2011
Допомагати в Господній спосіб
Червень 2011


Допомагати в Господній спосіб

То був час, коли на ринку цінних паперів спостерігався повний обвал. Банки та інші фінансові установи банкрутували. Швидкими темпами зростало безробіття. Люди втрачали домівки. Уряд запроваджував коштовні програми, намагаючись повернути процес занепаду в протилежний бік. Все більше людей змушені були звертатися до громадських установ за їжею та іншими предметами першої потреби.

Цей опис 1930-х років можна застосувати до зовсім недавніх часів. Тоді, так само, як і зараз, існував церковний план благополуччя, щоб “допомогти людям допомагати самим собі”1 у часи катаклізмів, широкомасштабної економічної депресії та спаду виробництва і у випадку не таких великих, більш особистісних негараздів, що в будь-який час можуть статися у житті сімей та окремих людей.

Хоча план благополуччя, який ми знаємо тепер, з’явився лише в 1936 році, святі в кожному розподілі часів застосовували принципи завбачливого життя, тому що Спаситель Ісус Христос є засновником плану благополуччя. Президент Томас С. Монсон сказав: “Господь показав нам шлях, як це зробити, коли проголосив: “І комора буде утримуватися пожертвуваннями від Церкви; а вдів та сиріт буде забезпечено, так само як і бідних” (УЗ 83:6). Потім Він нагадав: “Але це необхідно зробити у Мій власний спосіб” ( УЗ 104:16)”2.

Щоб допомагати в Господній спосіб, ми повинні самі навчитися самозабезпеченню і потім докладати зусиль, щоб допомагати іншим ставати самозабезпеченими. “Цю величезну, натхненну програму благополуччя допомагають втілювати віддані чоловіки й жінки,—сказав Презизент Монсон.— Дійсно, цей план ніколи б не мав успіху без сторонньої допомоги, ця програма діє завдяки вірі й у Господній спосіб”3.

75 річниця плану благополуччя, яку ми святкуємо цього року, дає святим останніх днів можливість поміркувати над такими основоположними принципами: як стати самозабезпеченими, як піклуватися про бідних і нужденних та служити іншим. Коли ми живемо за цими принципами, то маємо більшу здатність полегшувати страждання, зміцнювати характер і розвивати єдність.

Посилання

  1. Учення Президентів Церкви: Гебер Дж. Грант (2003), с. 118.

  2. Tомас С. Монсон, “The Way of the Lord,” Ensign, Nov. 1977, 7.

  3. Tомас С. Монсон, Ensign, Nov. 1977, 7.

Святі в кожному розподілі наслідували приклад Спасителя у піклуванні про бідних та нужденних.

Фрагмент картини Купальня у Віфезді, художник Карл Генріх Блох, люб’язно надано Музеєм мистецтва Університету Бригама Янга