2014
Це добре … ? Чи можу я … ?
Березень 2014


Це добре … ? Чи можу я … ?

Хейді Мак-Конкі живе у шт. Делавер, США

Тут ви можете дізнатися, як можна дотриматися норм з брошури Заради зміцнення молоді у вашій ситуації.

Брук П. зі шт. Каліфорнія, США, відчула, що її вагання зникли: подружитися з учасниками її команди виявилося набагато легше. Інші дівчата напосідали на неї, щоб вона на тренування й ігри вдягалася, як вони.

Брук вже вирішила, що вона хоче бути скромною, але не знала, як нею бути в її виді спорту. Чи допустимо одягатися, як інші члени її команди, тільки на час спортивних подій?

“Я вирішила розібратися,—каже Брук.—Я переглянула брошуру Заради зміцнення молоді, Писання, церковні виступи—усе, що потрапило в мої руки. Та видавалося так, що ніщо з описаного не відповідало моїй ситуації і не давало мені доволі конкретної поради. Але я знала: Небесний Батько знав мене і Він знав, що означає бути скромною”.

Тому Брук взялася до справи. “Я вирішила стати на коліна й помолитися”,—каже вона. Молячись, вона виразила своє бажання виконувати заповіді, а потім спитала, чи буде правильним, якщо вона буде вдягатися на тренування й ігри так, як члени її команди.

Після молитви Брук відчула, що їй не слід змінювати свій вибір стосовно одягу на догоду одноліткам. Хоч рішення Брук і не знайшло розуміння в інших, усе ж вона знайшла мир і спокій, знаючи, що її вибір був приємний Небесному Батьку.

Ваша історія

Можливо, ви ніколи не потрапляли в ситуацію Брук, перед якою постала конкретна дилема, але ви могли опинитися в іншій складній ситуації. Ви робите все можливе, щоб жити за євангельськими нормами: бути скромними, говорити надихаючою мовою, переглядати хороші програми, дотримуватися Слова мудрості, …

А потім БАЦ! Дехто ускладнює вам життя і зненацька “протилежність у всьому” (2 Нефій 2:11) стає не просто часто цитованою фразою з Писань. Ваші друзі або навіть члени вашої сім’ї змушують вас одягатися або говорити, або діяти всупереч тому, що ви вважаєте правильним. Ви хочете зробити правильний євангельський вибір, однак, можливо, ви починаєте почувати себе спантеличеними: Що все ж таки у вашому житті означає жити за нормами? Як і Брук, ви самі можете знайти відповідь на це запитання через навчання, молитву та особисте одкровення.

Ваші запитання

Зображення
composite of girl looking up and praying

Ваше повсякденне життя повне запитань: Що мені надіти в школу? Що я буду їсти на обід? Кого мені триматися? На деякі запитання є дуже прості відповіді. Чи буду я жувати жуйку, яку знайду на тротуарі? Ні. Ви, можливо, й не подумаєте про це двічі. На деякі з ваших запитань, особливо на ті, що стосуються норм, відповісти може бути набагато складніше: Яку музику слід слухати? Як мені по-справжньому святити Суботній день? На щастя, у вас немає необхідності придумувати відповіді на всі запитання самим. Наші сучасні пророки визначили євангельські норми, і ви можете вивчати їхні вчення, що вміщені у брошурі Заради зміцнення молоді.

Після вивчення цих норм, ви, вірогідніше за все, не завжди точно знатимете, як застосувати їх в кожній ситуації, і це—нормально. Це нормально, якщо у вас залишилися без відповіді запитання стосовно того, як якась конкретна норма стосується вашої ситуації.

Просто подумайте про історію з Книги Мормона, де Господь наказав Нефію побудувати корабель. Нефій зразу не знав, як йому виконати Господній наказ, але він все ж вирішив спробувати. І він, не вагаючись, звернувся по допомогу; він спитав: “Куди мені піти, щоб знайти руду для виплавляння, щоб зробити інструменти і побудувати корабель?” (1 Нефій 17:9). Він почав з вирішення, яким буде перший крок—зробити інструменти,—а потім попросив Господа допомогти йому дізнатися, як їх виготовити. Господь відповів на запитання Нефія (і крок за кроком Нефій зміг завершити побудову корабля), і коли ви стараєтеся виконувати заповіді, Він зможе відповісти на ваші запитання також.

Ваші відповіді

Якщо у вас є запитання стосовно того, як жити за якоюсь конкретною нормою або виконувати якусь певну заповідь, перш за все звертайтеся до Писань, до брошур Заради зміцнення молоді, Стійкі у вірі, до поради пророків і моліться. Ви можете продивитися відповідні уривки з Писань, що вказані в цих брошурах або у виступах з генеральних конференцій—і навіть розширити пошук, знаходячи додаткові уривки з Писань під час свого дослідження. Якщо ви прагнете знання через вивчення євангелії, Святий Дух буде “освітлювати [ваше] розуміння” (Алма 32:28).

Також ви можете звернутися за підтримкою до членів своєї сім’ї, друзів, церковних провідників. Вони можуть підказати вам корисні джерела, підтримати й заохотити і навіть поділитися власним досвідом стосовно подібних ситуацій і того, як вони подолали їхні труднощі.

Іноді навіть після молитви, неодноразового перечитування брошури Заради зміцнення молоді, вивчення Писань і пошуку поради ви все ще будете відчувати, неначе бредете у тумані невизначеності стосовно якихось конкретних норм. І хоч ви й отримали вже дуже корисну пораду, застосування її у ваших обставинах може іноді викликати почуття, неначе ви пробуєте знайти вулицю, користуючись географічним атласом, а не картою доріг. Іншим часом вам, можливо, потрібно буде швидко прийняти рішення, не маючи можливості вдумливо й довгий час розмірковувати над ним.

І в тому і в іншому випадку пам’ятайте: молитва—це могутнє джерело допомоги. Молитва—це не останнє, на що слід надіятися; молитва—це те, з чого вам слід почати просити про знання, і вона є корисним інструментом у подальшому. Небесний Батько знає вас особисто—ваші дари, ваші випробування, ваші сильні сторони і ваші труднощі. Тому, якщо ви не знаєте, як найкраще виконувати церковні норми в якійсь конкретній ситуації, не панікуйте. Він знає! Легко потрапити у западню, намагаючись пристосувати євангелію до свого життя; але натомість Він може показати вам, як пристосувати ваше життя до євангелії. Коли ви молитеся з вірою, Він навчить вас, даючи відповіді саме для вас “у ту саму мить” (УЗ 100:6), коли вони вам потрібні. Така нагода для отримання особистого одкровення є одним з найбільших наших благословень, бо ми були охрищені й отримали дар Святого Духа.

Ваш приклад

Живучи за Божими нормами, ви можете бути світлом для тих, хто навколо вас. Ви можете заохочувати їх виконувати заповіді. І якщо оточуючі точно не знають, як же їх виконувати, ви можете навчати цьому, щоб знаходити відповіді на їхні особисті запитання.

Намагаючись подавати гарний приклад, не дуже дивуйтеся, якщо часом інші люди—навіть ті, хто також старається жити за євангелією,—не завжди вибирають робити те саме, що й ви. Якщо ви не маєте віри у свої сили, просто згадайте, що хтось, мама чи тато, вже навчали вас, як відповісти на самі основні запитання, як, наприклад, таке: Чи буду я жувати жуйку, яку знайду на тротуарі? Тому старайтеся бути терпеливими до себе та інших, коли всі ми працюємо над тим, щоб знайти відповіді на складніші запитання, ті питання, на які не завжди можна дати відповідь “так” або “ні”. Як я живу за цією нормою у своєму житті? Пам’ятайте: усі ми недосконалі люди, які навчаються з дня у день жити за досконалою євангелією і працюють над удосконаленням самих себе. Це постійний процес.

І ви можете взяти активну участь в тому процесі! Активно шукайте відповіді на свої особисті запитання і заохочуйте інших до цього. Роблячи так, завжди пам’ятайте, що незалежно від вибору інших людей, ви можете вибирати виконувати заповіді Небесного Батька.