Семінарія
Урок 51: Учення і Завіти 45:1–15


Урок 51

Учення і Завіти 45:1–15

Вступ

У березні 1831 р. Церква продовжувала зростати в Кертленді. Протидія Церкві також тривала. Пророк Джозеф Сміт написав: “Багато лживих повідомлень, брехні й безглуздих історій були опубліковані в газетах і поширювалися повсюдно, щоб не дозволити людям досліджувати цю роботу чи повірити”. У цей час зростання й протидії Джозеф Сміт отримав одкровення, яке, як він сказав пізніше, прийшло “на радість святих, яким доводилося боротися з усім, що породжували упередження й злочестивість” (in History of the Church, 1:158). Це одкровення, яке зараз записане в Ученні і Завітах 45, почалося із заяв Спасителя стосовно Його ролей в нашому спасінні. Сьогоднішній урок є першим з трьох, які зосереджуються на Ученні і Завітах 45:14.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 45:1–5

Ісус Христос наголошує на Його ролях як Творця і Заступника

Попросіть студентів уявити, що вони шукають скерування стосовно того, що є важливим для них, і що кілька інших людей хочуть дати їм пораду.

  • Якими якостями повинна володіти людина, щоб ви захотіли послухати її пораду? (Студенти можуть дати кілька різних відповідей на це запитання. При потребі ви можете сказати, що скоріше за все вони слухатимуть ту людину, яка дбає про них особисто, і яка мала успіх у тому, стосовно чого вона дає пораду).

Поясніть, що одкровення, записане в Ученні і Завітах 45, прийшло у той час, коли святі останніх днів та інші люди чули й читали суперечливі повідомлення про Церкву. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос вступ до розділу Учення і Завітів 45. Попросіть клас прослідкувати і знайти обставини, з якими стикнулися святі.

Попросіть когось зі студентів прочитати перше слово Господа в цьому одкровенні.

Нагадайте студентам, що слово прислухатися означає уважно слухати й слухатися. Коли ми дійсно прислухаємося до Господа, то виконуємо Його пораду і заповіді. Поясніть, що на початку цього одкровення, Господь проголосив про деякі Свої ролі та про Свої зусилля допомогти нам. Коли ми читаємо ці проголошення, то можемо знайти причини, чому маємо прислухатися до Його слів. Заохотьте студентів знаходити слова прислухайтеся й послухайте у віршах, які вони сьогодні вивчають.

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 45:1 і пошукати, що Ісус Христос сказав про Себе. Попросіть студентів розповісти про те, що вони знайшли. Коли студенти відповідатимуть, напишіть на дошці таку доктрину: Ісус Христос створив небеса і землю.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 45:2. Попросіть клас прослідкувати за текстом і знайти причини, чому ми маємо прислухатися до Спасителя.

  • Відповідно до цього вірша, чому ми маємо прислухатися до Спасителя? (Ви можете пояснити, що фраза: “у ту годину, коли ви й не думаєте, літо пройде” стосується думки про те, що літо може бути часом, щоб працювати й готуватися до жнив у кінці сезону. Цей вірш навчає, що нам слід прислухатися до Спасителя зараз і каятися у своїх гріхах, поки у нас ще є час працювати заради спасіння наших душ).

Поясніть, що в Ученні і Завітах 45:3 є слово заступник. Заступник, адвокат або оборонець—це людина, яка захищає чиюсь справу. Іноді це відбувається в суді, де заступник або адвокат представляє докази судді від імені засудженого.

До початку уроку підготуйте три таблички:

Зображення
Суддя, оборонець (заступник або адвокат), відповідач

На звороті табличок відповідно напишіть:

Зображення
Небесний Батько, Ісус Христос, ми

Запросіть трьох студентів стати перед класом. Дайте кожному студенту одну табличку. Попросіть їх тримати таблички тією стороною, де написані слова: суддя, оборонець та відповідач. Попросіть студента, який тримає табличку оборонець, стати між двома іншими студентами.

Попросіть клас уявити, що вони знаходяться в залі суду, де є суддя, оборонець (заступник або адвокат) і відповідач, якого було засуджено за злочин.

  • У чому полягає роль судді?

  • Як оборонець (заступник або адвокат) може допомогти відповідачу?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 45:3. Попросіть клас прослідкувати, шукаючи, чого цей вірш навчає про Спасителя.

  • Ким у цьому вірші є суддя? (Коли студенти відповідатимуть на це запитання, попросіть студента, який тримає табличку з написом суддя, перевернути її). Ким є відповідач? (Попросіть студента, який тримає табличку з написом відповідач, перевернути її). Ким є оборонець (заступник або адвокат)? (Попросіть студента, який тримає табличку з написом оборонець (заступник або адвокат), перевернути її. Після цього напишіть на дошці таку доктрину: Ісус Христос є нашим Заступником перед Небесним Батьком).

  • Чому нам потрібен заступник перед Небесним Батьком? (Ми винні у гріху. Згідно з правосуддям Бога, ніщо нечисте не може перебувати в Його присутності. Отже, нам потрібен заступник, який захищатиме нашу справу перед Батьком і допомагатиме нам примиритися з Ним).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 45:4–5. Нехай клас слідкує, щоб знайти, як Ісус Христос захищатиме нашу справу перед Батьком.

  • Відповідно до вірша 4, на що Ісус Христос просить Небесного Батька зважити? (Спаситель говорить про Своє безгрішне життя, страждання і смерть).

  • Відповідно до вірша 5, на що ще Ісус Христос просить Батька звернути увагу? (На нашу віру в Ісуса Христа).

Закличте студентів подумати, у чому Ісус Христос потрібен їм, як Заступник в їхньому повсякденному житті. Дайте їм час написати в їхніх зошитах для класних занять або в щоденниках для вивчення Писань про їхні почуття стосовно того, що Спаситель їхній Заступник. Також попросіть їх написати, що, як вони відчувають, Він хотів би, щоб вони зробили, аби показати, що вони вірять в Його ім’я.

Учення і Завіти 45:6–10

Спаситель проголошує, що Він є світлом і життям світу, й що Він послав у світ Свій вічний завіт

Поділіть студентів на пари і попросіть пари прочитати разом Учення і Завіти 45:6–10. Коли пройде достатньо часу, поставте студентам такі запитання:

  • Відповідно до віршів 6–7, які причини того, чому нам слід прислухатися до Нього, наводить Спаситель? Що для вас означає, що Він є “початок і кінець”? Як саме Він несе світло і життя світу?

Напишіть на дошці наведене далі описання Спасителя:

Ісус Христос є початком і кінцем.

Ісус Христос є світлом і життям світу.

  • Відповідно до 8-го вірша, що Спаситель обіцяє тим, хто приймає Його?

Зазначте, що у 9-му вірші ми читаємо, що Ісус Христос послав Свій “вічний завіт, … щоб бути світлом світові, і бути прапором [Його] народові”. В іншому одкровенні Він сказав, що Його вічний завіт—це “повнот[а Його] євангелії” (УЗ 66:2).

  • Що, на вашу думку, означає “прагнути” євангелії?

  • Які приклади того, що євангелія є світлом світу, ви бачили? Як саме євангелія є прапором для тих з нас, хто уклав завіти з Господом?

Учення і Завіти 45:11–15

Спаситель проголошує, що Він є Богом Еноха

Покажіть ілюстрацію Місто Сіон забрано на небо (Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], № 6; див. також LDS.org). Поясніть, що так художник зобразив Еноха і його народ. Після цього попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 45:11. Зверніть увагу на те, що в цьому вірші Господь каже, що деякі люди називають Його “Богом Еноха”.

Зображення
Місто Сіон забрано на небо

Попросіть студентів розповісти класу про те, що вони знають про пророка Еноха. При потребі надайте наступну інформацію: Енох жив до часів життя Ноя. Земля за днів Еноха була вкрита злочестивістю, однак він очолював суспільство праведних людей, які жили в місті, що називалось Сіон. Жителів Сіону зрештою було “відділено від землі” (УЗ 45:12)—забрано на небеса завдяки їхній праведності (див. Мойсей 7:69).

Підсумуйте Учення і Завіти 45:12–14, пояснивши, що Господь прийняв народ міста Сіон до Себе, і що Він зберігатиме їх, “доки день праведності не прийде”. У той час Енох і його народ повернуться на землю, щоб зустріти вірних святих останніх днів у місті Новий Єрусалим, яке також називатиметься Сіон (див. Мойсей 7:62–64). Всі пророки чекали того дня. Через злочестивість людей на землі той день ще не прийшов, однак ті, хто чекає на нього, одного дня побачать його.

Попросіть студентів переглянути твердження, які ви написали на дошці і які описують деякі ролі й якості Ісуса Христа. Попросіть студентів подумати над цими твердженнями і вибрати одну якість, яка має особливе значення для них. Виділивши на це достатньо часу, запропонуйте студентам розповісти про роль або якість, які вони обрали, і пояснити, чому вона є важливою для них. Коли студенти поділяться своїми думками, напишіть на дошці такий принцип: Коли ми дізнаємося про ролі і якості Ісуса Христа, наше бажання наслідувати Його зростає.

  • Що такого ви дізналися про Спасителя сьогодні, що допомагає вам прислухатися до Нього?

Ви можете поділитися своїми думками про одну з ролей або якостей Спасителя і про те, як ваше знання про ту роль або якість допомагає вам мати бажання наслідувати Його. Ви можете завершити свідченням про благословення, що приходять, коли прислухатися до Ісуса Христа і виконувати Його пораду й заповіді.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 45:3–5. Ісус Христос—наш Заступник

Президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив роль Спасителя, як Заступника:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Кожен із нас живе, так би мовити, за рахунок духовного кредиту. Одного дня рахунок буде закрито і прийде час звіту. Зараз ми можемо легковажно ставитися до цього, однак коли прийде день і настане загроза втратити усю заставу, ми будемо безпорадно озиратися навколо в пошуках допомоги від когось або чогось.

І, за вічним законом, милосердя може бути виявлено лише тоді, коли є хтось, хто готовий і спроможний узяти на себе наш борг і сплатити ціну й влаштувати умови нашого викуплення.

Якби не було посередника, якби не було друга, повна міра нестримної, черствої справедливості повинна була б, так, саме повинна була б вилитися на нашу голову. Повна відплата за кожен гріх, скільки завгодно малий чи великий, була б здерта з нас до останньої копійки.

Але знайте: істина, велична істина проголошує, що існує Посередник.

Один бо є Бог, і один Посередник між Богом та людьми, людина Христос Ісус”. (Тим. 2:5)”. (“The Mediator”,Ensign, May 1977, 55–56).

Президент Пекер наголосив на тому, що Господь діє як наш Заступник перед Батьком у нашому повсякденному житті:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Ми чомусь думаємо, що Спокута Христа вступає в дію лише наприкінці земного життя, щоб викупити від Падіння, від духовної смерті. Насправді вона набагато ширша. Це постійна сила, яку слід прикликати у щоденному житті. Коли нас катує, мучить або виснажує відчуття провини, чи обтяжують страждання, Він може зцілити нас. Хоч ми повністю і не розуміємо того, як було здійснено спокуту Христа, але ми можемо відчувати “мир Божий, що вищий від усякого розуму”. [Филип’янам 4:7]”. (“Дотик руки Вчителя” Ліягона, лип. 2001, с. 26).

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, описав свої почуття стосовно того, як Спаситель захищає його справу, а отже, забезпечує доступ до Небесного Батька:

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“Для мене дуже важливо, що я можу в будь-яку мить і за будь-яких обставин в молитві сягнути трону благодаті, що мій Небесний Батько почує мої благання, що мій Заступник, Який не скоїв жодного гріха, Чию кров було пролито, захищатиме мою справу. (Див. УЗ 45:3–5). Я повністю покладаюся на доступ до Бога, який Він дає всім Своїм дітям, бо Він справді не зважає на особи, і той, хто просить—отримає” (“I Know in Whom I Have Trusted”, Ensign, May 1993, 83).

Учення і Завіти 45:11–12. “Еноха … відділено від землі”

Пророк Джозеф Сміт казав:

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Ось, цього Еноха Бог зберіг для Себе, щоб він не помер у той час, і призначив йому священнослужіння террестріальним тілам, про які було явлено небагато” (in History of the Church, 4:209).

При іншій нагоді пророк сказав:

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Він [Господь] вибрав Еноха, якого Він скеровував і якому дав Свій закон, та людям, які були з ним; і коли світ загалом припинив виконувати заповіді Бога, ходивши до цього з Богом, він перетворив Еноха і Свою церкву, а священство або уряд небес були забрані” (in History of the Church, 5:64).