2010
Безперечний факт воскресіння
Квітень 2010


Класика євангелії

Безперечний факт воскресіння

Зображення
President Spencer W. Kimball

Кілька років тому на Різдво ми пройшли шляхами, якими ходив Ісус. Ми провели кілька дорогоцінних годин у місці під назвою Гефсиманський сад і намагалися уявити страждання, через які Йому довелося пройти перед розп’яттям і воскресінням. Ми були біля місць, де Він молився, де Його арештували, де Його засудили й винесли вирок.

Поза міською стіною ми зійшли на кам’янистий пагорб, всіяний невеликими печерами, заокруглений край якого нагадує череп. Як нам розповіли, це і є Голгофа, місце, де Його було розіп’ято. Ми зійшли зигзагоподібною стежкою з протилежної сторони пагорба, щоб обійти його скелястий бік, і увійшли через невеликий, розміром з вікно, отвір до круглої печери, в якій, як було нам сказано, поклали тіло.

Ми провели кілька годин у невеликому саду поблизу цієї могили і заглибилися в історію Його поховання і Воскресіння, що відбулися в цьому місці. Ми молилися і уважно читали про те, як прийшли до гробниці жінки, як ангел Господній відкотив камінь і як були збентежені малодушні охоронці.

“Він воскрес”

Нам майже здавалося, що ми бачимо двох ангелів у сяючих шатах, які кажуть до Марії: “Чого ви шукаєте Живого між мертвими?”

Нема Його тут, бо воскрес!”

Господь передрікав: “Сину Людському треба бути виданому до рук грішних людей, і розп’ятому бути, і воскреснути третього дня” (Лука 24:5–7).

Ми пам’ятаємо діалог між Марією, ангелами і Господом:

“Чого плачеш ти, жінко? Та відказує їм: “Узяли мого Господа, і я не знаю, де Його поклали”.

Вона повернулася і “бачить Ісуса, що стояв, та вона не пізнала, що то Ісус.

Промовляє до неї Ісус: “Чого плачеш ти, жінко? Кого ти шукаєш?” Вона ж, думаючи, що то садівник, говорить до Нього: “Якщо, пане, узяв ти Його, то скажи мені, де поклав ти Його,—і Його я візьму!”

Ісус мовить до неї: “Маріє!” А вона обернулася та по-єврейському каже Йому: “Раббуні!” цебто: “Учителю мій!”

Говорить до неї Ісус: “Не торкайся до Мене, бо Я ще не зійшов до Отця. Але йди до братів Моїх та їм розповіж: Я йду до Свого Отця й Отця вашого, і до Бога Мого й Бога вашого!” (Іван 20:13–17)…

Значення Великодня

Іноді здається, що у святкуванні визначних подій ми зосереджуємося на зовнішній стороні свята, повною мірою не усвідомлюючи його значення і причини цього святкування. Це ж стосується й Великодня, коли надто часто ми відзначаємо свято, а не глибоке значення Воскресіння Господа. Мабуть, справді нещасними є ті люди, які відкидають божественність Христа, синівство Господаря. Нам дійсно шкода тих, хто називає найбільше чудо Воскресіння “лише суб’єктивним поглядом учнів, а не справжньою історичною подією”.

Але ми переконані, що все це реальність. Сам Христос казав Никодиму:

“Ми говоримо те, що ми знаємо, а свідчимо про те, що ми бачили, але свідчення нашого ви не приймаєте” (Іван 3:11).

І ще ми пам’ятаємо свідчення Петра:

“Отож, нехай ввесь Ізраїлів дім твердо знає, що і Господом, і Христом учинив Бог Його, Того Ісуса, що Його розп’яли ви!” (Дії 2:36).

“Але ви відцурались Святого та Праведного,…

Начальника ж життя ви забили, та Його воскресив Бог із мертвих, чого свідками—ми!” (Дії 3:14–15).

І знову Петро та Іван сміливо свідчили перед синедріоном:

“Нехай буде відомо всім вам, і всім людям Ізраїлевим, що Ім’ям Ісуса Христа Назарянина, що Його розп’яли ви, та Його воскресив Бог із мертвих,—Ним поставлений він [чоловік, що був кульгавий] перед вами здоровий!”…

“І нема ні в кім іншім спасіння. Бо під небом нема іншого Ймення, даного людям, що ним би спастися ми мали” (Дії 4:10, 12).

Коли синедріон дорікав двом апостолам і наказав їм не говорити і не навчати про таке в ім’я Ісуса, вони знову сказали: “Розсудіть, чи це справедливе було б перед Богом, щоб слухатись вас більш, як Бога?

Бо не можемо ми не казати про те, що ми бачили й чули!” (Дії 4:19–20).

“І апостоли з великою силою свідчили про воскресення Ісуса Господа, і благодать велика на всіх них була!” (Дії 4:33).

Свідчення Петра

Ми також знаємо, що Воскресіння є реальним фактом. Петро сказав своїм переслідувачам:

“Бог наших отців воскресив нам Ісуса, Якому ви смерть були заподіяли, повісивши на дереві…

А тих справ Йому свідками ми й Святий Дух, що Його Бог дав тим, хто слухняний Йому” (Дії 5:30, 32).

Ми із захопленням дивимося на Петра, до якого прийшла така цілковита впевненість і який так великодушно одягнув на себе мантію провідника, прийняв тягар повноважень і сміливо та натхненно заявляв те, у чому не сумнівався. Яку силу він здобув, коли вів святих і протистояв світу з його переслідувачами, невіруючими і труднощами. Викликає захоплення те, як він знову і знову заявляв про своє знання, з якою енергією протистояв зловмисникам, духівникам і урядовцям, які могли позбавити його життя, як сміливо він розповідав про воскреслого Господа, Князя миру, Святого та Праведного, Господаря життя і Спасителя. Безсумнівно, що Петро тепер був упевненим, стійким і непохитним. Його непохитність додає впевненості й нам…

Свідчення Павла

Свідчення Павла здається дуже переконливим. Він чув голос воскреслого Христа.

“Савле, Савле,—чому ти Мене переслідуєш?” А щоб переконатися, хто з ним розмовляє, Савл сказав: “Хто Ти, Пане?” й отримує відповідь: “Я Ісус, що Його переслідуєш ти. Трудно тобі бити ногою колючку” (Дії 9:4–5).

І тепер той самий Павло, до якого знову повернулися сили, який отримав благословення священства, якому було відновлено зір, ходив від синагоги до синагоги, бентежачи юдеїв у Дамаску, “удоводнюючи, що Той—то Христос” (Дії 9:22).

А пізніше Павло прийшов до апостолів у Єрусалимі, і Варнава, розповідаючи про Павла, “їм розповів, як дорогою той бачив Господа, і як Він йому промовляв, і як сміливо навчав у Дамаску в Ісусове Ймення” (Дії 9:27).

Потім Павло продовжує:

“Коли ж усе виповнилось, що про Нього написане, то зняли Його з дерева, та й до гробу поклали.

Але Бог воскресив Його з мертвих!

Він з’являвся багато днів тим, що були поприходили з Ним із Галілеї до Єрусалиму, і що тепер вони свідки Його перед людьми…

Нам, їхнім дітям, Бог виконав [ту обітницю], воскресивши Ісуса…

А що Він воскресив Його з мертвих, щоб більш не вернувся в зотління” (Дії 13:29–31, 33–34)…

Свідчення Джозефа Сміта

Нас надихає свідчення сучасного пророка—Джозефа Сміта, коли він запевнює людей в реальності Воскресіння. Старійшина Джордж А. Сміт наводить слова з останнього публічного виступу Джозефа Сміта, який відбувся в червні 1844 року, усього за кілька днів до його жорстокого вбивства:

“Я готовий бути принесеним у жертву за цей народ; бо що можуть зробити наші вороги? Лише вбити тіло, і на цьому їхня влада закінчується. Стійте твердо, друзі мої. Ніколи не відступайте. Не прагніть врятувати своє життя, бо той, хто боїться померти за істину, втратить вічне життя. Тримайтеся до кінця, і ми воскреснемо і станемо подібні до Богів, і правитимемо в целестіальних царствах, князівствах і вічних владарюваннях”1

Запитання і відповідь Йова

Запитання, поставлене Йовом, постає перед мільйонами тих, хто стояв перед відкритою труною близької людини: “Як помре чоловік, то чи він оживе?” ( Йов 14:14).

І на це питання до багатьох приходить відповідь у вигляді великого втішаючого спокою, який сходить на них, як небесна роса. І незліченну кількість разів змучені гострим стражданням серця відчували поцілунок того спокою, який є незбагненним.

А коли глибокий спокій в душі приносить нове тепле запевнення в стурбований розум і стривожене серце, то велика кількість людей може повторити разом з дорогим Йовом:

“Та я знаю, що мій Викупитель живий, і останнього дня Він підійме із пороху

цю шкіру мою, яка розпадається, і з тіла свого я Бога побачу,

сам я побачу Його, й мої очі побачать, а не очі чужі” (Йов 19:25–27).

Йов висловив бажання, щоб його свідчення було надруковане у книгах і вирізьблене на камені, аби прийдешні покоління могли його прочитати. Це бажання було виконано, бо спокій наповнив багато душ, коли вони читали це його сильне свідчення.

Видіння Івана

І на завершення хочу зачитати [описане] видіння Івана-одкровителя:

“І бачив я мертвих малих і великих, що стояли перед Богом. І розгорнулися книги, і розгорнулась інша книга,—то книга життя. І суджено мертвих, як написано в книгах, за вчинками їхніми.

І дало море мертвих, що в ньому, і смерть, і ад дали мертвих, що в них,— і суджено їх згідно з їхніми вчинками” (Об’явлення 20:12–13).

І так само як яскрава зелена весна приходить на зміну гнітючій, подібній до смерті зими, вся природа проголошує божественність воскреслого Господа, що Він був Творцем, що Він є Спасителем світу, що Він є Самим Сином Божим.

Посилання

  1. Joseph Smith, in History of the Church, 6:500.

ІСУС МОВИТЬ ДО НЕЇ: “МАРІЄ!”, ХУДОЖНИК УІЛЬЯМ УІТТЕКЕР, © IRI; ПОГЛЯНЬТЕ НА РУКИ МОЇ ТА НА НОГИ, ХУДОЖНИК ГАРРІ АНДЕРСОН, © IRI

Паси вівці Мої, художник Камілла Коррі, © 1998 IRI