Семінарія
Урок 29: Учення і Завіти 21


Урок 29

Учення і Завіти 21

Вступ

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів офіційно була організована 6 квітня 1830 р. під керівництвом пророка Джозефа Сміта, це відбулося в будинку Пітера Уітмера старшого у Фейєтті, шт. Нью-Йорк. Приблизно 60 осіб було на тих зборах, що складалися з молитви, підтримання, висвячення, проведення причастя та конфірмацій. На цих зборах Джозеф Сміт отримав одкровення, яке тепер записане в Ученні і Завітах 21. У цьому одкровенні Господь проголосив, якими є покликання і відповідальність Джозефа Сміта, та звелів членам Церкви дослухатися до його слів.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 21:1–3

Джозефа Сміта призначено бути пророком і провидцем Церкви

Можете запропонувати класу проспівати гімн “Ми вдячні, о Боже Всевишній” (Гімни, № 10) під час вступної частини. Розпочинаючи урок, назвіть цей гімн і поставте таке запитання:

  • Чому саме ви відчуваєте вдячність за пророка?

Поясніть студентам, що вони, вивчаючи Учення і Завіти 21, дізнаються про істини, які допоможуть їм глибше зрозуміти, якою є роль пророків. Аби допомогти студентам зрозуміти історичний контекст цього одкровення, стисло підсумуйте вступ до цього уроку.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 21:1. Нехай студенти слідкують за текстом і знайдуть титули, за якими будуть називати Джозефа Сміта. Потім попросіть студентів розповісти про те, що вони знайшли.

  • Що означає, що Господь покликав Джозефа Сміта бути провидцем?

  • Що означає, що Господь покликав Джозефа Сміта бути пророком?

Аби допомогти студентам зрозуміти значення цих титулів та обовʼязків, повʼязаних з ними, попросіть двох студентів прочитати вголос вказані далі визначення, хто такі провидець і пророк. Попросіть їх читати ці визначення повільно, роблячи коротку паузу після кожного речення. Попросіть решту студентів послухати і виділити важливі для себе речення й підготуватися, щоб пояснити, чому вони для них важливі.

Зображення
Старійшина Джон А. Уідсоу

“Провидець—це чоловік, який бачить духовним зором. Він осягає значення того, що здається неясним [тобто незрозумілим або прихованим] для інших; отже, він є тлумачем і тим, хто пояснює вічну істину. Він передбачає майбутнє з минулого та теперішнього часу. Він робить це силою Господа, яка діє безпосередньо через нього або опосередковано—за допомогою таких божественних засобів, як Урім і Туммім. Коротко кажучи, він є тим, хто ходить у світлі Господа з відкритими очима” (John A. Widtsoe, Evidences and Reconciliations, arr. G. Homer Durham, 3 vols. in 1 [1960], 258).

Пророк—це “особа, яку покликано Богом і яка говорить від Бога. Як Божий посланець, пророк одержує заповіді, пророцтва та одкровення від Бога. Він має обовʼязок відкривати людству волю та істинну особистість Бога, а також показувати значення Його стосунків з людством. Пророк викриває гріх і передрікає його наслідки. Він є проповідником праведності. В окремих випадках пророки можуть заради блага людства одержати натхнення провістити майбутнє. Однак найперший його обовʼязок—свідчити про Христа” (Путівник по Писаннях, “Пророк”, scriptures.lds.org).

Коли кожне визначення буде прочитане, попросіть кількох студентів назвати речення, на яке вони звернули особливу увагу.

Перш ніж продовжити, було б корисно коротко обговорити зі студентами вказані далі визначення інших титулів, названих у першому вірші Учення і Завітів 21:

Перекладач: особа, яка (1) передає значення написаних чи сказаних слів іншою мовою або (2) більш ясно передає значення вже існуючого перекладу, поліпшуючи або виправляючи його, або ж відновлюючи втрачений текст (див. Путівник по Писаннях, “Перекладати”, scriptures.lds.org).

Апостол: це особливий свідок Ісуса Христа у світі (див. Путівник по Писаннях, “Апостол”).

Старійшина: “назва чину, який надається всім носіям Мелхиседекового священства” і тим, хто покликаний бути служителями повного дня для Ісуса Христа (див. Путівник по Писаннях, “Старійшина”).

  • Як титули, дані Джозефу Сміту, допомагають вам зрозуміти важливість його ролі у Відновленні?

Попросіть студентів прочитати подумки Учення і Завіти 21:2–3 і знайти, що Бог надихнув зробити Джозефа Сміта. Нехай студенти розкажуть, про що вони дізналися. (Студенти мають назвати таку істину: Бог наказав Джозефу Сміту відновити Церкву Ісуса Христа).

  • Чому, на вашу думку, нам важливо знати, що Джозеф Сміт був покликаний Богом відновити й вести Церкву Ісуса Христа?

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

Покажіть студентам ілюстрацію Брат Джозеф (Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], № 87; див. також на сайті LDS.org) і свідчіть про цю істину, яку ви обговорювали раніше.

Учення і Завіти 21:4–9

Члени Церкви мають дослухатися до слів Джозефа Сміта

Нагадайте студентам, що Господь дав це одкровення в день, коли була організована Церква. Те, що це одкровення було дано в цей винятковий день, робить його особливо значущим.

Напишіть на дошці вказані далі слова і фрази з Учення і Завітів 21:4–5 (але не пишіть визначення, що в дужках):

Церкву (члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів в часи Джозефа Сміта і в наш час)

його (особливо Джозефа Сміта, але це слово може стосуватися й теперішнього Президента Церкви)

слів і наказів (ці слова можуть стосуватися всіх пророчих учень і порад, у т.ч. й настанов, що даються Господом через пророка)

З усім терпінням і вірою (ці слова можуть означати, що ми цілковито можемо довіряти ученням пророка, що ми не повинні критикувати його, що нам слід дотримуватися його поради, якими б не були його особисті недоліки, і що нам слід з терпінням очікувати на обіцяні благословення)

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 21:4–5 і поміркувати над значенням написаних на дошці слів і фраз. Дайте на це достатньо часу, а потім запитайте студентів, яке визначення вони дали б цим словам і фразам. Щоб спрямувати обговорення, ви можете використати визначення, дані у дужках. Потім поставте такі запитання:

  • Відповідно до Учення і Завітів 21:4–5, до яких учень пророка ми повинні прислухатися? (Ми повинні прислухатися до “всіх його слів і наказів”).

  • Чому іноді потрібно мати терпіння й віру, щоб прислухатись до слів пророка?

  • Як знання про те, що пророк отримує пораду і накази від Господа, допомагає нам сприймати його слова “з усім терпінням і вірою”? (УЗ 21:5).

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 21:6 і знайти, які три благословення призначаються для тих, хто отримує слова пророка з терпінням і вірою. (Ви можете пояснити, що в цьому контексті слово захитатися означає дати благословенням зійти з небес. Таким чином одна з можливих інтерпретацій цього вірша така: коли небеса захитаються “для [нашого] блага”, одкровення і благословення “вивільняться” і проллються на тих, хто йде за сучасними пророками).

  • Як би ви підсумували обіцяння, дані тим, хто прислухається до слів пророка? (Хоча слова студентів можуть бути різними, вони мають визначити наступний принцип: Якщо ми прислухаємося до слів пророка, то будемо захищені від супротивника. Ви можете написати цей принцип на дошці).

  • Як послух словам пророка роз[гонить] сили темряви“?”

Аби допомогти студентам зрозуміти принцип, який вони визначили, попросіть когось із них прочитати вголос вказаний далі уривок про побачення (або якийсь інший уривок на ваш вибір) з брошури Заради зміцнення молоді. Нехай решта класу уважно слухає і визначить пророчу пораду й обіцяні благословення. Коли студент закінчить читати, попросіть клас назвати, що вони визначили.

“Побачення—це спланований захід, який дозволяє юнаку і дівчині краще познайомитися. У тих культурах, в яких побачення є прийнятними, вони можуть допомогти вам набути навичок спілкування, розвинути дружбу, мати здорові розваги і з часом знайти вічного супутника.

Вам не слід ходити на побачення, доки вам не буде принаймні 16 років. Коли ви починаєте зустрічатися, ходіть на побачення групами або кількома парами. Уникайте того, щоб ходити на часті побачення з однією й тією ж людиною. Розвиток серйозних стосунків у надто ранньому віці може обмежити кількість інших знайомств і, можливо, призвести до порочних вчинків. Запропонуйте батькам познайомитися з тими, з ким ви зустрічаєтеся.

Зустрічайтеся лише з тими, хто має високі моральні норми, і в чиєму товаристві ви можете підтримувати ваші норми. Пам’ятайте, що юнак і дівчина під час побачення відповідальні за те, щоб оберігати честь і цнотливість одне одного” (Заради зміцнення молоді [брошура, 2011], 4; див. також сайт LDS.org).

  • Коли ви чи хтось із ваших знайомих були благословенні за те, що прислухалися до слів і наказів сучасного пророка?

Попросіть студентів обдумати, що вони повинні зробити, щоб мати право на благословення, обіцяні в Ученні і Завітах 21:6. Запевніть їх: якщо вони щиро прислухаються до слів пророка, то отримають великі благословення зараз і у вічностях.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 21:7–9. Нехай клас стежить за текстом і знайде праведні бажання і справи пророка Джозефа Сміта.

  • Що ми можемо дізнатися з цих віршів про пророка Джозефа Сміта?

  • Як, на вашу думку, ці вірші стосуються також і нинішнього Президента Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів?

Учення і Завіти 21:10–12

Олівера Каудері визнано старійшиною та проповідником

Скажіть студентам, що під час перших зборів Церкви пророк Джозеф Сміт висвятив Олівера Каудері у старійшини, а Олівер Каудері висвятив у старійшини Пророка. Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 21:10–12.

Ви можете зазначити, що у вірші 10 Господь називає Олівера Каудері “Моїм апостолом” (див. також УЗ 20:2–3). Поясніть, що грецьке слово апостол означає “той, хто є посланцем” (Путівник по Писаннях, “Апостол”, сайт scriptures.lds.org). Олівер Каудері був посланцем Ісуса Христа, і йому було наказано свідчити про Спасителя. Хоч на Олівера й було покладено обовʼязки апостола, усе ж членом Кворуму Дванадцятьох Апостолів він не був. Проте він допомагав знаходити чоловіків, які були покликані членами того кворуму, коли кворум був організований у 1835 р.

  • Відповідно до Учення і Завітів 21:11, яке прохання було до Олівера Каудері? (Носити Господнє імʼя).

  • Що для вас означає носити Господнє імʼя?

Закінчіть сьогоднішній урок, закликавши студентів діяти за підказками, які вони отримують стосовно того, як вони можуть носити Господнє імʼя і бути представниками Церкви у своїх сімʼях, громадах та у світі.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 21. Як Джозеф Сміт описав те, що сталося 6 квітня 1830 р.

Стосовно подій, що відбулися 6 квітня 1830 р., коли Церква була організована офіційно, пророк Джозеф Сміт сказав так:

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Святий Дух рясно пролився на нас: хтось пророкував, поки всі ми славили Господа і надзвичайно раділи” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 139).

Учення і Завіти 21. Спогади Джозефа Найта про події 6 квітня 1830 р.

Джозеф Найт старший описав, якою була радість пророка Джозефа Сміта у той памʼятний день, коли був охрищений його батько, Джозеф Сміт старший:

“Ось що я буду згадувати [про] той вечір, [коли] охрищені [були] літній брат Сміт та Мартін Гарріс. Джозеф був настільки сповнений Духом, дивлячись на свого батька і містера Гарріса, що … радість в ньому аж … бурлила, і, здавалося, ніщо у світі не могло стримати його. Він відійшов подалі вбік, і, здавалося, йому не хотілось бути на очах всіх людей, і там плакав і ридав, і, здавалося, був настільки переповнений [почуттями], що не міг жити. … Я ніколи ще не бачив у своєму житті, щоб хтось настільки був переповнений почуттями. Але радість його, здавалося, була повною. Я вважаю, він бачив велику роботу, яку розпочав, і бажав її виконувати” (як процитовано в Dean Jessee, “Joseph Knight’s Recollection of Early Mormon History”, BYU Studies, vol. 17, no. 1 [1976], 37; орфографія і вживання великої літери відповідають установленим правилам).

Учення і Завіти 21:5. “Його слово ви повинні отримувати, як з Моїх власних уст”

Президент Езра Тефт Бенсон наголошував на важливості живого пророка і Президента Церкви:

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

“Аби допомогти вам пройти найважливіші випробування, що чекають попереду, я хочу назвати вам сьогодні кілька аспектів чудового ключа, який, якщо до нього ви будете ставитися шанобливо, винагородить вас Божою славою і зробить вас переможцями, незважаючи на лють Сатани.

… Ось цей чудовий ключ—йдіть за пророком, а ось чотирнадцять основоположних принципів, яких слід дотримуватися, йдучи за пророком, Президентом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. …

Перший: пророк—це єдина людина, яка говорить від імені Господа в усьому.

Другий: живий пророк є важливішим для нас, ніж Головні труди.

Третій: живий пророк важливіший для нас, ніж будь-хто з мертвих пророків.

Четвертий: Пророк ніколи не зведе Церкву на манівці.

П’ятий: пророку не потрібно мати якусь мирську освіту чи диплом, щоб висловлюватися про будь-що чи діяти стосовно будь-чого у будь-який час.

Шостий: для того щоб дати нам Писання, пророку не треба починати словами “Так промовляє Господь”.

Сьомий: пророк говорить нам те, що нам треба знати, і не завжди те, що ми бажаємо знати.

Восьмий: пророк не обмежується людськими міркуваннями.

Дев’ятий: пророк може отримати одкровення щодо будь-якого питання, мирського чи духовного.

Десятий: пророк може займатися цивільними справами.

Одинадцятий: дві категорії людей, яким найважче йти за пророком, це горді своєю освітою та горді своїм багатством.

Дванадцятий: для пророка не обов’язково бути визнаним у світі чи серед мирських людей.

Тринадцятий: пророк і його радники складають Перше Президентство—найвищий кворум у Церкві.

Чотирнадцятий: пророк і президентство—живий пророк і Перше Президентство—йдіть за ними і будьте благословенні; відмовтеся від них і будете страждати” (“Fourteen Fundamentals in Following the Prophet” [Brigham Young University fireside address, Feb. 26, 1980], 1, 6, speeches.byu.edu).

Учення і Завіти 21:5–6. “З усім терпінням і вірою”

Президент Гарольд Б. Лі пояснював, як важливо дослухатися до поради пророка, навіть коли наші власні погляди і не узгоджуються з тією порадою:

Зображення
Президент Гарольд Б. Лі

“Наша безпека як членів цієї Церкви полягає лише в тому, щоб в точності виконувати те, що Господь сказав Церкві в той день, коли її було організовано. Ми маємо навчитися прислухатися до слів і наказів, які Господь даватиме через Свого пророка, “коли отримуватиме їх, ходячи у всій святості переді Мною; … як з Моїх власних уст, з усім терпінням і вірою” (УЗ 21:4–5). Дещо з цього потребуватиме терпіння та віри. Вам може не сподобатися те, що кажуть церковні провідники. Це може протирічити вашим політичним уподобанням. Це може протирічити вашим суспільним переконанням. Це може перешкоджати деяким аспектам вашого громадського життя. Але якщо ви сприйматимете ці слова так, немовби вони вийшли безпосередньо з вуст Господа, з терпінням і вірою, то матимете обіцяння, що “ворота пекла не переможуть вас; так, і Господь Бог розжене сили темряви перед вами і зробить так, щоб небеса захиталися для вашого блага і заради слави Його імені (УЗ 21:6)” (Учення Президентів Церкви: Гарольд Б. Лі [2000], сс. 84–85; див. також Doctrine and Covenants Student Manual, 2nd ed. [Church Educational System manual, 2001], 45).

Старійшина М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Старійшина М. Рассел Баллард

“Це не мало, мої брати і сестри, мати пророка Бога серед нас. Великими і чудовими є благословення, що приходять в наше життя, коли ми прислухаємося до слова Господа, даного нам через нього. І в той же час, знання про те, що [нинішній Президент Церкви]—пророк Бога, накладає на нас також і відповідальність. Коли ми чуємо пораду Господа, висловлену словами Президента Церкви, наша відповідь має бути позитивною і швидкою. Історія показала, що безпека, мир, процвітання і щастя знаходяться у тій відповіді на пророчу пораду, яку дав Нефій у давнину: “Я піду і зроблю те, що Господь наказав” (“Його слово ви повинні отримувати”, Ліягона, лип. 2001, с. 80).