Учення Президентів
РОЗДІЛ 11: Молитися, щоб отримати благословення небес


РОЗДІЛ 11

Молитися, щоб отримати благословення небес

Коли ми молимося з вірою, ми готуємо себе до отримання благословень, які Небесний Батько зберігає для нас.

З життя Уілфорда Вудраффа

У березні 1835 р., служачи на своїй першій місії, Уілфорд Вудрафф мав подорожувати крізь ріки й болота у південносхідній частині Сполучених Штатів. Щоб перетнути болота, він і його напарник зрубали дерево і зробили з нього каное. Вони успішно подолали приблизно 150 миль, перш ніж залишили каное і далі рушили пішки. Президент Вудрафф пізніше згадував, що вони вибрали шлях, що “лежав крізь болота і був вкритий багнюкою і водою більшу частину шляху—протягом ста сімдесяти миль. Ми проходили сорок миль за день, ідучи по коліно в багнюці й воді. 24 березня, після того, як ми пройшли миль десять крізь багнюку, мене вразив гострий біль у коліні, так що я не міг іти. Я сів на колоду.

У цей момент подорожі його напарник, який стомився від цих трудів і вирішив повернутися додому, залишив його там, сидячого на колоді серед болот, де водилися алігатори. Безстрашний Уілфорд Вудрафф звернувся до Господа. Він згадував: “Я став навколішки в багнюці і молився, і Господь зцілив мене, і я продовжив свій шлях радіючи”1.

Через багато років Президент Вудрафф показав свою віру, коли він, його дружина і кілька інших подорожували на кораблі в Англію, щоб служити там. “Ми пливли три дні і три ночі в сильному штормі, і нас відносило назад”,—згадував він. “Зрештою я попросив моїх супутників прийти до мене в каюту, і я сказав їм молитися, щоб Господь змінив вітер. Я не боявся, що ми загубимося; але мені не подобалася думка про те, що нас віднесе назад, до Нью-Йорка, бо я хотів продов-жувати подорож. Ми всі молилися про те і саме, і чоловіки й жінки; і коли ми закінчили, боявся, що ми загубимося; але мені не подобалася думка про те, що нас віднесе назад, до Нью-Йорка, бо я хотів продовжувати подорож. Ми всі молилися про те і саме, і чоловіки й жінки; і коли ми закінчили, ми вийшли на палубу, і менш ніж за хвилину сталося так, немовби хтось витягнув меча і відсік шторм, і ви могли б кинути в повітря муслінову хустку і вітер не зрушив би її”2.

Учення Уічфорда Вудраффа

Це наш обов’язок—мочитися з вірою про допомогу, якої ми потребуємо.

Є одне увіщування нашого Спасителя, якого мають дотримуватися всі святі Божі, але якого, я боюся, ми не дотримуємося так, як нам належало б, і це ось що: молитися завжди і не занепадати духом [див. Лука 18:1; УЗ 88:126]. Я боюся, що як народ, ми не молимося з достатньою вірою. Ми повинні волати до Господа в могутній молитві і розповідати Йому про всі наші потреби. Бо якщо Він не захистить, не визволить, не спасе нас, то цього не зробить жодна інша сила. Отже, наша довіра—повністю в Ньому. Отже, наші молитви повинні підноситися у вуха нашого Небесного Батька вдень і вночі3.

Жителі землі не розуміють дієвості і благодатності молитви. Господь чує і відповідає на молитви чоловіків, жінок і дітей. Молитва має більше сили, набагато більше сили зводити [з небес] благословення Божі, ніж майже все інше4.

Коли світ повстає проти царства Божого в ці останні дні, чи повинні святі відчувати найменший страх?.. Ні. Є одне, що ми повинні робити—молитися Богові. Кожна праведна людина робила це; навіть Ісус, Спаситель, Єдинонароджений від Батька у плоті, мав молитися, від колиски до хреста, завжди; кожного дня він мав просити Свого Батька дати йому благодаті, щоб підтримати Його в Його годину бідувань і успро-можнити Його випити гірку чашу. Те саме робили і Його учні5.

Що б нам не було необхідно отримати і використати, це наш обов’язок—просити про це Господа. Ми повинні іти до Нього уприватнено і відкривати свої потреби, щоб наші молитви могли бути почуті і щоб відповідь зійшла на наші голови. В цьому полягає наша сила. Наша довіра—в Бозі, а не в людині6.

Це обов’язок кожного святого Божого … підносити свої молитви у вуха Господа Саваота, вдень і вночі, в урочний час, у сімейному колі і насамоті, бо Господь підтримає Свій народ, збудує Сіон і виповнить Свої обіцяння. …

У мене більше віри в молитву перед Господом, ніж майже у будь-який інший принцип на землі. Якщо ми не маємо віри в молитву до Бога, то ми не дуже-то й віримо ні в Нього Самого, ні в євангелію. Ми повинні молитися до Господа, просячи Його все, чого потребуємо. Нехай молитви цього народу підносяться до Господа постійно в урочний час, і Господь не відмовить, але молитви будуть почуті, і прийде відповідь, і царство і Сіон Божий постануть і засяють; Сіон зодягнеться у свої прекрасні шати, і буде огорнутий славою його Бога, і виповнить мету своєї організації тут, на землі [див. УЗ 82:14]7.

Як народ, ми повинні зрости у вірі й силі перед Богом, і повідомити про наші потреби, і залишити нашу долю в Його руках. Вона і так у Його руках. Вона і буде в Його руках8.

Ми маємо мочитися, щоб зрозуміти Господню вочю і отримати Його провід.

Я відчуваю, що ми маємо піднести серця в молитві до Бога, нашого Небесного Батька за Його милості і щоб Він вів і направляв нас через натхнення Святого Духа, щоб наші розуми могли бути просвіченими, щоб наше розуміння відкрилося і усвідомило Його задум і волю стосовно Його народу9.

Коли ви маєте сумніви щодо якогось обов’язку або роботи, що ви маєте виконувати, ніколи не продовжуйте вашу роботу, доки не підете, і не потрудитеся в молитві, і не отримаєте Святого Духа. Куди б Дух не сказав вам іти або що б не сказав Він зробити, це буде правильно; і слідуючи його вказівкам, ви будете чинити правильно.

Наш труд священнослужіння буде приводити нас до багатьох місць серед народів землі, де ми можемо відчувати, що певний порядок дій є правильним; але якщо ні, якщо ми не знаємо, для нас буде кращим піти до Господа і спитати з вірою, щоб ми були наставлені на стезі життя10.

Працюймо вірно і молімося Господу, щоби мати мудрість щодня, щоб ми могли мати силу перемагати й долати11.

Батьки мають священні обов’язки навчати своїх дітей молитися і слідкувати за тим, щоб сім’я молилася разом.

Це задум і воля Бога, щоб кожний чоловік і кожна жінка, які увійшли у шлюбний завіт і які мають синів і дочок, даних їм,—як тільки ці діти стають достатньо дорослими,—навчати їх молитися.

Це обов’язок святих останніх днів—навчати своїх дітей молитися, поки вони малі; навчати їх розуміти принцип і благословення молитви, так щоб вони могли молитися за своїх батьків і за все, що є необхідним. Якщо ви почнете з дітьми робити це, і якщо ви будете виховувати їх у страхові Господньому, вони рідко будуть відступати. Глава сім’ї не повинен завжди молитися сам, але він має просити членів своєї сім’ї молитися і благословляти їжу12.

Якщо ми живемо за євангелією, у відповідь на наші молитви будуть приходити благословення на наші голови.

Ми, як народ, маємо бути смиренними, молитовними, коритися владі, щоб ми могли отримувати обіцяні благословення від нашого Небесного Батька13.

Ми повинні жити так, щоб ми могли йти до Господа і просити про ті благословення, у вірі і з силою, яких ми потребуємо, щоб це підтримало нас у здійсненні цілей Божих. Це є необхідним для нашого розвитку14.

Бог має намір дати Своїм святим добрі речі цієї землі, а також благословення небес тоді, коли вони будуть здатні використовувати їх належно. …

Багато хто з вас навчився молитися; отже не відступайтеся, моліться, щоб ваші молитви підносилися у вуха Бога Саваота; і він почує вас…. Але благословення небес можна отримати і контролювати тільки за принципами праведності.15

У нас немає зайвого часу в підготовці до того, що прийде на землю; і чи хтось хоче втратити свій вінець, свою славу і надію на вічне життя, яку він мав у дні минулі, прийнявши євангелію Ісуса Христа? Жодна людина, що має частку Духа Божого. Ходімо й возвеличуймо своє покликання і докладаймо зусиль [у молитвах] перед Богом, доки не отримаємо Святого Духа і доки наші молитви не розірвуть завісу вічності і не ввійдуть у вуха Бога Саваота, доки у відповідь на них не [проллються] благословення на наші голови16.

Рекомендації для вивчення і викладання

Обдумайте ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. Додаткові допоміжні матеріали знаходяться на сс. v–ix.

  • Перегляньте історії на сс. 109–110. Обдумайте або обговоріть те, як старійшина Вудрафф міг реагувати на всі ці ситуації. Що ми можемо винести для себе з того, як він реагував на них?

  • Що вражає вас, коли ви читаєте вчення Президента Вудраффа про наш обов’язок молитися? (Див. сс. 110-111). Що для вас означає—молитися з вірою? Чому ми маємо молитися, щоб отримати потрібні нам благословення? Які є деякі інші цілі молитви?

  • Прочитайте повністю третій абзац на сторінці 110. Чому Спаситель мав молитися? Що ми можемо винести для себе з Його молитов? (Див. Матвій 26:39; Іван 11:41; 3 Нефій 13:9–13.)

  • Як молитва може допомогти нам, коли нам треба прийма-ти рішення або коли у нас виникають запитання стосовно наших обов’язків? (Див. с. 111).

  • Як саме Небесний Батько може відповідати на ваші молитви? Як ми маємо реагувати, коли відповідь на молитву не така, яку ми сподівалися отримати?

  • Яке запевнення дав Президент Вудрафф батькам, які навчають дітей молитися? (Див. с. 112). Яким саме принципам молитви батьки мають навчати своїх дітей? Як батьки можуть допомогти своїм дітям зробити молитву частиною їхнього життя?

  • Чому у сімейних молитвах важливо, щоб усі члени сім’ї мали нагоду проказати молитву? (Див. с. 112). Як молитва зміцнила вашу сім’ю?

  • Опрацюйте останній підрозділ розділу (сс. 112–113), знаходячи риси, які, за словами Президента Вудраффа, ми повинні мати. Чому ці риси є необхідними, коли ми молимося і коли ми шукаємо відповіді на наші молитви?

Відповідні уривки з Писань: Матвій 7:7; Яків 1:5–6; 5:16; 2 Нефій 32:8–9; Алма 33:3–11; 34:17–28; 37:36–37; 3 Нефій 18:19–21; УЗ 10:5; 68:28; 112:10

Посилання

  1. Див. “Leaves from My Journal,” Millennial Star, June 20, 1881, 390–91.

  2. The Discourses of Wilford Woodruff, sel. G. Homer Durham (1946), 288.

  3. The Discourses of Wilford Woodruff, 221.

  4. Millennial Star, May 7, 1893, 305.

  5. Deseret News: Semi-Weekly, February 4, 1873, 2.

  6. “The Rights of the Priesthood,” Deseret Weekly, March 17, 1894, 381.

  7. Deseret News: Semi-Weekly, January 12, 1875, 1.

  8. Deseret News: Semi-Weekly, January 22, 1884, 1.

  9. Millennial Star, May 18, 1891, 306.

  10. The Discourses of Wilford Woodruff, 134.

  11. Deseret Semi-Weekly News, December 21, 1897, 1.

  12. Salt Lake Herald Church and Farm, June 15, 1895, 385.

  13. Deseret News, November 26, 1856, 299.

  14. Deseret Weekly, August 30, 1890, 307.

  15. Deseret News: Semi-Weekly, March 20, 1883, 1.

  16. Deseret News, December 31, 1856, 340.

Зображення
girl praying

Є одне увіщування нашого Спасителя, якого мають дотримуватисявсі святі Божі, але якого, я боюся, ми не дотримуємося так, як нам належало б, і це ось що: молитися завжди і не занепадати духом.