Семінарія
Урок 56: Учення і Завіти 49


Урок 56

Учення і Завіти 49

Вступ

Ліман Коплі, навернений до Церкви, хотів, щоб місіонери проповідували євангелію шейкерам—членам релігійної групи, до якої він раніше належав. Однак він продовжував дотримуватися деяких хибних вірувань тієї релігії. Занепокоєний старими переконаннями Лімана, Джозеф Сміт звернувся до Господа 7 травня 1831 р. і отримав одкровення, яке зараз записане в Ученні і Завітах 49.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 49:1–4

Господь покликає Сідні Рігдона, Парлі П. Пратта та Лімана Коплі проповідувати шейкерам

Перед уроком зробіть пастку для мавп або на дошці намалюйте супутню ілюстрацію. Щоб зробити пастку для мавп, вам потрібна буде коробка з кришкою. Закріпіть чимось кришку до коробки і виріжте отвір з одного боку коробки достатній для того, щоб студент міг просунути туди долоню, і не міг просунути кулак. Покладіть всередину коробки якийсь фрукт або м’ячик.

Зображення
коробка з отвором

Запитайте студентів, чи знають вони, як упіймати мавпу. (Якщо вони обізнані з наведеним далі методом, запросіть їх пояснити його решті класу. Якщо ви зробили пастку з коробки, ви також можете запросити одного зі студентів, щоб продемонструвати процес упіймання). Розкажіть, що один зі способів зловити мавпу полягає у тому, щоб покласти спокусливий для неї предмет в ємність, в якій є отвір такого розміру, щоб мавпа могла просунути в нього свою долонь. Коли мавпа хапає предмет, то вже не може витягти свій кулак, оскільки предмет робить лапу завеликою для того, щоб висунути її з отвору. Не бажаючи розлучитися з предметом, деякі мавпи дозволяють, щоб їх упіймали.

Попросіть студентів подумки прочитати вступ до розділу Учення і Завітів 49 і знайти, як саме описана ситуація схожа на пастку для мавп. Коли студенти згадають, що Ліман Коплі не міг полишити певні вірування шейкерів, попросіть студентів перелічити деякі вірування шейкерів.

Коли студенти відповідатимуть, записуйте їхні відповіді на дошці, як наведено нижче. Не вносьте колонку із заголовком “Господня доктрина”. Ви додасте цю колонку пізніше на цьому уроці.

Вірування шейкерів

Господня доктрина

  1. Друге пришестя Христа вже сталося.

УЗ 49:5–8

  1. Христос явився у вигляді жінки, на ім’я Енн Лі.

УЗ 49:22–25

  1. Хрищення водою не вважалося суттєвим.

УЗ 49:11–14

  1. Вони відкидали шлюб і вірили, що мають жити у повному целібаті (відмові від сексуальних стосунків).

УЗ 49:15–17

  1. Деякі шейкери забороняли їсти м’ясо.

УЗ 49:18–21

Якщо студенти цікавляться назвою шейкер, поясніть, що членів Об’єднаного товариства віруючих у Друге явлення Христа, зазвичай називали шейкерами через їх манеру поклонятися, у процесі чого вони тряслися тілом, співаючи, танцюючи і плескаючи долонями під музику.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 49:1–4. Попросіть клас прослідкувати за текстом і знайти, що Господь відкрив стосовно шейкерів.

  • Як Господь описав шейкерів? (Див. вірш 2).

  • Що, на вашу думку, означає фраза: “бажають знати істину частково, але не всю”? (Вони прийняли деякі Божі вчення, однак ігнорували або відкидали інші).

  • Яким чином у членів Церкви може виникати подібне ставлення сьогодні?

Напишіть на дошці таке незакінчене речення: Бути правим перед Господом включає в себе …

Спитайте студентів, як би вони закінчили цей принцип, основуючись на словах Господа у вірші 2. Коли студенти відповідатимуть, закінчіть принцип на дошці: Бути правим перед Господом включає в себе бажання отримати всю істину, яку Він відкрив. Ви можете запропонувати студентам написати цей принцип у своїх Писаннях біля вірша 2. Зазначте, якщо ми щиро бажаємо знати істину, ми також бажаємо жити відповідно до неї.

  • Чому Ліману Коплі потрібна була порада, яка міститься у вірші 2? Чим цей принцип може бути корисним для нас?

  • Які благословення може не отримати людина, вирішивши прийняти істину лише частково?

Зверніть увагу студентів на пастку для мавп. Попросіть студентів перелічити певні пастки, через які люди можуть відкинути деякі вчення Бога—вчинки і ставлення, які не дозволяють їм бути правими перед Господом. (Деякі приклади можуть включати в себе раціональні виправдовування згубної звички, слухання музики, яка ображає Духа, участь у заходах у неділю, які не є належними для Суботнього дня, надання переваги вченням і філософіям світу над ученнями Бога і не прийняття заповіді прощати інших).

  • Назвіть деякі наслідки таких вчинків і ставлення? Як це схоже на пастку?

Запросіть студентів подумати, що їм може знадобитися, аби позбавитися цього, щоб отримувати всі благословення, які Небесний Батько приготував для них. Ви можете попросити їх поставити ціль позбавитися чогось із того, що не дозволяє їм бути правими перед Господом.

Учення і Завіти 49:5–28

Господь виправляє лжевчення шейкерів і повеліває Своїм слугам запросити їх покаятися і христитися

Нагадайте студентам, що Господь наказав Ліману Коплі, Сідні Рігдону і Парлі П. Пратту проповідувати євангелію шейкерам (див. УЗ 49:1–4). Поясніть, що до того, як отримати цю заповідь, Ліман Коплі “дуже хотів, щоб кілька старійшин пішли до його колишніх братів [шейкерів] і проповідували євангелію” (Histories, Volume 2: Assigned Histories, 1831–1847, vol. 2 of the Histories series of The Joseph Smith Papers [2012], 37). Коли ці старійшини пішли до шейкерів, вони вголос прочитали їм одкровення, яке міститься в Ученні і Завітах 49.

Домалюйте на дошці другу колонку таблиці, про яку говорилося раніше на цьому уроці.

Розділіть клас на п’ять груп. Призначте кожній групі один із написаних на дошці уривків з Писань. (Якщо ваш клас маленький, розділіть уривки серед студентів і обговоріть кожен з них усім класом). Попросіть студентів подумки прочитати призначені їм уривки і знайти доктрини та принципи, які виправляють хибні вірування шейкерів.

Коли студенти дослідять ці уривки з Писань, попросіть їх обговорити наведені далі запитання в їхніх групах і підготуватися поділитися їхніми відповідями з класом.

  • Які доктрини і принципи мали зрозуміти шейкери і Ліман Коплі?

  • Як у віршах, призначених вам, пояснюються ці істини?

Дайте студентам достатньо часу, щоб прочитати і обговорити призначені їм уривки, а потім попросіть одного зі студентів з кожної групи відповісти на ці запитання для всього класу. Ви можете запропонувати студентам позначити уривки, в яких викладаються визначені ними істини.

Студенти мають визначити такі доктрини і принципи. (Зверніть увагу на те, що ці істини пронумеровані відповідно до переліку хибних вірувань на дошці). Коли студенти згадуватимуть ці істини, ви можете ставити додаткові запитання, щоб спонукати клас до подальшого обговорення.

  1. В Ученні і Завітах 49:7 студенти мають визначити наступну доктрину: Ніхто крім Бога не знає, коли буде Друге пришестя.

  2. В Ученні і Завітах 49:22–25 одним з принципів, який можуть визначити студенти, є такий: Якщо ми знаємо ознаки Другого пришестя, то не будемо обмануті неправдивими заявами.

    • Назвіть деякі ознаки, згадані у віршах 23–25? (Ви можете пояснити, що ім’я Яків у 24-му вірші стосується дому Ізраїля). Як саме ви бачили ці ознаки в наші дні?

  3. В Ученні і Завітах 49:11–14 студенти мають визначити наступну доктрину: Ісус Христос наказав Своїм слугам закликати людей повірити в Нього, покаятися, христитися і отримати дар Святого Духа.

    • Чому ви вдячні за те, що христилися і що отримали дар Святого Духа? Чому ви прагнете допомогти іншим людям отримати ці обряди?

  4. В Ученні і Завітах 49:15–17 студенти мають визначити одну або більше з таких доктрин: Шлюб між чоловіком і жінкою призначено Богом та чоловікам і дружинам наказано бути єдиними і мати дітей. Ви можете пояснити фразу: “щоб земля змогла досягти кінцевої мети свого сотворіння; і щоб її могло бути наповнено мірою людини”. Цей уривок навчає, що однією з цілей сотворіння землі було надати місце, де діти Бога могли б жити сімʼями.

    • Яких цілей у плані Небесного Батька досягає шлюб між чоловіком і жінкою?

    • Як “заборон[а] одружуватися” суперечить плану Небесного Батька?

    • Відповідно до вірша 16 Бог схвалює традиційний шлюб між чоловіком і жінкою. Яким чином люди намагаються висміювати або знищити традиційний шлюб?

    • Що можуть робити молоді чоловіки і молоді жінки зараз, щоб підготуватися до целестіального шлюбу?

  5. В Ученні і Завітах 49:18–21 студенти мають визначити наступну доктрину: Господь надав тварин землі задля нашого використання. (Ви можете пояснити, що слово вбрання означає одяг).

    • Яке застереження знаходиться у вірші 21? Чому, на вашу думку, Господь не задоволений тими, хто вбиває тварин без потреби?

Поясніть, що шейкери і Ліман Коплі не виконали пораду Господа. Шейкери відкинули послання місіонерів, а Ліман Коплі повернувся до своїх колишніх вірувань і залишив Церкву.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 49:26–28. Попросіть клас прослідкувати і знайти пораду та обіцяння Господа. (Можливо, вам потрібно буде пояснити, що слово тил стосується людини, яка захищає когось іншого зі спини).

Попросіть студентів ще раз подумки прочитати ці вірші і подумати про те, як порада і обіцяння Господа стосуються кожного з них індивідуально. Поділіться вашим свідченням про благословення, які приходять, коли ми шукаємо Господні вчення і дотримуємося їх.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 49:2. Бажання “знати істину частково”

Старійшина Гленн Л. Пейс, сімдесятник, говорив про небезпеку частково слухатися поради пророка:

Зображення
Старійшина Гленн Л. Пейс

“Дехто з наших членів Церкви практикує вибіркову слухняність. Пророк не є тією людиною, яка виставляє шведський стіл істин, з якого ми вільні вибирати те, що нам до вподоби. Однак деякі члени Церкви починають критикувати пророка і пропонують йому змінити меню. Пророк не проводить опитувань, щоб дізнатися, куди віє вітер громадської думки. Він відкриває нам волю Господа. У світі повно церков, які виродилися, бо поступилися громадській думці, і більше налаштовані на те, щоб догоджати вухам своїх членів, ніж виконувати закони Бога.

У 1831 р. деякі навернені хотіли забрати з собою в Церкву певні свої старі вірування. Наша проблема сьогодні стосується членів Церкви, які, здається, дуже уразливі щодо тенденцій суспільства (і пальців, які вказують на них), і хочуть, щоб Церква змінила свою позицію, аби пристосуватися до них. Доктринальний газон по інший бік паркану виглядає дуже зеленим для них.

Порада Господа, надана у 1831 р., є доречною й сьогодні: “Ось, Я кажу вам, що вони бажають знати істину частково, але не всю, бо вони не праві переді Мною, і їм необхідно покаятися”. (УЗ 49:2).

Нам потрібно приймати повноту істини—навіть всю істину—“зодягн[ути]ся в повну Божу зброю” (Еф. 6:11) і взятися за будівництво царства. Кожен з нас може запитати себе: “Чи роблю я позитивний внесок у будівництво царства в наші дні цього розподілу повноти часів?” (“Follow the Prophet”, Ensign, May 1989, 26–27).

Учення і Завіти 49:7. “Час і день той не знає ні жодна людина”

Ви можете поділитись наступним висловлюванням пророка Джозефа Сміта, в якому міститься застереження про тих, хто заявляє, що знає час Другого пришестя Спасителя: “Ісус Христос ніколи не відкривав жодній людині точний час, в який Він прийде [див. Матвій 24:36; УЗ 49:7]. Візьміть прочитайте Писання і ви не знайдете нічого, що вказує на конкретну годину Його пришестя; і всі, хто називають її, є лжевчителями” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 255).

Учення і Завіти 49:15–17. “Шлюб призначено від Бога”

Президент Гордон Б. Хінклі звеличував шлюб між чоловіком і жінкою в таких словах:

Зображення
Президент Гордон Б. Хінклі

“Яка це чудова справа—шлюб за планом нашого Небесного Батька, за планом, наданим за Його божественною мудрістю для щастя й безпеки Його дітей та продовження роду людського. …

Президент Джозеф Ф. Сміт якось сказав: “Жоден чоловік не може спастися й бути піднесеним у царстві Бога без жінки, і жодна жінка не може досягти досконалості й піднесення в царстві Бога, будучи одинокою. … Бог заснував шлюб від початку. Він створив людину за своїм образом і подобою, чоловіка й жінку; і в цьому сотворінні передбачив, що їх буде об’єднано священними узами шлюбу і що поодинці вони не зможуть стати досконалими”. (In Conference Report, April 1913, p. 118.)

Дійсно, ніхто, читаючи Писання—і давні, і сучасні,—не може сумніватися у божественній концепції шлюбу. Найприємніші почуття життя, найшляхетніші і найрадісніші імпульси людського серця знаходять своє вираження у шлюбі, що стоїть чистим та незаплямованим над злом цього світу.

Я вірю, що такий шлюб є бажанням чоловіків і жінок повсюди—тим бажанням, на здійснення якого сподіваються й довго чекають, про здійснення якого моляться” (“What God Hath Joined Together”, Ensign, May 1991, 71).

Як сказано в наступному висловлюванні, Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів не сприймає одностатевий шлюб:

“Церква має єдину, неухильну норму сексуальної моралі: інтимні стосунки мають відбуватися лише між чоловіком і дружиною, зв’язаними узами шлюбу.

Неприйняття Церквою одностатевих шлюбів не має на увазі і не виправдовує будь-яке вороже ставлення до гомосексуалістів і лесбіянок. Процес захисту шлюбу між чоловіком і жінкою не впливає на християнський обов’язок членів Церкви любити, проявляти доброту та людяність до всіх людей. … Ми можемо виявляти щиру любов чи дружбу до людини, яка належить до сім’ї гомосексуалістів або лесбіянок, чи друга або подруги з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, і бути дружніми з ними, водночас не приймаючи практики гомосексуалізму або будь-якого іншого перевизначення шлюбу” (“The Divine Institution of Marriage”, mormonnewsroom.org).

Президент Гордон Б. Хінклі навчав:

Зображення
Президент Гордон Б. Хінклі

“Люди запитують стосовно нашої позиції щодо тих, хто вважає себе так званими геями і лесбіянками. Моя відповідь така: ми любимо їх, як синів і дочок Бога. У них можуть бути певні схильності, які є сильними і які може бути важко контролювати. Більшість людей мають одні чи інші схильності в різні часи. Якщо вони не потурають цим схильностям, тоді вони можуть рухатися вперед, як і всі інші члени Церкви. Якщо вони порушують закон цнотливості і моральні норми Церкви, тоді до них застосовується церковне покарання, як і до всіх інших” (“What Are People Asking about Us?” Ensign, Nov. 1998, 71).

Учення і Завіти 49:18–21. Тварини надані “на використання людиною”

Президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Молоді люди, навчайтеся бути стриманими і використовувати здоровий глузд у тому, що стосується здоров’я і харчування, а особливо в засобах лікування. Уникайте крайностей, фанатизму і не будьте диваками.

Наприклад, Слово мудрості радить нам їсти м’ясо помірно (див. УЗ 89:12). Щоб хтось не вдавався у крайності, в іншому одкровенні нам сказано, що того, “хто забороняє їсти м’ясо … не призначено від Бога” (УЗ 49:18)” (“The Word of Wisdom: The Principle and the Promises”, Ensign, May 1996, 18).