2012
Твої обов’язки в Аароновому священстві
Червень 2012


Твої обов’язки в Аароновому священстві

Тебе висвятили в Ааронове священство. Що тепер ти будеш робити?

Ти можеш бути свіжоспеченим дияконом, якого щойно висвятили минулої неділі, або вчителем, який кожного тижня допомагає готувати причастя. А може ти вже зрілий священик, знаєш, як організовувати проекти служіння і допомагаєш молодшим за тебе вчителям та дияконам виконувати їхні нові обов’язки? Однак до всіх носіїв священства звернений той самий заклик від Господа: “Отже, нехай кожна людина вивчить свій обов’язок і діє у чині, на який її призначено, з усією старанністю” (УЗ 107:99).

Але де ви можете дізнатися про цей обов’язок? Найперше місце, де ви маєте пошукати—це Писання. Особливо вам необхідно вивчити розділи в Ученні і Завітах, де окреслено обов’язки Ааронового священства: розділи 20:46–60, 72–79 і розділ 84:111.

Ще одним чудовим джерелом є брошура Мій обов’язок перед Богом: Для носіїв Ааронового священства. У цій брошурі ваші обов’язки у священстві поділено на три розділи: (1) “Виконуй обряди священства”, (2) “Служи людям” і (3) “Запрошуй всіх прийти до Христа”. У рубриці “Обов’язки у священстві” для кожного чину—диякона, вчителя і священика—ви знайдете додаткові уривки з Писань для вивчення і поради щодо того, як вам скласти особистий план, який допоможе вам краще розуміти свої обов’язки у священстві.

Давайте коротко проглянемо головні обов’язки носіїв Ааронового священства.

Диякони

Диякон показує хороший приклад членам свого кворуму та іншим членам Церкви. Він живе праведним життям і зберігає гідність, щоб застосовувати священство.

Він розносить причастя. Це один з найсвященніших обов’язків диякона. Коли диякон виконує свій обов’язок, він діє як представник Господа. Він має бути гідним розносити символи причастя членам Церкви. Він повинен одягатися і діяти таким чином, щоб це відображало священну природу причастя. Якщо можливо, він має одягати білу сорочку.

Диякон служить постійним священнослужителем, “призначени[м] наглядати за Церквою” (УЗ 84:111). Він також повинен “застерігати, роз’яснювати, напучувати, і вчити, і запрошувати всіх прийти до Христа” (УЗ 20:59). Це означає товаришувати з членами кворуму та іншими юнаками, повідомляти членів Церкви про церковні збори, виступати на зборах, ділитися євангелією та свідченням.

Він допомагає єпископу у “виконанні… земних справ” (УЗ 107:68). Це може бути збирання пожертвувань від посту, турбота про бідних і нужденних, догляд за домами зборів і прилеглими територіями та служіння посланцем єпископа на церковних зборах.

Він бере участь у навчанні кворуму, активно вивчаючи євангелію. Серед інших обов’язків такі: допомагати членам Церкви задовольняти їхні мирські потреби, готуватися до служіння на місії, підтримувати президента кворуму і допомагати йому, повертати до активності молодих чоловіків, які належать до кворуму за віком, і вивчати єванеглію.

Учителі

Учитель має всі обов’язки диякона. Він також має ще й такі обов’язки:

Він готує причастя. Постійний обов’язок учителя—готувати причастя до причасних зборів. Підготовка причастя—це хороший приклад служіння, за яке не очікують похвали. Члени Церкви часто не знають, що вчителі готують причастя, однак служіння здійснюється незважаючи на цей факт, і Господь задоволений, оскільки це справжнє служіння.

“Обов’язок учителя—завжди пильнувати Церкву, бути з ними і укріпляти їх” (УЗ 20:53). Один із способів цього—служити домашнім учителем.

Він повинен “дивитися, щоб не було ні беззаконня в Церкві, ні бездушності між ними, ні брехні, наклепів, ні лихослів’я” (УЗ 20:54). Цей обов’язок означає, що учитель є миротворцем, який допомагає членам Церкви мати між собою добрі стосунки. Він має заохочувати тих, хто поруч з ним, завжди бачити хороше в інших.

Учитель повинен “дивитися, щоб Церква часто збиралася разом і також дивитися, щоб усі члени Церкви виконували свій обов’язок” (УЗ 20:55). Частково цей обов’язок полягає в тому, щоб запрошувати інших відвідувати церкву.

Священики

Священик має всі обов’язки диякона і вчителя. Він також має ще й такі обов’язки:

Він виконує обряд за причасним столом. Честь прислуговувати причастя надається священикам, які промовляють причасні молитви. Священик повинен добре знати причасні молитви, належно одягатися і перед виконанням обряду мити руки. Але найголовніше—священики повинні бути гідні виконувати цей священний обряд як представники Спасителя.

Ще один обов’язок священиків—христити, коли вони будуть уповноважені єпископом чи президентом філії (див. УЗ 20:46). Хрищення належною владою—це один з найсвященніших обрядів у Церкві, бо це той обряд, завдяки якому ми стаємо членами Церкви, нас прощено від гріхів і ми стаємо на шлях до целестіального царства.

“Обов’язок священиків є проповідувати, вчити [і] роз’яснювати” (УЗ 20:46). Це означає, що священика покликають навчати інших людей принципам євангелії. І щоб навчати євангельських принципів, він, звичайно ж, спочатку повинен вивчити їх. Цей обов’язок значною мірою допоможе у підготовці священика до місії повного дня.

Він також має “відвідувати дім кожного члена, і напучувати їх молитися вголос і таємно, і виконувати всі сімейні обов’язки” (УЗ 20:47). Священик робить це, коли виконує обов’язок домашнього вчителя і відвідує призначені йому сім’ї.

Він має повноваження надавати Ааронове священство і висвячувати інших священиками, вчителями і дияконами, але лише коли його буде вповноважено єпископом чи президентом філії (див. УЗ 20:48). Влада надавати Ааронове священство є священною.

Молоді жінки і священство

Хоча влада священства надається лише гідним членам Церкви чоловічої статі, благословення священства доступні кожному, і ці благословення є однаковими для чоловіків і жінок, дівчаток і хлопчиків, багатих і бідних. Усі Божі діти мають привілей отримувати однакові спасительні обряди священства.

Як обрані дочки Бога всі молоді жінки, яких було охрищено, також отримують дар Святого Духа. Вони мають право прагнути таких духовних дарів, як “дар мов, пророцтва, одкровення, тлумачення мов і так далі” і мати благословення від них (Уложення віри 1:7). Якщо молоді жінки живуть праведно і, отримуючи та розвиваючи ці духовні дари, намагаються служити іншим людям, їхній позитивний приклад матиме великий вплив на молодих чоловіків, які їх бачать.

Як молоді жінки можуть допомагати молодим чоловікам бути гідними носіями священства? Один юнак відповів: “Я вважаю, що є дві найважливіші речі, які вони можуть робити: скромно одягатися і бути добрими до всіх. Скромний одяг допомагає мені контролювати свої думки, і тоді я можу дивитися на них під час розмови!”

Небесний Батько допоможе вам

Коли ви, диякони, вчителі й священики, зрозумієте свої обов’язки у священстві й будете їх виконувати, то відчуєте радість, яка приходить, коли ви виконуєте обряди священства, служите іншим та запрошуєте всіх прийти до Христа. У своєму посланні носіям Ааронового священства Перше Президентство пише: “Небесний Батько дуже довіряє тобі і впевнений у тобі. У Нього для тебе є важлива місія. Він допомагатиме тобі, якщо будеш звертатися до Нього в молитві, прислухатися до підказок Духа, дотримуватися заповідей та укладених завітів” (Мій обов’язок перед Богом [2010], с. 5).

Коли вас висвячують в Ааронове священство, ви отримуєте певні права і обов’язки. Щоб дізнатися про ці права і обов’язки, спочатку зверніться до Писань. Ще одним чудовим джерелом інформації є брошура Мій обов’язок перед Богом: Для носіїв Ааронового священства.

Хоча повноваження священства дарують тільки гідним членам Церкви чоловічої статі, благословення священства доступні всім—чоловікам і жінкам.

Фотоілюстрація Коді Белл