2011
Покращувати наше співчутливе служіння, наслідуючи Спасителя
Червень 2011


Покращувати наше співчутливе служіння, наслідуючи Спасителя

“Бо хто хоче душу свою зберегти, той погубить її,—навчав Спаситель,—а хто ради Мене згубить душу свою, той її збереже” (Лука 9:24).

Президент Томас С. Монсон так сказав стосовно цієї настанови: “Я вважаю, що Спаситель каже нам, що якщо ми не губимо себе у служінні іншим, то наше життя має небагато сенсу. Ті, хто живуть лише для себе, зрештою зсихаються і, образно кажучи, втрачають своє життя, у той час як ті, хто втрачають себе в служінні іншим, ростуть і розквітають—і в результаті рятують своє життя”1.

Буває важко знайти необхідний час і сили, щоб допомагати сім’ї, сусідам, приходу або членам приходу, громаді чи навіть незнайомим людям. Коли і як ми допомагаємо, особливо беручи до уваги те, що в кожного з нас є обмежена кількість часу? Як ми служимо, коли наші обставини обмежують наші можливості?

Звичайно ж, нашим прикладом є Спаситель Ісус Христос, який запросив нас іти за Ним (див. Maтвій 4:19). Хоча ми не розділяємо з Ним Його божественне покликання, однак ми можемо розділяти Його служіння. Описуючи Його служіння, апостол Павло сказав, що Ісус ходив, “добро чинячи” (Дії 10:38).

Ісус зцілював хворих і служив знедоленим (див. Maтвій 9:20–22; Maрк 8:22–25). Можливо, ми не будемо здійснювати такі ж надзвичайні чудеса, але ми можемо втішати й служити, допомагаючи тим, хто помирає, хворіє чи сумує.

Спаситель чудесним чином годував тих, у кого не було їжі (див. Maтвій 14:15–21). Ми можемо робити щедрі пожертвування від посту, брати участь у церковних проектах з вирощування сільськогосподарських культур за програмою благополуччя і допомагати в своїй громаді годувати нужденних.

Ісус знав окремих людей і служив їм (див. Лука 8:45–48). Коли ми намагаємося наслідувати Його приклад, Дух відкриє наші очі, щоб ми бачили стражденних, самотніх і покинутих. І ми будемо скеровані, щоб допомогти у вирішенні їхніх проблем.

Ісус проводив час з іншими людьми, навіть якщо і не планував цього (див. Лука 24:29) і навіть коли в Нього були власні проблеми (див. Maтвій 14). Нам радять служити мудро й за порядком та не бігти “швидше, ніж [нам] під силу” (Moсія 4:27). Але іноді найбільша можливість служити і благословляти виникає тоді, коли це найменш зручно. У притчі Спасителя добрий самарянин зупинив свою подорож, щоб відразу ж послужити постраждалому (див. Лука 10:30–37).

Спаситель ніколи не вважав, що хтось негідний Його уваги чи недостойний Його допомоги (див. Maтвій 9:9–13). Як і Спаситель, ми також можемо любити й надихати інших, навчати їх кращих шляхів і запрошувати приєднатися до нас та жити наповненим життям, яке пропонує Спаситель.

Небесний Батько знає наші унікальні здібності, обставини і бажання, і Він знає, як ми можемо користуватися ними для того, щоб благословляти інших. Коли ми наближаємося до Нього і прагнемо Його спрямування, Він допоможе нам знати, кому, де і як служити.

Посилання

  1. Томас С. Монсон, “Що я сьогодні зробив для когось?”, Ліягона і Ensign, лист. 2009, с. 85.

Крайня зліва: брат Чіроке, президент Товариства молодих чоловіків у Чулаканасі, Перу, працює разом з Алексом, членом кворуму вчителів, щоб виготовити милиці для скаліченого чоловіка з їхньої філії.

Вгорі зліва: фотографія Говарда Коллетта; вгорі справа: фотоілюстрація Джеррі Гарнса