Генеральна конференція
Ходити у завітних стосунках з Христом
Жовтнева генеральна конференція 2023 р.


Ходити у завітних стосунках з Христом

Той, Хто “в муках страждав… кров проливав”, дозволить смертному життю робити з нами свою справу, але Він не просить нас проходити ці труднощі наодинці.

Мій добрий друг Ілан розповів мені про одну дорогу в Ізраїлі. “Це називається Дорогою Ісуса, — сказав він, — тому що веде з Назарета до Капернаума. Багато хто вірить, що цим шляхом йшов Ісус”. Я одразу ж вирішила, що хочу пройти тим шляхом, і почала планувати поїздку до Ізраїлю.

За шість тижнів до поїздки я зламала щиколотку. Мій чоловік хвилювався через цю травму, а мене найбільше турбувало, як я пройду Дорогою Ісуса через місяць. Я вперта від природи, тому не стала скасовувати свій політ.

Пам’ятаю, як того чудового червневого ранку я зустрілася з нашим ізраїльським гідом. Я вибралася на одній нозі з машини, а потім витягла милиці та колінний скутер. Мая, наш гід, подивилася на мій гіпс і сказала: “Не думаю, що ви зможете пройти цією стежкою в такому стані”.

“Можливо, ні, — відповіла я, — але нічого не заважає мені спробувати”. Вона стримано кивнула, і ми вирушили в путь. За це я її і люблю. За її віру в мою здатність пройти тим шляхом із травмою.

Я деякий час намагалася самостійно пробиратися крутою стежкою та між валунами. Тоді, зворушена глибиною моєї рішучості, Мая витягла тонку мотузку, прив’язала її до керма мого скутера і почала тягти. Вона тягнула мене вгору пагорбами, через лимонні сади і вздовж берегів Галілейського моря. Наприкінці подорожі я висловила вдячність своїй милій провідниці, яка допомогла мені здійснити те, чого я ніколи не змогла б зробити самостійно.

Коли Господь покликав Еноха мандрувати і свідчити про Нього, Енох завагався1. Він був просто хлопцем, “тяжкоустим”. Як він міг пройти цей шлях у такому стані? Його засліплювало те, що у ньому було не так. Господь просто і негайно відповів на занепокоєння Еноха: “Іди зі Мною”2. Як Енох, ми теж маємо пам’ятати, що Той, Хто “в муках страждав… кров проливав”3, дозволить смертному життю робити з нами свою справу, але Він не просить нас проходити ці труднощі наодинці4. Якими б важкими не були наша історія чи нинішній курс нашого шляху, Він запросить нас іти з Ним5.

Уявіть юнака, який потрапив у біду і зустрів Господа в пустинному місці. Яків подорожував далеко від дому. Глибокою ніччю йому наснився сон, в якому була не лише драбина, але й важливі завітні обіцяння, включно з тим, яке я люблю називати обіцянням на п’яти пальцях6. Тієї ночі Господь став поруч з Яковом, представився Богом батька Якова, а потім пообіцяв:

  • “Я з тобою.

  • Я пильнуватиму тебе.

  • Я верну тебе додому.

  • Я не покину тебе.

  • Я вчиню, як сказав тобі”7.

Яків мав зробити вибір. Він міг вибрати прожити своє життя, будучи просто трохи знайомим з Богом свого батька, а міг вибрати прожити життя у відданих завітних стосунках з Ним. Багато років по тому Яків свідчив про життя за Господніми завітними обіцяннями: “[Бог]… відповів мені в день мого утиску, і був зо мною в дорозі, якою ходив я”8. Так само, як Він зробив це для Якова, Господь відповість кожному з нас у день скрути, якщо ми вирішимо пов’язати своє життя з Його життям. Він обіцяв ходити з нами на цьому шляху.

Ми називаємо це шляхом завітів — він починається із завіту хрищення і веде до глибших завітів, які ми укладаємо в храмі. Можливо, ви чуєте ці слова і думаєте, які галочки треба поставити. Можливо, все, що ви бачите, — це шлях вимог. Придивившись уважніше, ми побачимо щось більш привабливе. Завіт стосується не тільки договору, хоча це й важливий аспект. Він про стосунки. Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Шлях завіту нерозривно пов’язаний з нашими стосунками з Богом”9.

Подумайте про завіт шлюбу. Дата весілля важлива, але не менш важливими є стосунки, що виковуються протягом подальшого спільного життя. Те саме стосується і завітних відносин з Богом. Були поставлені умови, і на цьому шляху будуть очікування. Утім, Він запрошує нас прийти такими, які ми є, з щирими намірами серця, і “просуватися вперед”10 з Ним, Який буде на нашому боці, довіряючи, що отримаємо Його обіцяні благословення. Писання нагадують нам, що часто ці благословення приходять у Його власний час і спосіб: через 38 років11, 12 років12 чи негайно13. “Як станеться лихо [на твоєму шляху] — рятунок прийде”14.

Його місія — це місія милості. Ісус Христос зустріне нас там, де ми є, і такими, якими ми є. Це причина того, що відбувалося в саду, на хресті та у гробниці. Спасителя було послано, щоб допомогти нам все здолати15. Але залишаючись на місці, ми не отримаємо визволення, якого прагнемо. Як Він не залишив Якова на голій землі, так само Господь не має наміру залишати нікого з нас там, де ми є.

Його місія — це місія піднесення. Він працюватиме в нас16, щоб піднести нас до того рівня, де Він є, і в цьому процесі дати нам можливість стати такими, як Він. Ісус Христос прийшов, щоб піднести нас17. Він хоче допомогти нам стати, як Він. Це причина існування храмів.

Ми маємо пам’ятати, що досягнемо піднесення не лише завдяки курсу, яким прямуємо, а й завдяки Напарнику — нашому Спасителю. У цьому й полягають завітні стосунки.

Перебуваючи в Ізраїлі, я відвідала Стіну плачу. Для юдеїв це найсвятіше місце в Ізраїлі. Це все, що лишилося від їхнього храму. Більшість вдягають найкраще вбрання, коли відвідують це священне місце; їхній вибір одягу є символом їхньої відданості стосункам з Богом. Вони приходять до цієї стіни, щоб читати Священні Писання, поклонятися і виливати душу в молитвах. Благання про храм поглинають кожен їхній день, кожну їхню молитву, так сильно вони бажають мати дім завіту. Я захоплююся їхньою відданістю.

Повернувшись з Ізраїлю, я стала уважніше прислухатися до розмов про завіти. Я помітила, що люди запитують: Чому мені треба йти шляхом завітів? Чи треба мені входити в дім, щоб укласти завіти? Чому мені треба носити священний храмовий одяг? Чи треба мені розвивати завітні стосунки з Господом? Відповідь на ці хороші й важливі запитання проста: все залежить від того, який рівень стосунків з Ісусом Христом ви хочете мати18. Кожному з нас доведеться знайти власну відповідь на ці глибоко особисті запитання.

Ось моя відповідь: я йду цим шляхом як “улюблена дочка Небесних Батьків”19, яку Бог знає20 і якій глибоко довіряє21. Як дитя завіту, я маю право отримати обіцяні22 благословення. Я вибрала23 ходити з Господом. Мене було покликано24 бути свідком Христа. Коли шлях здається непосильним, я зміцнююся25 завдяки уможливлюючій благодаті. Щоразу, коли я переступаю поріг Його дому, я глибше відчуваю завітні стосунки з Ним. Мене освячено26 Його Духом, наділено27 Його силою, рукопокладено28 будувати Його царство. Через процес щоденного покаяння та щотижневого прийняття причастя я вчуся ставати стійкою29 і творити добро30. Я йду цим шляхом з Ісусом Христом, з нетерпінням чекаючи обіцяного дня, коли Він прийде знову. Тоді мене буде запечатано до Нього31 і піднесено як святу32 дочку Бога.

Ось чому я йду шляхом завітів.

Ось чому я тримаюся завітних обіцянь.

Ось чому я відвідую Його дім завітів.

Ось чому я ношу священний храмовий одяг як постійне нагадування.

Тому що я хочу жити у відданості завітним стосункам з Ним.

Можливо, ви також цього хочете. Почніть з того місця, де ви зараз33. Не дозволяйте своєму стану заважати вам. Пам’ятайте, що темп або місце на шляху не так важливі, як просування вперед34. Попросіть когось, кому ви довіряєте, хто йде шляхом завітів, познайомити вас зі Спасителем, Якого пізнали вони. Дізнавайтеся про Нього більше. Інвестуйте у стосунки, уклавши з Ним завіт. Ваш вік чи стан не важливі. Ви можете йти з Ним.

Після того як ми пройшли Дорогою Ісуса, Мая не забрала свою мотузку. Вона залишила її прив’язаною до мого скутера. Наступні кілька днів мої підлітки-племінники і їхній друг по черзі тягали мене вулицями Єрусалима35. Вони подбали про те, щоб я нічого не пропустила з історій про Ісуса. Це нагадало мені про силу підростаючого покоління. Ми можемо навчатися у вас. Ви маєте щире бажання пізнати Провідника, Ісуса Христа. Ви довіряєте, що мотузка, яка нас прив’язує до Нього, є достатньо міцною. Ви маєте надзвичайний дар збирати інших до Нього36.

На щастя, ми йдемо цим шляхом разом, підбадьорюючи одне одного37. Розділяючи свій особистий досвід з Христом, ми зміцнимо свою відданість. Про це я свідчу, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Народ Еноха відійшов, відрікся від Христа, шукав власної мудрості у темряві (див. Мойсей 6:27–28). Коли Енох втратив віру в людство, він звернувся до Господа за настановами. Цей заклик до Еноха — це той самий заклик, з яким Господь звертається до всіх нас: “Ідіть зі Мною” (Мойсей 6:34; див. також Матвій 11:28.) Але, можливо, як і Енох, ви не впевнені, що зможете пройти цей шлях у вашому стані. Можливо, ви відчуваєте, що вам щось заважає. Можливо, сама причина, чому нам потрібно йти шляхом завітів, полягає в нашому стані, тому що нам щось заважає, і ми потребуємо Його допомоги.

  2. Див. Мойсей 6:23–34.

  3. Див. “Ісус, Спаситель наш”, Гімни, № 100.

  4. Див. Етер 12:27.

  5. Див. Матвій 11:28–30.

  6. Мої дочки мають бажання пошепки проговорювати це обіцяння на п’яти пальцях своїм дітям (моїм онукам) щоранку — нагадування про Небесного Батька, Який знає кожну Свою дитину.

  7. Див. Буття 28:10–22. Авраамів завіт також був важливою темою тієї ночі. Ці складові Авраамового завіту відіграють центральну роль у нашому житті і в євангелії Ісуса Христа: 1) обіцяння вічної спадщини (вірш 13); 2) вічного потомства (вірш 14); 3) благословення й відповідальність благословити всі народи землі (вірш 14).

  8. Буття 35:3; курсив додано. Батьки наказали Якову піти з дому, щоб віддалитися від Ісава, який погрожував його вбити, і мати можливість зустріти когось, з ким він міг би одружитися в завіті (див. Буття 27:41–45; 28:1–2, 5).

  9. Рассел М. Нельсон, “Вічний завіт”, Ліягона, жовт. 2022, с. 11.

  10. Див. 2 Нефій 31:20.

  11. Див. Іван 5:5, історію про купальню Віфесди.

  12. Див. Марк 5:25, історію про жінку, яка торкнулася одягу Христа.

  13. Див. Матвій 14:31, історію про те, як Петро ходив по воді.

  14. Див. “Святі, вашій вірі не буде кінця”, Гімни, № 36.

  15. Див. 1 Нефій 11:16–33.

  16. Див. Филип’янам 1:6; 2:13; Слова Мормона 1:7.

  17. Див. Іван 12:32.

  18. Шлях часто позначається ключовими характеристиками, такими як дороговкази або позначки кілометрів. Це спосіб переконатися, що ви на правильному шляху або рухаєтеся в правильному напрямку. Стосунки також можна визначити за ключовими характеристиками. Серед них такі: очікування (див. Єремія 29:11; Учення і Завіти 132:7); покірність (див. Мосія 3:19; Алма 7:23; 13:28); смирення, послух, терпіння, податливість, довіра (див. Приповісті 3:5) та любов (див. Римлянам 8:31–39).

  19. Девіз Товариства молодих жінок”, “Євангельська бібліотека”, курсив додано; див. також Бонні Х. Кордон, “Улюблені дочки”, Ліягона, лист. 2019, с. 67.

  20. Див. Іван 4:1–29, історію про жінку біля криниці.

  21. Див. Алма 38:1–3.

  22. Див. Числа 6:23–27.

  23. Див. Ісус Навин 24:22.

  24. Див. Учення і Завіти 25:3, історію про Емму Сміт.

  25. Див. 1 Коринтянам 15:9–10.

  26. Див. 2 Хронік 20:1–17, особливо вірш 14.

  27. Див. Учення і Завіти 109:1–46.

  28. Див. 1 Самуїлова 16:11–13.

  29. Див. Естер 4:16, історію про Естер.

  30. Див. Дії 10:38.

  31. Див. Ісая 43:1–5.

  32. Див. Повторення закону 28:1–9.

  33. Один хороший друг нагадав мені, що заклик до дії важливий у будь-яких стосунках.

  34. Розмова з Крістен Олсон, вер. 2023.

  35. Мак Освальд, Камден Освальд, Аштон Матені та Джек Батлер, дякую, що тягнули мене.

  36. “Ви пам’ятаєте, що я закликав молодь Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів долучитися до молодіжного батальйону Господа, щоб узяти участь у величній роботі, яка виконується на землі сьогодні — збиранні Ізраїля. Я закликав до цього нашу молодь, тому що вони є надзвичайно обдарованими, коли йдеться про те, щоб допомагати людям і переконливо ділитися своїми віруваннями” (Рассел М. Нельсон, “Свідки, кворуми Ааронового священства та класи Товариства молодих жінок”, Ліягона, лист. 2019, с. 39).

  37. “Царство Бога… схоже на місто, оточене з усіх боків смертю. Кожен чоловік має своє місце на стіні, куди він поставлений на захист, і ніхто не може стояти там, де стоїть інший, але “ніщо не може завадити нам підбадьорювати одне одного”, (Martin Luther, in Lewis William Spitz, The Renaissance and Reformation Movements [1987], 335).