Учення Президентів
Розділ 7: Джозеф Сміт---знаряддя в руках Господа


Розділ 7

Джозеф Сміт—знаряддя в руках Господа

“Джозеф Сміт, пророк останніх днів, був знаряддям в руках Господа у відритті нового розподілу євангелії, останнього і найвеличнішого з усіх розподілів євангелії”.

З життя Езри Тефта Бенсона

Служачи місіонером повного дня в Англії на початку 1920-х років, старійшина Езра Тефт Бенсон та його напарники відчували на собі те, що він назвав “великим протистоянням Церкві”. Пізніше він розповідав:

“Газети, журнали, навіть антимормонські [кіно]картини були по всій Великій Британії”. Через таке велике протистояння деякі форми місіонерської роботи, як, наприклад, проведення зборів на вулиці та роздавання брошур, були відмінені. “Але в північній Англії, де ми працювали,—сказав він,—у нас була група людей у філії Саут-Шілдс, які були дуже вірними і дуже відданими, і дуже лояльними, і вони запросили мене з моїм напарником прийти та виступити на їхніх причасних зборах. Вони сказали: “Багато хто з наших сусідів не вірять брехні, яка друкується. Якщо ви прийдете, наша невеличка каплиця буде заповнена”.

Тож ми прийняли це запрошення та розпочали підготовку, і я взявся досліджувати, що таке відступництво. Мені подобалась ця тема, і, на мою думку, їм було потрібно знати про це; я працював і досліджував, і я вважав, що зможу говорити на цю тему хвилин п’ятнадцять.

Ми прибули в ту невеличку каплицю, вона була заповнена. Усі виглядали щасливими. Після вступної частини промовляв мій напарник, потім виступав я з такою свободою, якої я не відчував ніколи до цього у своєму житті. І коли я потім сів та поглянув на свій годинник, то виявилося, що я говорив двадцять п’ять хвилин, ні слова не сказавши про відступництво, я навіть і не згадав про відступництво. Я говорив про пророка Джозефа Сміта і свідчив, що він був пророком Бога і що я знав це. Я говорив про появу Книги Мормона як нового свідчення про Христа і свідчив про це. Коли я усвідомив, що відбулося, то не міг стримати сліз.

“По завершенні зборів багато хто зі святих підходили й висловлювали свою вдячність за те, що було сказано про Джозефа Сміта. Вони зауважили: “Кілька наших сусідів сказали: “Ми можемо прийняти все, що стосується Церкви, тільки не Джозефа Сміта”. І тоді дехто з тих самих сусідів підійшли й сказали: “Ми вже готові. Цього вечора ми вже готові. Ми отримали свідчення про те, що Джозеф Сміт—пророк Бога”1.

Президент Бенсон усе своє життя продовжував шукати нагоди ділитися власним свідченням про покликання Джозефа Сміта. Наприклад, коли він служив міністром сільського господарства Сполучених Штатів, одна радіостанція запропонувала йому вибрати улюблений уривок з Писань, щоб прочитати його у прямому ефірі, і він вибрав фрагмент з “Джозеф Сміт—Історія”, що знаходиться в Дорогоцінній Перлині2.

Але насамперед він регулярно приносив своє непохитне й сильне свідчення своїм товаришам-святим. “Джозеф Сміт був пророком Живого Бога,—проголошував він,—одним з найбільших пророків, які будь-коли жили на землі. Він був знаряддям в руках Божих у відкритті великого розподілу євангелії, найважливішого з усіх, що були, і останнього з усіх у підготовці до Другого пришестя Учителя”3.

Зображення
Joseph Smith, Jr. depicted kneeling in the Sacred Grove during the First Vision. A ray of light can be seen coming from the sky down through the trees toward Joseph.

Послання Першого видіння було “призначене для всіх Батькових дітей, які живуть на лиці землі”.

Учення Езри Тефта Бенсона

1

Перше видіння Джозефа Сміта було найважливішою подією в цьому світі з часу воскресіння Ісуса Христа.

Уже в юності Джозеф Сміт був шукачем істини. Плутанина, що існувала в тогочасних церквах, змусила його запитати у Бога, яка з них є істинною. У відповідь на ту молитву, як він стверджував, з’явився стовп яскравого світла. Ось його слова:

“Коли світло було на мені, я побачив двох Осіб, що стояли переді мною у повітрі, блиск і славу Яких неможливо описати. Один з Них звернувся до мене, називаючи моє ім’я, і сказав, указуючи на іншого: Це Мій Улюблений Син, слухай Його!” (ДС—Іст. 1:17).

Джозеф запитав у другої особи, якою був Ісус Христос, яка з християнських сект була правильною. Йому було сказано, що до ні одної з них він не повинен приєднуватися, що жодна з них не була правильною4.

Якщо Бог Батько і Його Син Ісус Христос приходять на землю, як це сталося в 1820 році, коли вони з’явилися юнаку-пророку, Джозефу Сміту, то це—подія, що стосується не лише жменьки людей. Це—послання й одкровення, призначені для всіх Батькових дітей, які живуть на лиці землі. Це була найважливіша подія, яка будь-коли відбувалася у цьому світі від часу воскресіння Учителя. Іноді я думаю, що ми так близько до нього, що повною мірою й не оцінюємо його значення, важливості та значущості5.

Перше видіння пророка Джозефа Сміта—фундаментальний теологічний принцип для Церкви6.

Найбільш очевидна істина, яка випливала з досвіду Пророка в 1820 році,—це реальність існування Бога і того, що Ісус Христос дійсно воскрес. Він бачив Їх як окремих, різних прославлених Осіб, Які говорили з ним, як одна людина говорить з іншою7.

Я смиренно дякую за знання, яке маю, про те, що Бог Батько і Його Син, Ісус Христос, як прославлені Особи знову приходили на цю землю в наші дні, у цьому розподілі; що вони справді з’явилися хлопчику-пророку. … Це було найславетніше явлення Бога Батька і Сина, про яке у нас є запис8.

2

Відповідно до новозавітного пророцтва, Джозеф Сміт отримав нове одкровення і його відвідували ангели.

Узагалі вважається, що віра членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів ґрунтується на твердженні того, що Джозеф Сміт є пророком Бога, а також на проголошенні ним того, що Книга Мормона з’явилася завдяки відвідуванню його ангелами у період між 1823 і 1827 роками.

Дізнаючись про такі твердження, деякі люди наполягають: безглуздям здається вважати, що ангели відвідують землю в цю сучасну епоху.

Біблія містить свідчення про те, що Бог керував справами Своєї Церкви на землі впродовж більш як чотирьох тисяч років через одкровення і, коли необхідно, через небесну допомогу.

Описуючи умови, що існуватимуть в останні дні перед Другим пришестям Ісуса Христа, Іван пророкував у Новому Завіті, що перед поверненням Спасителя світ отримає попередження про те, що година Божого суду вже близько. Попередження прийде через ангела з небес, проголошуючого “вічну євангелію”. Послухайте його слова:

“І побачив я іншого Ангола, що летів серед неба, і мав благовістити вічну Євангелію мешканцям землі, і кожному людові, і племені, і язику, і народові.

І він говорив гучним голосом: “Побійтеся Бога та славу віддайте Йому, бо настала година суду його, і вклоніться Тому, Хто створив небо, і землю, і море, і водні джерела”. (Об’явлення 14:6–7).

Якщо прийняти свідчення Івана Богослова, то слід очікувати й нового одкровення та відвідування небесного посланця.

Наше урочисте свідчення полягає в тому, що цей ангел-посланник з’явився пророку Джозефу Сміту на початку дев’ятнадцятого століття. Ця заява про те, що ангел з присутності Бога з’явився пророку в наш час, повністю відповідає пророцтвам з Нового Завіту, а отже має викликати цікавість у кожного чесного шукача істини9.

Увечері 21 вересня 1823 року пророку Джозефу Сміту з’явився ангел. Ім’я того ангела було Мороній. Він був останнім у довгому ряді давніх пророків двох цивілізацій, які жили … на Американському континенті багато віків тому10.

Зображення
Joseph Smith kneeling on one knee and holding the gold plates as he looks up at the angel Moroni, who has appeared to him. Foreground and background depict plant and tree foliage.

Мороній прийшов до Джозефа Сміта на виповнення пророцтва.

3

Книга Мормона є найдивовижнішим доказом покликання Джозефа Сміта бути пророком.

Найдивовижнішим доказом на підтримку твердження Джозефа Сміта про те, що він є промовцем Всемогутнього Бога, було видання літопису, який є писаннями,—Книги Мормона.

Книга Мормона—це літопис давніх жителів Американського континенту та письмові підтвердження про відвідування і священнослужіння Ісуса Христа людям на цьому континенті після Його вознесіння в Єрусалимі. Головна мета цього літопису—переконати наступні покоління в тому, що Ісус є Христос, Син Божий. Отже, Книга Мормона є ще одним свідченням, наряду з Біблією, про божественність Ісуса Христа.

Джозеф Сміт отримав цей давній літопис від небесного посланця, як це й пророкував Іван. Цей ангел з’явився йому і відкрив місцезнаходження давніх літописів, які були написані на металевих пластинах і заховані в землі у кам’яній скрині. У належний час юному пророку були дані ці пластини та засоби, завдяки яким вони були перекладені. Потім ця книга була видана для світу як канонізоване Писання.

Також, відповідно до свідчення Івана, ця книга містить “вічну євангелію”. Тепер її проповідують світу наші місіонери.

Ми запрошуємо вас перевірити істинність нашого свідчення про походження Книги Мормона. Ви можете зробити це, читаючи її і запитуючи нашого Небесного Батька, чи є вона істинною. Я обіцяю вам: якщо ви щирі, то отримаєте підтвердження її істинності через Святого Духа. Мільйони з серйозністю й щирістю свідчать про те, що знають: вона від Бога11.

Якщо Книга Мормона є істинною, тоді Ісус є Христос, Джозеф Сміт був Його пророком, Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є істинною і веде її сьогодні пророк, який отримує одкровення12.

4

Бог відновив Своє царство на землі через пророка Джозефа Сміта.

Християнські конфесії у всьому світі молилися впродовж століть, щоб прийшло царство Боже [див. Матвій 6:10]. Ми щиро і публічно заявляємо: сьогодні воно вже тут є!13

Молитва чотирнадцятирічного юнака у Священному гаї відкрила новий розподіл євангелії14.

На виповнення пророцтва Бог знову встановив Своє царство на землі. …

… Джозеф Сміт був покликаний Богом знову встановити те царство—Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Я свідчу, що він виконав цю роботу, що він заклав основу і що він ввірив Церкві ключі і владу, щоб продовжувати велику роботу останніх днів, яку він розпочав під керівництвом Всемогутнього Бога15.

Джозефу Сміту з’являлися й інші особи, у т.ч. Іван Христитель і Петро, Яків та Іван, які передали йому повноваження діяти в ім’я Бога (див. ДС—Іст. 1:68–72; УЗ 27:5–13). Церква і царство були відновлені в ці останні дні, а саме Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів, з усіма дарами, правами, силами, ученнями, чинами і благословеннями, що були в Церкві минулих днів. (Див. УЗ 65; 115:3–4)16.

Пророку Джозефу було наказано йти вперед й бути знаряддям в руках Бога та організувати Церкву, опублікувати для світу—як додаткове свідчення про божественність Ісуса Христа—Книгу Мормона, яка була взята із священних літописів. …

Це відновлення євангелії, повернення світла та істини призначено для користі і благословення всіх Божих дітей. І так, смиренно і з вдячністю, наші місіонери йдуть у світ, щоб проголошувати наступне: було відступництво від істини, але завдяки великодушності Бога небеса знову розкрилися і євангелію було відкрито людині через Джозефа Сміта, пророка17.

5

Джозеф Сміт залишався вірним і відданим до самої до смерті.

Одночасно з розвитком Церкви в ранній період її існування виник і дух протидії та переслідування. Де б не сіялося найдрібніше “зерно гірчичне”, виникали спроби завадити його проростанню18.

Чотирнадцятирічний юнак відстоював істину проти світу. Бог знав Свого сина, коли його було вибрано. Він знав, що він буде вірним і відданим до самої до смерті19.

Дехто ставився до свідчення [Джозефа Сміта] з великим презирством і починав придумувати про нього неправдиві історії та переслідувати його. Юний пророк, як і апостол Павло в давнину, не відрікся від свого свідчення, а захищав те, про що заявляв, такими словами:

“Я бачив видіння, я знаю це і я знаю, що Бог це знає, і я не можу та й не смію зрікатися цього. Принаймні я знав, що якби я зрікся цього, то скривдив би Бога і підпав би під осуд”. (ДС—Іст. 1:25)20.

Пророк Джозеф Сміт добровільно пішов на смерть. Він запечатав своє свідчення своїм життям—своєю власною кров’ю. Того фатального дня в Наву, Іллінойс, коли він озирався на своє місто й людей, яких любив, прямуючи своєю дорогою до в’язниці у Картеджі та своєї мученицької смерті, він заявив: “Це—найпрекрасніше місце і найкращі люди під небесами; вони мало що знають про випробування, які чекають на них попереду” [History of the Church, 6:554].

Пізніше пророк сказав з почуттям, але спокійно й мужньо: “Я йду, як ягня на заклання; але я спокійний, наче літній ранок. Моя совість чиста від провини перед Богом і перед усіма людьми. Якщо вони заберуть моє життя, то я помру безвинною людиною, і моя кров буде волати з землі про помсту, і про мене скажуть: “Його було вбито холоднокровно” [History of the Church, 6:555]21.

Так настав кульмінаційний момент у земному житті пророка Джозефа Сміта, і так він виконав земну частину своєї божественно призначеної місії. Ця земна місія, як він дав зрозуміти, не є завершеною, аж допоки вона не буде цілком виконана. Як і у випадку з місією Спасителя, “Агнця, заколеного від закладин світу” [див. Об’явлення 13:8], Джозеф справді був передвисвячений для своєї великої місії22.

6

Джозеф Сміт стоїть сьогодні на чолі цього останнього і найвеличнішого з усіх розподілів євангелії.

Я знаю, що Джозеф Сміт, хоч він і загинув як мученик за істину, продовжує жити і що стоячи на чолі цього розподілу—найвеличнішого з усіх розподілів євангелії—він і надалі буде так стояти упродовж вічностей, що настануть23.

Послання Джозефа Сміта—це послання Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, послання мормонізму—це найважливіше послання в цьому світі. І пророк Джозеф Сміт, який живе сьогодні, продовжує відігравати важливу роль в його спрямуванні тут на землі24.

Аби уявити собі велич земної місії Пророка, ми повинні подивитися на неї у світлі вічності. Він був серед “благородних і великих”, яких Авраам описав так:

“І Господь показав мені, Аврааму, розуми, що були організовані перед тим, як світ був; і серед них усіх було багато благородних і великих;

І Бог побачив ці душі, що хороші вони, і Він стояв посеред них, і Він сказав: Цих Я зроблю Своїми правителями; бо Він стояв серед тих, хто були духами, і Він бачив, що вони хороші; і Він сказав мені: Аврааме, ти—один з них; тебе було обрано до того, як ти народився. (Авраам 3:22–23).

Це стосувалося й Джозефа Сміта. Він також був там. Він також сидів на нараді з тими благородними і великими. Займаючи визначне місце, маючи шанування й визнання, він, безсумнівно, допомагав у плануванні й виконанні великої роботи Господа—“здійснювати безсмертя і вічне життя людини”, спасіння всіх дітей нашого Батька [див. Мойсей 1:39]. Його місія мала і повинна була мати вплив на всіх, хто прийшов на цю землю, усіх, хто потім жив на землі, і на мільйони ще ненароджених.

Пророк Джозеф Сміт пояснив цей вічний факт такими словами: “Кожна людина, яка має покликання служити мешканцям світу, була висвячена на це на Великій нараді на небесах до початку цього світу. Я припускаю, що був висвячений в цей самий чин на тій Великій нараді. Саме цього свідчення я прагну: що я є Божим слугою, а цей народ—Його народ” [див. History of the Church, 6:364]. …

Усе найважливіше у цьому світі або у світі прийдешньому безпосередньо пов’язано з роботою і місією Джозефа Сміта—людиною долі, пророком Бога. Та робота—це спасіння і вічне життя людини. Для цієї величної мети була створена ця земля, покликаються Божі пророки, посилаються небесні посланці і в священних та важливих подіях Сам Бог, Батько всіх нас, у Своїй поблажливості приходить на землю і представляє Свого улюбленого Сина.

Пророк Джозеф Сміт був не лише “одним з благородних і великих”, але він приділяв і далі продовжує приділяти увагу важливим питанням тут, на землі, навіть сьогодні, зі сфер, що вгорі. Бо в очах Господа, Бога цього світу, Який під Батьком, це все—одна велика вічна програма, в якій пророк Джозеф Сміт відіграє важливу роль, і все це завдяки вічному священству й владі Бога25.

Я свідчу вам, що Джозеф Сміт був і є пророком Бога, одним з дійсно великих пророків всіх часів, людиною долі, людиною характеру, людиною відваги, людиною глибокої духовності, Господнім пророком Бога, справді благородною і великою людиною всіх часів26.

Так, Джозеф Сміт, пророк останніх днів, був знаряддям в руках Господа у відкритті нового розподілу євангелії, останнього і найвеличнішого з усіх розподілів євангелії”27.

Рекомендації для вивчення і навчання

Запитання

  • Чому, на вашу думку, Перше видіння Джозефа Сміта було “найважливішою подією … з часу воскресіння Ісуса Христа”? (Див. підрозділ 1). Як саме ця подія вплинула на ваше життя?

  • Як вона допомогла вам дізнатися про те, що Іван Богослов пророкував про відвідування Моронієм Джозефа Сміта? (Див. підрозділ 2).

  • Президент Бенсон сказав, що Книга Мормона є “найдивовижнішим доказом” того, що Джозеф Сміт є пророком (див. підрозділ 3). Як ваше вивчення Книги Мормона вплинуло на ваше свідчення про місію Джозефа Сміта?

  • Поміркуйте над словами Президента Бенсона про свідчення у підрозділі 4. Які благословення прийшли до вас і вашої сім’ї завдяки Відновленню євангелії?

  • Що ви дізналися із підрозділу 5 про переслідування, які трапляються? Чого ми можемо навчитися з прикладу Джозефа Сміта, що допоможе нам, коли люди будуть випробовувати наше свідчення?

  • Стосовно висвячення наперед Джозефа Сміта Президент Бенсон сказав: “Його місія мала і повинна була мати вплив на всіх, хто прийшов на цю землю, усіх, хто потім жив на землі, і на мільйони ще ненароджених” (підрозділ 6). Як місія Джозефа Сміта позначилася на всіх тих, хто вже жив на землі? Як вона позначилася на вас особисто?

Відповідні уривки з Писань

Ісая 29:13–14; 2 Нефій 3:3–15; 3 Нефій 21:9–11; УЗ 5:9–10; 135; Джозеф Сміт—Історія

Допомога вчителю

“Просіть членів класу ділитися тим, про що вони дізналися, самостійно вивчаючи цей розділ. Корисним може бути зв’язатися з кількома членами класу впродовж тижня і попросити їх прийти підготовленими, щоб поділитися вивченим” (сторінка vii цієї книги).

Посилання

  1. The Teachings of Ezra Taft Benson (1988), 206, 207.

  2. Див. Sheri L. Dew, Ezra Taft Benson: A Biography (1987), 292.

  3. In Conference Report, Apr. 1961, 114.

  4. “Joseph Smith: Prophet to Our Generation”, Ensign, Nov. 1981, 61–62.

  5. God, Family, Country: Our Three Great Loyalties (1974), 57.

  6. The Teachings of Ezra Taft Benson, 101.

  7. Come unto Christ (1983), 74.

  8. In Conference Report, Apr. 1958, 60.

  9. “Joseph Smith: Prophet to Our Generation”, 61.

  10. The Teachings of Ezra Taft Benson, 46.

  11. “Joseph Smith: Prophet to Our Generation”, 61.

  12. “The Book of Mormon Is the Word of God”, Ensign, Jan. 1988, 4.

  13. “May the Kingdom of God Go Forth”, Ensign, May 1978, 34.

  14. In Conference Report, Oct. 1956, 108.

  15. “A Message to the World”, Ensign, Nov. 1975, 34.

  16. “I Testify”, Ensign, Nov. 1988, 86.

  17. In Conference Report, Oct. 1949, 27, 28.

  18. Come unto Christ, 81.

  19. God, Family, Country, 38.

  20. “Joseph Smith: Prophet to Our Generation”, 62.

  21. God, Family, Country, 37–38.

  22. God, Family, Country, 29.

  23. “A Message to the World”, 34.

  24. God, Family, Country, 40–41.

  25. God, Family, Country, 30–31.

  26. God, Family, Country, 37.

  27. God, Family, Country, 39.