Учення Президентів
Розділ 12: ‘Прагніть Духа в усьому, що ви робите’


Розділ 12

Прагніть Духа в усьому, що ви робите

“Ми повинні залишатися відкритими й чутливими до підказок Святого Духа в усіх аспектах свого життя”.

З життя Езри Тефта Бенсона

Президент Езра Тефт Бенсон, даючи поради генеральним авторитетам стосовно служіння в Церкві, часто казав: “Пам’ятайте, брати, у цій роботі слід розраховувати саме на Духа”1. А коли він служив разом з тими братами, то навчав їх цього принципа прикладом, показуючи, що Господь “близько до Своїх слуг, так близько, що можна почути Його шепіт”2. Старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розказував про випадок, коли він супроводжував Президента Бенсона на конференції колу, під час якої мав бути покликаний новий президент колу:

“Після молитви, співбесід, вивчення питання і знову молитви старійшина Бенсон спитав, чи знаю я, хто буде новим президентом колу. Я відповів, що стосовно цього ще не відчув натхнення. Він довго дивився на мене, а потім сказав, що теж цього не знає. Однак ми були натхненні запросити трьох гідних носіїв священства виступити на суботній ранковій сесії конференції. Як тільки почав виступати третій промовець, Дух підказав мені, що він має стати новим президентом колу. Я глянув на президента Бенсона і побачив, як у нього по обличчю течуть сльози. Обом нам було дано одкровення—але тільки завдяки тому, що ми й далі прагнули дізнатися волю нашого Небесного Батька і йшли вперед з вірою3.

На початку конференції для нових президентів місій Президент Бенсон дав таку пораду:

“Я вже багато разів казав моїм братам, що Дух—це єдиний найважливіший елемент у цій роботі. Маючи Духа і звеличуючи своє покликання, ви можете творити чудеса для Господа там, де будете служити на місії. Без Духа у вас ніколи не буде успіху, якими б не були ваші талановитість і здібності.

Протягом наступних трьох днів ви пройдете прекрасне навчання. Будуть роздані довідники, будуть обговорені обов’язки і процедури, будуть проаналізовані правила—і все це буде надзвичайно корисним для вас. Але найбільшу допомогу ви як президенти місій отримаєте ні з довідників, ні з посібників. Найбільша допомога буде приходити від Самого Господа, коли ви проситимете й благатимете Його про неї у смиренній молитві. Стаючи на коліна знову й знову, просячи Його про божественну допомогу в керуванні вашою місією, ви будете відчувати Духа, ви будете отримувати відповідь згори, ваша місія буде духовно процвітати, бо ви будете залежати від Нього і будете покладатися на Нього4.

Цю пораду Президент Бенсон адресував усім членам Церкви, в т.ч. й малим дітям5. Він сказав: “У цій роботі слід розраховувати на Духа—де б ми не служили. Я знаю, що повинен покладатися на Духа. Давайте ж отримувати Того Духа і давайте будемо вірними членами Церкви, відданими дітьми і батьками, дієвими домашніми вчителями, надихаючими наставниками, натхненними провідниками приходів і колів”6.

Хоч Президент Бенсон навчав цій істинні публічно й сміливо по всьому світу, перш за все він сам старався дотримуватися її—приватно і спокійно. Це починалося з дому, у партнерстві з його дружиною, Флорою. Флорина зведена сестра, Джулія Дейллі, одного разу відвідала Бенсонів, а пізніше написала листа Флорі, відгукуючись в ньому про сім’ю Бенсонів. “Що у світі могло б бути більш ідеальним?— написала вона.— Я в захопленні від простого способу вашого життя, але найбільше мене вразив той факт, що у вашому домі перебуває Дух Господа”7.

Зображення
A Fijian woman sitting in a chair. She has her arms folded and head bowed in prayer.

“Як ми отримуємо Духа? “Молитвою віри”,---каже Господь”.

Учення Езри Тефта Бенсона

1

Нам слід старатися постійно перебувати у присутності Святого Духа усі дні нашого життя.

Один вірний спосіб, який дасть нам визначити, чи знаходимося ми на вузькому і прямому шляху, це те, що в нашому житті перебуватиме Дух Господа.

Присутність з нами Святого Духа приносить певні плоди.

Апостол Павло сказав, що “плід Духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність [і] здержливість”. (Гал. 5:22–23).

Найважливіше в нашому житті—Дух. Я завжди відчував це. Ми повинні залишатися відкритими й чутливими до підказок Святого Духа в усіх аспектах свого життя. … Ці підказки найчастіше приходять, коли ми не перебуваємо під тиском призначених зустрічей і коли ми не поглинуті турботами повсякденного життя8.

Духовність—бути в гармонії з Духом Господа—ось що всім нам найбільше потрібно. Нам слід старатися, щоб постійно перебувати у присутності Святого Духа усі дні нашого життя. Якщо ми маємо Духа, то любитимемо служити, ми любитимемо Господа і ми любитимемо тих, з ким служимо, і тих, кому служимо.

Через кілька років після своєї мученицької смерті Джозеф Сміт явився Президенту Бригаму Янгу. Послухайте його послання:

“Скажи людям, щоб вони були смиренними і вірними та незмінно зберігали Дух Господа, і Він вестиме їх правильно. Будьте уважними і не ігноруйте тихий лагідний голос; він навчатиме вас, що робити і куди йти; він даватиме благословення царства. Скажи братам, щоб вони тримали свої серця відкритими і сприйнятливими, щоб коли Святий Дух приходить до них, їхні серця були готові прийняти Його” …

Ця робота останніх днів є духовною. Вона вимагає духовності, щоб осягнути її, щоб любити її і щоб розпізнати її. Тому прагніть Духа в усьому, що ви робите. Нехай Він постійно буде з вами. Це—наше завдання9.

Ми живемо у дуже злочестивому світі. Навколо нас пропагандують, що зло—це добро, а добро—це зло. На нас діє величезна кількість хибних учень. Майже все з того, що є добрим, хорошим, чистим, надихаючим і зміцнюючим, перебуває під нападками, як ніколи до цього.

Одна з причин нашого перебування на цій землі—розрізняти між істинним і хибним. Ця здатність розрізняти приходить завдяки Святому Духу, не просто завдяки нашим розумовим здібностям.

Якщо ми палко і щиро прагнемо істини, здійснюється ось це чудове обіцяння: “Бог дасть вам знання через Свого Святого Духа, так, через невимовний дар Святого Духа” (Учення і Завіти 121:26)10.

2

Якщо ми смиренні й чутливі, Господь буде говорити з нами через відчуття.

Моліться Небесному Батькові, щоб Він в усі часи благословляв вас Його Духом. Ми часто називаємо Духа Святим Духом. … Святий Дух допомагає вам вибирати істину. Святий Дух захищатиме вас від зла. Він шепоче вам тихим лагідним голосом, щоб ви робили правильно. Коли ви робите добро, ви й відчуваєте добро, і це Дух Святий говорить з вами. Святий Дух—чудовий напарник. Він завжди готовий допомогти вам11.

Розмірковуйте про те, чого ви не розумієте. Як Господь наказав Оліверу Каудері: “Ти повинен з’ясувати це повністю своїм розумом; потім … спитати Мене, чи це правильно, і якщо це правильно, Я зроблю так, щоб твої груди запалали зсередини; отже, ти відчуєш, що це правильно”. (УЗ 9:8, курсив додано).

Ви звертали увагу на ту останню фразу? “Ти відчуєш, що це правильно”.

Ми чуємо слова Господа переважно через почуття. Якщо ми смиренні й чутливі, Господь буде говорити з нами через відчуття. Ось чому духовні підказки іноді викликають у нас велику радість, а часом—сльози. Багато разів мої емоції ставали ніжними, а почуття—тонкими, коли їх торкався Дух.

Святий Дух робить наші почуття ніжнішими. Ми відчуваємо більше милосердя й співчуття одне до одного. У своїх стосунках ми спокійніші. У нас з’являється більша здатність любити одне одного. Людям хочеться бути біля нас, бо сам вигляд нашого обличчя сяє від впливу Духа. Наш характер набуває більше божественних рис. І як наслідок, ми стаємо значно чутливіші до підказок Святого Духа, а отже здатні ясніше розуміти те, що є духовним12.

3

Ми отримуємо Духа через щиру молитву і піст.

Як ми отримуємо Духа? “Молитвою віри”,—каже Господь [УЗ 42:14]. Отже, ми повинні молитися зі щирим і справжнім наміром. Ми повинні молитися про зміцнення віри і молитися, щоб Дух супроводжував наше навчання. Ми повинні просити Господа про прощення.

Наші молитви повинні промовлятися в тому ж дусі і з тією ж палкістю, що й молитви Еноша в Книзі Мормона. Більшості з вас знайома ця надихаюча історія, тому я не буду її переповідати. Я лише хочу звернути вашу увагу на ось ці слова. Енош свідчив: “І я розповім вам про боротьбу, яку я мав перед Богом, перед тим як я одержав відпущення моїх гріхів”. Він пояснив, що боровся з Богом. Зверніть увагу на палкість його моління:

“Моя душа жадала”.

“Я став навколішки перед моїм Творцем”.

“Я заволав до Нього в палкій молитві і благанні за свою власну душу”.

“Весь день я волав до Нього”.

Потім Енош свідчив: “І дійшов до мене голос, кажучи: Енош, твої гріхи прощені тобі, і ти будеш благословен. … Отже моя провина була змита”. Коли він запитав у Господа, як це сталося, Господь відповів йому: “Через твою віру в Христа … твоя віра спасла тебе”. (Енош 1:2, 4–8; курсив додано).

Енош був духовно зцілений. Завдяки своєму могутньому благанню до Бога він відчув те, що вірні у будь-якому розподілі можуть відчути, відчувають і повинні відчувати, якщо вони дивляться на Бога і сповнені Його Духом13.

Якщо ви хочете отримати Духа для служіння у своєму чині і покликанні, … спробуйте певний період поститися. Я маю на увазі не просто пропустити один прийом їжі, а потім при наступному прийомі з’їсти вдвоє більше. Я говорю про справжній піст і моління впродовж того періоду. Це дасть вам відчути справжній дух вашого чину і вашого покликання та дозволить Духу діяти через вас більше, ніж будь-що з мені відомого14.

4

Щоденне вивчення Писань, у т.ч. й роздуми над уривками з них, запрошують Духа.

Старанно досліджуйте Писання під час свого особистого навчання кожного дня. Щоденне вивчення Писань запрошує Духа15.

Виберіть час для роздумів. Роздумування над уривком з Писань—Якова 1:5— повели юнака у гай, щоб поспілкуватися з його Небесним Батьком. І це відкрило небеса в цьому розподілі.

Роздумування на уривком з Писань з книги Івана у Новому Завіті дало можливість отримати важливе одкровення про три ступені слави [див. Іван 5:29; УЗ 76].

Роздумування над іншим уривком з Писання, з послання Петра, відкрило небеса для Президента Джозефа Ф. Сміта і він побачив духовний світ. Одкровення, відоме як Видіння про викуплення мертвих, тепер є частиною книги Учення і Завіти [див. 1 Петра 3:18–20; 4:6; УЗ 138].

Замисліться над важливістю відповідальності, яку Господь поклав на нас. Господь порадив: “Нехай урочистості вічності будуть на вашому розумі” (УЗ 43:34). Це неможливо, коли ваш розум зайнятий турботами світу.

Моліться і вивчайте Писання. Писання мають вивчатися вдома з батьками і матерями, які керують цим і подають приклад. Писання повинні розумітися силою Святого Духа, бо Господь дав Своїм вірним і слухняним таке обіцяння: “Ти [зможеш] знати таємниці і мирні речі” (УЗ 42:61).

У наведених далі словах Президента Спенсера В. Кімбола сказано, як ми можемо більше розвивати духовність у своєму житті:

“Я відчуваю, що коли стаю недбалим у своїх стосунках з Божеством і коли здається, що божественне вухо не чує і божественний голос не промовляє, я далеко, дуже далеко. Якщо ж я заглиблююсь у Писання, відстань зменшується і духовність повертається. Я відчуваю, що більше люблю тих, кого маю любити всім серцем і розумом, і силою, і якщо я люблю їх більше, мені легше дотримуватися їхньої поради”. …

Те, що ця порада істинна, я знаю з власного досвіду.

Чим більше ми знайомимося з Писаннями, тим ближчими стають для нас думка та воля Господа і тим ближчими ми стаємо між собою як чоловік, дружина і діти. Ви побачите, що завдяки читанню Писань істини вічності будуть у вашому розумі16.

Зображення
A Brazilian woman reading the scriptures. She is sitting on a bus.

“Щоденне вивчення Писань запрошує Духа”.

Супротивник не хоче, щоб в нашому домі відбувалося вивчення Писань, і тому він, якщо може, буде створювати для цього перешкоди. Але ми повинні бути наполегливими17.

Ми не можемо пізнати Бога і Ісуса Христа, якщо не дізнаємося про Них і після цього не будемо виконувати Їхню волю. Вивчення Писань веде до додаткового відкритого знання, яке, якщо ми слухаємося, зрештою приведе нас до подальших істин. Якщо цього дотримуватися, то ми отримаємо подальші світло і радість, що з часом приведе нас у Божу присутність, де ми з Ним будемо мати їх повноту18.

5

Святий Дух перебуватиме з нами, коли ми шануватимемо, поважатимемо Божі закони і будемо слухатися їх.

Ми були навчені, що Дух не буде перебувати у нечистих храмах [див. Геламан 4:24]. Отже, один з наших найважливіших пріоритетів—переконатися, що наше власне життя упорядковане19.

Дозвольте мені дещо сказати про послушність. Ви тепер вчитеся виконувати всі заповіді Господа. Якщо ви робите це, то Його Дух перебуватиме з вами. Ви будете мати хороші почуття стосовно себе. Ви не можете робити не те, що слід, і відчувати, що це правильно. Це неможливо!20

За послушність [Слову мудрості] дано таке обіцяння стосовно мирського: вони “отримають здоров’я в череві та життєву силу в кістках; …[вони] бігатимуть—і не втомлюватимуться, і йтимуть—і не слабшатимуть” (УЗ 89:18, 20).

Проте я завжди відчував на собі, що більші благословення за послух Слову мудрості та іншим заповідям є духовними.

Послухайте, яким є духовне обіцяння: “Всі святі, які не забувають дотримуватися цих слів і виконувати їх, ходячи в послушності заповідям, … знайдуть мудрість і великі скарби знання, саме сховані скарби”. (УЗ 89:18, 19; курсив додано).

Дехто вважав, що виконання цього обіцяння залежало лише від дотримання положень Слова мудрості. Але зверніть увагу, ми повинні ходити в послуху усім заповідям. І тоді ми отримаємо особливі обіцяння стосовно духовного. А це означає, що ми повинні бути слухняними закону десятини, дотримуватися святості Суботнього дня, залишатися морально чистими й цнотливими та слухатися всіх інших заповідей.

Якщо ми виконуємо все це, то є обіцяння: вони “знайдуть мудрість і великі скарби знання, саме сховані скарби” (УЗ 89:19).

Який батько, яка мати не хоче отримати натхнення від Господа, виховуючи своїх дітей? Я свідчу, що ці благословення можуть бути вашими. Звичайно ж, батьки не хотіли б через непослух заважати своїм дітям отримувати Господні благословення. Усі батьки і матері в Ізраїлі повинні стати гідними, щоб отримати це благословення.

Жити за заповідями—ось що є умовою, аби бути гідними увійти в дім Господа. Мудрість і “великі скарби знання”, які даються, стосуються нашого щастя в цьому житті і радості упродовж вічності. …

Я не вірю, що якийсь член Церкви може мати дієве, могутнє свідчення про євангелію, не виконуючи заповіді. Мати свідчення означає мати постійне натхнення, аби знати, що ця робота є істинною, а не чимось, що дається нам тільки раз. Святий Дух перебуває з тими, хто шанує, поважає Божі закони і слухається їх. Саме Цей Дух дає натхнення людині. Я смиренно свідчу про реальність цього обіцяння21.

Рекомендації для вивчення і навчання

Запитання

  • Президент Бенсон сказав, що підказки від Святого Духа “найчастіше приходять, коли ми не перебуваємо під тиском призначених зустрічей і коли ми не поглинуті турботами повсякденного життя” (підрозділ 1). Як нам залишатися чутливими до Духа, навіть коли ми перебуваємо під таким тиском?

  • Президент Бенсон навчав: “Якщо ми смиренні й сприйнятливі, Господь буде говорити з нами через відчуття” (підрозділ 2). Що ви дізналися про розпізнавання таких підказок?

  • У підрозділі 3 Президент Бенсон закликає нас наслідувати приклад Еноша, описаний у Книзі Мормона. Про які уроки стосовно прагнення Духа ви дізналися від Еноша?

  • Чим для вас відрізняється читання Писань від “роздумування над уривком з Писань”? (Див. підрозділ 4). Як ви вважаєте, чому старанне щоденне вивчення Писань допомагає нам бути відкритими для підказок Духа?

  • Президент Бенсон сказав: “Святий Дух перебуває з тими, хто шанує, поважає Божі закони і слухається їх” (підрозділ 5). Чому, на вашу думку, наша здатність отримувати натхнення визначається нашими стараннями у виконанні заповідей?

Відповідні уривки з Писань

1 Нефій 10:17–19; 2 Нефій 4:15–16; Мосія 2:36–37; УЗ 8:2–3; 45:56–57; 76:5–10; 121:45–46

Допомога у вивченні

“Під час вивчення звертайте особливу увагу на думки, які з’являються у вашому розумі, і почуття, які виникають у вашому серці” (Проповідуйте Мою євангелію [2005], с. 18). Записуйте про враження, які отримуєте, навіть якщо вони здаються й не пов’язаними зі словами, які ви читаєте. Саме вони можуть бути тим, що Господь хоче вам відкрити.

Посилання

  1. Процитовано в Thomas S. Monson, “A Provident Plan—A Precious Promise”, Ensign, May 1986, 63.

  2. “Seek the Spirit of the Lord”, Ensign, Apr. 1988, 5

  3. Роберт Д. Хейлз, “Особисте одкровення: Учення й приклади пророків”, Ліягона, лист. 2007, сс. 86–89.

  4. “My Challenges to Mission Presidents”, семінар для нових президентів місій, 25 червня 1986.

  5. Див. “To the Children of the Church”, Ensign, May 1989, 82.

  6. “A Sacred Responsibility”, Ensign, May 1986, 77.

  7. Julia Dalley, in Sheri L. Dew, Ezra Taft Benson: A Biography (1988), 128.

  8. “Seek the Spirit of the Lord”, 2.

  9. “Seek the Spirit of the Lord”, 5; ці слова Бригама Янга знаходяться в Manuscript History of Brigham Young, Feb. 23, 1947, 2 vols., ed. Elden Jay Watson (1968, 1971), 2:529.

  10. Come unto Christ (1983), 22.

  11. “To the Children of the Church”, 82.

  12. “Seek the Spirit of the Lord”, 4.

  13. Come unto Chris,, 92–93.

  14. The Teachings of Ezra Taft Benson (1988), 331–332.

  15. “My Challenges to Mission Presidents”, семінар для нових президентів місій, 25 червня 1986; курсив видалено з оригіналу.

  16. “Seek the Spirit of the Lord”, 2, 4; ці слова Спенсера В. Кімбола знаходяться в книзі Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол (2006), с. 72.

  17. “A Sacred Responsibility”, 78.

  18. “In His Steps”, Ensign, Sept. 1988, 5.

  19. Come unto Christ, 92.

  20. “Preparing Yourselves for Missionary Service”, Ensign, May 1985, 36.

  21. “A Principle with a Promise”, Ensign, May 1983, 54.