Семінарія
Урок 108: Учення і Завіти 103


Урок 108

Учення і Завіти 103

Вступ

Під час зборів Кертлендської вищої ради 24 лютого 1834 р. Парлі П. Пратт і Лайман Уайт шукали скерування стосовно того, як святі в Міссурі могли отримати тимчасове полегшення і повернути собі їхні землі в окрузі Джексон. У той самий день Джозеф Сміт отримав одкровення, записане в Ученні і Завітах 103, в якому Господь пообіцяв, що землю Сіону буде викуплено. Господь наказав провідникам Церкви зібрати ресурси і добровольців, щоб допомогти святим у шт. Міссурі. Ця група стала відомою як Табір Сіону.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 103:1–20

Господь дає обіцяння, що Сіон буде викуплено

Розпочніть урок, поставивши таке запитання:

  • Які вороги сьогодні є у праведників?

Попросіть студентів подумати про те, як вороги Господа прагнуть заважати їхньому духовному розвитку.

  • Чому, на вашу думку, вороги Господа можуть заважати духовному розвитку декому з народу Господа?

Коли студенти почнуть сьогоднішнє обговорення Учення і Завітів 103, заохотьте їх знайти принципи, які допоможуть їх подолати таких ворогів.

Нехай один зі студентів прочитає вголос вступ до розділу Учення і Завітів 103. Попросіть решту класу прослідкувати за текстом і знайти, чому Парлі П. Пратт і Лайман Уайт прибули в Кертленд, шт. Огайо, зі шт. Міссурі.

  • Чоми брат Пратт і брат Уайт прибули в Кертленд?

Поясніть, що Джозеф Сміт отримав одкровення, записане в Ученні і Завітах 103 у той самий день, коли ці два провідники зустрілись в Кертленді з ним і з вищою радою.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 103:1–4. Попросіть клас знайти дві причини, чому Господь дозволив Своїм ворогам переслідувати святих у шт. Міссурі.

  • Відповідно до віршів 3–4, якими є дві причини, чому Господь дозволив Своїм ворогам переслідувати святих? (Однією з причин було дозволити гонителям “сповни[т]и міру своїх беззаконь, щоб їхня чаша могла бути повною”—іншими словами, виправдати Його присуди щодо злочестивих. Іншою причиною було покарати непокірливих святих).

  • Відповідно до 4-го вірша, чому потрібно було покарати святих? Як ви думаєте, що означає фраза “вони зовсім не прислухалися”? (Вони не були повністю слухняні Господу).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 103:5–7. Попросіть решту класу знайти, чого Господь навчав святих стосовно того, що їм слід робити, щоб подолати Своїх ворогів. (Ви можете пояснити, що слово долати означає бути сильнішими за супротивника або здобувати перемогу).

  • Якщо святі “відтепер” слідуватимуть пораді Господа, то яке благословення вони отримають? (З того часу вони долатимуть ворогів Господа).

  • Чого ці вірші навчають про те, як ми можемо долати вплив світу? (Студенти можуть висловлюватися по різному, але їм слід визначити такий принцип: Коли ми починаємо дослухатися до поради Господа, то здобуваємо силу, щоб почати долати світ).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 103:8–10. Запропонуйте класу слідкувати і знайти, що, як застерігав Господь, станеться, якщо ми вирішимо не дослухатися до Його слів.

  • Назвіть кілька наслідків, які приходять через непослух всім словам Господа? (Студенти можуть визначити різні принципи, включаючи наступний: Якщо ми не виконуємо заповіді Господа, світ подолає нас. Якщо ми не дослухаємося до всіх слів Господа, то втрачаємо здатність бути світлом для інших).

  • Чому, на вашу думку, неслухняна людина або та, яка слухається Господа вибірково, може бути не здатною подолати ворогів Господа?

  • Назвіть кілька прикладів того, як люди можуть здобути перемогу над ворогом Господа, прагнучи дослухатися до слів Господа? (Приклади можуть включати в себе людей, які, завдяки слухняності, здобули силу від Господа подолати згубну звичку або повернутися від світського життя до життя за євангелією).

Ви можете пояснити, що хоча ми можемо й не ідеально дослухатися до всіх слів Господа, та якщо ми старанно прагнемо слухатися Його і щиро каємось, коли помиляємось, Господь допоможе нам подолати Його ворогів.

Запропонуйте студентам написати в їхніх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань один принцип, якого вони “відтепер” можуть почати дотримуватися, щоб краще дослухатися до поради Господа.

Підсумуйте Учення і Завіти 103:11–20, пояснивши, що Господь пообіцяв святим, що після їхніх бідувань, Сіон буде викуплено Його силою. Проте, якщо святі осквернять свої успадкування, їх буде скинуто з них.

Учення і Завіти 103:21–40

Господь відкриває, як має бути викуплена земля Сіону

Перед уроком зробіть плакат з написом: ПОТРІБНІ ДОБРОВОЛЬЦІ! Розмістіть її там, де студенти зможуть її бачити. Крім того, підготуйте таке оголошення на аркуші паперу:

Потрібні добровольці! Наших товаришів-святих в окрузі Джексон, шт. Міссурі, силоміць видворили з їхніх земель жорстокі погромники. Приєднуйтесь, щоб принести полегшення цим святим, і допомогти захистити їх, коли вони повертатимуть і утримуватимуть свої землі в Сіоні. Вирушаємо з Кертленда, шт. Огайо, 1 травня 1834 р.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 103:21–23. Попросіть решту класу прослідкувати за текстом і знайти, що Господь звелів провідникам Церкви зробити, щоб викупити землю Сіону. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли.

Попросіть одного зі студентів стати поруч з плакатом з написом: ПОТРІБНІ ДОБРОВОЛЬЦІ! Дайте цьому студенту оголошення, яке ви приготували до уроку, і попросіть його чи її прочитати його вголос. Тоді поставте класу такі запитання:

  • Як ви гадаєте, чи захотіли б ви відправитись в округу Джексон, щоб допомогти святим? Чому так або ні?

Поясніть, що група чоловіків, яких Джозеф Сміт мав вести у шт. Міссурі, стала відомою як Табір Сіону. (Ви можете пояснити, що словом табір також називають армію [див. Noah Webster, An American Dictionary of the English Language, facsimile of the first edition (1828; repr., 1967), “Camp”]). Члени Табору Сіону мали дві головні мети. По-перше, вони мали привезти святим у шт. Міссурі ресурси, щоб полегшити їхнє життя, і дозволити їм повернутися в їхні домівки та придбати додаткову землю. По-друге, будучи уповноваженими губернатором штату Міссурі, Деніелем Данкліном, після того, як міліція штату супроводить святих назад в округу Джексон, члени Табору Сіону мали залишитися, щоб допомагати підтримувати там порядок і мир.

  • Якби ви були членом Церкви в той час, що могло б непокоїти вас стосовно приєднання в якості добровольця до Табору Сіону?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 103:20.

  • Як обіцяння у цьому вірші впливає на ваше рішення бути добровольцем?

Поясніть, що приєднання до Табору Сіону вимагало залишити обов’язки щодо сім’ї й роботи, щоб вирушити маршем за 900 миль (1450 кілометрів), перебуваючи у важких умовах у ворожому й небезпечному середовищі. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 103:27–28. Запропонуйте класу стежити за текстом і знайти, що Господь сказав тим, хто приєднувався до Табору Сіону. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли.

  • Що, на вашу думку, означає фраза “покласти своє життя за Мене”?

  • Відповідно до цих віршів, як Господь називає того, хто бажає покласти своє життя заради Господа? (Після того, як студенти дадуть відповідь, напишіть на дошці наступне: Учні Ісуса Христа бажають покласти своє життя за Нього).

Зазначте, що для святих в Таборі Сіону було реальним втратити своє життя. Хоча ми можемо і не стикнутися з такою небезпекою, ця істина все ще може стосуватися нас. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання президента Джеймса Е. Фауста, з Першого Президентства. Попросіть клас послухати і знайти один спосіб, як усі ми можемо віддати своє життя за Господа.

Зображення
Президент Джеймс Е. Фауст

“Від більшості з нас, не вимагається померти за Церкву, але жити заради неї. Для багатьох щоденно вести життя, подібне до Христового, може бути навіть важчим, ніж віддати життя” (“Учнівство Христове”, Ensign або Ліягона, лист. 2006, с. 22).

  • Чому, на вашу думку, жити для Господа може бути навіть важче, ніж померти за Нього?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 103:30–34 і пошукати, скільки добровольців Господь хотів, щоб приєдналося до Табору Сіону.

  • Скільки добровольців бажав бачити Господь? (500). Якою була мінімальна кількість добровольців, якої вимагав Господь? (100).

Поясніть, що наприкінці зборів вищої ради, на якій провідники Церкви обговорювали ситуацію міссурійських святих, Джозеф Сміт сказав, що вирушить у Сіон і допоможе викупити його. Приблизно 30 або 40 присутніх чоловіків також визвалися добровольцями. Після цього Господь призначив 8 чоловіків, які мали йти до всіх зібрань Церкви, щоб набрати добровольців для Табору Сіону, і зібрати для святих у шт. Міссурі пожертвування провізією й грошими (див. УЗ 103:37–40). Близько 200 людей приєдналося до Табору Сіону, включаючи кількох жінок і дітей.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 103:35–36. Попросіть клас визначити, що святим потрібно було зробити, щоб досягти успіху у своїх зусиллях викупити Сіон.

  • Відповідно до обіцяння Господа в цих віршах, який принцип ми можемо засвоїти стосовно того, як ми можемо здобути всю перемогу і славу? (Студенти мають визначити наступний принцип: Усю перемогу і славу ми отримуємо через нашу старанність, вірність і молитви віри).

Свідчіть, що ми здобудемо перемогу над ворогами Господа, коли прагнутимемо старанно і вірно дослухатися до всіх слів Господа. Заохотьте студентів “відтепер” застосовувати те, що вони написали у своїх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 103. Губернатор шт. Міссурі Деніел Данклін

У той час, як святі терпіли вороже ставлення анти-мормонів у шт. Міссурі в 1833 і 1834 рр., провідники Церкви постійно шукали допомоги від уряду і керівників федерального уряду, у тому числі і у губернатора шт. Міссурі Деніела Данкліна. У відповідь на петиції святих губернатор Данклін запропонував незначну допомогу. У жовтні 1833 р. він порадив провідникам Церкви домагатися відшкодування й захисту через суди округи Джексон. Він пообіцяв, що якщо ці зусилля зазнають невдачі, він застосує інші засоби на підтримку закону. Однак порада губернатора Данкліна виявилась неефективною й непрактичною, оскільки кілька чиновників суду в окрузі Джексон були серед тих, хто намагався вигнати мормонів. (Див. Історія Церкви в Повноті часів, Посібник для студента, 2-ге видання, [Посібник ЦСО, 2003], cc. 143–144).

На кінець осені 1833 р. святих силою вигнали з округи Джексон. Більшість з них знайшли тимчасовий притулок у сусідній окрузі Клей, тоді як інші розташувались в інших сусідніх округах. Наступної весни, коли було сформовано Табір Сіону і він вирушив маршем до шт. Міссурі, провідники Церкви продовжували слати петиції губернатору Данкліну, щоб упевнитися, що він надасть підтримку, щоб допомогти святим повернути свої домівки і майно, аби вони жили в мирі в окрузі Джексон. Губернатор визнав, що зі святими вчинили неправильно, і погодився, що штату потрібно відправити військові сили, щоб відновити мормонів на їхніх землях і захищати їх, поки суди вирішували, пов’язані з цим справи. (Див. Історія Церкви в Повноті часів, Посібник для студента, 22-ге видання, [Посібник ЦСО, 2003], cc. 144–147, 156).

Однак у червні 1834 р. губернатор Данклін змінив свою позицію. Він заявив, що залучення міліції, ймовірно, кине штат у відкриту війну. Замість підтримки він порадив святим, що аби уникнути кровопролиття, вони мають відмовитися від своїх прав, продати свої землі і оселитися десь в іншому місці. Він також знову порадив їм звертатися до судів. Ці пропозиції були неприйнятними для провідників Церкви, і їхні сподівання на те, що святим дозволять мирно повернутись в їхні домівки, були знищені. (Див. Історія Церкви в Повноті часів, Посібник для студента, 22-ге видання, [Посібник ЦСО, 2003], cc. 156–158).

Учення і Завіти 103:1, 13. Викуплення Сіону

Зрештою, викуплення Сіону стосується не лише повернення земельних володінь. Сіон є як фізичним місцем, так і суспільством, яке складається з певного типу людей. До того, як землю Сіону буде повернено і місто Сіону збудоване, народ Господа повинен освятитися.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив:

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“Сіон є Сіоном завдяки характеру, якостям та вірності його жителів. Пам’ятайте, “Господь назвав Свій народ Сіон, тому що вони були одного серця і одного розуму, і перебували в праведності; і не було бідних серед них” (Мойсей 7:18). Якщо ми хочемо встановлювати справу Сіону в наших домівках, філіях, приходах і колах, нам треба піднятися до цієї норми. Потрібно: (1) стати об’єднаними—людьми одного серця і одного розуму, (2) стати, кожному окремо і всім разом, святим народом і (3) піклуватися про нужденних з такою ефективністю, щоби усунути бідність з нашого середовища. Ми не можемо чекати, поки прийде Сіон і все це станеться—Сіон прийде тільки тоді, коли все це вже існуватиме” (“Прийдіть у Сіон”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, с. 38).

Учення і Завіти 103:15–18. “Викуплення Сіону повинно прийти силою”

Мета Табору Сіону полягала не в тому, щоб повернути свою землю в окрузі Джексон військовою силою, хоча деякі члени табору вважали, що саме такою вона і була. Чоловіки були готові битись, якби їхньому життю загрожували, але Господу не потрібно покладатися на силу людини, щоб викупити Сіон.

Президент Джозеф Філдінг Сміт написав про силу, якою буде викуплено Сіон:

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

“Викуплення Сіону повинно прийти силою. Не силою зброї і через пролиття крові, а силою Господа” (Church History and Modern Revelation [1953], 1:484).

Господь згадав про роль Своєї сили у викупленні Сіону, коли сказав, що святі будуть виведені “з неволі силою і простертою рукою” (УЗ 103:17). “Простерта рука” є символічним терміном, який означає, що Бог використовує Свою силу (яка за символом є Його рукою) заради Свого народу. Святі здобудуть перемогу у викупленні Сіону лише через силу Бога, і вони можуть здобути цю силу, дослухаючись до всіх Його слів.

Учення і Завіти 103:27. “Бо той, хто кладе своє життя за Мене, знайде його знову”

Старійшина Франклін Д. Річардс, сімдесятник, пояснив, що станеться, якщо ми кладемо наше життя за Спасителя:

Зображення
Старійшина Франклін Д. Річардс

“Стає очевидним, що багато величних благословень залежать від виконання вічного закону жертви.

Спаситель сказав: “Нехай жодна людина не боїться покласти своє життя за Мене; бо той, хто кладе своє життя за Мене, знайде його знову”. (УЗ 103:27).

Таким чином, найвища жертва життя людини винагороджується тим, що ця людина знов знаходить своє життя, “саме життя вічне” (УЗ 98:13)”, (in Conference Report, April 1967, 75).