Учення Президентів
РОЗДІЛ 15: Живучи вірою


РОЗДІЛ 15

Живучи вірою

Ми ходимо “вірою, а не видінням”, маючи заnевнення, що Господь зміцнить нас у наших зусиллях в розбудові Його царства на землі.

З життя Уілфорда Вудраффа

y листопаді 1834 р. Уілфорд Вудрафф був висвячений на священика в Аароновому священстві, і йому дали перше призначення—місіонера повного дня. Він тоді жив в окрузі Клей, шт. Міссурі, залишившись тут після служіння в Таборі Сіону. Перш ніж він розпочав свою місію, він мав розмову зі своїм єпископом, який і дав йому це доручення. Він спитав, яким маршрутом він має слідувати на своє служіння. Він також спитав, чи слід йому та його напарнику подорожувати без торби й калитки, як Господь наказував місіонерам у ті часи (див УЗ 24:18; 84:78, 86). Подорожувати “без торби й калитки” означає робити це, не беручи з собою гроші, покладаючись на те, що члени Церкви та інші люди з доброти своєї надаватимуть їм їжу та притулок. Президент Вудрафф пізніше згадував свою розмову з єпископом:

“У той час будь-кому з наших братів було небезпечно йти через округу Джексон [шт. Міссурі]”. Він хотів, щоб я пішов до Арканзасу, і дорога пролягала саме через округу Джексон. Я спитав його, чи ми повинні йти крізь [ту місцевість] (у мене був напарник, старійшина).

Він сказав: “Якщо у вас є віра, щоб вчинити так, ідіть; у мене такої віри немає”.

Я думаю, що та репліка єпископа була цікавою.

“Добре,—сказав я,—Господь сказав, що ми маємо подорожувати без торби й калитки; чи маємо ми дотримуватися цього?”

Він сказав: “Це закон Бога; якщо у вас є віра в це, ви зможете це зробити”1.

Невдовзі після тієї розмови Уілфорд Вудрафф та його напарник вирушили на місію, подорожуючи крізь округу Джексон без торби й калитки. Пізніше Президент Вудрафф говорив: “Ми поклали в наші валізи кілька примірників Книги Мормона і одяг, взяли валізи на спини і вирушили пішки. Поромом ми переправилися в округу Джексон і пішли далі цією округою. У деяких випадках Господь зберігав нас від погромників з допомогою чудес”2.

В дорозі Господь зберігав цих двох місіонерів не тільки від погромників з округи Джексон, але й від інших небезпек. Президент Вудрафф згадував один такий випадок. Коли він і його напарник наблизилися до гаю, великий чорний ведмідь вийшов просто на них. “Ми не злякалися його,—казав він,— бо ми виконували Господню справу і не глузували з Божого пророка, як це робили сорок дві злочестиві дитини, які казали Єлисею: “Ходи, лисий”, за що ведмеді розірвали їх [див. 2 Царів 2:23–24]. … Коли ведмідь підійшов до нас метрів на 40, він сів на задні лапи, подивився на нас хвильку, а тоді побіг собі; і ми пішли далі своїм шляхом, радіючи”3.

Президент Вудрафф часто говорив про свою першу місію, згадуючи благословення, які він отримував, служачи Господу з вірою: “Ніколи в житті—ні як апостол, ні як сімдесятник, ні як старійшина, я не мав більшого захисту від Господа, ніж тоді, коли я мав чин священика. Господь відкрив мені через видіння, одкровення і через Святого Духа багато з того, що чекало на мене”4.

Учення Уілфорда Вудраффа

У нашому земному житті ми маємо ходити “вірою, а не видінням”.

Віра є першим принципом євангелії. Що таке віра? Апостол Павло у посланні до Євреїв дає пояснення. Він каже, що “віра— то підстава сподіваного, доказ небаченого”, і для того, щоб довести це, він далі розповідає, що саме звершували різні люди через віру [див. Євреям 11]. Я дивлюся на віру, як на один з найважливіших принципів, які Бог будь-коли відкривав людині5.

Якби ми мали правильне розуміння, ми б усі бачили так, як бачить Господь, і розуміли б, як Його цілі буде здійснено; але ми маємо ходити вірою, а не видінням6.

Коли перейдемо на той бік завіси, ми щось дізнаємося. Зараз ми чинимо через віру. Ми маємо доказ небаченого. Воскресіння, вічний суд, целестіальне царство і великі благословення, які Бог дав у святих помазаннях та ендаументі в храмах—усе це для майбутнього, і все це здійсниться, бо це— вічні істини. Живучи в цій плоті, маючи над собою завісу, ми ніколи до кінця не усвідомимо те, що чекає нас у світі майбутньому. Кожна людина, що служить Богу і дотримується Його заповідей протягом тих небагатьох днів, що вона живе на землі, отримає свою винагороду7.

Брати і сестри, ви маєте жити вірою, щоденно усвідомлюючи, що вся сила—в Бога, що тільки через Нього ми можемо жити в мирі та насолоджуватися достатком8.

Євангелія Христа вимагає віри протягом цілого дня9.

Ми показуємо свою віру нашими діяннями.

Це справді добре … слухати слово Господа, і справді добре—вірити в це слово, але ще краще—практикувати його10.

Віра є першим принципом євангелії. Люди в світі можуть сказати: “Ми всі віруємо в Ісуса Христа”. Це добре, але треба робити щось більше, ніж вірувати в Христа. Ми маємо розкаятися в наших гріхах, бути охрищеними для відпущення гріхів і отримати Святого Духа. Це те вчення, яке викладали Христос і Його апостоли11.

Віра вимагає від святих, щоб вони жили згідно зі своєю релігією, виконували свої обов’язки, ходили в праведності перед Господом і розбудовували Сіон на землі. Отже, нашій вірі мають відповідати наші труди. … Це наш обов’язок як народу—об’єднуватися, і не бути лінивими у творінні добрих справ12.

Ми маємо виявляти віру, допомагаючи будувати царство Боже.

Цей дар і принцип віри є необхідним для святих у кожну епоху світової історії, щоб вони були здатні розбудовувати царство Боже і виконувати труди, яких вимагають від них13.

Прочитайте одинадцятий розділ послання до Євреїв і ви знайдете, що починаючи з сотворіння цього світу все засновувалося на вірі. Усі труди всіх давніх патріархів та пророків були здійснені через застосування цього принципу; і це залишається в силі в останньому розподілі повноти часів14.

Навіть труди Ісуса від ясел до хреста, протягом усього Його життя, сповненого болем, сумом, лихами, стражданнями, переслідуваннями і глузуваннями, виконувалися через віру. Це в силі Батька, Чию роботу Він прийшов виконати, Він знаходив підтримку. Він повністю вірив, що зможе виконати все, для чого Його було послано. Саме за цим принципом Він виконав кожну вимогу і скорився кожному законові, навіть законові хрищення. … Апостоли у своїй роботі мали працювати за тим самим принципом, за яким святі і минулих, і останніх днів мали працювати—а саме, за принципом віри.

Джозеф Сміт мав працювати з вірою. Це правда, що він знав дуже багато чого, як і святі минулих днів, але багато в чому він мав виявляти віру. Він вірив, що виповнює пророцтва давніх пророків. Він знав, що Бог покликав його, але у встановленні Його царства він мав постійно працювати з вірою. Церква була організована 6 квітня 1830 р., з шістьма членами Церкви, але Джозеф мав віру, що царство, яке було розпочато таким чином, наче гірчичне зерно, стане великою Церквою і царством на землі; і від того дня до дня, коли він запечатав своє свідчення своєю кров’ю, усе його життя було схоже на просування крізь глибокі води переслідування і спротиву, які він зазнавав від рук його ближніх. Він мав перетерпіти все це з вірою, і він був відданим, вірним і доблесним у свідченні Ісусовому аж до дня своєї смерті. …

У наших трудах з розбудови Церкви і Царства Божого на землі ми працювали з вірою. Це і донині залишається вимогою15.

Сотні людей працюють в [храмах]. Заради кого? І заради живих, і заради мертвих. Чому вони працюють заради мертвих? Хіба вони колись бачили воскресіння з мертвих? Ні, якщо тільки не у видінні або одкровенні. Але вони мають віру в це, і те, що вони виконують цю роботу, є доказом цієї віри. Вони чекають воскресіння і вічного суду, целестіального царства і великих благословень, які Бог відкрив для спасіння і піднесення дітей людських. Вони роблять це з вірою, і саме цією силою вони здійснили те, що здійснили. … З вірою було збудовано [Солт-Лейкську] Скинію,… було зведено храми і … люди були зібрані з-поміж народів землі.

Тисячі старійшин було покликано не з коледжів, але з представників різних професій, і їх було послано у світ проповідувати євангелію без грошей і зарплатні. … Люди слухали їх, і якийсь дух сили переконував їх, що свідчення, складене цими старійшинами, є істинним. … І яким був результат цього? Тисячі увірували в це свідчення і довели, що воно істинне. Ці старійшини трудилися з вірою; вони подорожували з вірою; вони виконували свою роботу з вірою. Саме віра підтримувала їх постійно. Вони подорожували без торби й калитки, і через їхню віру Бог небесний годував, і одягав їх, і відкривав перед ними шлях. … І багато людей повірило свідченню цих простих людей. Вони розкаялися у своїх гріхах, були охрищені для відпущення гріхів в ім’я Батька, і Сина, і Святого Духа; вони отримали Святого Духа, і Він свідчив їм про істини євангелії16.

У кожну епоху світової історії, коли Бог покликав людину або народ, або наказував їм виконати певну роботу, вони через рішучість і наполегливість, а також віру в Нього отримували здатність виконати це17.

Коли ми дотримуємося завітів і виконуємо заповіді, Господь збільшує в нас силу віри.

Усі труди, які ми виконали,… ми виконали з вірою, і ми, як святі останніх днів, маємо прагнути плекати цей принцип і зростати в ньому18.

Наш обов’язок—постійно зростати у вірі, щоб ми могли бути здатні звертатися до Господа і бути почутими19.

Я вважаю, що Господь вимагає цього від руки кожного чоловіка і кожної жінки в Ізраїлі, кожного святого останніх днів, щоб ми спочатку отримали Святого Духа, [а] тоді принесли плоди Духа на спасіння. Тоді ви побачите, що цей народ дотримується своїх завітів і виконує заповіді Божі; це обов’язок кожного з нас, і ми повинні жити згідно з нашою релігією і слідувати її постановам. Коли це буде зроблено, ви побачите, що цей народ прокинеться і виконає труди праведності, тоді вони матимуть віру, і вони матимуть силу, і вони піднімуться, і сила та слава Бога буде явлена через ті засоби, які Господь вибере в цьому розподілі на землі, у чиї руки Він ввірив святе священство20.

Я справді відчуваю, що Господь є милостивим до нас, що ми повинні цінувати більш за все на землі ті слова вічного життя, які було дано нам. Поки нас скеровує Святий Дух, наш розум є сильним і наша віра зростає і зростатиме. Ми будемо працювати заради розбудови царства Божого21.

Всемогутній Батьку, збільш в нас сили тієї віри, що її було передано Твоїм святим і яку вони мають! Зміцни нас згадуваннями про славетні визволення минулого, згадками про священні завіти, які Ти уклав з нами, щоб коли зло наповзатиме на нас, як тінь, коли тривоги будуть оточувати нас, коли ми будемо йти долиною приниження,—ми могли не спіткнутися, щоб ми не сумнівалися, але в силі Твого святого імені могли здійснити усі Твої праведні цілі стосовно нас, здійснити міру нашого сотворіння і здобути славетну перемогу, через твою благодать, над кожним гріхом, що оточує нас, щоб ми були визволені від кожного зла, щоб нас було зачислено в царство небес серед тих, хто перебуває у Твоїй присутності вічно!22

Рекомендації для вивчення і викладання

Обдумайте ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. Додаткові допоміжні матеріали знаходяться на сторінках v–ix.

  • Що таке віра? (Див. сс. 153–154; див. також Євреям 11:1; Алма 32:21.) Як саме ми отримуємо “доказ небаченого?” Що означає “ходити вірою, а не видінням?”

  • Як віра в Ісуса Христа може вплинути на наше щоденне життя? Як віра в Ісуса Христа впливає на нашу надію на вічне життя? (Див. Мороній 7:41–42.)

  • Який взаємозв’язок між нашою вірою і нашими вчинками ви бачите, вивчаючи вміщені в цьому розділі учення Президента Вудраффа. (див. також Яків 2:17–26.)

  • Як Уілфорд Вудрафф виявив свою віру, коли його було покликано служити першу місію повного дня? (Див. сс. 151, 153.) Згадайте випадки, коли вам було необхідно виявити свою віру.

  • Що ми можемо дізнатися про віру на прикладі Ісуса Христа, пророка Джозефа Сміта або сьогоденних місіонерів та новонавернених? (Див. сс. 155–156.)

  • Як саме Господь благословляв вас, коли ви виявляли віру в Нього?

  • Зверніть увагу на слово дар у першому абзаці на с. 155. Подумайте про те, як важливо пам’ятати про те, що віра є даром від Бога, або обговоріть це. Що нам слід робити, аби отримати цей дар? (Див. сс. 157–158.)

Відповідні уривки з Писань: Римлянам 10:17; 2 Коринтянам 5:7; Геламан 15:7–8; Етер 12:2–27; Мороній 7:20–33

Посилання

  1. The Discourses of Wilford Woodruff, sel. G. Homer Durham (1946), 299–300.

  2. “Leaves from My Journal,” Millennial Star, May 30, 1881, 343.

  3. “More of My First Mission,” Juvenile Instructor, May 1, 1867, 69.

  4. The Discourses of Wilford Woodruff, 300.

  5. Deseret Weekly, February 3, 1894, 193.

  6. Deseret News, September 26, 1860, 234.

  7. Deseret Weekly, February 3, 1894, 194.

  8. The Discourses of Wilford Woodruff, 222.

  9. Deseret News: Semi-Weekly, July 30, 1878, 1.

  10. Deseret News, June 26, 1861, 130.

  11. Millennial Star, November 19, 1896, 739–40.

  12. Deseret News: Semi-Weekly, January 12, 1875, 1.

  13. Deseret News: Semi-Weekly, December 21, 1869, 1.

  14. Deseret News, December 23, 1874, 741.

  15. Deseret News: Semi-Weekly, December 21, 1869, 1.

  16. Deseret Weekly, February 3, 1894, 193.

  17. The Discourses of Wilford Woodruff, 278.

  18. Deseret News: Semi-Weekly, December 21, 1869, 1.

  19. Deseret News, January 6, 1858, 350.

  20. Deseret News, February 4, 1857, 379.

  21. Deseret News, April 1, 1857, 27.

  22. 22. Уривок з молитви освячення Солт-Лейкського храму in The Discourses of Wilford Woodruff, 349.

Зображення
Christ healing a man

“Навіть труди Ісуса… виконувалися через віру. Це в силі Батька, Чию роботу Він прийшов виконати, Він знаходив підтримку…”

Зображення
missionaries sharing the gospel

Президент. Вудрафф казав, що місіонери “працювали з вірою; вони подорожували з вірою; вони трудилися з вірою. Саме віра підтримувала їх”.