2012
Знаходити відповіді в Книзі Мормона
Січень 2012


Знаходити відповіді в Книзі Мормона

Наша земна подорож може бути нелегкою, проте люблячий Небесний Батько не послав нас сюди боротися з життєвими бурями на самоті. Один з найбільших допоміжних засобів, даних Ним, є Книга Мормона. Вона не лише навчає про повноту євангелії, але і спрямовує у вирішенні проблем, з якими ми стикаємося. Якщо ми вивчаємо Книгу Мормона, Дух допоможе знайти відповіді на наші проблеми й запитання.

Старійшина М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, свідчив:

“З усіх відомих мені книг Книга Мормона є найкращим джерелом, що містить відповіді на всі життєві проблеми. …

Як часто ті люди, які боролися з реальними труднощами, знаходили спокій, коли читали Книгу Мормона! Важко перерахувати, скільки ситуацій було вирішено завдяки духовному спрямуванню цієї книги”1.

У наступних розповідях члени Церкви діляться тим, як вони знайшли в Книзі Мормона відповіді, яких шукали.

Зміна серця

Хоча Грег Ларсен (ім’я змінено) з Каліфорнії, США, вивчав євангелію з дитинства, пізніше він відійшов від Церкви. Грег почав вживати наркотики, вчинив злочин і опинився у в’язниці. Він хотів змінити життя, але не знав як.

“Чоловіки з місцевого приходу проводили у в’язниці Недільну школу,—писав Грег.— Один з них сказав, що моє життя покращиться, якщо я читатиму Книгу Мормона. Саме це я і зробив.

Коли я вийшов із в’язниці, то знову прийшов до церкви, однак все ще мав спонукання повернутися до старого життя. Я продовжував читати Книгу Мормона і дізнався про народ царя Ламонія в Алма 19:33, чиї “серця було змінено[,] що вони не ма[ли] більше бажання чинити зло”. Я почав молитися, аби мати таку зміну серця”.

Грег знайшов відповідь на свою молитву у вірші Геламан 15:7, який навчає, що “вір[а] і покаяння… приносять зміну… серця”.

“Коли я прочитав ті слова, по обличчю покотилися сльози. Дух свідчив, що мій Небесний Батько любить мене і допоможе. Я відчував, що якщо у мене достатньо віри, щоб поговорити з єпископом, цього буде достатньо. Коли я поклав свої гріхи до ніг Спасителя, то відчув справжню зміну серця”.

Знайти свій шлях

Лора Свенсон з Айдахо, США, одного дня прийшла додому вкрай пригнічена і в сльозах. Вона не була одружена, а всі її плани щодо коледжу і кар’єри розпадалися на очах. “Я взагалі не знала, чи є у мене якийсь напрямок”,—писала вона.

Я відчула спонукання звернутися до Книги Мормона. У перших чотирьох віршах 1 Нефія 18 я знайшла відповіді на свої запитання. Ці вірші описували корабель, який будував Нефій, щоб перевезти свою сім’ю до обіцяної землі. Він будував його “незвичайним способом” і не у “звичайний для людей спосіб”, але він будував “у спосіб, який Господь показав” (вірші 1–2). Нефій часто радився з Господом, поки будував корабель. Коли корабель було завершено, “він був гарний, і … робота була надзвичайно витончена” (вірш 4).

Я зрозуміла, що мій особистий шлях пролягав “незвичайним способом”. Він не відповідав звичним нормам, але вів мене туди, куди я повинна була йти, якщо хотіла отримати провід Господа. Ці вірші були маяком у похмурі часи. Мої проблеми не вирішилися за одну ніч, однак я здобула те бачення, якого потребувала. Зараз у мене чудова робота, на яку я ніколи й не сподівалася”.

Здобути ще одне свідчення

Ще в молодості Адріан Пас Самбрано з Гондурасу думав про те, чому в Біблії згадується лише регіон навколо Єрусалима, і він розмірковував, чи відвідував Ісус Христос інші народи.

“Минули роки і двоє місіонерів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів прийшли в мій дім,—писав Адріан.— Вони показали мені Книгу Мормона і запропонували почитати 3 Нефій, де розповідалося, як Христос відвідав Американський континент.

Коли я читав, то згадав питання, які ставив собі ще в юності. Я знайшов відповіді. Завдяки Книзі Мормона я дізнався, що Ісус Христос відвідав Американський континент після Свого воскресіння. Я сповнився радістю, бо знав, що Бог любить усіх Своїх дітей незалежно від місця чи умов їх проживання”.

Адріан і його дружина молилися разом, щоб дізнатися, чи Церква істинна й обоє отримали свідчення. Вони охристилися й були конфірмовані, а через рік їхня сім’я була запечатана у храмі.

Забезпечувати свою сім’ю

У 30-річному віці Еріку Джеймсу з Нью-Мексико, США, лікарі повідомили про захворювання нирок. Він був молодим батьком, і новина його приголомшила, оскільки він не знав, чи зможе забезпечувати свою сім’ю.

Ерік прочитав у Книзі Мормона, що Нефій постав перед такою ж проблемою, коли зламав лук, зроблений з хорошої сталі. Але, зробивши лук з дерева, Нефій знову зміг нагодувати свою сім’ю. (Див. 1 Нефій 16:18–23, 30–32).

“Історія про Нефія сповнила мою душу яскравим світлом,—каже Ерік.— Здоров’я, яке в мене було до того моменту, можна порівняти зі сталевим луком Нефія. Коли здоров’я погіршилося, то це ніби лук, який я мав, зламався. Однак я зрозумів, що Господь благословив мене дерев’яним луком у вигляді трансплантованої нирки. Трансплантована нирка дасть мені змогу піклуватися про сім’ю. Це приносить надію. Минуло майже 10 років, і я продовжую забезпечувати свою сім’ю та служити Господу з усіх сил”.

Навчати дітей послуху

Коли діти Хуана Хосе Резановича з Аргентини були малими, він звертався до Книги Мормона, якщо у нього виникали питання стосовно того, як їх навчати й виховувати. “Ми з дружиною зверталися до сторінок книги за натхненням у питаннях виховання дітей і завжди знаходили відповіді”,—пише він.

Сім’я Резановичів навчала дітей послуху, вказуючи на приклад Нефія в 1 Нефій 3:5–6:

“Твої брати ремствують, кажучи, що їм важко зробити те, що я вимагаю від них; але розумієш, то не я вимагаю це від них, то є заповідь Господа.

Тому іди мій сину, і ти будеш благословен Господом, бо ти не ремствував”.

“Ми навчали наших дітей, що Нефій шанував своїх земних батьків і накази Бога,—писав Хуан.— Ми поставили ціль, що всією сім’єю будемо розвивати такі якості Нефія, як повага і послух.

Кожен з наших дітей відслужив місію. Нам не потрібно було вмовляти їх служити. Вони були хорошими студентами, хорошими друзями і хорошими дітьми. Нам, як сім’ї, ще потрібно багато чого вдосконалювати, але Книга Мормона—це величезна допомога в досягненні наших цілей”.

Уникати пут шкідливої звички

Борючись з надмірним вживанням їжі, Сьюзен Лант з Юти, США, молилася про допомогу. Вона звернулася до Книги Мормона і прочитала, що Нефія було визволено від пут, якими брати зв’язали його руки й ноги:

“О Господи, заради моєї віри в Тебе, визволи Ти мене; … а саме, дай мені силу, щоб я міг розірвати пута, які зв’язують Мене.

І сталося, … пута з моїх рук і ніг спали” (1 Нефій 7:17–18).

“Ці вірші описують саме те, що відбувалося зі мною—я була зв’язана путами шкідливої звички,—писала Сьюзен.— Видимі пута Нефія відразу ж спали, як тільки він попросив, щоб визволитися від них. Мої пута були невидимі, і я не подолала свою згубну звичку відразу ж, однак коли я прочитала ті слова, то відчула, як щось змінилося всередині. Я відчула, ніби пута, що обплутували моє серце, розум і тіло, було знято і я знала, що зможу подолати свою згубну звичку”.

Сьюзен зробила великий крок вперед і завдяки натхненню, яке знайшла в Книзі Мормона, змогла подолати інші звички, які тримали її в полоні. Серед них—гнів, егоїзм і гордовитість. “Я знаю, що Книга Мормона—це слово Бога,—каже жінка,—і відповіді на будь-які життєві запитання можна знайти на сторінках цієї книги”.

Посилання

  1. M. Russell Ballard, in “We Add Our Witness,” Tambuli, Dec. 1989, 13.

Фотоілюстрації Уелдена С. Андерсена

Справа: фотографія Крістіни Сміт