Учення Президентів
PОЗДІЛ 24: Підготовка до Другого пришестя Ісуса Христа


PОЗДІЛ 24

Підготовка до Другого пришестя Ісуса Христа

Чекаючи повернення Спасителя на землю, ми маємо готуватися до цього індивідуально, як сім’ї та як народ.

З життя Уілфорда Вудраффа

Узверненні на генеральній конференції в квітні 1950 р. старійшина Річард Л. Еванс з Кворуму Дванадцятьох Апостолів казав: “Я згадую одне твердження, що приписують, якщо я не помиляюся, Президенту Уїлфорду Вудраффу. Дехто з братів, його сучасників, як кажуть, прийшли до нього … і спитали, коли, згідно з його відчуттям, настане кінець—коли буде пришестя Господаря? Я думаю, що слово у слово відповідь, яку йому приписують, звучала інакше, але сам дух її передано: “Я хочу жити так, немовби це буде завтра—але я продовжую саджати вишневі дерева!”1.

Хоч це можуть і не бути саме ті слова, що їх казав Президент Вудрафф, вони віддзеркалюють його почуття щодо Другого пришестя Ісуса Христа. Він визнавав: “Я не думаю, що хтось може сказати, коли саме буде пришестя Сина Людини… Нам не слід відшукувати і проголошувати час, коли відбудеться ця подія”2. Однак він чекав, коли повернеться і зацарює на землі Спаситель. Маючи свідчення, що Церква встановлена в останні днів, він навчав святих з великою наполегливістю, увіщуваючи їх готуватися до Другого пришестя Спасителя. “Ознаки на небі і на землі вказують на пришестя Господа Ісуса Христа,—казав він.—Коли мій розум під впливом Духа Божого відкривався для усвідомлення цих речей, я багато разів дивувався не тільки світові, але й нам самим, що ми не докладаємо більшої небайдужості й старанності, готуючи себе та наші сім’ї до тих подій, що вже біля наших дверей, бо хоч небеса і земля перейдуть, жодна крихта або рядок із слова Господнього не підуть невиповненими”3.

Учення Уілфорда Вудраффа

Ми живемо в останні дні, і ми маємо спостерігати за ознаками Другого пришестя Спаситеия.

Я хочу сказати святим останніх днів, як старійшина в Ізраїлі i як апостол Господа Ісуса Христа, що ми наближаємося до одного з наймасштабніших судів Божих, які будь-коли проливалися на землю. Ви бачите ознаки часів, ознаки пришестя Сина Людини. Вони починають з’являтися в небесах і на землі. … Ми наближаємося до цього. Усе, що мають робити святі останніх днів—це бути спокійними, уважними і мудрими перед Господом, спостерігати ознаки часів, бути відданими і вірними; а коли ви перейдете [по той бік завіси], ви зрозумієте багато з того, чого ви не розумієте зараз… Ми живемо в останньому розподілі, у повноті часів. Це великі часи, і очі всіх небес спостерігають за нами, і очі Самого Бога і всіх патріархів та пророків. Вони спостерігають за вами, відчуваючи велику зацікавленість у вашому благополуччі; і наші пророки, яких було вбито і які запечатали своє свідчення своєю кров’ю, зараз серед Богів, і вони клопочуться за своїх братів. Отже, будьмо вірними і залишмо події в руках Божих, і Він подбає про нас, якщо ми будемо виконувати свої обов’язки!4.

Господь Ісус Христос іде, щоб царювати на землі. Світ може казати, що Він відкладає Своє пришестя до кінця цієї землі. Але вони не знають ні задумів, ні шляхів Господніх. Господь не відкладе Своє пришестя через їхню невіру, і ознаки на небесах і на землі вказують на те, що це вже поруч. Фігові дерева випускають листя на очах усіх народів землі [див. Джозеф Сміт—Матвій 1:38–40], і якби вони мали Духа Божого, вони б змогли побачити і зрозуміти [ознаки]5.

Ми можемо дізнатися про ознаки Другого пришестя, вивчаючи Писання

Якщо світ хоче знати, що станеться, нехай вони читають Біблію, Книгу Мормона та Учення і Завіти; нехай вони читають одкровення Івана Богослова. Як Бог живе, вони здійсняться. Жодне з них не буде не здійснено. І рука Божа починає ставати явною на землі. Суд біля дверей; лиха чекають народи землі; але ми самі маємо бути підготовленими до того, щоб стояти на святих місцях, поки суди Божі будуть проявлятися на землі6.

Нам сказано у 24 розділі Євангелії від Матвія, що Ісус якось навчав Своїх учнів багатьом речам стосовно Своєї євангелії, храму, Юдеїв, Свого Другого пришестя та кінця світу; і вони запитували Його: “Учителю, якою буде ознака цих речей?” Спаситель відповів їм, але дуже стисло. Коли мій розум трохи заглиблюється в цьому напрямі, я відчуваю бажання почитати частину слова Господнього, адресованого нам, де цей предмет пояснюється повніше, ніж Спаситель пояснював його Своїм учням. Ця частина слова Господнього, яку я прочитаю, є одкровенням, даним святим останніх днів 7 березня 1831 р. [Виголосивши це твердження, старійшина Вудрафф зачитав одкровення, яке зараз є 45-м розділом Учення і Завітів].

Ми живемо в пізню епоху, хоча це правда, що в ці дні станеться багато великих і важливих подій. Але одна річ певна: хоч Господь не відкрив ні день, ні годину, в яку Син Людини прийде, Він вказав покоління, і ознаки, проречені як попередники цієї великої події, почали являтися на небесах і на землі, і вони й надалі з’являтимуться, доки все не виповниться. Якщо ми, як святі останніх днів, хочемо, аби щось змусило нас прокинутися, читаймо Біблію, Книгу Мормона та Учення і завіти; вони містять достатньо, щоб наставити і навчити нас того, що від Бога. Зберігаймо, як скарб, одкровення Божі і євангелію Христа, вміщену в них7.

Ви знайдете численні пророцтва стосовно Його пришестя, такі як це: “Я прийду незабаром”, “Я прийду в ту годину, про яку ви не думаєте”, “Моє пришестя біля дверей”, “Я прийду, наче крадій в ночі”, “Я прийду в ту годину, коли ви не виглядатимете Мене” та “Благословенний той, хто виглядатиме пришестя нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа”. Я кажу, що повсюди в Писаннях—у Старому і Новому Завіті, у Книзі Мормона та в Ученні і Завітах друге пришестя Господа часто згадується, і хіба Господь обіцяв ці речі, не маючи наміру здійснити їх? Ні, вони будуть здійснені8.

Як Господній завітний народ, ми несемо відповідальність за те, щоб підготувати шлях до Його Другого пришестя

Я хочу спитати: хто чекає здійснення цих подій і хто на землі готується до здійснення слова Господнього, виголошеного вустами пророків, патріархів та апостолів протягом останніх шістьох тисяч літ? Ніхто, наскільки я знаю, [крім] святих останніх днів, і я, перш за все, відчуваю, що ми і наполовину не пробуджені настільки, наскільки нам слід було б що ми і наполовину не підготовлені настільки добре, наскільки нам слід було б, до цих величних подій, які наближаються до землі, швидко змінюючи одна одну в ці останні дні. Від кого Господь може чекати підготовленості до Його Другого пришестя, крім як від Своїх святих? Ні від кого9

У Господа є велика робота, і Він готує народ, щоб він виконував її перед Його пришестям. І тут постає питання, брати і сестри, чи ми підготовлені в наших серцях? Чи ми усвідомлюємо все це? Чи ми, як народ, усвідомлюємо наші обов’язки перед Господом? Господь поставив царство священиків тут в останні дні, щоб встановити Його Церкву і царство, щоб підготувати шлях до Другого пришестя Сина Людини, і Бог небесний вклав у руки своїх слуг ключі царства, і Він сказав: “Те, що Я проголосив у них, буде здійснено, бо їм дано владу запечатувати як на землі, так і на небесах, до того дня, коли гнів Всемогутнього Бога буде пролито на цей світ”. [Див. УЗ 1:7–9.]

Я часто думаю, що ми, як старійшини Ізраїля і святі останніх днів, дуже мало усвідомлюємо наше положення перед Господом. Робота, яка вимагається від наших рук, є великою і могутньою; це робота Всемогутнього Бога. Ми відповідаємо за донесення євангелії Христової до всіх народів землі. … Ми відповідаємо за все це і за побудову храмів Всевишньому, куди б ми могли входити і служити в обрядах для спасіння наших мертвих. …

Як довго Господь умовляв народи землі, щоб дати їм целестіальну славу, шану, безсмертя і вічне життя? Він умовляв їх останні шість тисяч років, і Він ставив Своїх слуг час від часу і закликав жителів цього світу готуватися до великого дня Його Другого пришестя, яке вже поруч. Він і сьогодні закликає їх голосно; і, як я казав нещодавно моїм братам, Господь зараз хоче знати, чи святі останніх днів готові працювати з Ним, чи ні. Це день прийняття рішення10

Перш ніж Христос прийде, народ має бути підготовленим через освячення перед Господом. Необхідно збудувати храми; необхідно розбудувати Сіон; має бути місце безпеки для народу Божого, коли Його суди поширяться по землі, бо суди Божі відвідають землю, це безпомилково; одкровення сповнені обі-цяннями про це, і як Господь проголосив це, Він не забариться дотриматися Свого слова11.

Я думаю, що ми не усвідомлюємо величі цієї роботи. Нам важко осягнути нашу відповідальність перед Богом, перед небесами, перед нашими мертвими і живими ближніми.

І коли я дивлюся на це, я також дивлюся на те, що чекає на нас. Організації, встановлені в цій Церкві від початку, є допоміжними структурами і урядами, і вони пов’язані між собою, щоб виконувати цю велику роботу. Очі небес—на нас. Син Божий і всі пророки та патріархи, що жили на землі, дивляться на цю велику роботу—цю велику організацію, що проводить підготовкудо пришестя Сина Людини12.

Кожен має готувати себе до Другого пришестя Ісуса Христа.

Ми живемо у важливу епоху. Пророцтва стосовно нашого часу, здійснюються перед нами; чи ми готові зустріти їх?13.

Спаситель … порівнював царство Боже з десятьма дівами, які взяли свої каганці і пішли зустрічати молодого [див. Матвій 25:1]. “П’ять же з них нерозумні були, а п’ять мудрі. Нерозумні ж, узявши каганці, не взяли із собою оливи. А мудрі набрали оливи в посудинки разом із своїми каганцями. А коли забаривсь молодий, то всі задрімали й поснули. А опівночі крик залунав: “Ось молодий, виходьте назустріч!” Схопились тоді всі ті діви, і каганці свої наготували. Нерозумні ж сказали до мудрих: “Дайте нам із своєї оливи, бо наші каганці ось гаснуть”. Мудрі ж відповіли та сказали: “Щоб, бува, нам і вам не забракло, краще вдайтеся до продавців, і купіть собі”. І як вони купувати пішли, то прибув молодий; і готові ввійшли на весілля з ним, і замкнені двері були. А потім прийшла й решта дів і казала: “Пане, пане, відчини нам!” Він же в відповідь їм проказав: “Поправді кажу вам, не знаю я вас!” [Матвій 25:2–12].Ті, хто мав оливу в своїх каганцях, це люди, які живуть згідно зі своєю релігією, сплачують десятину, віддають борги, дотримуються заповідей Божих і не блюзнять Його ім’я; чоловіки й жінки, що ходять у світлі Господньому; чоловіки й жінки, що не продають своє перворідство за тарілку сочевичного варива або за золото чи срібло; це ті, хто буде доблесним у свідченні Ісуса Христа.

Це те, що я відчуваю сьогодні. Я хочу застерегти моїх братів і сестер, святих останніх днів, щоб вони жили згідно зі своєю релігією, готували свої каганці, бо як Господь живе, Його слово буде сповнено. Пришестя Ісуса вже біля дверей. … Праведник не може спасти злочестивого. Ми маємо самі жити праведно, тобто дотримуватися заповідей Божих14

Мета притчі про десятьох дів—представити Друге пришестя Сина Людини, пришестя Молодого на зустріч зі своєю нареченою, Церквою, дружиною Агнця, в останні дні; і я думаю, що Спаситель був точним, сказавши, маючи на увазі членів Церкви, що п’ятеро з них були мудрими, а п’ятеро— нерозумними; бо коли Господь небесний прийде в силі й великій славі, щоби відплатити кожній людини за діяннями її, здійсненими у плоті, якщо Він знайде, що до спасіння приготувалася половина з тих, хто каже, що вони члени Його Церкви, то це буде якраз стільки, скільки можна очікувати, якщо судити з того, яким шляхом багато хто йде15.

Слово Господнє для мене, це те, що настав час для Сіона піднятися, щоб світло його сяяло; і свідчення Духа Божого для мене, це те, що все це царство, це велике царство свяще-ників,… які мають священство, з точністю виповнили одну частину притчі про десятьох дів. Чим саме? Тим, що поки Молодий забарився, ми всі поснули; як Церква і царство, ми поснули, і слово Господнє для мене, це те, що ми спимо вже достатньо тривалий час; і ми маємо привілей зараз прокинутися і наготувати наші каганці, взявши оливи в наші посудини. Так я розумію слово Господнє16.

І постає питання: як ми можемо зберігати оливу в наших каганцях? Дотримуючись заповідей Божих, не забуваючи молитися, роблячи те, що нам було сказано в одкровеннях Ісуса Христа, та в інші способи допомагаючи розбудовувати Сіон. Якщо ми будемо працювати для царства Божого, ми матимемо оливу в наших каганцях, наше світло буде сяяти, і ми відчуватимемо свідчення Духа Божого. З іншого боку, якщо ми зосередимо свої серця на речах цього світу і шукатимемо пошани від людей, ми будемо ходити в темряві, а не в світлі. Якщо ми не цінуватимемо своє священство і роботу цього священства, розбудову царства Божого, зведення храмів, викуплення наших мертвих, виконання великої роботи, на яку нас висвятив Бог Ізраїля—якщо ми не відчуваємо, що ці речі є ціннішими для нас, ніж речі цього світу, ми не матимемо ні оливи в наших каганцях, ні світла, і ми не зможемо бути присутніми на шлюбній вечері Агнця17.

Хто буде підготовлений до пришестя Месії? [Ті], хто має в собі Святого Духа і живе за натхненням Всемогутнього, хто перебуває в Ісусі Христі і приносить плід на шану і славу Бога. Жодні інші не є підготовленими18.

Я молюся, щоб ми жили так, щоб не бути серед нерозумних дів, але розуміли ознаки часів, виконували свій обов’язок, підтримували свою цілісність, долали цей світ і були підготовленими, щоби зустріти нашого Викупителя, коли Він прийде, з радістю, а не з горем і соромом19

Довіряйте Богу. Виконуйте свій обов’язок. Не забувайте молитися. Вірте в Господа, підтримуйте й розбудовуйте Сіон. Усе буде добре. Господь відвідає Свій народ, і Він прискорить Свою роботу в праведності, бо інакше жодна плоть не спаслася б [див. УЗ 84:97; Матвій 24:22]. Я кажу вам, спостерігайте ознаки часів і готуйтеся до того, що настане20

Рекомендації для вивчення і викладання

Обдумайте ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. Додаткові допоміжні матеріали знаходяться на сторінках v–ix.

  • Перегляньте перший абзац на с. 250. Які уроки ви винесли для себе з твердження старійшини Еванса, який цитував Президента Вудраффа?

  • Як ми можемо дізнатися про ознаки Другого пришестя Спасителя? (Див. сс. 252–253).

  • З якою метою даються ознаки Другого пришестя? (Див. сс. 251-253; див. також УЗ 45:34–39.) Які докази того, що деякі з цих ознак сповнюються, ви бачили? Як ми можемо залишатися “спокійними, дбайливими та мудрими перед Господом” навіть тоді, коли деякі з ознак є трагічними?

  • Перегляньте учення Президента Вудраффа про роль Церкви у підготовці шляху до Другого пришестя (сс. 253-255). Як ми можемо брати участь у цій роботі?

  • Чому нам слід зосереджуватися на нашій підготовленості, а не на вирахуванні точного часу Другого пришестя? Як саме ми можемо допомогти підготуватися нашим сім’ям? Як ми можемо “стояти на святих місцях, коли суди Божі будуть явлені на землі”? (с. 252).

  • Кого у притчі про десятьох дів представляють мудрі і нерозумні діви, Молодий та наречена? Що представляє шлюбна вечеря та олива в каганцях? Готуючись до Другого пришестя, що ми можемо робити, аби “завжди мати оливу в наших каганцях”? (Див. сс. 255–56, 258; див. також УЗ 45:56–57.)

Відповідні уривки з Писань: УЗ 45:15–75; Джозеф Сміт—Матвій 1:21–55

Посилання

  1. In Conference Report, April 1950, 105.

  2. Deseret Weekly, October 11, 1890, 517.

  3. Deseret News: Semi-Weekly, February 4, 1873, 2.

  4. The Discourses of Wilford Woodruff, sel. G. Homer Durham (1946), 211–12.

  5. Deseret News: Semi-Weekly, May 20, 1873, 1.

  6. Millennial Star, May 30, 1895, 355.

  7. Deseret News: Semi-Weekly, February 4, 1873, 2.

  8. Deseret News: Semi-Weekly, May 2, 1876, 4.

  9. Deseret News: Semi-Weekly, February 4, 1873, 2.

  10. Deseret News: Semi-Weekly, February 29, 1876, 1.

  11. Deseret News: Semi-Weekly, May 2, 1876, 4.

  12. Deseret Weekly, February 24, 1894, 286.

  13. Deseret News, December 16, 1857, 325.

  14. Deseret News: Semi-Weekly, July 6, 1880, 1.

  15. Deseret News: Semi-Weekly, February 29, 1876, 1.

  16. Deseret News: Semi-Weekly, December 28, 1875, 1.

  17. The Discourses of Wilford Woodruff, 124–25.

  18. Deseret News: Semi-Weekly, February 4, 1873, 2.

  19. Deseret News, March 21, 1855, 11.

  20. The Discourses of Wilford Woodruff, 252.

Зображення
Second Coming of Christ

“Господь ІсусХристос іде, щоб царювати на землі. … Господь не забариться з тим, щоб прийти ”.

Зображення
virgin with oil lamp

“Якщо ми будемо працювати для царства Божого, ми матимемо оливу в наших каганцях, наше світло буде сяяти, і ми відчуватимемо свідчення Духа Божого”.