Генеральна конференція
Будьте миролюбними послідовниками Христа
Жовтнева генеральна конференція 2023 р.


Будьте миролюбними послідовниками Христа

Я свідчу, що “миролюбні послідовники Христа” знайдуть особистий мир у цьому житті й на них очікує славетне возз’єднання на небесах.

Ми живемо у час, коли “миролюбні послідовники Христа”1 стикаються з унікальними викликами. Люди, які вірять в Ісуса Христа, смиренно поклоняються Йому і свідчать про Нього, завжди зазнавали випробувань, страждань і лиха2. Ми з моєю дружиною Мері не відрізняємося в цьому від інших. За останні кілька років ми бачили, як багато наших близьких друзів, з якими ми вчилися в школі, напарників по місії, дехто з їхніх чудових дружин та з наших колишніх колег по роботі померли, або, як сказав Президент Рассел М. Нельсон, перейшли по той бік завіси. Ми бачили, як деякі люди, які виросли в Церкві й вірили у євангелію, зійшли зі шляху завітів.

На жаль, ми втратили внука, який у віці 23 років загинув у жахливій аварії, коли розбився тільки один автомобіль. Деякі з наших дорогих нам друзів, родичів та колег також зазнали значних проблем зі здоров’ям.

Щоразу, коли настають випробування, ми сумуємо і намагаємося нести тягарі одне одного3. Ми журимося про те, чого не буде досягнуто, і про пісні, які не будуть проспівані4. Під час цієї подорожі, якою є смертне життя, з хорошими людьми трапляються нещастя. Спустошливі пожежі на острові Мауї на Гаваях, на півдні Чилі та в Канаді є прикладами жахливих подій, які іноді стаються з хорошими людьми.

Ми читаємо у Дорогоцінній Перлині, що Господь відкрив Аврааму знання про вічну природу духів. Авраам дізнався про наше доземне життя, висвячення наперед, Сотворіння, вибір Викупителя та це смертне життя, яке є другим станом людини5. Викупитель проголосив:

“Ми зробимо землю, на якій вони зможуть жити;

І в цьому ми випробуємо їх, щоб подивитися, чи робитимуть вони все, що Господь Бог їхній накаже їм”6.

Тепер усі ми перебуваємо тут у другому стані, просуваючись у нашій подорожі до царства слави. Це є частиною великого Божого плану спасіння та піднесення. Ми благословенні свободою волі й підвладні випробуванням смертного життя. Це час, відведений нам, щоб підготуватися до зустрічі з Богом7. Ми благословенні знанням про Ісуса Христа і Його роль у цьому плані. Ми маємо привілей стати членами Його відновленої Церкви — Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Як миролюбні послідовники Христа, ми стараємося жити за Його заповідями. Це ніколи не було легким для Його послідовників. Так само, як і для Спасителя не було легким віддано виконати Свою земну місію.

У Писаннях ясно сказано: багато людей піддадуться спокусі жити за принципом “їжте, пийте і звеселяйтеся, бо завтра ми помремо”8. Інші невіруючі приєднуються до відлюдкуватих груп пихатих однодумців, які виступають за чергове “щось нове”9 та обстоюють філософії людей10. Вони не знають, де знайти істину11.

Миролюбні послідовники Христа не йдуть жодним із цих шляхів. Ми доброзичливі, активні члени тих громад, де ми живемо. Ми з любов’ю ставимося до всіх Божих дітей, ділимося з ними вченнями Христа і запрошуємо їх жити за ними12. Ми дослухаємося до поради нашого любого пророка, Президента Нельсона: ми вибираємо для себе “бути миротворцями — тепер і завжди”13. Цей натхненний підхід узгоджується і з Писаннями, і з настановами пророків.

У 1829 році ще не було організовано відновлену Церкву і ще не було опубліковано Книгу Мормона. Невеличка група бідних людей, яких спонукав Дух Божий, пішла за пророком Джозефом Смітом. Господь через одкровення дав Джозефу пораду на важкі часи: “Не бійся, черідко мала; творіть добро; нехай земля і пекло об’єднаються проти вас, а якщо вас збудовано на Моїй скелі, вони не зможуть подолати”14. Він також радив їм:

“Звертайтеся до Мене в кожній думці; не вагайтеся, не бійтеся…

Будьте вірними, виконуйте Мої заповіді, і ви успадкуєте царство небесне”15.

Безсумнівним є те, що, якщо з нами й трапляється лихо, це не впливає на нашу небесну долю. У посланні до Євреїв нам дається порада “приступа[ти] з відвагою до престолу благодаті, щоб прийняти милість та для своєчасної допомоги знайти благодать”16. Ісус Христос “спричинився для вічного спасіння”17.

Мені подобаються слова Мормона, процитовані його сином Моронієм. Він хвалить “миролюбни[х] послідовник[ів] Христа… [за їхню] миролюбну ходу з дітьми людськими”18.

На тих з нас у Церкві, хто намагається бути “миролюбними послідовниками Христа”, очікує яскравіший день, якщо ми зосереджуємося на нашому Господі й Спасителі, Ісусі Христі. Випробування є складовою смертного життя і трапляються в житті кожної людини, повсюди у світі. Ними, зокрема є великі конфлікти між країнами та окремими людьми.

Провідників Церкви часто запитують: “Чому справедливий Бог дозволяє, щоб траплялися нещастя, особливо з хорошими людьми?” і “Чому ті, хто праведні та служать Господу, не захищені від таких трагедій?”

Ми не знаємо всіх відповідей; однак нам відомі важливі принципи, які дозволяють нам ставитися до випробувань, страждання і лиха з вірою та впевненістю у те, що на кожного з нас очікує яскраве майбутнє. У Писаннях немає кращого прикладу щодо того, як проходити крізь страждання, ніж слова Господа, звернені до пророка Джозефа Сміта, коли він був ув’язнений у тюрмі в Ліберті.

Зокрема Господь проголосив:

“Якщо самі щелепи пекла широко розкриють свою пащу на тебе, знай, сину Мій, що все це додасть тобі досвіду і буде тобі на благо.

Син Людини спустився нижче всього цього. Хіба ти вищий за Нього? …

Не бійся того, що може зробити людина, бо Бог буде з тобою на віки вічні”19.

У нас дійсно є Батько на Небесах, Який знає та любить нас особисто і повною мірою розуміє наші страждання. Його Син, Ісус Христос — наш Спаситель і Викупитель.

І Президент Рассел М. Нельсон, і президент М. Рассел Баллард дуже наголошували на важливості нового, другого видання посібника Проповідуйте Мою євангелію20. Я поділяю їхній ентузіазм. У цьому новому виданні, вторячи священним словам з Писань, з могутньою силою проголошується:

“Своєю Спокутною жертвою Ісус Христос взяв на Себе наші муки, страждання та недуги. Тому Він знає, “будучи у плоті, як допомогти Своєму народові в його недугах” (Алма 7:12; див. також вірш 11). Він запрошує: “Прийдіть до Мене”, і коли ми це робимо, Він дає нам спокій, надію, зміцнення, бачення з широкої перспективи і зцілення (Матвій 11:28; див. також вірші 29–30).

Якщо ми покладаємося на Ісуса Христа і Його Спокуту, Він може допомогти нам долати наші випробування, хвороби і біль. Ми можемо сповнитися радістю, миром і спокоєм. Завдяки Спокуті Ісуса Христа все несправедливе в житті може бути виправлено”21.

Ми можемо з радістю бути миролюбними послідовниками Христа.

План щастя, підготовлений нашим Батьком для Своїх дітей, включає в себе не лише доземне і земне життя, але також і можливість отримати вічне життя, зокрема чудовим і славетним чином возз’єднатися з тими, кого ми втратили. Усі несправедливості будуть виправлені, і ми будемо бачити з досконалою ясністю і з бездоганної широкої перспективи, і наше розуміння буде безпомилковим.

Провідники Церкви порівняли це бачення з широкої перспективи з баченням людини, яка входить у залу посеред п’єси на три дії22. Ті, хто не має знання про план Батька, не розуміють, що сталося у першій дії (тобто під час доземного життя), і цілей, що були там визначені; вони також не розуміють пояснення і розв’язки, яка матиме місце у третій дії, тобто славетного здійснення плану Батька.

Багато людей не усвідомлюють, що відповідно до Його сповненого любові та всеохоплюючого плану ті, кому не поталанило без жодної вини з їхнього боку, не покарані навіки23.

У Писаннях ясно сказано: миролюбні послідовники Христа, які є праведними, які наслідують Спасителя і дотримуються Його заповідей, будуть благословенні. Для тих, хто є праведними незалежно від того, якою б не була ситуація в їхньому житті, одним з найважливіших уривків з Писань є частина звернення царя Веніямина до його народу. Він обіцяє, що ті, хто віддано виконує заповіді, благословенні в усьому в цьому житті та “прийм[аються] на небеса… [і] жи[вуть] з Богом у стані нескінченного щастя”24.

Ми усвідомлюємо, що майже всі ми пережили у своєму житті фізичні та духовні бурі, деякі з яких були жахливими. Люблячий Небесний Батько і Його Син, Ісус Христос, Який є Головою Своєї відновленої Церкви, дали нам Писання і пророків, щоб підготувати нас, попередити нас про небезпеки, і дають нам настанови, щоб підготувати і захистити нас. Деякі настанови потрібно виконувати відразу, а деякі дають захист на довгі роки у майбутньому. У Господній передмові до книги “Учення і Завіти”, а саме в розділі 1, нас закликають “звертати[] увагу на слова пророків”25.

У розділі 1 нас також застерігають: “Готуйтеся, ви, готуйтеся, ви, до того, що має прийти”26. Господь дає Своєму народу можливість підготуватися до викликів, з якими вони стикнуться.

14 січня 1847 року Господь дав важливе одкровення Президенту Бригаму Янгу. Це сталося в Уінтер-Квортерзі27. Це одкровення є класичним прикладом, як Господь готує людей до того, що має прийти. Віддані святі почали вихід у свій гірський прихисток — в Долину Солоного озера. Вони успішно побудували храм Наву і отримали священні спасительні обряди. Їх було вигнано з Міссурі, і їхні переслідувачі лютою зимою вигнали їх з Наву. Одкровення, дане Бригаму, містило практичні поради, як підготуватися до виходу. Коли більшість святих вирушали у цю небезпечну подорож, Господь особливо наголосив на важливості дбати про бідних, удів, безбатченків та сім’ї тих, хто служив у Мормонському батальйоні.

Окрім інших порад щодо того, як жити праведно, Господь ще наголосив на двох принципах, які продовжують бути актуальними і сьогодні.

По-перше, Він заохочував їх “хвали[ти] Господа співом, музикою, танцями і молитвою хвали й дякування”28.

По-друге, Господь радив, якщо їм буде “сумно, звер[тати]сь до Господа Бога [с]вого з благанням, щоб ваші душі могли зрадіти”29.

Ці дві настанови є важливою порадою для сьогодення. Життя, сповнені хвали, музики і дякування, однозначно є благословенними. Бути радісними і, молячись, покладатися на небесну допомогу — це дієвий спосіб бути миролюбними послідовниками Христа. Якщо намагатися завжди бути у доброму гуморі, це допомагає уникати занепаду духом.

В останньому рядку одного з глибоких за змістом гімнів чудово передано остаточну відповідь: “Немає на землі такого суму, щоб його не розвіяли небеса”30.

Як апостол Господа Ісуса Христа, я свідчу, що “миролюбні послідовники Христа” знайдуть особистий мир у цьому житті й на них очікує славетне возз’єднання на небесах. Я твердо свідчу про божественність Спасителя і реальність Його Спокути. Він — наш Спаситель і Викупитель. В ім’я Ісуса Христа, амінь.