2012
Піст зміцнює нас духовно і фізично
Червень 2012


У що ми віримо

Піст зміцнює нас духовно і фізично

Піст був складовою євангелії Ісуса Христа ще зі старозавітних часів (див. наприклад, Даниїл 9:3; Йоїл 2:12). Піст зміцнює людей духовно і робить їхні молитви дієвішими (див. Iсая 58:6–11). У наш час члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів постяться і дають гроші, які вони витратили б на їжу, до Церкви для допомоги бідним і нужденним.

“Церква призначає одну неділю кожного місяця, зазвичай першу неділю, як день посту. При правильному дотриманні пісної неділі ми утримуємося від їжі й пиття протягом двох послідовних прийомів їжі [протягом 24 годин], відвідуємо збори свідчень і віддаємо пожертвування від посту, щоб допомогти нужденним.

Ваші пожертвування від посту повинні дорівнювати щонайменше грошовому еквіваленту двох прийомів їжі, яку ви могли б спожити. Якщо можливо, будьте щедрими і давайте набагато більше за цю суму.

Крім дотримання днів посту, встановлених провідниками Церкви, ви можете поститися в будь-який інший день, відповідно до ваших потреб і потреб інших людей. Однак ви не повинні поститися дуже часто або занадто довго”1. Ті люди, стан здоров’я яких може погіршитися внаслідок посту, повинні виявляти мудрість і видозмінювати свій підхід до посту.

Члени Церкви постяться з різних причин. Наприклад, ми можемо поститися і молитися за членів сім’ї, які хворіють. Ми можемо поститися, щоб висловити вдячність Богові, щоб стати більш смиренними, подолати слабкість або гріх, отримати натхнення для виконання своїх церковних обов’язків тощо. Піст допомагає нам бути співчутливими до тих людей, які час від часу голодують. Піст також допомагає нашому духу домінувати над тілом.

  • Піст означає добровільну відмову від їжі й пиття заради того, щоб наблизитися до Господа і просити Його благословень.

  • Нас заохочують бути щедрими у сплаті пожертвувань від посту: Церква використовує гроші для того, щоб допомагати бідним і нужденним.

  • Під час пісної неділі на причасних зборах присутні складають свідчення.

  • Піст є більш ефективним, коли він супроводжується молитвою.

  • Істинні віруючі в усі часи постилися. Наприклад, у давнину юдеї постилися за Естер, щоб вона могла попросити царя захистити її народ (див. Eстер 4:16).

Посилання

  1. Стійкі у вірі (2005), с. 100.

Фотоілюстрація Талата Мехмуда, Джона Люка та Уелдена Андерсена; фрагмент картини На такий час, як цей, художник Елспет Янг