2014
Небесний Батько сказав ‘ні’ і ‘так’
Серпень 2014


Небесний Батько сказав “ні” і “так”

Автор живе в штаті Каліфорнія, США.

Я подумала, що Небесний Батько сказав “ні”, але насправді Він сказав “так” кращому плану в моєму житті.

Зображення
Portrait of a young family (parents and two young boys).

Навчаючись у випускному класі середньої школи у Швеції, я подала документи для вступу до Університету Бригама Янга в Юті. Була лише одна проблема: як би гаряче я не молилася Богові, прагнучи отримати підтвердження свого рішення, я ніколи не відчувала, що роблю правильно. Я думала: “Відповідь не може бути негативною. З будь-якого боку рішення навчатися в УБЯ здається правильним, особливо беручи до уваги, що я хочу мати храмовий шлюб і у мене більше перспектив в УБЯ, ніж у Швеції”. Але це не було правильним. Не для мене. Не в той час.

Розчарована, я облишила плани навчатися в УБЯ і подала документи до одного зі шведських університетів. Приблизно в той час, коли я мала б вирушати за своїми пригодами до УБЯ, я закохалася в Йонаса—хлопця, який щойно повернувся з місії. Хоча ми, ймовірно, були разом на кількох молодіжних заходах до того, як Йонас поїхав на місію, я ніколи його не помічала. Як я могла не помічати його харизму і заразливий сміх, залишається загадкою!

Коли ми почали зустрічатися, Йонас сказав, що подав документи до УБЯ і сподівався розпочати навчання в наступному семестрі. Після першого семестру його навчання у Прово ми одружилися в храмі й почали разом навчатися в УБЯ, закінчивши навчання в один день.

Зараз, озираючись назад, я бачу, чому Небесний Батько спочатку відповів “ні”, а насправді “не зараз”, коли я гаряче молилася стосовно навчання в УБЯ. Хоча Він заперечно відповів на моє прохання у той конкретний момент, у дійсності Він ствердно відповів на бажання, яке було набагато важливішим. Ще дівчиною я часто молилася про те, щоб зустріти свого майбутнього чоловіка у відповідний час. Ми могли зустрітися в УБЯ, але я переконана, що відповідно до величнішого плану нам з Йонасом необхідно було знайти одне одного у Швеції. Ймовірно, багато із заперечних відповідей Небесного Батька на наші молитви є складовою схвальної відповіді на кращі плани для нашого життя.

Нехай буде Твоя воля.

У Гефсиманському саду Ісус Христос дуже гаряче молився, говорячи: “Отче Мій, коли можна, нехай обмине ця чаша Мене”. Потім Він додав: “Та проте,—не як Я хочу, а як Ти” (Maтвій 26:39). Ісус Христос вирішив випити гірку чашу, оскільки знав, що це було частиною більшого плану Бога—надати Спасителя, Який би викупив гріхи всіх людей (див. 3 Нефій 11:11).

Так само ми знаємо, що Небесний Батько має план для нашого життя. Хоча ми можемо не знати всіх подробиць Божого плану для нас, ми можемо довіряти відповідям Небесного Батька на наші молитви і казати: “Нехай буде Твоя воля”.

Христос підпорядкував Свою волю Божій волі, і величний план, який включав Спасителеву Спокуту, вступив у дію. Так само й ми, коли підпорядковуємо свою волю Божій волі, Небесний Батько може відкрити більший план для нас. З плином нашого життя ми можемо отримувати благословення, про які Ісус Христос молився Своєму Батькові у заступницькій молитві: “Щоб були всі одно: як Ти, Отче, в Мені, а Я—у Тобі, щоб одно були в Нас і вони” (Іван 17:21).

Яка я вдячна, що іноді Небесний Батько з любов’ю тихо відповідає “ні” на деякі наші молитви, аби потім впевнено сказати “так” у відповідь на інші.