Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 124–128 (Блок 27)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 124–128 (Блок 27)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 124–128 (блок 27), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих учень і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 124:1–83)

Учення і Завіти 124 було першим одкровенням, отриманим у Наву, шт. Іллінойс, яке було опубліковане в Ученні і Завітах. Коли студенти вивчали заповідь Господа побудувати храм у Наву, вони дізнались, що храм є єдиним місцем, де ми можемо отримати повноту обрядів священства заради викуплення живих і померлих. Вони також виявили, що виконуючи заповіді Господа, ми доводимо свою вірність.

День 2: (Учення і Завіти 124:84–145; 125–126)

Коли студенти закінчили вивчати Учення і Завіти 124, вони дізнались, що якщо ми дослухаємося до поради пророків, з нами все буде добре, і що Господь покликає провідників священства до роботи священнослужіння і щоб допомагати вдосконалювати святих. В Ученні і Завітах 125 і 126 студенти дізнались, що якщо ми старанно працюємо для Господа, тоді Він прийме наше праведне приношення.

День 3: (Учення і Завіти 127; 128:1–11)

Учення і Завіти 127 і 128 узяті з листів пророка Джозефа Сміта, які він написав святим, переїжджаючи з місця на місце, щоб уникнути незаконного арешту посадовцями зі шт. Міссурі. У цих розділах студенти виявили, що довіра до Небесного Батька може допомогти нам витерпіти страждання, і що коли храмові обряди, які ми виконуємо на землі, належним чином записані, вони є дійсними і на небесах.

День 4: (Учення і Завіти 128:12–25)

Вивчаючи решту розділу Учення і Завітів 128, студенти визначили наступні принципи, пов’язані з храмовою роботою: спасіння наших померлих є необхідним і життєво важливим для нашого спасіння. Хрищення за померлих допомагає навічно поєднати нас з нашими предками. Ключі, сили і повноваження минулих розподілів були відновлені в розподіл повноти часів. Коли ми виконуємо сімейно-історичну роботу і отримуємо храмові обряди за наших предків, то приносимо праведну жертву Господу.

Вступ

Цей урок зосереджується на Ученні і Завітах 124:1–21. Коли студенти вивчатимуть ці вірші, вони дізнаються про Джозефа і Гайрума Смітів та про їхні ролі у Відновленні Церкви Ісуса Христа.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 124:1–14

Господь пояснює, чому Він покликав Джозефа Сміта відновити євангелію Ісуса Христа

Напишіть на дошці слово Сильний. Запитайте студентів, які якості, відповідно до стандартів світу, вважаються типовими, коли описують сильну людину. Коли студенти відповідатимуть, записуйте їхні відповіді на дошці під словом Сильний. Після цього напишіть на дошці слово Немічний. Запитайте студентів, які якості, відповідно до стандартів світу, вважаються типовими, коли описують немічну людину.

  • Як саме світ намагається змусити молодого чоловіка або молоду жінку відчувати себе слабкими за його стандартами?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 35:13. Після цього попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 124:1 і знайти, кого Господь описав, як немічних.

  • У чому саме Джозеф Сміт міг бути немічним, коли його було покликано відновити євангелію?

  • Відповідно до Учення і Завітів 35:1, чому Господь покликає немічних людей допомагати в Його роботі? (Коли студенти відповідатимуть, підсумуйте їхні відповіді, написавши на дошці істину, на кшталт наступної: Господь являє Свою мудрість через немічне землі).

  • Як саме Господь явив Свою мудрість через пророка Джозефа Сміта?

Попросіть студентів назвати деякі покликання і призначення, які вони могли отримати ще в молодості. (Відповіді можуть бути такими: домашній учитель, член президентства класу або кворуму, місіонер, виступ на причасних зборах або товаришування з кимось у приході або філії).

  • Як пам’ять про принцип, написаний на дошці, допомагає нам, коли ми отримуємо різні покликання і призначення служити в Церкві?

Підсумуйте Учення і Завіти 124:2–14, пояснивши, що Господь наказав пророку Джозефу Сміту написати проголошення про євангелію правителям землі.

Учення і Завіти 124:15–21

Господь дає настанови провідникам Церкви в Наву

Попросіть студентів згадати час, коли хтось щиро хвалив їх. Запропонуйте кільком студентам поділитися їхнім досвідом і розповісти, чому ці компліменти багато значили для них.

Поясніть, що у цьому одкровенні Господь звертався до кількох людей і хвалив їх, вказуючи на їхні сильні сторони і внесок. Попросіть студентів подумки опрацювати Учення і Завіти 124:15–20 і знайти, що Господь сказав про цих людей. Ви можете запропонувати їм позначити фрази, які вони вважають важливими. Надавши їм для цього достатньо часу, запросіть студентів повернутися до напарника і розповісти, що вони знайшли, у тому числі й те, які слова здалися їм важливими, і чому.

Ви можете зазначити, що в Ученні і Завітах 124:19 Господь проголосив, що троє вірних чоловіків, які недавно померли (Девід У. Петтен, Едвард Партридж і Джозеф Сміт старший, батько Пророка), були прийняті в присутність Господа.

Попросіть студентів проглянути Учення і Завіти 124:15, 20 і знайти, що Господь сказав про Гайрума Сміта і Джорджа Міллера.

  • Що Господь сказав про Гайрума Сміта і Джорджа Міллера?

  • Як Господь ставиться до тих, хто є цілісним? (Студенти можуть висловити свої думки різними словами, однак вони мають визначити таку істину: Господь любить тих, хто цілісний серцем, і довіряє їм).

  • Як би ви визначили фразу: цілісність серця?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання старійшини Джозефа Б. Віртліна, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джозеф Б. Віртлін

“Як на мене, то цілісність—це коли завжди чинять те, що є правильним і добрим, незалежно від негайних наслідків. Це означає бути праведними з самої глибини нашої душі, не лише в наших справах, а й, що більш важливо, в наших думках і в наших серцях. Особиста цілісність означає таку надійність і непідкупність, що ми не спроможні бути неправдивими щодо довіри чи завіту” (“Personal Integrity”, Ensign, May 1990, 30).

  • Відповідно до визначення старійшини Віртліна, чому, на вашу думку, Господь любить тих, хто цілісний серцем?

Щоб допомогти студентам зрозуміти, як саме Гайрум Сміт був прикладом цілісності свого серця, попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання старійшини М. Рассела Балларда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина М. Рассел Баллард

“Гайрум Сміт, старший брат, друг і наставник Пророка, виявляв абсолютну, несумнівну любов, вірність і відданість Господу і своєму молодшому брату, Джозефу. Їхні братерські стосунки, можливо, є неперевершеними. …

“О, Гайруме,—казав Джозеф,—Я міг би молитися в серці, щоб усі мої брати були подібні до мого улюбленого брата Гайрума, який має м’якість ягняти і цілісність Йова, і, коротко кажучи, лагідність і покірність Христа; і я люблю його тією любов’ю, яка є сильнішою за смерть, бо нам ніколи не доводилося дорікати одне одному в чомусь”. (History of the Church, 2:338).

Гайрум був непохитний навіть перед лицем смерті. Після одного з періодів втрат і переслідувань він писав:

“Я вдячний Богу, що відчував готовність померти, аніж зректися того, що бачили мої очі, чого торкалися мої руки [пластин, з яких була перекладена Книга Мормона], і про що я свідчив, коли б мені не випадала така можливість; і я можу запевнити моїх улюблених братів, що мені була дана можливість складати настільки сильне свідчення в той час, коли смерть здавалася неминучою, як ніколи у житті”. (Times and Seasons, Dec. 1839, p. 23)”. (“The Family of the Prophet Joseph Smith”, Ensign, Nov. 1991, 7).

  • Як Гайрум Сміт демонстрував свою цілісність?

Попросіть студентів подумати про той аспект їхнього життя, в якому вони могли б бути більш цілісними. Закличте студентів поставити особисту ціль, щоб покращити їхню цілісність у тій сфері життя.

Завершіть, поділившись своїм свідченням про принципи, які викладалися сьогодні.

Наступний блок (Учення і Завіти 129–132)

Запитайте студентів, чи знають вони, скільки ступенів є в целестіальному царстві. Поясніть, що під час навчання протягом наступного тижня, вони дізнаються кілька принципів, пов’язаних з целестіальним царством і планом спасіння.