Генеральна конференція
Наш постійний супутник
Жовтнева генеральна конференція 2023 р.


Наш постійний супутник

У вас і у мене є можливість мати Святого Духа нашим постійним супутником.

Мої улюблені брати і сестри, на цій конференції ми були благословенні потоком одкровень. Слуги Господа Ісуса Христа промовляли і промовлятимуть слова істини, підбадьорення і скерування.

Я був зворушений свідченнями, які пролунали на цій конференції, про те, що Господь говорить до нас особисто через Святого Духа. Коли ми молимося, а потім прислухаємося до спонукань Духа, ми отримуємо більше розуміння та благословень для нашого скерування у дедалі складніші часи попереду.

Ми ще раз почули застереження Президента Рассела М. Нельсона, що “у майбутньому буде неможливо вижити духовно без скеровуючого, спрямовуючого, втішаючого й постійного впливу Святого Духа”1.

Це пророче застереження спонукало мене задуматися, чого я міг би навчити своїх дітей, онуків і правнуків про те, як мати надзвичайно важливе скерування у складні часи, що чекають на них.

Тож це послання сьогодні — як короткий лист моїм нащадкам, який може допомогти їм, коли мене не буде з ними у бентежні дні попереду. Я хочу, щоб вони знали те, про що дізнався я, і що може їм допомогти.

Я краще зрозумів, що їм буде потрібно, аби мати постійний вплив Святого Духа у дні їхнього життя. І я відчув спонукання говорити сьогодні, наскільки це мені вдасться, про свій особистий досвід запрошення Святого Духа, щоб Він був моїм постійним супутником. Я молюся про те, щоб я міг заохотити їх.

На початку я б хотів, щоб вони подумали і помолилися про Геламанових синів, Нефія і Легія, та інших слуг Господа, які трудилися з ними. Вони стикалися з суворим протистоянням. Вони служили у злочестивому місці, і їм доводилося мати справу з жахливим шахрайством. Однак один з віршів із книги Геламана дає мені, і може дати вам, надію і впевненість:

“А в сімдесят і девʼятому році почалася велика боротьба. Але сталося, що Нефій, і Легій, і багато з їхніх братів, які знали про істинні питання вчення, маючи багато одкровень щодня, отже, вони проповідували людям, так що вони поклали край їхній боротьбі ще того самого року”2.

Ця розповідь підбадьорює мене і може підбадьорити вас. Синів Геламана було навчено і скеровано завдяки низці одкровень, отриманих через Святого Духа. Це дає мені впевненість у тому, що Дух може навчати нас і ми можемо навчатися від Нього рядок за рядком, отримуючи потрібне знання, і тоді, коли ми будемо готові, ми отримаємо більше.

Мене так само заохочує історія про Нефія, коли йому було сказано повернутися в Єрусалим за пластинами Лавана. Ви пригадуєте, який вибір він зробив. Він сказав: “Я піду і зроблю те, що Господь наказав”3.

Описаний в цій історії досвід Нефія, повʼязаний зі Святим Духом, не раз додавав мені сміливості, коли я починав виконувати завдання, які, як я знав, були дорученнями від Господа, але які здавалися набагато складнішими за те, що мені доводилося виконувати раніше, і, як я бачив, моїх здібностей для них не вистачало.

Ви пам’ятаєте, що Нефій сказав про свій досвід: “І це було вночі; і я примусив [моїх братів] сховатися за стінами. А після того як вони сховалися, я, Нефій, крадькома ввійшов у місто і попрямував до дому Лавана”.

Він продовжує далі: “І вів мене Дух, бо не знав я наперед, що маю робити”4.

Мені додає наснаги знання того, що тієї ночі Дух скеровував Нефія хвилина за хвилиною у виконанні Господнього доручення.

Нам потрібен, і вам буде потрібен, постійний супровід Святого Духа. Так, це те, чого ми прагнемо, однак з досвіду знаємо, що досягти цього нелегко. У нашому повсякденному житті всі ми думаємо, говоримо й робимо те, що може образити Духа.

Коли так стається, а це стається, ми можемо відчувати несхвалення від Господа. І в нас може виникнути спокуса відчути, що ми залишені на самоті. Важливо згадати про надійне обіцяння, яке ми отримуємо кожного тижня, коли каємося і приймаємо причастя: “Щоб Його Дух міг завжди бути з ними”5.

Якщо сьогодні ви відчували вплив Святого Духа, то вважайте, що у вас є надійний доказ того, що Спокута діє у вашому житті.

Як сказав старійшина Джеффрі Р. Холланд: “Кожного разу, коли для нас настають ці моменти відчаю, ми не повинні піддаватися страху, що Бог залишив нас або що Він не чує наших молитов. Він справді чує нас. Він справді бачить нас. Він справді любить нас”6.

Це запевнення допомогло мені. Коли я почуваюся далеко від Господа, коли здається, що відповіді на мої молитви забарилися, я навчився виконувати пораду Президента Нельсона — переглянути своє життя і скористатися покаянням. Він нагадує нам: “Щоденне покаяння — це шлях до чистоти, а чистота дає силу”7.

Якщо вам не вдається відчувати Святого Духа, то можна поміркувати, а чи немає чогось, у чому вам слід покаятися й отримати прощення8. Ви можете молитися з вірою, щоб знати, що робити, аби очиститися, і таким чином стати більш підготовленими до цього постійного супроводу Святого Духа.

Якщо ви бажаєте отримати супровід Святого Духа, вам слід бажати цього з правильних причин. Ваші наміри мають бути Господніми намірами. Якщо ваші мотиви надто егоїстичні, вам буде важко отримати і відчути підказки Духа.

Ключ до цього для мене і для вас — бажати того, чого бажає Спаситель. Нашою мотивацією має бути чиста любов Христа. Наші молитви мають бути такими: “Все, чого я бажаю, — це те, чого бажаєш Ти. Нехай буде воля Твоя”.

Я намагаюся пам’ятати про жертву Спасителя і Його любов до мене. Потім, коли я молюся Небесному Батькові, щоб подякувати, я відчуваю любов і впевненість, що мої молитви почуті і що я отримаю те, що є найкращим для мене і дорогих мені людей. Це зміцнює моє свідчення.

З усього, про що свідчить Святий Дух, найціннішим для нас є те, що Ісус є Христос, живий Син Бога. Спаситель пообіцяв: “А коли Втішитель прибуде, що Його від Отця Я пошлю вам, Той Дух правди, що походить від Отця, Він засвідчить про Мене”9.

Багато років тому мені зателефонувала одна збентежена мати. Вона сказала мені, що її дочка переїхала й живе далеко від дому. Попри дуже обмежене спілкування з нею, її мати відчула, що відбувалося щось жахливо неправильне. Вона благала мене допомогти.

Я дізнався, хто був домашнім учителем її дочки. Його ім’я вказує на те, як давно то було. Я зателефонував йому. Це був зовсім молодий чоловік. Однак він сказав мені, що і він, і його напарник якось прокинулися вночі не лише через хвилювання за ту дочку, але й через відчуття, що вона збиралася зробити вибір, який приніс би смуток і нещастя. Маючи лише те натхнення від Духа, вони пішли побачитися з нею.

Спочатку вона не хотіла розповідати їм про свою ситуацію. Відчуваючи натхнення, вони благали її покаятися і вибрати шлях, який Господь мав для неї. Тоді вона зрозуміла, гадаю, через Духа, що єдиний спосіб, як вони могли дізнатися те, що вони знали про її життя, — це лише від Бога. Мати звернулася зі своєю турботою до Небесного Батька і Спасителя. Святого Духа було послано тим домашнім вчителям, оскільки вони були готові служити Господу. Вони виконали пораду, що знаходиться в Ученні і Завітах, й отримали те, що було обіцяно за це:

“Нехай твоя утроба сповниться милосердям до всіх людей і до родини одновірних, і нехай чеснота прикрашає твої думки безупинно; тоді зміцніє твоя впевненість у присутності Бога; і вчення священства зрошатиме тобі душу, як роса з неба.

Святий Дух буде твоїм постійним супутником, а твій скіпетр — незмінним скіпетром праведності й істини; і твоє владарювання буде вічним владарюванням, і само по собі проливатиметься на тебе віковічно”10.

Я свідчу, що Господь виконав Своє обіцяння. Святий Дух посилається вірним членам Церкви Ісуса Христа, які уклали завіти. Однак ваш досвід буде індивідуальним, і Дух буде скеровувати вас у спосіб, який найкраще відповідає вашій вірі і здатності отримувати одкровення для себе і для тих, кого ви любите і кому служите. Я молюся всім серцем, щоб ваша впевненість зростала.

Я свідчу, що Бог Батько живий. Він вас любить. Він чує кожну вашу молитву. Ісус Христос молився Батькові, щоб Він послав Святого Духа, Який би скеровував та втішав нас і свідчив нам про істину. Батько і Його Улюблений Син явилися Джозефу Сміту у гаю. Пророк Джозеф Сміт переклав Книгу Мормона даром і силою Божою.

Небесні посланці відновили ключі священства. Президент Рассел М. Нельсон — пророк Бога для всієї землі.

Як свідок Ісуса Христа, я знаю, що Він живий і керує Своєю Церквою. І ви, і я маємо можливість відчувати Святого Духа як нашого постійного супутника, і Він підтвердить нам ці істини, якщо ми будемо пам’ятати і любити Спасителя, каятися і просити, щоб Його любов була в наших серцях. Я молюся, щоб ми могли мати благословення і супровід Святого Духа в цей день і кожного дня нашого життя. Я люблю вас. У священне ім’я Ісуса Христа, амінь.