиція є] не правильно[ю] … буде заціпеніння думки”11. Для мене це відчуття неспокою, дискомфорту.

Оліверу Каудері був показаний інший спосіб, у який надходять ствердні відповіді: “Хіба я не промовляв мир твоєму розуму стосовно цього?”12. Відчуття спокою є найбільш частим свідченням підтвердження, яке доводилось відчувати особисто мені. Коли мене непокоїло певне важливе питання, а намагання вирішити його були безуспішними, я продовжував діяти з вірою. Пізніше приходив всеохоплюючий спокій, і мої занепокоєння зникали, як і було обіцяно.

Деякі непорозуміння щодо молитви можна прояснити, якщо усвідомити, що в Писаннях визначені принципи ефективної молитви, проте вони не говорять, коли саме буде надано відповідь. Фактично Бог відповідає в один із трьох способів. По-перше, ви можете відчувати спокій, втіху і переконаність, що підтверджують вірність вашого рішення. По-друге, ви можете відчувати непевність, або заціпеніння думки, які вказують, що ваш вибір невірний. Третє, і найскладніше,—це коли ви не відчуваєте ніякої відповіді.

Що ви робите, коли ретельно підготувавшись, палко помолившись і чекаючи на відповідь протягом значного часу, ви все ж не отримуєте її? Можливо, коли так буває, вам слід подякувати, бо це ознака Його довіри. Коли ви живете гідно і ваш вибір відповідає вченням Спасителя, і вам слід діяти—дійте з довірою. Коли ви чутливі до спонукань Духа, у належний час станеться одна з двох подій: ви відчуєте заціпеніння думки—ознаку невірного вибору або спокій чи палання у грудях, які підтверджують його правильність. Якщо ви живете праведно і дієте, довіряючи Богу, Він не дозволить вам відхилитися занадто далеко не надавши відчуття попередження, що ваше рішення є невірним.

Вдячність за дар молитви

Важливим аспектом молитви є вдячність. Ісус сказав: “І нічим людина не ображає Бога … крім тих, хто не визнає Його руку в усьому, і не слухається Його заповідей”13. Коли ми замислюємося над незрівнянним даром молитви і безмежними благословеннями, що надходять завдяки йому, наші розум і серце сповнюються щирою вдячністю і линуть слова подяки. Тому, чи не слід нам постійно і щиро висловлювати, усіма силами своєї душі, безмежну вдячність нашому любому Батьку за божественний дар молитви і за Його відповіді, що допомагають нам в наших потребах і змотивовують наше зростання?

Я свідчу, наш Батько завжди даватиме відповіді на ваші молитви у ті спосіб і час, що будуть найкращими для вашого вічного блага. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. УЗ 19:28.

  2. “О Боже, Вічний Батьку, Ти великий суддя народів, Ти керуєш Всесвітом, Ти є нашим Батьком і нашим Богом, ми– твої діти, ми дивимося на Тебе з вірою в цей темний і важливий час. Будь ласка, любий Батьку, благослови нас вірою. Благослови нас любов’ю. Благослови наші серця милосердям. Благослови нас духом непохитності, щоб викорінити жахливе зло, що перебуває в цьому світі. Надай захист і провідництво тим, хто бере активну участь у бойових діях. Благослови їх; збережи їхнє життя; спаси їх від ушкодження і зла. Почуй молитви тих, хто любить їх, щодо їхньої безпеки. Ми молимося за великі держави з демократичною формою правління на землі, за якими ти наглядаєш під час утворення їхніх урядів, де існують мир, свобода й демократичні процеси.

    О Батьку, подивися з милістю на цю, нашу власну країну та її друзів в цей час потреби. Збережи нас і допоможи нам іти вперед з вірою в Тебе і Твого Улюбленого Сина, на чию милість ми розраховуємо і на кого ми дивимося як на нашого Спасителя й Господа. Благослови справу миру і принеси його швидко до нас знову, ми смиренно благаємо Тебе, просячи, щоб Ти простив наші помилки, наші гріхи, був добрим і милосердним до нас, і зробив так, щоб наші серця повернулися з любов’ю до Тебе. Ми смиренно молимося в ім’я Того, хто любить нас усіх, саме Господа Ісуса Христа, нашого Викупителя і Спасителя, амінь” (“До нової зустрічі”, Ліягона, січ. 2002, с. 105).

  3. In Conference Report, Apr. 1969, 153.

  4. УЗ 88:64, курсив додано; див. також вв. 63, 65.

  5. Див. УЗ 6:23, 36; УЗ 8:2–3, 10; УЗ 9:9.

  6. УЗ 9:8.

  7. Див. Spencer W. Kimball, The Teachings of Spencer W. Kimball, ed. Edward L. Kimball (1982), 252.

  8. УЗ 9:7–8; курсив додано.

  9. УЗ 8:2; курсив додано.

  10. Див. Енош 1:3–5, 9–10.

  11. УЗ 9:9.

  12. УЗ 6:23; курсив додано.

  13. УЗ 59:21.