2023
Цнотливість допомагає краще зрозуміти, ким я є
Червень 2023


“Цнотливість допомагає краще зрозуміти, ким я є”, Ліягона, червень 2023.

Дорослій молоді

Цнотливість допомагає краще зрозуміти, ким я є

Я завжди почувалася ніяково, коли йшлося про сексуальні стосунки поза шлюбом, і євангелія навчила мене, що мої почуття були правильними.

Зображення
жінка дивиться на компас

Мені було 20 років, коли у 2021 році я приєдналася до Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Не те, щоб я була дуже “праведною” — радше навпаки. До того як стати членом Церкви, я курила, випивала і постійно ходила на вечірки, що є звичним для молоді в Угорщині.

І хоча я потурала всьому цьому, втім ніколи не вважала, що роблю правильно. Особливий дискомфорт я відчувала, коли йшлося про статеві стосунки. Світ мене навчав, що мета сексу — це насолода і задоволення своїх потреб. Більшість людей навколо мене погоджувалися, що в цьому немає нічого поганого. Я не засуджувала своїх друзів за подібні погляди, але розуміла, що сексуальні стосунки не були для мене чимось маловажним.

Чи я дивна?

Я соромилася того, що належу до тих “дивних” людей, які хотіли зачекати до укладання шлюбу. Я думала, що можу ходити на побачення з тим, хто розділятиме мої погляди.

Утім тиск світу посилювався, і я почала вважати, що мої очікування є надто високими. Тож я понизила норми.

Коли мені було 18 років, я зустрічалася з хлопцем і сказала собі, що я надто все драматизую і я надто наївна, бо секс не є чимось настільки серйозним, як я собі надумала. Я переступила через своє відчуття дискомфорту й повірила в те, що згодом буду сприймати це, як належне.

Однак цього так і не сталося.

Я була християнкою з 16 років, однак у мене ніколи не було закону цнотливості, який би підтримав те, що я інстинктивно відчувала, — я дитина Бога, яка заслуговує любові, відданості й святості. Я відчувала цю істину, але не була впевнена в ній, поки не дізналася про євангелію.

Віра дає нам силу

Буває легко піддатися гучним голосам, що линуть зі світу. Але я впевнена, що ми, Божі діти, маємо духовний інстинкт від Святого Духа бути вірними своїй божественній сутності. Нам не потрібно занижувати свої норми або соромитися своїх вірувань. З вірою в Спасителя Ісуса Христа ми можемо відрізнятися від усіх, якщо дотримуємося Його заповідей.

Я завжди відчувала, що сексуальні стосунки є священними й більш важливими за те, на що перетворив їх світ. Вони призначені для того, щоб вічні супутники поглиблювали почуття любові й зміцнювали свої завіти одне з одним, розвиваючи целестіальні стосунки і сім’ю.

Але навіть отримавши це знання про євангелію, змінити стиль свого життя було нелегко. Як навчав Президент Рассел М. Нельсон: “Необхідно мати віру, щоб жити цнотливим життям, коли світ кричить, що Божий закон цнотливості став старомодним”1.

Хоча я відчуваю сильний тиск, віра в Христа зміцнює мою спроможність дотримуватися заповідей.

Мені важко передати, наскільки я вдячна за дар покаяння і підтримку та Спокуту Спасителя. Навіть коли ми припускаємося помилок, Він може освятити наші душі, звільнивши їх від провини й сорому, та надати силу, якої ми в собі й не очікували.

Надія на майбутнє

Сьогодні я посміхаюся, згадуючи про свої думки стосовно того, чи знайду супутника життя, який би хотів дотримуватися закону цнотливості. Завдяки членству в Церкві я побачила, що є багато людей, які намагаються дотримуватися однакових норм. Живучи гідно, я маю впевненість у своїй божественній сутності й мир у серці. Це допомагає мені йти шляхом завітів.

Я зазнала багато болю через те, що не жила за законом цнотливості. Але шукаючи Христа, я зрозуміла, як сильно Небесний Батько любить нас. Я свідчу, що Він не хоче обмежувати нас — Він хоче врятувати нас від болю, душевних страждань та інших наслідків і підготувати до сповнених любові, тривалих, безкорисливих вічних стосунків.

Завдяки Його любові, законам і дару Спасителя я зараз відчуваю радість, викуплення і надію, яку Вони дають. Зрештою, “найбільші Божі благословення приготовані для тих, хто виконує Його закони. … [Його] закони мотивуються винятково Його безмежною любов’ю до нас і Його бажанням того, щоб ми стали тими, ким ми можемо стати”2.

Я знаю, що виконуючи Господні заповіді й дотримуючись завітів, ви зрозумієте Його істини і побачите у своєму житті багато виповнених обіцянь і благословень.

Я знаю, бо так сталося зі мною.

Авторка живе в Угорщині.