Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Війна в Юті та різанина в Маунтін-Медоуз, Поява Дорогоцінної Перлини, Офіційна декларація 1 та Учення і Завіти 138 (Блок 31)


Урок за програмою домашнього навчання

Війна в Юті та різанина в Маунтін-Медоуз, Поява Дорогоцінної Перлини, Офіційна декларація 1 та Учення і Завіти 138 (Блок 31)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Далі подається стислий виклад доктрин і принципів, які студенти засвоїли під час вивчення блоку 31. Цей виклад не потрібно викладати під час вашого уроку. Урок, який ви проводите за блоком 31, зосереджується лише на кількох з цих доктрин і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Війна в Юті та різанина в Маунтін-Медоуз)

Коли студенти дізнались про трагічну подію в історії Церкви, вони розмірковували над тим принципом, що якщо ми вирішуємо конфлікт з іншими у Господній спосіб, тоді ми можемо уникнути шкідливих наслідків суперечок. Вони також виявили, що якщо ми ігноруємо пораду робити те, що правильно, тоді ми стаємо більш уразливі до того, щоб зробити невірний вибір. Студенти усвідомили, що якщо ми вирішимо приховати свої гріхи, це може призвести до вчинення інших гріхів, що може викликати смуток і страждання. Зрештою студенти дізнались, що ми можемо зміцнити своє свідчення, будуючи нашу віру на фундаменті Ісуса Христа.

День 2: (Поява Дорогоцінної Перлини)

Студенти дізнались, що Дорогоцінна Перлина є свідченням того, що Джозеф Сміт був пророком, провидцем і одкровителем. Вони дізнались про появу Книги Мойсея і Книги Авраама. Вони також визначили кілька доктрин і принципів в Уложеннях віри.

День 3: (Офіційна декларація 1)

Коли студенти вивчали Маніфест стосовно припинення практики множинного шлюбу, вони дізнались, що Господь скеровує Свою Церкву через одкровення Президенту Церкви, і що Господь ніколи не дозволить Президенту Церкви звести Церкву на манівці. Вивчаючи розвиток храмової роботи у 1890-х роках, студенти також дізнались, що ми можемо запечатуватися з членами нашої сім’ї, включаючи тих, хто прийшов до нас, і тих, хто прийде після нас, завдяки обряду запечатування.

День 4: (Учення і Завіти 138)

Вивчаючи досвід Президента Джозефа Ф. Сміта в отриманні одкровення, студенти виявили, що коли ми читаємо Писання і розмірковуємо над ними, ми готуємося до отримання одкровення. Крім того вони дізнались, що через Спокуту Ісуса Христа і послух принципам євангелії все людство може бути спасенним. Студенти також зрозуміли, що через благодать Бога Батька та Ісуса Христа нас буде визволено з уз смерті, і ми можемо отримати повноту радості через воскресіння.

Вступ

Цей урок може допомогти студентам зрозуміти, як духів у духовному світі навчають євангелії. Це також може допомогти студентам зрозуміти, як вони можуть долучитися до величної роботи спасіння за померлих.

Рекомендації для навчання

Перед тим, як викласти цей урок щодо Учення і Завітів 138, ви можете запитати студентів, чи мають вони запитання про будь-що, що вони вивчали протягом тижня. Наприклад, вони можуть мати запитання про Війну в Юті та різанину в Маунтін-Медоуз або про Офіційну декларацію 1.

Учення і Завіти 138

Президент Джозеф Ф. Сміт дізнається, як євангелія проповідувалась у духовному світі

Скажіть студентам, що люди по всьому світу по-різному вірять у те, що відбувається після нашої смерті. Запитайте студентів, чи зустрічали вони людину, переконання якої відрізнялись від ваших стосовно того, що відбувається після нашої смерті. Попросіть кількох студентів поділитися своїм досвідом. (Будьте обачними, щоб не висловлюватися негативно стосовно вірувань інших людей і не принижувати їх).

  • Як ми можемо знати, які вірування стосовно життя після смерті є правильними? (Ви можете пояснити, що навіть деякі святі останніх днів можуть мати неточні переконання стосовно життя після смерті).

У додаток до відповідей студентів, попросіть одного зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання старійшини Д. Тодда Крістофферсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“Писання є мірилом для визначення правильності та істини” (“Благословення від Писань”, Ensign або Ліягона, трав. 2010, с. 34).

Підтвердьте, що ми можемо знати про правильність різних переконань стосовно життя після смерті, порівнявши ці вірування з істинами, які Господь відкрив у Писаннях, як-от в Ученні і Завітах 138.

Намалюйте на дошці супровідну схему. Ви можете коротко пояснити, що певним чином весь духовний світ можна вважати духовною в’язницею, оскільки навіть праведні дивились на відділення їхніх тіл від їхніх духів, як на неволю (див. УЗ 138:49–50).

Зображення
схема духовного раю і духовної в’язниці

Щоб допомогти студентам коротко оглянути істини, які вони вивчали в розділі 138, призначте половині класу опрацювати Учення і Завіти 138:12–15, 22, щоб знайти подробиці стосовно того, хто потрапить у духовний рай після смерті, та в яких умовах вони перебуватимуть там. Призначте іншій половині класу опрацювати Учення і Завіти 138:20–22, щоб знайти подробиці стосовно того, хто потрапить у духовну в’язницю після смерті, та в яких умовах вони перебуватимуть там. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли.

Зазначте, що на момент смерті до духовної в’язниці потрапляють не лише злочестиві й бунтівні, а й ті, хто помирає у своїх гріхах, не маючи знання про євангелію (див. УЗ 138:32). Нагадайте студентам, що коли Президент Джозеф Ф. Сміт розмірковував над уривками в 1 Петра, Господь відкрив йому, як люди в духовній в’язниці матимуть можливість отримати благословення євангелії.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 138:29–32, і попросіть клас знайти, як євангелія викладається в духовному світі. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли. Їм слід визначити щось подібне до такої істини: Під проводом Ісуса Христа праведні посланці навчають євангелії тих, хто знаходиться в духовній в’язниці.

На схемі на дошці проведіть стрілку від духовного раю до духовної в’язниці, що представлятиме праведних посланців Господа, які проповідують євангелію в духовній в’язниці.

Підсумуйте Учення і Завіти 138:33–37, пояснивши, що всі діти Небесного Батька матимуть нагоду прийняти принципи і обряди євангелії Ісуса Христа, чи то на землі, чи то в духовному світі.

Щоб допомогти студентам зрозуміти, яким чином всі почують євангелію, поясніть, що хоча Спаситель і відвідав духовний світ лише на короткий час після Своєї смерті, Він організував праведних духів проповідувати євангелію тим, хто перебуває в духовній в’язниці. Ця робота триває й сьогодні. Коли люди, які не чули або не прийняли євангелію в наші дні, помирають, вони також матимуть можливість почути і прийняти євангелію в духовному світі.

Нагадайте студентам, що в Ученні і Завітах 138:38–49, Президент Джозеф Ф. Сміт перелічив імена багатьох “великих і могутніх” духів, яких він бачив у духовному світі, і які чекали, коли Спаситель явиться їм після Своєї смерті на хресті. Деякі духи, яких відвідав Спаситель, були пророками зі Старого Завіту і Книги Мормона. Починаючи з 53-го вірша, ми читаємо, що Президент Сміт також бачив вибраних духів, які мали прийти в останній розподіл, включаючи пророка Джозефа Сміта (його дядька) та Гайрума Сміта (його батька).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 138:53–56. Попросіть клас стежити за текстом в їхніх Писаннях і знайти, який внесок у спасіння тих, хто знаходився в духовній в’язниці, зробили ці люди, перебуваючи на землі.

  • Як провідники Церкви Ісуса Христа святих останніх днів допомогли духам у в’язниці?

Коли студенти зрозуміють, що пророки останніх днів допомагають у викупленні померлих, будуючи храми і виконуючи храмові обряди за померлих, прикріпіть зображення храму або намалюйте його біля схеми на дошці.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 138:58–59. Нехай клас слідкує і знайде, що мають робити померлі, щоб бути викупленими. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли.

  • Що відбувається з тими, хто кається в духовному світі? (Студенти можуть сформулювати відповідь різними словами, однак вони мають визначити таку доктрину: Духи, які каються, будуть викуплені через послух обрядам храму, будуть очищені через Спокуту і отримають свою винагороду).

  • Як ми можемо допомагати в роботі зі спасіння померлих, поки перебуваємо на землі? (Виконуючи сімейно-історичну роботу і беручи участь у храмових обрядах за померлих).

Вкажіть на ілюстрацію храму на дошці. Свідчіть, що коли ми йдемо до храму виконувати обряди для тих, хто помер, ми допомагаємо їм—якщо вони вирішать прийняти обряди—бути викупленими з духовної в’язниці і приєднатися до праведних духів у раю.

На схемі на дошці проведіть стрілку від духовної в’язниці до духовного раю, що представлятиме викуплення духів, які каються, з духовної в’язниці.

  • Як це знання може впливати на ваш досвід у храмовій та сімейно-історичній роботі?

  • Які благословення ви отримали, беручи участь у храмовій і сімейно історичній роботі? (Ви також можете поділитися власним досвідом).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 138:60. Попросіть клас слідкувати, щоб знайти свідчення Президента Джозефа Ф. Сміта про записані ним істини.

Заохотьте студентів запланувати час, щоб виконати протягом наступних кількох тижнів деяку сімейно-історичну або храмову роботу.

Завершіть, поділившись своїм свідченням про Господа Ісуса Христа та про благословення Спокути, які доступні живим і померлим.

Наступний блок (Церковні організації і програми, Офіційна декларація 2, Прискорення роботи зі спасіння, “Сім’я: Проголошення світові” і Живий пророк)

Спитайте студентів, звідки вони знають, що Господь керує Своєю Церквою сьогодні. Чому важливо мати живого пророка? Чому сім’ї такі важливі? Запропонуйте студентам знайти відповіді на ці запитання, коли вони вивчатимуть уроки наступного тижня.