2023
Світло, істина і наше наслідування Ісуса Христа
Червень 2023


Лише в цифровому форматі

Світло, істина і наше наслідування Ісуса Христа

Розгляньте три стратегії, які допоможуть вам ходити у світлі й розпізнавати істину, не піддаючись обману.

Зображення
Христос йде з учнями

Шукайте світло

Натхненний текст прекрасної пісні “Ходитиму з Ісусом” є запрошенням до глибоких роздумів:

Мудрою ходою завжди йшов Ісус.

Бога й ближніх юнаком любив Христос.

Скерувати прагне. Шлях вказать мені.

Кличе Він мене ходити з Ним завжди.

Як Ісус зростати прагну я щодня.

Не залишу шлях Його ніколи я.

Поруч мій Спаситель, дбає й береже,

Я любов’ю поділюсь, що Він дає.

Вірю я Ісусу. Кличе Він мене.

Навіть якщо схиблю, руку простягне.

Він мене втішає, зміцнює мене,

Для Христа життя моє безцінним є.

Йтиму я з Ісусом в дім на небесах.

Духом Він благословляє мій життєвий шлях.

Вірно серцем чути ти мене навчи.

Йтиму я з Ісусом, Він шлях мій назавжди1.

Воістину, немає більшого, більш хвилюючого і більш сприятливого для душі завдання, ніж навчитися ходити з Господом і одночасно отримати чудове благословення від того, що Він перебуває поруч з нами.

Згадайте пророка Еноха. У міру свого зростання у вірі та розумінні, Енох навчався всіх шляхів Божих. Така велика була його віра і така переконлива була його мова, що він допомагав кожному члену своєї громади покаятися і випробувати на собі світло та істину, які походять від дотримання заповідей. Їхнє перетворення і навернення були настільки великі, що вони ходили з Господом і пізніше були взяті на небеса. Енох шукав світла та істини у своєму житті, і його запросили піти з Ісусом (див. Мойсей 6–7).

Давайте подумаємо, як пошук світла та істини у нашому повсякденному житті може допомогти нам ходити з Ісусом. Згідно з Писаннями, світло є “Божественна енергія, сила або вплив, що йде від Бога через Христа і дає життя й світло всім і всьому … [Воно] також допомагає [дітям Бога] зрозуміти євангельські істини і стати на євангельську дорогу, яка веде до спасіння”2. Пророк з Книги Мормона на ім’я Авінадій пояснив, що Ісус Христос “світло і життя світу; так, світло, що є нескінченним, що ніколи не затьмариться” (Мосія 16:9). Спаситель проголосив: “Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя” (Іван 8:12).

Отже, коли ми шукаємо світло в нашому житті, ми шукаємо Христа. Коли ми шукаємо Христа і приймаємо Його світло, ми стаємо Його дітьми — “дітьми світла” (1 Солунянам 5:5). Діти світла світять своїм світлом, щоб інші могли бачити їхні добрі діла і прославляти нашого Небесного Батька (див. Матвій 5:16). Це прагнення спонукає нас робити добро в житті й дає нам обіцяння, що ми “не ходитимемо у темряві, але матимемо світло життя”. Продовжуючи йти цим шляхом у святому світлі Ісуса, ми вчимося, зростаємо і знаходимо ще більше світла3. Існує зразок здобуття світла, коли ми ходимо з Ісусом, і, у свою чергу, Ісус ходить з кожним із нас індивідуально, благословляючи нас “завжди мати Його Дух, щоб бути з [нами]” (Учення і Завіти 20:77). Це точне обіцяння, яке Господь дав Еноху: “і ти житимеш у Мені, а Я в тобі; тож, іди зі Мною” (Мойсей 6:34).

Шукати істину

А тепер звернемо увагу на істину. Господь відкрив Джозефу Сміту, що “істина — це знання про все суще як воно є, і як воно було, і як воно буде” (Учення і Завіти 93:24). Пророк Джозеф Сміт одного разу навчав: “Знання є необхідним для життя і благочестя. … Знання — це одкровення. Почуйте, всі ви, брати, про цей величний ключ: знання є силою Бога на спасіння”4. Господь сказав:

“Дух істини є від Бога. Я є Дух істини, і Іван свідчив про Мене, кажучи: Він отримав повноту істини, так, саме всієї істини;

І жодна людина не отримує повноти, якщо вона не дотримується Його заповідей” (Учення і Завіти 93:26–27).

Брати і сестри, у цьому контексті істина пов’язана зі світлом, знанням і одкровеннями з небес і узгоджується з розумом, волею, характером, славою та буттям Бога5. Істина має силу, тому що “істина зробить нас вільними” (Іван 8:32). Таким чином, істина дозволяє нам ясно бачити, розрізняти та уникати обману, а також прокладати курс за умов невизначеності наших днів. Насправді ми завжди повинні так чи інакше шукати істину у своєму житті. Другий та четвертий куплети гімну “О Істино!” дуже повчальні для розуміння важливості нашого пошуку істини:

О істино, ти нагород світліш,

Лиш до тебе і варто іти,

Шукати невтомно, шукати завжди

Твої вічні й нетлінні відлуння й сліди —

Тільки цього і треба душі. …

О істино, ти невмирущий скарб!

Ти і вічна і завжди нова!

Перейде земля і оці небеса,

В небуття відійде вся минуща краса —

Тільки ти віковічно жива!6

Ми живемо в чудовий час, коли світ наповнений більшою кількістю інформації, ніж будь-коли раніше. Проте дізнатися правду ще ніколи не було так складно. Ми живемо у світі з різними поглядами, гучними думками, що викликають розбіжності, і тонкою філософією, і все це часто виходить від самопроголошених експертів і впливових осіб, багато з яких можуть кричати з темних куточків Інтернету. В Інтернеті триває, здавалося б, нескінченний напад на правду.

Американський президент Авраам Лінкольн любив спілкуватися зі своєю аудиторією і часто під час таких розмов використовував загадки та гумор. В одній історії розповідається, що він запитав аудиторію, скільки ніг було б у собаки, якби хвіст вважався ногою. Коли вони сказали п’ять, він відповів, що відповідь була чотири, тому що, якщо назвати хвіст ногою, то він не перестане бути хвостом

Насправді, існує така річ, як істина. Незалежно від того, скільки людей люблять свою “істину” і діляться нею або скільки впливових осіб у соціальних мережах її підтверджують, істина в тому, що хвіст не є і не може бути ногою. Загадка Лінкольна ілюструє різницю між “моєю істиною” та абсолютною істиною. Сатана — майстер витягування сенсу зі слів, зміни визначень та спотворення реальності. Здається, що багато людей в Інтернеті багато чого обходять стороною, змінюючи визначення чогось, але довільна зміна визначень не змінить реальність або те, що насправді є істиною.

У певному сенсі стандарт істини для світу визначається тим, що людині приємно і подобається. Будь-який сумнів у “власній істині”, яку вони самі для себе визначили, сприймається як суперечка та особиста образа. Інформація без еталона і за відсутності світла і правди створює альтернативну реальність. Подумайте, наприклад, про безліч лабіринтів, у які ви занурилися, оскільки алгоритми Інтернету показували все більше і більше контенту та інформації на основі ваших кліків та лайків. Чим більше ви на щось натискаєте, тим більше алгоритми Інтернету показують схожий контент — не в гонитві за правдою, а для того, щоб покращити рекламу та збільшити дохід. Наприклад, якщо ви натиснете на відео з собаками, то незабаром можете подумати, що всі люблять собак і мають собак, і що Інтернет насправді був створений собакою для любителів собак. Інтернет буде показувати вам постійно зростаючу кількість цих зображень і реклами настільки, що ви можете почати думати, що вам дійсно потрібна собака.

У сучасному світі ви можете ходити з неймовірно потужними технологіями в кишені або рюкзаку, але ви не можете просто попросити у технологій дати вам світла та істини. Ніколи не можна плутати: йти в ногу з технологіями, навіть з їхніми дивовижними можливостями, — це не те саме, що йти з Ісусом. Покладаючись на мирські голоси та земні джерела, ми можемо зробити себе вразливими для хибних філософій та неправди. Ці речі можуть бути привабливими для нас, але вони не є істиною.

Наш дорогий Пророк, Президент Рассел М. Нельсон, якось навчав: “Істина є істиною. Деякі речі просто вірні. Арбітром істини є Бог, а не ваша улюблена стрічка новин у соціальних медіа”7.

А до нього, багато років тому, Президент Спенсер В. Кімболл (1895–1985), який був пророком, коли я навчався в університеті, також навчав, що абсолютна істина не може бути “змінена думкою людей”8. Брати та сестри, “абсолютна істина існує у світі, який дедалі більше зневажає та відкидає абсолюти”9.

Ходити з Ісусом Христом

Наша мета в житті — шукати світло та істину, ходити з нашим Спасителем і отримувати величне благословення від того, що Він ходить з нами, незважаючи на темряву, яка існує сьогодні у світі. Президент Нельсон радив: “Зараз, будь ласка, вислухайте мене, коли я скажу: не будьте збиті зі шляху тими, чиї сумніви можуть підживлюватись речами, яких ви не бачите у їхньому житті”10. Він також закликав нас привнести світло та істину в наші свідчення:

“Я благаю вас взяти на себе відповідальність за своє свідчення. Працюйте над ним. Набувайте його. Дбайте про нього. Зміцнюйте його, щоб воно зростало. Насичуйте його істиною. Не осквернюйте його філософіями невіруючих чоловіків і жінок, щоб потім не дивуватися, чому ваше свідчення слабшає”11.

Ці поради справді є запрошенням йти з Ісусом, щоб Ісус міг йти з нами.

Як ми можемо ходити у світлі і розрізняти істину, не будучи обманутими відносними істинами, які відстоюють люди, незадоволені божественною і абсолютною істиною? Чи можу я запропонувати деякі стратегії на основі того, що я дізнався з натхненних вчень наших пророків і на власному життєвому досвіді?

Регулярно вивчайте Книгу Мормона

По-перше, попросіть Бога надихнути вас на те, як збалансувати свій щільний графік, щоб ви могли регулярно виділяти час для вивчення Книги Мормона. Істини євангелії Ісуса Христа найбільш ясно і переконливо викладаються в Книзі Мормона. Ці Священні Писання стали важливою віхою у відновленні євангелії Ісуса Христа в цьому розподілі після відвідування Джозефа Сміта Богом Батьком і Його Сином, Ісусом Христом. Книга Мормона свідчить про істинну і досконалу любов Бога до Своїх дітей, про самовіддану і Божественну спокутувальну жертву Ісуса Христа і про вінчаюче священнослужіння Спасителя серед нефійців незабаром після Його Воскресіння (див. 3 Нефій 11).

Книга Мормона містить відповіді на найнагальніші питання життя і навчає вчення Христа. Як навчав наш дорогий Пророк, Президент Нельсон, істини, що містяться в цій книзі, “мають силу зцілювати, втішати, відновлювати, допомагати, зміцнювати, заспокоювати та підбадьорювати наші душі”12. Подумайте про обіцяння пророка для тих, хто знаходить час для вивчення цієї чудесної книги Писань:

“Якщо ви з молитвою вивчатимете Книгу Мормона кожного дня, ви прийматимете кращі рішення — кожного дня. … Я обіцяю: якщо ви будете розмірковувати над тим, що вивчаєте, отвори небесні відкриються, і ви отримаєте відповіді на свої запитання і скерування у своєму житті. … Якщо ви щоденно занурюватимете себе у Книгу Мормона, ви зможете бути захищеними від лих сьогодення”13.

Час, проведений за читанням Книги Мормона, приведе вас до Ісуса Христа і наповнить вас натхненням і одкровенням для вашого життя. Це наповнить вашу душу світлом і допоможе розпізнати істину.

Вперше я прочитав Книгу Мормона від початку до кінця, коли був молодим студентом семінарії. Я досі пам’ятаю те тепле почуття, яке сповнювало мою душу, сповнювало моє серце, просвітлювало моє розуміння і ставало все більш і більш чудовим, як описано Алмою, коли він проповідував слово Бога своєму народові (див. Алма 32). Це почуття, додаткове світло та істина, якими Господь вважав за потрібне благословити мене, зрештою перетворилися на знання, яке пустило коріння в моєму серці і стало основою мого свідчення. Книга Мормона — це ключовий камінь, який підтримує мою віру в Господа і моє свідчення про вчення Ісуса Христа. Це один із наріжних каменів, який зміцнює моє свідчення про істину Божественної спокутної жертви Христа. Це мій щит проти спроб супротивника послабити мою віру і вселити в мій розум зневіру та темряву. Вона додає мені мужності сміливо проголошувати світові своє свідчення про світло й істину Спасителя. Я обіцяю вам, що якщо ви з молитвою і послідовно вивчатимете Книгу Мормона, ви знайдете світло і істину у своєму житті, наблизитесь до нашого Спасителя Ісуса Христа і навчитеся ходити з Ним.

Проводьте більше часу в храмах Господніх

Друга стратегія — проводити більше часу з Господом у Його храмах. З моменту свого першого звернення до всієї Церкви в січні 2018 року Президент Нельсон зосередив багато навчань на тій важливій ролі, яку храм, його священні обряди і завіти відіграють у нашому житті. Ось чого він навчав із цього приводу:

“Мета, досягнути якої бажає кожен з нас, — це бути обдарованими силою в домі Господа, запечататися із сім’єю, бути вірними укладеним у храмі завітам, які дадуть нам змогу отримати найбільший дар від Бога — вічне життя. … Ваше храмове поклоніння і служіння там заради ваших предків благословить вас більшою здатністю отримувати особисте одкровення, спокоєм та зміцнить ваше зобов’язання залишатися на шляху завітів”14.

То що ж це для нас означає? Ось відповідь президента Нельсона на це запитання:

“Необхідність регулярно відвідувати храм є нагальною, як ніколи. Я благаю вас з молитвою подивитися на те, як ви проводите свій час. Інвестуйте час у своє майбутнє і в майбутнє своєї сім’ї. Якщо храм знаходиться не дуже далеко від вас, я закликаю вас знайти спосіб регулярно зустрічатися з Господом — бути в Його святому домі — і з точністю й радістю дотримуватися цього плану. Я обіцяю вам, що Господь творитиме чудеса, які, як Він знає, потрібні вам, коли ви жертвуватимете, служачи і поклоняючись в Його храмах”15.

Брати і сестри, ця відповідь — запрошення переорієнтувати наші життєві пріоритети і включити храм до їхнього числа. Храм — це буквально дім Господа. І коли ми там, зосереджені на поклонінні Йому і пошуку Його світла та істини, ми можемо відчути виразне враження, що ми залишили землю позаду, і самотній та похмурий світ далекий від нашого розуму. Ми будемо повністю захищеними від будь-якого злого впливу світу. Храми — це місця одкровень, настанов і притулку від духовних бур, з якими ми стикаємось у наші дні.

Я пропоную вам подумати про те, як приділити Господу час у Його храмах. Прийдіть і покладіть свої тягарі перед Ним у Його святий дім, і я обіцяю вам, що ви наповнитеся новим духом та впевненістю в майбутньому. Господь буде тримати вас, опікуватися вами і вести вас крок за кроком шляхом, щоб ви йшли з Ним. У храмі ми дізнаємося істини вічності й отримуємо більше світла в міру того, як наближаємося до Ісуса і вчимося ходити з Ним.

Дотримуйтесь слів наших живих пророків

Третя стратегія, яку я пропоную вам, полягає в тому, щоб дотримуватися слів наших живих пророків. Друзі мої, ми благословенні тим, що нас скеровують пророки, натхненні люди, покликані говорити від імені Господа. Вони покликані розкривати волю Бога та Його істинний характер через свої вчення. Ми завжди можемо довіряти живим пророкам. Їхні вчення відображають волю Господа, який проголосив: “І голос застереження буде для всіх людей устами Моїх учнів, яких Я вибрав у ці останні дні” (Учення і Завіти 1:4; див. також Учення і Завіти 1:38). У 2 Хроніках Старого Завіту ми читаємо: “Віруйте в Господа, вашого Бога, і будете запевнені, вірте пророкам Його, і пощаститься вам!” (2 Хроніки 20:20).

Наявність живих пророків у наші дні є ознакою любові Бога до Своїх дітей. Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, особливо торкнувся мого серця в той час, коли я відчайдушно потребував розради. Після того як я отримав це приголомшливе покликання стати Апостолом Господа Ісуса Христа, старійшина Холланд був першим, хто зателефонував мені. Я одразу впізнав його виразний, могутній голос на іншому кінці лінії і відчув його та Божу любов до мене. Я впізнав у голосі старійшини Холланда голос одного зі служителів Спасителя, і він вселив у мене велику втіху і впевненість у важку хвилину.

Це те, що роблять пророки та апостоли. Вам не потрібно особисто дзвонити одному з пророків Господа, щоб відчути Божу любов до вас. Ви можете відчути Божу любов, просто дотримуючись їхніх вчень. Я закликаю вас, мої юні друзі, пізнавати і впізнавати їхні голоси і дотримуватися їхніх натхненних порад, які приведуть вас до світла та істини. Вони висвячені, щоб відкривати, що Господь має у розумі та на серці. Наша найбільша безпека полягає в тому, щоб дотримуватися слова Господа через Його пророків, особливо через нинішнього Президента Церкви. Я обіцяю, що коли ви будете ходити з пророками і апостолами останніх днів і слухати їх, ви виявите, що ще краще ходите з Ісусом.

Воістину славною подією в історії людства, що відбулася у Юдейському Віфлеємі, було народження нашого Спасителя Ісуса Христа. Його народження, життя та спокутна жертва буквально принесли світло та істину у світ. Він сам заявив:

“Дивіться, Я є Ісус Христос, про Якого пророки свідчили, що Він прийде на землю.

І ось Я є світло і життя світу” (3 Нефій 11:10–11).

Мені подобається порада, яку апостол Павло дав святим у Солуні: “Бо ви всі сини світла й сини дня. Не належимо ми ночі, ні темряві” (1 Солунянам 5:5). Як члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, ви — діти світла! У вас є світло Христа, а також скеровуюче світло, яке приходить через дар Святого Духа. Завжди, завжди ходіть у цьому світлі, яке приведе вас до істини і дозволить вам ходити з Ісусом Христом.

Коли ми приймемо світло та істину Спасителя, ми зможемо слідувати за Ним, чути звук Його взутих у сандалі ніг і вчитися ходити з Ним. Я молюся про те, щоб кожен з нас зміг з великою радістю заявити: “Я ходитиму з Ісусом”, а потім з упевненістю сказати: “Він ходитиме зі мною”16. Іти з Ним — це шлях, яким найкраще йти.

Я свідчу, що Ісус Христос живий і що Його досконала любов поширюється на всіх, хто приходить до Нього. Він завжди поруч, терпляче чекає на нас, коли ми втомимося в дорозі, і завжди йде з нами, де б ми не були.

З духовного вечора Університету Бригама Янга 12 грудня 2022 р.