2013
Запитання і відповіді
2013 р., лютий


Запитання і відповіді

“Один з моїх друзів дуже мене образив. Я знаю, що мені потрібно прощати, але як подолати душевний біль?”

Простити друга і позбавитися болісних почуттів може бути важко. Щоб простити і подолати болісні почуття, вам знадобиться милість—ваша і Господа. Ваше завдання—не намагатися подолати біль, а простити: виявити милість своєму другові (див. УЗ 64:8–10). Тоді Господь, якщо ви будете прагнути Його допомоги, виявить милість вам. Тобто Він забере ваші болісні почуття й наповнить вас миром і спокоєм.

Поговоріть зі своїм другом. Спробуйте зрозуміти, що сталося. Можливо, ви побачите, що друг ненавмисне завдав вам болю. Тоді вам буде легше простити і подолати біль.

Навіть якщо простити важко або це потребує часу, продовжуйте докладати зусилля. Згодом ви захочете дати другові зрозуміти, що ви його простили й надалі хочете залишатися друзями. Якщо ви будете тримати погані почуття, що зруйнує дружні стосунки, ви ніколи не здобудете миру, який приносить щире прощення.

Пам’ятайте, що ми всі залежимо від Спасителевої Спокути в прощенні своїх гріхів. Моліться, щоб мати здатність простити, і майте віру в те, що Господь допоможе вам. Він має силу загоїти біль у вашому серці.

Нехай вас розсудить Господь

Нехай Господь буде суддею поганих вчинків інших людей. Пам’ятайте, що Господь сказав: “Я, Господь, прощатиму того, кого прощатиму, але від вас вимагається прощати всіх людей” (УЗ 64:10). Важко забути про ображені почуття, але якщо ви будете молитися про допомогу, то зрозумієте, що прощення може зцілити жахливі рани і замінити ненависть спокоєм і любов’ю, які може дати лише Бог.

Хенесіс Х., 16 років, Антофагаста, Чилі

Прощайте кожного

Господь зніс такі страждання, що з кожної пори в нього виступила кров, але Він подолав біль і мав силу прощати, перебуваючи на хресті. Це не тому, що Він не відчував біль, але тому, що для Нього єдиним, що мало значення, була воля Батька. Так само й ми. Єдине, що нас має хвилювати—це воля Бога, а Він вимагає, щоб ми прощали кожного. Навіть якщо наші рани повільно загоюються, ми можемо подолати біль за допомогою молитви і щиро прощаючи тим, хто нас образив.

Ахоу О., 17 років, Кот д’Івуар

Любіть їх

Я зрозуміла, що найкращий спосіб справитися з болем—це любити людину, яка вас образила. Коли мене хтось ображає, я намагаюся казати цим людям компліменти і виявляти ще більше доброти. Тоді злість не мучить вас. Навпаки, вона повністю зникає. Ви матимете ще міцніші стосунки з будь-якою людиною, яка вас образила.

Кеті А., 18 років, шт. Юта, США

Надійся на Спокуту

Моє серце сповнюється радістю, коли я згадую, що спокутна сила Ісуса Христа може забрати наш біль. Усі ми час від часу переживаємо болісні моменти, але, міцно тримаючись за слово Небесного Батька, ми можемо отримати силу, необхідну для того, щоб вистояти. Навіть коли солдати прибивали Його цвяхами до хреста, Ісус Христос просив Батька простити їх. Його нутро було сповнене любов’ю і милістю до всіх людей. Я знаю, що коли ми прийдемо до Нього і попросимо допомоги, Він оточить нас Своєю безмежною любов’ю.

Вірхінія М., 20 років, Перу

Дивіться на них очима Господа

Ісус Христос пережив ваш біль, щоб ви могли отримати прощення за свої гріхи і також щоб ви могли прощати інших. Коли ви молитеся, щоб мати можливість подивитися на когось Його очима, то відчуєте, що краще їх розумієте. Пройде кілька тижнів, і ви помітите, що ваші недобрі почуття зникли.

Кімберлі Б., 18 років, шт. Небраска, США

Моліться, щоб відчути прощення

Моліться люблячому Небесному Батькові, щоб і ви, і ваш друг мали сміливість простити один одного. Прощення людини, яка вас образила—це Христовий вчинок. Прощення зцілює навіть глибоко ображені почуття.

Легій Е., 16 років, Абу Дабі, Об’єднані Арабські Емірати

Пам’ятайте про милосердя

Нефій навчав: “Господь Бог дав заповідь, що всім людям слід мати милосердя, милосердя, яке є любов” (2 Нефій 26:30). Для мене милосердя—це найкращий спосіб подолання болю, коли хтось із моїх друзів ображає мене. Милосердя означає, що ми приймаємо чиїсь слабкості, ми терплячі до тих, хто розчарував нас і не піддаємося пориву відчувати образу, коли хтось робить щось не так, як ми сподівалися. Якщо ми милосердні до наших друзів, ми матимемо благословення.

Лізель В, 21 рік, Негрос Оксіденталь, Філіппіни

Моліться, щоб навчитися прощати

Ви маєте молитися, щоб навчитися любити і прощати інших людей. Хоча іноді прощати дуже важко, наш Небесний Батько завжди хоче допомагати. Пам’ятайте приклад Спасителя, Який прощав усім. У Посланні до колосян 3:13 сказано: “Терпіть один одного, і прощайте собі, коли б мав хто на кого оскарження. Як і Христос вам простив, робіть так і ви!” Щире прощення—це процес, який іноді триває довго. Але коли ми щиро прощаємо, то відчуваємо велике полегшення і радість. Я знаю, що, доклавши зусиль, ви зможете позбутися болю і знайти справжнє щастя.

Леонардо Л., 20 років, Буенос-Айрес, Аргентина