2010
Запитання і відповіді
Квітень 2010


Запитання і відповіді

“Як я можу мати чисті думки, якщо навколо мене так багато непристойності?”

Здається, що сьогодні немає місця, куди б можна було піти й не побачити нескромно одягнутих людей—чи в житті, чи в засобах масової інформації. Ви не завжди можете контролювати своє оточення, але ви можете контролювати свої думки.

Якщо ви бачите нескромно одягнену людину, то можете швидко відвести погляд або піти з того місця. Якщо в голову прийшла нечиста думка, то прийміть рішення не зосереджуватися на ній. Натомість витісніть її чистими думками. “Нехай чеснота прикрашає твої думки безупинно; тоді… Святий Дух буде твоїм постійним супутником” (УЗ 121:45–46). Чисті думки допоможуть вам бути щасливішими і відчувати вплив Духа.

Візьміть собі за звичку завжди мати чисті думки. Намагайтеся бути біля таких людей, які одягаються скромно, і уникайте ситуацій, де ви можете побачити нескромне вбрання. Моліться Небесному Батькові і просіть допомоги. Вивчіть напам’ять гімни або уривки з Писань, щоб, коли прийде спокуса, у вас було щось хороше, про що ви можете подумати. Регулярно читайте Писання і, якщо можливо, відвідуйте храм. Тоді, коли ви побачите людей у нескромному одязі, ви зможете думати про щось позитивне.

Ми не від світу

Ми повинні завжди пам’ятати, що ми у світі, але не від світу. Усі ми—особливі сини і дочки нашого улюбленого Небесного Батька. Тому-то супротивник спокушає нас ще більше, але ми повинні бути сильнішими за спокусу. Люди у світі можуть одягатися нескромно, не знаючи, що тіло—це священний храм. Але святі останніх днів мають це знання. Тому ми повинні бути чеснотними й чистими. Якщо в розум прийдуть погані думки, ми повинні негайно звертатися в молитві по допомогу до Небесного Батька, тому що ніхто не може допомогти нам краще, ніж Він.

Даяна Г., 19 років, Сан-Паулу, Бразилія

Зверніться по допомогу до друзів

Я—єдина свята останніх днів, яка навчається в шостому класі нашої школи, і постійно чую вульгарну мову, бачу нескромний одяг і відчуваю тиск іти за натовпом. Але на початку року я розповіла своїм друзям про те, які маю норми, й те, що буду їх дотримуватися за будь-яких обставин. Минали місяці, і вони знайомилися з цінностями Церкви. Ваші друзі допоможуть вам, якщо ви поясните, які у вас цінності й норми. Ставлення, одяг і мова моїх друзів змінилися на краще. Я зрозуміла, якщо вони справді вам друзі, то допоможуть мати чисті думки й залишатися на прямій і вузькій путі.

Селія Н., 12 років, шт. Вірґінія

Молитва допомагає

Я помітив, що коли мені важко підтримувати думки в чистоті, молитва стає справжньою підтримкою, допомагаючи зберігати розум чистим і відчувати Духа поруч, куди б я не йшов. Я кожного ранку молюся Небесному Батькові. Це допомагає мені мати чисті думки і дає провід на весь день, а коли я дякую Йому ввечері, це допомагає встановити з Ним кращі стосунки, віддалятися від нескромності та дотримуватися своїх норм. Молитва кожного ранку й кожного вечора допоможе вам мати поруч Духа під час подолання мирських випробувань. “[Будьте] стійкі і непохитні, завжди багаті на добрі справи” (Moсія 5:15).

Гуннар Р., 16 років, шт. Вісконсін, США

Ми—храми

Коли люди навколо вас одягаються нескромно, не критикуйте їх, бо вам слід уникати поганих думок. Будьте для них прикладом, показуючи, що ви виконуєте церковні норми. І допомагайте людям, з любов’ю до них ставлячись і кажучи, що Небесний Батько любить їх і хоче, щоб вони були морально чистими і в ділах, і в думках. Чистота—дуже важлива для нашого спасіння, тому що ми—храми Бога.

Марікріс Б., 19 років, Філіппіни

Живіть за євангельськими вченнями

Я знаю, що ми можемо мати чисті думки, якщо вивчаємо Писання і застосовуємо вчення, що містяться в них. Якщо ми живемо за тими цінностями, яких нас навчають у Церкві, якщо ми читаємо “Заради зміцнення молоді” і якщо ми ходимо до храму, то у нас будуть чисті думки.

Джоссі О., 16 років, Антіоквіа, Колумбія

Розум—це сцена

У посібнику “Проповідуйте Мою євангелію” є розділ, у якому йдеться про чеснотність. У ньому сказано, що наш розум подібний до сцени. На тій сцені одночасно може знаходитися лише одна особа. Коли наші думки чисті й чеснотні, то наш розум не може бути поглинутий нечистими думками. Чеснотність—це якість Христа, яку нам заповідано розвивати в собі. У церкві ми дізнаємося, що повинні завжди мати чисті думки, але коли щось нечисте спокушає нас, ми можемо співати улюблений гімн або згадувати улюблений вірш з Писань. Найкраща формула допомоги міститься в 2 Нефії 32:9: “Ви повинні молитися завжди, і не слабнути”.

Старійшина Мак-Ічрон, 21 рік, місія Жоао-Пессоа, Бразилія

Думайте про інших, як про Божих дітей

Ви можете контролювати свою реакцію на те, що бачите. Поява певних зображень ще не означає, що ви повинні допускати їх на сцену вашого розуму. Ви самі обираєте свої думки; прийміть рішення тримати їх у чистоті. Докладайте всіх зусиль, щоб не дивитися на нескромні речі, і завжди одягайтеся скромно. Потім думайте про тих, з ким ви спілкуєтеся, як про Божих дітей з божественним потенціалом. Небесний Батько любить кожного з них. Коли я думаю про інших людей, як про Божих дітей, то завжди засмучуюся, стикаючись з нескромністю.

Емі С., 19 років, Юта, США