Бібліотека
Як мені пропонувати іншим ставати більш схожими на Спасителя?


Як мені пропонувати іншим ставати більш схожими на Спасителя?

Ісус Христос запрошував Своїх учнів слідувати за Ним, дотримуватися Його заповідей і ставати схожими на Нього. Як члени Церкви ми маємо обов’язок наслідувати Його приклад і пропонувати іншим дізнатися про Нього. Ми всі можемо покращити нашу здатність запрошувати інших прийти до Христа і вдосконалитися в Ньому.

Підготуйтеся духовно

Які запрошення від інших людей допомогли вам стати більш схожими на Христа? Яким чином ви запрошували інших зробити певні зміни у своєму житті, які допоможуть їм стати більш схожими на Спасителя?

Які можливості є у молоді для того, аби запрошувати інших робити зміни у своєму житті? Як ви можете допомогти їм навчитися запрошувати інших ставати більш схожими на Христа?

З молитвою опрацюйте ці уривки з Писань та матеріали. Що допоможе молоді зрозуміти, як запрошувати інших прийти до Христа?

Марк 10:17–22; Лука 10:25–37; (Приклади того, як Ісус запрошував інших жити за євангельськими принципами)

Матвій 11:28–30; Мороній 10:32 (Запрошення прийти до Христа)

Д. Тодд Крістофферсон, “Голос попередження”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, сс. 108–111

Бредлі Д. Фостер, “Ніколи не надто рано, і ніколи не надто пізно”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, сс. 50--52

Генрі Б. Айрінг, “Здіймаймо голос застереження”, Ensign, Jan. 2009, 4–9; Ліягона, січ. 2009, сс. 2–7

Як мені допомогти людям брати на себе зобов’язання і дотримуватися їх?”, Проповідуйте Мою євангелію (2005), сс. 209–216

Відео: “Запрошення всім прийти до Христа: Ділитися євангелією”, “Приклади служіння”

Навчати, як навчав Спаситель

Явившись нефійцям, Ісус Христос запросив їх по одному підходити до Нього, щоб вони могли побачити, торкнутися і пізнати Його самі (див. 3 Нефій 11:13–17). Яким чином ви можете запрошувати молодь прийти до особистого пізнання Ісуса Христа?

Пов’язуйте

Протягом перших кількох хвилин кожного уроку допоможіть молоді пов’язати те, що вони дізнаються за різних обставин (таких, як особисте вивчення, семінарія, інші церковні уроки чи під час спілкування зі своїми друзями). Як ви можете допомогти їм побачити зв’язок євангелії з їхнім щоденним життям? У пригоді можуть стати подані далі ідеї:

  • Запропонуйте молоді розповісти про недавню ситуацію, коли їх було запрошено жити за євангельським принципом. Як це запрошення допомогло їм вдосконалити своє життя і стати більш схожими на Спасителя?

  • Запропонуйте молоді прочитати в Писаннях приклади того, як Спаситель запрошував інших людей жити за євангельськими принципами (наприклад, див. уривки з Писань у цьому навчальному плані). Чого ми можемо навчитися з прикладу Спасителя стосовно того, щоб запрошувати інших жити за євангелією?

Навчайтеся разом

Кожна із наведених далі вправ допоможе молоді зрозуміти, як запрошувати інших приходити до Христа і здобути впевненість, чинячи так. Керуючись підказками Духа, виберіть одну або кілька вправ, які будуть найкориснішими для вашого класу:

  • Попросіть молодь розповісти про випадки, коли хтось попередив їх про небезпечну ситуацію. Чим ці випадки подібні до нашої відповідальності попереджати ближніх і запрошувати їх іти за Ісусом Христом. Виберіть частини з виступу старійшини Д. Тодда Крістофферсона “Голос попередження”, щоб молодь їх переглянула, шукаючи дану ним пораду щодо того, як ми повинні ставитися до нашого обов’язку попереджати своїх ближніх. За бажанням можна дати молоді приклад повчальної ситуації, коли в них є можливість попередити друга щодо наслідків вибору, який призведе до порушення однієї із заповідей. Виділіть час, щоб молодь могла написати відповіді, які узгоджуються з порадою старійшини Крістоферсона, і поділитися ними. Як буде відрізнятися ваше попередження для людини, яка є членом Церкви, від попередження для того, хто не належить до нашої віри?

  • Запросіть членів класу прочитати історію про Пабло і його батька у виступі старійшини Бредлі Д. Фостера, “Ніколи не надто рано, і ніколи не надто пізно”. Як батько Пабло допоміг йому стати більше схожим на Христа? Як молодь може застосовувати те, про що вони дізналися з історії, коли вони запрошують інших стати більше схожими на Христа? Наприклад, запросіть молодь розіграти як вони могли б слідувати зразку, який використав батько Пабло, щоб допомогти другу або члену сім’ї жити за принципом євангелії, з яким у нього або у неї є проблеми. 

  • Усім класом прочитайте розділ під назвою “Ставте запитання прямо” в путівнику Проповідуйте Мою євангелію, с. 211. Запропонуйте молоді подумати про ситуації, в яких вони можуть використовувати запитання, щоб допомогти другу або члену сім’ї вдатися до позитивних змін в його або її житті (деякі приклади можуть включати в себе допомогу другові в подоланні звички лаятися або заохоченні члена сім’ї відвідувати церкву). Які прямі запитання вони можуть ставити в цих ситуаціях? Як вони можуть ставити ці запитання? Коли вони можуть ставити їх? Ви можете обговорити й інші частини розділу “Як мені допомогти людям брати на себе зобов’язання і дотримуватися їх?” на сс. 209–217 путівника Проповідуйте Мою євангелію.

  • Запропонуйте молоді подумати про когось, кого вони бажають запросити жити за певним принципом євангелії. Попросіть їх прочитати розділ під назвою “Спочатку приходить любов” в статті Президента Генрі Б. Айрінга “Здіймаймо голос застереження” або перегляньте відео “Приклади служіння”. Запропонуйте їм написати на дошці засвоєні ними принципи, які допоможуть їм зробити запрошення людині, про яку вони думають. Як вони можуть зробити таке запрошення? Що б вони сказали?

  • Запросіть молодь прочитати уривки з Писань у цьому навчальному плані, в яких містяться запрошення прийти до Христа. Які благословення обіцяно в цих уривках з Писань тим, хто приходить до Христа? Покажіть одне із запропонованих у цьому навчальному плані відео або запропонуйте молоді розповісти, як люди в цьому відео були благословенні завдяки простим запрошенням своїх друзів і членів сім’ї. Які прості запрошення може зробити молодь своїм друзям і членам сім’ї? Як будуть благословенні їхні друзі і сім’я, якщо приймуть запрошення?

Попросіть молодь поділитися тим, про що вони сьогодні дізналися. Чи розуміють вони, як пропонувати іншим ставати більш схожими на Спасителя? Які вони мають почуття або враження? Чи виникли у них якісь нові запитання? Чи варто приділити цій темі більше часу?

Підказка для вчителя

“Якщо ми хочемо впливати на тих, кого навчаємо, впливати заради добра, то нам слід не просто любити навчати їх; ми повинні любити кожного, кого навчаємо” (Навчати—немає покликання величнішого [2000], с. 31).

Зображення

Відео: “Перегляд відео”

Дивіться більше

Запрошуйте діяти

Запитайте молодь, на які дії надихає їх отримане сьогодні знання. Заохочуйте їх діяти на основі цих почуттів. Подумайте, як ви можете дізнатися про результати.