Учення Президентів
РОЗДІЛ 12: Щедрі скарби в Писаннях


РОЗДІЛ 12

Щедрі скарби в Писаннях

Коли ми досліджуємо Писання, перебуваючи у тому самому Дусі, в якому їх було дано, ми отримуємо глибше розуміння Божої волі.

З життя Уілфорда Вудраффа

1 березня 1845 р. старійшина Уілфорд Вудрафф, який тоді служив як головний представник Церкви на Британських островах, отримав листа від свого друга зі Сполучених Штатів. До цього послання було додано копію іншого листа, у якому один чоловік окреслив план—надрукувати Учення і Завіти в Англії і залишити там за собою авторське право. Дії цього чоловіка завадили б Церкві друкувати книгу в Англії. Старійшина Вудрафф записав у своєму щоденнику: “Це безумовно зухвалий хід для відступника або відступників—спробувати надрукувати труди Церкви і вкрасти їх у Церкви. Я вважаю, що це ніщо інше, як милість Божа, що в мої руки потрапила інформація про це. Я витратив день, вивчаючи закони, щоб побачити, що мені вдасться дізнатися про отримання авторських прав”1. Він найняв друкаря, щоб набрати й надрукувати 3000 примірників книги2. Тоді, вже розуміючи Британські закони про захист авторських прав, він отримав авторське право на своє власне ім’я 7 червня 1845 р., “через сорок вісім годин після того, як останні сторінки були отримані з друкарні”3. Таким чином він залишив за Церквою юридичні права на друкування книги в Англії.

Це був не перший випадок, коли Уілфорд Вудрафф попрацював, щоби Писання потрапили до рук святих останніх днів. Перш ніж Учення і Завіти були вперше надруковані, він від руки переписав багато одкровень і брав їх у свої місіонерські подорожі. Служачи на своїй першій місії в Англії, з січня 1840 р. до квітня 1841 р., він працював разом з президентом Бригамом Янгом та іншими, щоб видати перше видання Книги Мормона за межами Сполучених Штатів. Пізніше він допомагав пророкові Джозефу Сміту в Наву, шт. Іллінойс, набирати Церковне періодичне видання під назвою Times and Seasons (Часи та Епохи). Між 1 березня 1842 р. та 16 січня 1843 р. наступні документи з’являлися в Times and Seasons, за багато років до того, як їх було видано у складі Дорогоцінної Перлини: Книга Авраама; Джозеф Сміт—Історія; лист Вентворта, який містив Уложення віри; а також частина Книги Мойсея.

Допомагаючи святим отримати Писання у свої руки, Президент Вудрафф увішував їх “покласти їх у свої серця”4. Він казав: “Ми повинні жити згідно з нашою релігією. Ми повинні практикувати те, шо ми проповідуємо. Ми повинні зберігати, як скарб, слова життя. Ми повинні досліджувати літописи божественної істини. Ми повинні прагнути усвідомити, в який час і в яку епоху ми живемо. Саме так я дивлюся на наше положення і сьогодні. Я не дивлюся на одкровення, які записані в цих книгах і які стосуються розподілу повноти часів, як на те, шо пройде, не сповнившись”5.

Учення Уілфорда Вудраффа

Ми повинні вивчати істини, вміщені в Писаннях, зберігати їх, як скарб, у своїх серцях і практикувати їх у своєму житті.

Читайте Біблію, Книгу Мормона, Учення і Завіти і ті одкровення, які Господь дав нам, і зберігайте, як скарб, ці одкровення і знаходьте, шо саме Господь обіцяв нам. Тоді ми знайдемо шось дорогоцінне для нас6.

Це наш обов’язок … як святих останніх днів—замислюватися, аналізувати, читати слово Боже, а також намагатися осягнути наші умови, наше положення і нашу відповідальність перед Господом7.

Цей світ віддалився від Господа. Ми самі надто далекі від Господа як народ. Ми маємо наблизитися до Господа і працювати, шоб отримати Святого Духа, шоб коли ми будемо читати одкровення Божі, ми могли читати їх через того самого Духа, через якого їх було дано. Тоді ми зможемо зрозуміти, шо вони [означали], коли їх давали дітям людським8.

Диявол ходить по землі, і він знищить кожного, кого зможе. Досліджуйте Писання, які прийшли безпосередньо до нас, а також ті, що містяться в Біблії, і вчіться розуміти задум і волю Бога, і ми здатні на це, якщо читаємо їх, маючи в собі світло Святого Духа, і таким чином готуючи себе до того, що відбуватиметься в нашому житті9.

Ці [принципи, викладені в Писаннях,] є істинними. Ми повинні вивчати їх; складати їх у наших серцях і практикувати їх у своєму житті10.

Пророки, апостоли і патріархи залишили свої натхненні писання в літописах, щоб ми використовували їх собі на благо, і ми будемо відповідати за те, як скористалися зі своєї свободи вибору, за те, як ми ставилися до Слова Божого, яке прийшло до нас11.

Біблія і Книга Мормона об’єднані у своєму проголошенні повноти євангелії.

Я не соромлюся визнати, що я твердо вірю в буквальне сповнення Біблії, як і кожного послання Бога людині. … Я вірю, що святі мужі давнини писали і говорили, як їх на те спонукав Святий Дух, і що вони знали, що вони говорили, і говорили, що вони знали, і … “що жодне пророцтво в Писанні від власного вияснення не залежить ”. [ 2 Петра 1:20.]12

Я свідчу, що Джозеф Сміт був поставлений Всемогутнім Богом як пророк в останньому розподілі і повноті часів; що він явив Книгу Мормона і переклав її даром і силою Бога заради блага світу в останні дні. Я знаю, що Книга Мормона є істинним і богонатхненним літописом13.

У нас є Біблія—жезл Юди,—у якій вміщено закон Божий, даний через Мойсея і через давніх пророків та патріархів. Вона прийшла до нас через тисячі років минулого. У той час як бібліотеки, такі як Олександрійська бібліотека,… загинули, Біблія була збережена для нас, і ми маємо її, щоб читати. Вона дає нам закон Бога, що був даний древнім. Але в цьому законі не було змін, якщо казати про євангелію, від того дня і донині. Біблія—Старий і Новий Завіти—дає нам закон, через який ми можемо бути піднесені, і повернутися до присутності Бога, і жити з Ним віки вічні. Вона дає нам напрям, у якому нам слід іти, щоб отримати долю в першому воскресінні, щоб ми могли вийти, зодягнені у славу, безсмертя і вічне життя. Вона також дає нам історію, не тільки того, що було з Юдеями, але й те, що ще станеться. Тоді ми маємо Книгу Мормона—жезл Йосипа, що в руці Єфрема—яка була написана на [Американському] континенті апостолами і пророками. Вона містить, серед усього іншого, учення Ісуса Христа, коли Він явився після Свого воскресіння у Своєму безсмертному і прославленому тілі і навчав тут євангелії. Ці одкровення містять в собі дуже багато принципів. Вони показують нам останні сцени [світової історії], положення Вавилону великого і суди, які прийдуть в останні дні, перед пришестям Сина Людини14.

Єзекіїль каже, що в останні дні жезл Йосипа в руках Єфрема буде об’єднано з жезлом Юди перед очима народів у руці Господа для особливої мети—зібрати дім Ізраїля в останні дні [див. Єзекіїль 37:15–28]. Ці два літописи також мають використовуватися для проповідування повноти вічної євангелії і Юдею, і Іновірцю; і вони стануть на суді проти покоління, що житиме на землі, коли вони з’являться15.

Ось Біблія, літопис Юдеїв, даний через натхнення Господнє через Мойсея і давніх патріархів та пророків. Чи є це підробкою і, як кажуть невіруючі, творінням людини? Ні, це не по силах жодній людині, яка будь-коли дихала повітрям життя, створити таку книгу без натхнення Всемогутнього. Те саме і з Книгою Мормона—уся майстерність усіх людей під небесами не змогла б скласти і представити світові книгу, подібну до Книги Мормона. Її принципи є божественними—вони від Бога. Вони ніколи не могли б з’явитися у фальшувальника або в голові у людини, що пише роман. Чому? Тому що обіцяння і пророцтва, які вона містить, здійснюються на очах усієї землі16.

Чи Книга Мормона містить іншу євангелію, ніж та, що є в Біблії? Ні. Вона подає історію народу, який жив на [Американському] континенті в давнину, розповідає, звідки вони прийшли і як прийшли, розповідає про справи Бога з ними і встановлення Церкви Христа серед них. Їх відвідав Ісус після Свого воскресіння. Ось чому Він казав: “Також маю Я інших овець, які не з цієї кошари, Я повинен і їх припровадити. І Мій голос почують вони, і буде отара одна й Один Пастир!” [Іван 10:16]. … Обидві книги містять ту саму євангелію. Ніколи не було більше ніж одна євангелія і ніколи не буде ніякої іншої відкрито роду людському17.

Учення і Завіти є нашим завітом в останні дні.

У нас також є книга Учення і Завіти, яку ви маєте у себе вдома і яку ви читаєте. Цей кодекс одкровень був даний через вуста пророка Джозефа Сміта, через Урім і Туммім та іншими способами. Ця книга містить деякі з найславетніших і найвитонченіших одкровень, які Бог колись давав людині. Вона показує нам, що лежить перед нами, що чекає цей народ і народи землі, і що вже поруч, під дверима, у народів землі. Ці речі є ясними, на них вказано, вони сильні, і вони є одкровеннями Божими, і вони будуть сповнені незалежно від того, чи будуть люди в них вірити, чи ні18.

Я тримаю в руках Учення і Завіти, що містять одкровення, дані через пророка Джозефа Сміта, поки він жив у плоті. Читайте ці одкровення, і від початку до кінця вони об’єднуються з усіма розподілами, які Бог мав на землі19.

Я вважаю, що Учення і Завіти, наш Завіт, містить кодекс найурочистіших, найбогоподобніших проголошень, які будь коли давалися людському роду. Я згадаю тільки про “Видіння” [у розділі 76], як про одкровення, яке дає більше світла, більше істини і більше принципів, ніж будь-яке інше одкровення з будь-якої іншої книги, що ми будь-коли читали. Воно пояснює для нашого розуміння наш нинішній стан, звідки ми прийшли, чому ми тут і куди ми йдемо. Будь-яка людина може знати через це одкровення, якими будуть її доля і стан. Бо всі люди знають, які закони вони виконують, і закони, які люди виконують тут, визначатимуть їхнє положення в майбутньому; вони будуть збережені тими законами і отримають благословення, що належать їм20.

Учення і Завіти є кодексом одкровень, які Господь дав Джозефу Сміту. Ця книга містить деякі з найславетніших одкровень, що стосуються учення, принципів, управління, царства Божого і різних слав, а також багатьох речей, які простягаються у ВiЧНi світи21.

Дорогоцінна Перчина містить славетні істини, відкриті пророкові Джозефу Сміту.

Зауваження: Більшу частину життя Уілфорда Вудраффа Дорогоцінна Перлина не були одним з Головних трудів Церкви. Однак її учення святі читали багато, і уривки з неї вперше були надруковані в деяких періодичних виданнях Церкви. 10 жовтня 1880 р. Дорогоцінна Перлина стала одним з Головних трудів Церкви за рішенням Першого Президентства і через підтримку голосуванням на генеральній конференції.

У наступних уривках зі свого щоденника старійшина Вудрафф висловлює своє свідчення про Книгу Авраама, яку пророк Джозеф Сміт переклав силою Божою і яку пізніше включили до складу Дорогоцінної Перлини.

Господь благословляє Джозефа силою відкривати таємниці царства Божого, перекладати … давні літописи та ієрогліфи, давні, як Авраам або Адам, що змушує наші серця горіти в нас, коли ми бачимо, як ці славетні істини відкриваються перед нами. Провидець Джозеф представив нам дещо з Книги Авраама, що було написано його [Авраама] власною рукою, але сховано, так що люди не знали про це протягом останніх чотирьох тисяч років, але тепер воно вийшло на світло, за милістю Божою22.

Істини Книги Авраама справді повчальні, великі й славетні, вони серед найдорожчих скарбів, які було відкрито нам в останні дні23.

Пророцтва в Писаннях можуть допомогти нам підготуватися до подій останніх днів.

Брати і сестри, читаймо одкровення Божі для нас, і коли ми будемо читати їх, вірмо їм і намагаймося жити так, щоб бути готовими до будь-яких повелінь, які Господь має в запасі для нас, і так, щоб ми могли визнати Його руку, як це зробив Йов, і не знаходити в Ньому жодної провини через Його провидіння щодо нас. Якщо ми не можемо розуміти їх тепер, ми зможемо зробити це невдовзі24.

“Хто Я, каже Господь, щоб Я заповідав і Мені не корилися?” “Хто Я, каже Господь, щоб Я обіцяв і не виконував?” [Див. УЗ 58:30–32]… Ми кажемо знову і знову, рік за роком, що ми живемо в дуже особливу епоху, покоління і розподіл, і це правда. Час розгортається, несучи з собою свої події і сповнюючи одкровення Божі, особливо для нас. Ми живемо в день темряви; невіра та невірність покривають усе лице землі. … Святим останніх днів дивно бачити, скільки темряви і зневіри поширюється на землі. Отже, від нас, як від святих останніх днів, на мою думку, вимагається збільшення вірності у практикуванні нашої релігії і різних одкровень Божих, що є в Біблії, Книзі Мормона і книзі Учення і Завіти.

Ми бачимо перед нашими очима рік за роком, ознаки небесні й земні, а також здійснення пророцтва, але наскільки ми, як народ, збільшуємо віру в Бога? Чи ми зростаємо в цьому відношенні пропорційно до зростання зневіри у світі? Мабуть, я не суддя, але мені здається, що ми цього не розуміємо. Робота, яку ми виконуємо, і Біблія, і Книга Мормона, і книга Учення і Завіти є настільки ж істинними сьогодні, як і двадцять, тридцять, сорок років тому. … Я кажу, що ця робота є настільки ж істинною тепер, як тоді, так само як вислів, що я цитував—“Хто Я, каже Господь, щоб я заповідав і Мене не слухалися? Хто Я, каже Господь, щоб Я обіцяв і не виконував?” Я вірю, що Господь виповнить те, що Він каже; я вірю, що Він виповнить Свої обіцяння, дані святим останніх днів і світові, Сіону і Вавилону; і якщо Він робить, є дещо, що вже поруч, біля дверей, щось для нас, святих останніх днів, що ми маємо робити25.

Я хочу сказати святим останніх днів: Виявляйте віру в Бога і виявляйте віру в Його одкровення, читайте їх і обдумуйте їх, моліться палко, щоб ми могли мати правильне розуміння усього, що Бог відкрив, щоб ви могли зростати в світлі і знанні Божому, а також бачити важливість того, щоб жити згідно з вашою релігією і жити праведно перед Ним26.

Рекомендації для вивчення і викладання

Обдумайте ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. Додаткові допоміжні матеріали знаходяться на cc. v–ix.

  • Що, на вашу думку, означає читати Писання “через того самого Духа, через якого їх було дано”? (с. 117).

  • Перегляньте перший абзац на с. 118. Як саме Писання дають захист від впливу диявола?

  • У другому абзаці на с. 118 Президент Вудрафф радить нам робити з Писаннями три речі. Чому ці речі є важливими?

  • Чому важливо вивчати і Біблію, і Книгу Мормона? (Див. сс. 118-120; див. також 1 Нефій 13:40; 2 Нефій 3:12.)

  • Що вражає вас у свідченні Президента Вудраффа про Учення і Завіти? (Див. сс. 120-121). Чому Учення і Завіти можна назвати “нашим Завітом”?

  • Уілфорд Вудрафф казав, що істини в книзі Авраама є “дорогоцінними скарбами” (с. 122). Які скарби ви знайшли в Дорогоцінній Перлині?

  • Як Писання допомагають нам підготуватися “до того, що ще чекає нас у житті”? (Див. сс. 118, 122-123).

  • Що ви зробили, щоб ваше вивчення Писань стало більш значущим? Які уривки з Писань були для вас особливо корисними? Як саме ці уривки допомогли вам?

  • Як можуть батьки, дідусі і бабусі, а також учителі допомогти дітям і молоді вивчати Писання і застосовувати їх у житті?

Відповідні уривки з Писань: 1 Тимофій 4:13–16; 2 Тимофій 3:16; 1 Нефій 15:24; Геламан 3:29–30; Мороній 10:3–5

Посилання

  1. Journal of Wilford Woodruff, March 1, 1845, Archives of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints.

  2. Див. Journal of Wilford Woodruff, June 7, 1845.

  3. History of the Church, 7:426; see also Journal of Wilford Woodruff, June 7, 1845.

  4. Millennial Star, November 21, 1887, 742.

  5. Deseret News: Semi-Weekly, July 6, 1880, 1.

  6. Deseret Weekly, August 17, 1889, 226.

  7. Deseret News: Semi-Weekly, September 7, 1880, 1.

  8. Deseret News: Semi-Weekly, July 6, 1880, 1.

  9. Contributor, August 1895, 639.

  10. Millennial Star, November 21, 1887, 742.

  11. Deseret Weekly, September 21, 1889, 394.

  12. Deseret News: Semi-Weekly, March 26, 1878, 1.

  13. “Mormonism Brought Prominently before the Public,” Millennial Star, August 5, 1897, 493.

  14. Deseret Weekly, April 19, 1890, 560.

  15. Deseret News: Semi-Weekly, May 2, 1876, 4.

  16. Deseret News: Semi-Weekly, May 20, 1873, 1.

  17. Deseret News: Semi-Weekly, August 16, 1881, 1.

  18. Deseret Weekly, April 19, 1890, 560.

  19. Millennial Star, November 10, 1896, 741.

  20. Deseret News: Semi-Weekly, July 26, 1881, 1.

  21. “The Keys of the Kingdom,” Millennial Star, September 2, 1:889, 548.

  22. Journal of Wilford Woodruff, February 19, 1842.

  23. Journal of Wilford Woodruff, March 19, 1842.

  24. Deseret News: Semi-Weekly, July 20, 1875, 1.

  25. Deseret News: Semi-Weekly, May 2, 1876, 4.

  26. Deseret News: Semi-Weekly, July 30, 1878, 1.

Зображення
woman studying scriptures

“Ми повинні зберігати, як скарб, слова життя. Ми повинні досліджувати літописи божественної істини ”.

Зображення
Wilford Woodruff’s signature in the Book of Commandments

Книга Заповідей, рання звірка одкровень, отриманих Джозефом Смітом. Цей примірник книги містить підпис Уілфорда Вудраффа.