2007
Вам необхідно родитись згори
Травень 2007 року


Вам необхідно родитись згори

Вірою в Христа ми можемо духовно підготуватися й очиститися від гріха, зануритися і насититися Його євангелією, та очиститися й бути запечатаними Святим Духом Обіцяння.

Зображення

Дім мого отроцтва у Каліфорнії стояв відносно недалеко від великих абрикосових, вишневих, персикових, грушевих та інших садів. Поруч також були поля огірків, помідорів та різних овочів.

Хлопчиком я завжди з нетерпінням чекав сезону консервації. Вимивати банки чи працювати у розжареній кухні мені не подобалося. Але мені подобалося працювати з мамою і татом. І я обожнював поїдати те, що ми консервували! Я точно з’їдав більше, ніж потрапляло в банки.

Спогади про час, проведений на кухні з мамою і татом, щоразу спливають, коли я бачу банку домашніх вишень чи персиків. Те основне, що я зрозумів про мирське самозабезпечення і бережливе життя, збираючи і консервуючи плоди, благословляло мене все життя. Цікаво, що прості й звичайні справи часто стають найкращими нагодами чогось навчитися.

Коли я виріс, то розмірковував про те, що бачив на кухні в сезон консервації. Цього ранку я хочу обговорити деякі духовні уроки, що можна взяти з процесу маринування огірка. Я запрошую Святого Духа, щоб Він був з нами в обмірковуванні важливості тих уроків для нас із вами на нашому шляху до Христа і духовного переродження.

Свіжі і мариновані огірки

Огірок стає маринованим завдяки процесам, що досягаються дотриманням рецепту і послідовності дій. Перший крок у процесі маринування огірка—підготовка і очистка. Пригадую, скільки я сидів на веранді будинку, відрізаючи спочатку кінчики огудини, а потім відмиваючи огірки, які ми зібрали, від землі. Мама уважно ставилася до підготовки й миття огірків. У неї були високі норми чистоти, і вона завжди перевіряла мою роботу—чи належно виконано це важливе завдання.

Наступний крок у процесі маринування—занурення і тривале вимочування огірків у розсолі. Для приготування розсолу мама завжди користувалася рецептом, який їй передала її мати,—рецептом з особливими інгредієнтами і точною послідовністю. Огірки замаринуються добре лише тоді, якщо їх повністю занурити в розсіл на певний час. Процес маринування поступово змінює структуру огірка, його колір і надає йому характерного солонуватого смаку. Періодичне поливання розсолом чи мочання в нього не дасть потрібного перетворення. Тільки постійне, тривале і повне занурення принесе бажані зміни.

Останнім кроком у процесі має бути закриття маринованих огірків у вимиті і стерилізовані банки. Огірки розкладаються по банках, заливаються гарячим розсолом, і банки піддаються термічній обробці. І з огірків, і з банок необхідно видалити весь бруд, щоб кінцевий продукт був захищений і збережений. Якщо вся ця процедура дотримана, мариновані огірки можна довго зберігати і ласувати ними.

Підсумок такий: огірок стає добре замаринованим, якщо його підготувати і вимити, занурити і вимочити в розсолі, а потім закрити в стерильній ємності. Цей процес вимагає часу, його не прискорити, і жоден з кроків неможна пропустити чи обійти.

Сильна зміна

Уповноважені Господом слуги часто вчать, що однією з головних цілей нашого земного життя є духовна переміна і перетворення завдяки Спокуті Ісуса Христа. Алма проголошував:

“Не дивуйся, що все людство, так, чоловіки і жінки, всі народи, коліна, язики і люди, повинні народитися знову; так, народитися від Бога, змінити свій тілесний і занепалий стан на стан праведності, будучи викупленими Богом, стаючи Його синами і дочками;

І так вони стають новими створіннями; і якщо вони не зроблять цього, вони ніяк не зможуть успадкувати царство Бога” (Мосія 27:25–26).

Нам сказано: “Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому, і відриньте від себе всю безбожність” (Мороній 10:32), щоб стати “створіннями новими” в Христі (див. 2 Коринтянам 5:17), щоб скласти “тілесну людину” (Мосія 3:19) і відчути “сильну зміну в нас, або в наших серцях, що ми вже не маємо бажання чинити зло, але постійно чинити добро” (Мосія 5:2). Зауважте, що навернення, описане в цих віршах, є сильним—не абияким; це духовне переродження і фундаментальна зміна в тому, що ми відчуваємо і чого прагнемо, що думаємо і робимо, і якими ми є. Справді, євангелія Ісуса Христа тягне за собою фундаментальні й навічні зміни в самому нашому єстві, якщо ми покладаємося на заслуги, “і милість, і благодать Святого Месії” (2 Нефій 2:8). Приймаючи рішення йти за Господарем, ми приймаємо рішення змінитися—переродитися духовно.

Підготовка й очищення

Як огірок необхідно підготувати й вимити, перш ніж маринувати, так і ми з вами можемо підготуватися “словами віри та доброї науки” (1 Тимофію 4:6) й пройти перший етап очищення через обряди і завіти, виконані владою священства Ааронового.

“А менше священство продовжувалося; те священство, яке утримує ключ від священнослужіння ангелів і підготовчої євангелії;

Тієї євангелії, яка є євангелією покаяння, і хрищення, і відпущення гріхів” (УЗ 84:26–27).

А Господь установив високі норми чистоти.

“Отже, навчайте своїх дітей, що всі люди повсюди повинні покаятися, інакше вони ніяк не зможуть успадкувати царство Боже, бо ніщо нечисте не може перебувати там, або перебувати в Його присутності” (Мойсей 6:57).

Належні підготовка й очищення є першими основними кроками в процесі переродження.

Занурення і вимочування

Як огірок маринується, занурений і вимочуваний в розсолі, так і ми з вами перероджуємося, коли поглинаємося євангелією Ісуса Христа і занурюємося в неї. Якщо ми будемо шанувати і “виконувати завіти” (УЗ 42:13), в які вступили, “бенкету[вати] словами Христа” (2 Нефій 32:3), “мол[ити]ся Батькові з усією енергією … серця” (Мороній 7:48) і “служи[ти Богу] всім своїм серцем, могутністю, розумом і силою” (УЗ 4:2), то:

“Через той завіт, який ви склали, вас будуть називати дітьми Христа, Його синами, і Його дочками; бо знайте, цього дня Він духовно народив вас; бо ви кажете, що ваші серця змінилися через віру в Його ім’я; отже, ви народилися від Нього і стали Його синами і Його дочками” (Мосія 5:7).

Духовне переродження, описане в цьому вірші, як правило, не відбувається швидко чи миттєво; це тривалий процес, а не разова подія. Рядок за рядком і приписання за приписанням, поступово і майже непомітно наші мотиви, думки, слова і вчинки починають відповідати волі Божій. Цей етап перетворення вимагає часу, наполегливості й терпіння.

Огірок замаринується тільки в процесі постійного, тривалого і повного занурення в розсіл. Цікаво, що ключовим складником рецепту є сіль. Сіль часто згадується в Писаннях як символ і завіту, і завітного народу. І як сіль необхідна для маринування огірка, так і завіти мають ключове значення для нашого духовного переродження.

Ми починаємо процес переродження через вірування в Христа, розкаяння в наших гріхах і хрищення зануренням для відпущення гріхів, виконуване тим, хто має владу священства.

“Отож, ми поховані з Ним хрищенням у смерть, щоб, як воскрес Христос із мертвих славою Отця, так щоб і ми стали ходити в обновленні життя” (Римлянам 6:4).

І коли ми виходимо з вод хрищення, наша душа має бути постійно зануреною і насиченою істиною і світлом євангелії Спасителя. Спорадичне й поверхневе занурення в учення Христа і часткова участь в житті Його відновленої Церкви не може спричинити того духовного перетворення, що дозволить нам ходити в обновленні життя. Натомість потрібні вірність завітам, стійкість у рішучості та повна віддача душі Богові, якщо ми хочемо отримати благословення вічності.

“Я б хотів, щоб ви прийшли до Христа, Який є Святий Ізраїля, і скуштували від Його спасіння і сили Його викуплення. Так, прийдіть до Нього, і віддайте всю вашу душу як жертвоприношення Йому, і продовжуйте поститися і молитися, і терпіти до кінця; і як те, що Господь живий, ви будете спасенні” (Омній 1:26).

Повне занурення в євангелію Спасителя і насичення нею є необхідними кроками в процесі переродження.

Очищення і закриття, або запечатування

Вимочені огірки закладаються в стерилізовані банки і проходять термообробку, щоб знищити усі шкідливі мікроби і охоронити ємності від доступу зовнішніх забруднювачів. Термічна обробка дозволяє і захищати, і зберігати мариновані огірки тривалий час. Подібно до цього і ми з вами поступово стаємо очищеними і освяченими, коли омиті в крові Агнця, народжені знову, проходимо обряди і шануємо завіти, що виконуються владою священства Мелхиседекова.

“Проте, вони постилися і молилися часто, і ставали все сильнішими і сильнішими в своїй покірливості, і все стійкішими і стійкішими у вірі в Христа, до того, що наповнило їхні душі радістю і втіхою, авжеж, аж до очищення й освячення їхніх сердець, освячення, яке приходить через те, що вони віддають свої серця Богові” (Геламан 3:35).

Слово запечатування у моєму сьогоднішньому посланні стосується не тільки обряду вічного шлюбу, що виконується в домі Господа. Радше я вживаю це слово так, як воно пояснюється в розділі 76 Учення і Завітів:

“Це є свідчення євангелії Христа стосовно тих, хто вийде у воскресінні праведних—

Вони ті, хто сприйняли свідчення Ісуса і повірили в Його ім’я, і кого було хрищено за подобою Його поховання, кого було поховано у воді в Його ім’я, і це згідно з заповіддю, яку Він дав—

Щоб, дотримуючись заповідей, вони могли бути омитими й очищеними від усіх своїх гріхів і отримати Святого Духа рукопокладанням того, кого висвячено й запечатано в цю владу;

І хто долає вірою, і кого запечатано Святим Духом обіцяння, Якого Батько проливає на всіх тих, хто є праведними та істинними” (вв. 50–53).

Святий Дух Обіцяння є владою Святого Духа, що затверджує. Обряд, клятва чи завіт, запечатані Святим Духом Обіцяння, є обов’язковими на землі і на небесах (див. УЗ 132:7). Отримання цієї “печатки схвалення” від Святого Духа є результатом відданості, цілісності й невідступності в шануванні євангельських завітів “по деякім часі” (Мойсей 7:21). Однак це запечатування може бути скасовано через неправедність і переступи.

Очищення і запечатування Святим Духом Обіцяння є вінцевими кроками в процесі переродження.

“Силою своєї душі”

Мої любі брати і сестри, я молюсь, щоб ця притча про мариновані огірки допомогла нам оцінити своє життя і краще зрозуміти вічну важливість духовного переродження. Разом з Алмою “я говорю силою своєї душі” (Алма 5:43).

“Я кажу вам, що то і є чин, за яким я покликаний, так, проповідувати моїм улюбленим братам, так, і кожному, хто живе на цій землі; так, проповідувати всім, і старим, і молодим, і підневільним, і вільним; так, я кажу вам, похилого віку, і також середнього віку, і підростаючому поколінню; так, волати до них, що вони мають покаятися і народитися знову” (Алма 5:49).

Я свідчу про реальність і божественність живого Спасителя, Який запрошує нас прийти до Нього і перетворитися. Я свідчу, що Його Церкву і владу священства було відновлено через пророка Джозефа Сміта. Вірою в Христа ми можемо духовно підготуватися й очиститися від гріха, зануритися і насититися Його євангелією, та очиститися й бути запечатаними Святим Духом Обіцяння—так, народитися знову. У священне ім’я Ісуса Христа, амінь.