Семінарія
Урок 80: Учення і Завіти 76:50–80


Урок 80

Учення і Завіти 76:50–80

Вступ

Працюючи над перекладом Біблії, 16 лютого 1832 р. Джозеф Сміт зробив натхненні зміни в Іван 5:29, які стосувалися воскресіння праведних і неправедних. Після того, як Джозеф Сміт і Сідні Рігдон побачили видіння слави Батька і Сина, падіння Люцифера і синів загибелі, їм було показано у видіннях тих, хто братиме участь у воскресінні праведних: жителів целестіального і террестріального царств.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 76:50–70

Господь відкриває вимоги для благословень отримання піднесення в целестіальному царстві

Принесіть у клас шматочок хліба та інгредієнти для виготовлення хліба. (Або ви можете використати якийсь інший спечений продукт з багатьох інгредієнтів). Напишіть на дошці: Рецепт хліба. Попросіть студентів назвати інгредієнти для виготовлення хліба і показуйте кожен з них, коли студенти називатимуть їх. (Якщо у вас немає інгредієнтів, ви можете записувати їх на дошці, коли студенти називатимуть їх). Скажіть студентам, що процес виготовлення хліба може допомогти їм зрозуміти істини, які вони виявлять під час вивчення Учення і Завітів 76:50–80.

Допоможіть студентам зробити огляд контексту Учення і Завітів 76, поставивши наступні запитання:

  • Що робили Джозеф Сміт і Сідні Рігдон до того, як отримали видіння, записане в Ученні і Завітах 76? (Перекладали Іван 5:29 і розмірковували над ним. Якщо студентам потрібна допомога, щоб пригадати цю ситуацію, запросіть їх переглянути останнє речення вступу до розділу).

Попросіть когось із студентів прочитати вголос Іван 5:29. Поясніть, що Джозеф Сміт і Сідні Рігдон обдумували описання Іваном воскресіння тих, хто чинив добро, і воскресіння тих, хто чинив зло, коли вони отримали видіння, записане в Ученні і Завітах 76.

Попросіть одного із студентів прочитати вголос Учення і Завіти 76:50. Попросіть клас знайти, що було показано Джозефу Сміту і Сідні Рігдону після видіння синів загибелі. (Ви можете пояснити, що у цьому вірші слово праведних означає доброчесних людей).

  • Відповідно до 50-го вірша, кого побачили Пророк і Сідні Рігдон після видіння синів загибелі? (Тих, хто вийде у воскресінні праведних).

Поясніть, що в Ученні і Завітах 76:50–80 описуються ті, хто воскресне у воскресінні праведних. Попросіть студентів дослідити Учення і Завіти 76:70 і визначити першу групу людей, які воскреснуть під час воскресіння праведних. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли.

Напишіть на дошці: Рецепт, як стати целестіальною особою. Поясніть, що під час цього видіння Господь відкрив Джозефу Сміту і Сідні Рігдону описання тих, хто успадкує піднесення в целестіальному царстві. Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 76:51–53 і знайти вимоги (інгредієнти) для того, як стати целестіальною особою. Скажіть студентам, що коли вони знайдуть вимогу, вони можуть вийти до дошки і написати, що вони знайшли.

Після того, як студенти напишуть на дошці вимоги, ви можете допомогти їм краще зрозуміти деякі терміни в цих віршах.

  • Що, на вашу думку, означає “сприйня[ти] свідчення Ісуса”? (УЗ 76:51). (Відповіді можуть включати в себе: мати віру в божественну місію Спасителя і жити за Його євангелію).

  • Як людина “долає вірою”? (УЗ 76:53). (“Долати вірою” означає долати спокуси і гріхи, виявляючи віру в Ісуса Христа, та витерпіти всі випробування).

  • Що означає бути запечатаними “Святим Духом обіцяння”? (УЗ 76:53). (Ви можете пояснити, що Святий Дух обіцяння—це Святий Дух. Ми запечатуємося Святим Духом обіцяння, коли Святий Дух свідчить Небесному Батькові, що обряди, які ми отримали, були виконані належним чином, і що ми були вірними завітам, які уклали. Святий Дух також може підтвердити нам, що наша вірність обрядам і завітам є прийнятною Богові).

Підсумуйте Учення і Завіти 76:54–68, пояснивши, що в цих віршах записані багато благословень, які отримають піднесені жителі целестіального царства. Якщо дозволяє час, ви можете попросити кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 76:54–68. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти ці благословення. Ви можете запропонувати студентам позначити будь-які благословення, які є особливо важливими для них.

  • Які благословення є особливо важливими для вас? Чому?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 76:69–70. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти, що ще вимагається від особи, щоб стати гідною целестіального царства.

  • Навіть якщо ми прагнемо мати всі необхідні інгредієнти в нашому житті, що, як сказано в цих віршах, все ще потрібне нам, щоб бути гідними успадкувати целестіальне царство? (Коли студенти відповідатимуть, напишіть наступну доктрину на дошці під Рецепт, як стати целестіальною особою: Ми можемо удосконалитися тільки через Спокуту Ісуса Христа).

Поясніть, що хоча наші найкращі зусилля виконувати всі заповіді не роблять нас досконалими, вони допомагають нам отримувати благодать Спасителя і очиститися Його “досконал[ою] спокут[ою] через пролиття Своєї … крові” (УЗ 76:69). Ця істина може заохотити нас виконувати заповіді і отримати обряди спасіння, щоб ми могли отримати ці вічні благословення. Запропонуйте студентам обміркувати наступне запитання і після цього написати їхні відповіді в своїх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань:

  • Як доктрина у вірші 69 може допомогти нам подолати зневіру, коли ми прагнемо піднесення в целестіальному царстві?

Коли пройде достатньо часу, запросіть кількох студентів поділитися їхніми відповідями. Ви можете поділитися своїм свідченням про те, яку роль відіграє Спаситель, допомагаючи нам стати досконалими.

Учення і Завіти 76:71–80

Джозефу Сміту й Сідні Рігдону показано видіння террестріального царства

Попросіть одного із студентів прочитати вголос Учення і Завіти 76:71. Попросіть клас слідкувати і знайти, що саме було показано Джозефу Сміту і Сідні Рігдону далі. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли.

  • Відповідно до цього вірша, як слава террестріального царства порівнюється зі славою целестіального царства?

Поясніть, що Писання використовують різну силу світла, які віддають місяць і сонце, щоб символічно зобразити різницю між славами террестріального і целестіального царств. Хоча жителів і целестіального, і террестріального царств включено до воскресіння праведних, ті, хто отримає целестіальні тіла, воскреснуть з величнішими славою і благословеннями, ніж ті, хто отримає террестріальні тіла.

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 76:72–80 і знайти, як саме жителі террестріального царства відрізнятимуться від жителів целестіального царства. Коли пройде достатньо часу, щоб студенти прочитали, попросіть їх описати відмінності, які вони знайшли.

  • Відповідно до цих віршів, як загалом описуються ті, хто успадкує террестіальне царство? (Відповіді можуть бути такими: ті, “хто помер без закону” [вірш 72]; ті, “хто не прийняв свідчення Ісуса у плоті, але отримав його згодом” [вірші 73–74]; “шанован[і] люд[и] землі, кого було засліплено лукавством людей” [вірш 75]; і “ті, хто не є доблесними у свідченні про Ісуса” [вірш 79]).

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти згадування про тих, хто помирає без закону, або хто сприймає євангелію після смерті (див. вірші 72–74), поясніть, що Господь дав додаткове пояснення щодо цих людей, коли відкрив Джозефу Сміту остаточну долю його брата Алвіна, який помер до того, як міг охриститися. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 137:7–9. Потім поставте такі запитання:

  • Яке додаткове пояснення дав Господь стосовно тих, хто прийняв би євангелію, якби їм було дозволено жити?

  • Відповідно до Учення і Завітів 137:9, хто судитиме нас згідно з нашими діяннями і бажаннями наших сердець?

Прочитайте вголос наступне твердження: “Пам’ятайте, що тільки Бог, Який знає серце кожної людини, може робити остаточні судження про людей” (Стійкі у вірі: довідник з євангелії [2005], с. 52). Наголосіть на тому, що оскільки лише Господь може знати наше серце, ми не повинні судити про те, яке царство, на нашу думку, успадкують інші люди.

  • Що, на вашу думку, означає бути “засліплен[ими] лукавством людей”? (УЗ 76:75). (Деякі люди є сліпими щодо важливості євангелії Ісуса Христа через мирський вплив). Як деякі люди сьогодні осліплені лукавством людей?

Щоб допомогти студентам зрозуміти фразу “не є доблесними у свідченні про Ісуса” (УЗ 76:79), попросіть когось із студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання старійшини Брюса Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

“Що означає бути доблесним у свідченні про Ісуса? …

Великим наріжним каменем доблесті у справі праведності є послух усьому закону євангелії. …

Бути доблесним у свідченні про Ісуса—це вірити в Христа і Його євангелію з непохитним переконанням. …

Але це ще не все. Це більше, ніж просто вірити і знати. Ми повинні бути виконавцями слова, а не слухачами самими. Це більше, ніж служіння одними словами; це не просто визнання вустами того, що Спаситель є Сином Бога. Це послух, відповідність і особиста праведність. …

Бути доблесним у свідченні про Ісуса означає … “витерп[і]ти до кінця”. (2 Неф. 31:20). Це означає жити за нашою релігією, виконувати те, що проповідуємо, дотримуватися заповідей” (“Be Valiant in the Fight of Faith”, Ensign, Nov. 1974, 35).

  • Пригадайте знайому вам людину, яку ви вважаєте доблесною у свідченні про Ісуса Христа. Які характеристики і вчинки демонструють їхню доблесть?

  • Що допомогло вам бути доблесними у вашому свідченні про Ісуса Христа?

  • Якщо ми доблесні у свідченні про Ісуса Христа, то що ми отримаємо? (Коли студенти відповідатимуть, то мають визначити наступний принцип: Якщо ми доблесні у свідченні про Ісуса Христа, то можемо отримати целестіальне царство Бога. Додайте цю істину на дошку: Рецепт, як стати целестіальною особою).

Попросіть студентів написати у зошитах для класних занять або у щоденниках для вивчення Писань щось одне з того, що вони можуть робити, щоб бути більш доблесними у своєму свідченні про Ісуса Христа. Поділіться своїм свідченням про те, що кожен з них має потенціал отримати целестіальне царство.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 76:51–53, 69–70. Стати целестіальним народом

Старійшина Даллін Х. Оукс, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив роль послуху і Спокути у тому, щоб ми могли стати гідними целестіального царства:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Останній суд—це не тільки визначення кількості всіх добрих і злих діянь, які ми зробили. Це визначення остаточного наслідку наших справ і думок, тобто того, якими ми стали. Для будь-якої людини недостатньо лише виконувати те, що треба. Заповіді, обряди й завіти євангелії—це не перелік внесків, які потрібно зробити на якийсь “небесний рахунок”. …

Євангелія Ісуса Христа—це план, який показує нам, як стати такими, якими наш Небесний Батько бажає, щоб ми стали. Цей незаплямований та довершений стан буде результатом сталої послідовності завітів, обрядів і вчинків, накопичення правильних рішень, та постійного покаяння. …

Я свідчу з вдячністю щодо плану Батька, за яким через воскресіння й викуплення нашого Спасителя, ми маємо впевненість у безсмерті й можливості стати такими, якими необхідно бути для отримання вічного життя” (“Заклик перемінитися”, Ліягона, січ. 2001 сс. 40, 41, 43).

Учення і Завіти 76:67. “Церква Еноха і Першонародженого”

Енох і його народ, який можна назвати церквою, зібранням або паствою Еноха, успішно встановили Сіон і їх було узято на небеса. Якщо ми стали членом Церкви Першонародженого, то маємо бути гідними того, щоб жити в суспільстві Еноха, що можливо лише завдяки особистій праведності, послуху обрядам дому Господнього і Спокуті Ісуса Христа.

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив, що означає бути членом церкви Першонародженого:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

“Члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, які так присвячують себе праведності, що отримують вищі обряди піднесення, стають членами Церкви Першонародженого. Хрищення—це ворота в саму Церкву, а целестіальний шлюб—це ворота до членства в Церкві Першонародженого, внутрішнього кола вірних святих, які є спадкоємцями піднесення і повноти царства Батька” (Mormon Doctrine, 2nd ed. [1966], 139).

Учення і Завіти 76:69. Удосконалення

Старійшина Рассел М. Нельсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив значення вдосконалення в Господньому плані:

Зображення
Старійшина Рассел М. Нельсон

“Вдосконалення, яке передбачає для нас Спаситель—це набагато більше, ніж безпомилкове життя. Це очікування стосується вічності, як сказав Господь у величній заступницькій молитві до Свого Батька—щоб ми могли стати досконалими і мали можливість жити з Ними у вічностях попереду [див. Іван 17:23–24]. …

Досконалість включає в себе здобуття вічного життя—життя, яким живе Бог. …

Будучи дітьми небесних батьків, ми обдаровані потенціалом стати подібними до них, саме так, як земні діти можуть стати подібними до своїх земних батьків.

Господь відновив Свою Церкву, щоб допомогти нам підготуватися до вдосконалення. …

Досконала людина … —це довершена особа … прославлена душа! …

Нам не слід засмучуватися через те, що наші щирі намагання стати досконалими зараз, здаються такими непосильними і нескінченними. Вдосконалення—це процес, що триває. Він може сягнути повноти лише після Воскресіння і лише завдяки Господу. Воно чекає на всіх, хто любить Його і виконує Його заповіді. Воно включає в себе престоли, царства, панування, влади і владарювання [див. УЗ 132:19]. Це кінець, до якого ми маємо витерпіти. Це вічна досконалість, яку Бог приготував для кожного з нас” (“Perfection Pending”, Ensign, Nov. 1995, 87, 88).

Учення і Завіти 76:69–70. Всі члени Церкви мають потенціал отримати піднесення в целестіальному царстві

Президент Джордж Альберт Сміт навчав про потенціал кожного здобути целестіальне царство:

Зображення
Президент Джордж Альберт Сміт

“Як на мене, однією з прекрасних складових в євангелії Ісуса Христа є те, що вона ставить усіх нас на загальний рівень. Людині не потрібно бути президентом колу або членом Кворуму дванадцятьох, щоб досягти високого місця в целестіальному царстві. Найсмиренніший член Церкви, якщо він виконуватиме заповіді Бога, отримає піднесення у тій самій мірі, що і будь-яка інша людина в целестіальному царстві. Краса євангелії Ісуса Христа полягає у тому, що вона робить усіх нас рівними, коли ми виконуємо заповіді Господа. … Всі ми маємо однакові можливості для піднесення” (in Conference Report, Oct. 1933, 25).

Єпископ Джозеф Л. Віртлін, з Верховного єпископату, свідчив: “Усі ми є кандидатами до целестіального царства” (in Conference Report, Apr. 1952, 118).

Учення і Завіти 76:58, 71. Стати богами і отримати повноту Батька

Будучи буквальними нащадками Бога Батька, ми маємо потенціал стати такими, як Він. Отримати повноту Батька означає отримати повну міру Його слави і благословень. Якщо ми живемо за вченнями Спасителя, виконуємо Його заповіді і застосовуємо Його Спокуту в нашому житті, Батько може підняти нас, щоб ми були подібними до Нього, жили так, як живе Він, і насолоджуватися вічним щастям, яким насолоджується Він.

Учення і Завіти 76:79. “Доблесн[і] у свідченні про Ісуса“

Президент Езра Тефт Бенсон описав, що означає бути доблесними у свідченні про Ісуса, у квітні 1982 р. під час генеральної конференції Церкви. Див. “Valiant in the Testimony of Jesus”, Ensign, May 1982, 62–64.