2013
Як відповідати на запитання про план спасіння
2013 р., лютий


Як відповідати на запитання про план спасіння

Зображення
question marks and raised hands

А якими є вірування мормонів стосовно шлюбу?”—запитав мій шкільний учитель іспанської мови.

Усі мої однокласники повернулися на своїх місцях, щоб почути мою відповідь. Я зробив ковток, дивуючись, як наше обговорення у класі, зосереджене на Дон Кіхоті та Дульсинеї, перейшло на побачення і шлюб.

У класі, крім мене, не було членів Церкви. Що я повинен сказати? Наскільки детально я маю пояснювати? Чи почнуть усі з мене глузувати, якщо я розповім про вічний шлюб?

“Ну, ми … ”,—почав запинаючись я, все ще не впевнений, що казати.

Саме в ту мить моя подруга Деніз прийшла на допомогу. “У мормонів прекрасне ставлення до шлюбу,—сказала вона.— Вони вірять, що шлюби, які здійснюються в їхніх храмах, можуть тривати вічно”.

“Це дійсно прекрасно”,—відповів наш учитель. Здавалося, що навіть моїм однокласникам це сподобалося.

Після цього урок продовжився, а я не міг зрозуміти, чому мучився над питанням, на яке моя подруга—нечлен Церкви—так легко відповіла.

Чим більше людей чують про Церкву, тим більше буде можливостей у святих останніх днів відповідати на запитання про євангелію. У середній школі я зрозумів, що нам не потрібно давати довгі відповіді, і нам не слід боятися. Прекрасні прості євангельські вчення кажуть самі за себе.

Наступного разу, коли ваші друзі запитають про те, що ми називаємо “планом спасіння”, ви можете скористатися наступними короткими відповідями. В них містяться подробиці, про які хоче знати більшість людей, тож вам не потрібно думати, що є необхідність малювати схему, аби розповісти про план спасіння.

Звідки ми прийшли?

Ми—вічні створіння. До свого народження ми жили з Богом, Батьком наших духів. Усі люди на землі у буквальному розумінні є братами і сестрами, що мають одного Небесного Батька. У своєму доземному житті кожен з нас був особистістю з божественною природою і долею. Бог дав усім нам дар свободи волі, тобто право вибирати самостійно, як у доземному житті, так і тут, на землі. Оскільки Він є Батьком наших духів, ми називаємо Його Небесним Батьком.

Чому ми тут?

Земне життя є частиною Божого плану для нашого вічного щастя. За цим планом ми отримуємо фізичне тіло і навчаємося вибирати між добром і злом. Наш сучасний пророк, Президент Томас С. Монсон сказав: “Якими ж вдячними ми повинні бути за те, що мудрий Творець створив землю і помістив нас сюди, відгородивши завісою забуття наше попереднє існування, щоб ми могли пройти часи випробувань, мати нагоду перевірити самих себе, аби нам підготуватися й отримати все, що Бог приготував для нас” (“Перегони життя”, Ліягона, трав. 2012, с. 91).

Куди ми підемо після цього життя?

Наше життя продовжується після смерті, але наше майбутнє життя визначається тим, як ми живемо зараз. Якщо ми живемо за євангелією, благодать Господа Ісуса Христа надає нам можливість покаятися, отримати прощення і стати чистими перед Богом.

З Книги Мормона ми дізнаємося, що “духи всіх людей, як тільки вони залишають смертне тіло, … чи то вони добрі, чи злі, переносяться додому до Того Бога, Який дав їм життя.

І станеться, що духи тих, хто праведні, буде прийнято до стану щастя, який називається раєм, станом відпочинку, станом покою, де вони будуть відпочивати від усіх своїх бід і від усіх турбот, і смутку” (Алма 40:11–12).

Якщо ми застосовуємо Спокуту, або жертву, Ісуса Христа, каємося у своїх гріхах і намагаємося жити так, як жив Він, Його спокута очистить нас і дасть можливість вічно жити з Небесним Батьком.

Ті, хто обирає не йти за Христом і не приймає Його євангелії, не отримають тих благословень (див. Алма 40:13–14).

Якою є роль Ісуса Христа?

Наш Небесний Батько послав Свого Сина Ісуса Христа бути нашим Спасителем і показати нам, як треба жити відповідно до Божого плану. Спасителева Спокута може змити наші гріхи і зробити нас гідними повернення у Божу присутність. Після розп’яття Спасителя Його тіло лежало в гробниці три дні, поки Його дух не повернувся. Завдяки перемозі Ісуса над могилою (див. Мормон 7:5), ми воскреснемо після смерті і будемо жити вічно у своїх досконалих тілах.

Фотографії © Thinkstock/iStock and iStock; ФОТОГРАФІЯ ХРАМУ КРЕЙГА ДІМОНДА