2021
Як мені пробачити, якщо це так важко?
Червень 2021


Лише в цифровому форматі: Дорослій молоді

Як мені пробачити, якщо це так важко?

Іноді так важко пробачити людину. Але Господь робить важке можливим.

Зображення
молода жінка тримає Спасителя за руку

Ми часто чуємо євангельське вчення, що без прощення мир, щастя, зцілення і покаяння стають недосяжними. Я зрозуміла, наскільки правдивим є це вчення, бо прощати мені дуже важко. Я не можу прощати без зусиль.

Все своє життя, коли мені хтось завдавав болю чи образ, я думала: “Так, звичайно ж, я пробачила цю людину”, однак почуття гніву, смутку чи болю поверталося, як тільки я згадувала, як мене скривдили.

Можливо, ви відчували щось подібне.

То як же ми навчаємося “прощати всіх людей” (Учення і Завіти 64:10), що, за словами Спасителя, від нас і вимагається? Чесно кажучи, я не знаю цього до кінця. Це те, що Господь досі допомагає мені осягнути, але в процесі я дещо вже засвоїла.

Христос перетерпів увесь біль

По-перше, я зрозуміла, що сила Ісуса Христа і благословення Його Спокути надзвичайно важливі, надзвичайно потужні й надзвичайно всеосяжні. Його сила є дійсно безмежною.

Ми знаємо, що завдяки Спокуті Він відстраждав за наші гріхи, щоб ми могли покаятися. Ми також знаємо, що Він узяв на Себе наші болі й недуги, “щоб Його нутро сповнилося милості, будучи у плоті, щоб Він міг знати, будучи у плоті, як допомогти Своєму народові в його недугах” (див. Aлма 7:11–14). Це означає, що Христос може співчувати мені й розуміти весь біль, який я відчуваю—від розбитого коліна до розбитого серця.

І хоча Він знає мої гріхи і мої слабкості, Він охоче пробачає мені, коли я нароблю шкоди. Він добровільно приніс Себе в жертву за мене.

Минуло багато часу, перш ніж я дійшла такого висновку: якщо я вірю в те, що Його Спокута стосується мене особисто, якщо я вірю, що мене може бути прощено, тоді мені слід вірити, що всі люди, які мене скривдили, і люди, яких я люблю, також можуть бути прощені. Бо Його жертва була принесена за всіх.

Прощення—це процес

Старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про зцілення, яке приходить завдяки прощенню: “Коли ви зможете простити образу, вас полишить біль і душевні страждання”. І він запевняє нас, що якщо ми можемо прощати, ми можемо “пізна[ти] глибший спокій” у своєму житті1.

Втім прощати може бути важко. У моєму житті були випадки, коли сама думка про те, щоб когось пробачити, здавалася неможливою. У таких ситуаціях мене втішали слова старійшини Скотта: “Яким би неможливим це не здавалося вам зараз, з часом те зцілення, яке ви можете отримати від Спасителя, дозволить вам дійсно простити [вашого кривдника]. … Якщо думка про прощення збільшує ваш біль, відкладіть цей крок, допоки ви глибше не відчуєте цілющу силу Спасителя у своєму власному житті”2.

Я так і зробила. Я дозволила собі зробити крок назад, зосередитися на своїх стосунках з Господом і згодом покластися на отримані від Нього любов і зцілення, аби знову почати процес прощення, до якого я не була готова раніше. Я знаю з особистого досвіду, що Господь розуміє наше серце й розум і завжди перебуває з нами упродовж того часу, який нам необхідний для зцілення.

Прощення допомагає нам зцілитися

Моє свідчення про цілющу силу прощення постійно зростає. Я навчилася вірити в запевнення старійшини Скотта, що “прощення зцілює жахливі, глибокі рани”3, дозволяючи Господу наповнити нас любов’ю і допомогти нам позбутися ненависті, незалежно від того, що ми зробили або що з нами сталося.

Я переконана, що Небесний Батько розуміє, що іноді нам потрібен час, аби підготуватися й зробити щось важке. І я впевнена, що коли ми готові, Він готовий допомогти нам у такій складній справі, як прощення.

Посилання

  1. Річард Г. Скотт, “Зцілити руйнівні наслідки насильства”, Ліягона, трав. 2008, сс. 42–43.

  2. Річард Г. Скотт, “Зцілити руйнівні наслідки насильства”, с. 42.

  3. Richard G. Scott, “Healing the Tragic Scars of Abuse”, Ensign, May 1992, 33.