Семінарія
Урок 86: Учення і Завіти 84:1–44


Урок 86

Учення і Завіти 84:1–44

Вступ

У вересні 1832 р. місіонери, закінчивши проповідувати євангелію у східних штатах Сполучених Штатів, повернулися у Кертленд, шт. Огайо. Під час їхньої радісної зустрічі пророк Джозеф Сміт отримав одкровення, записане в Ученні і Завітах 84. Це одкровення він отримував протягом двох днів: 22 і 23 вересня 1832 р. У цьому посібнику вивчення розділу 84 розділено на три уроки. Цей перший урок зосереджено на Господніх настановах стосовно священства й того, як священство може підготувати нас до отримання всього, що має Небесний Батько.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 84:1–30

Господь проголошує, що буде збудовано храм, і пояснює, якими є цілі священства

Якщо можливо, принесіть на урок копію чийогось запису лінії влади священства (свого або когось із вашої сімʼї). (Ви можете скопіювати цю лінію влади священства на дошці). Допоможіть студентам зрозуміти, що лінія влади священства показує, як влада священства передавалася від одного носія священства до іншого, від Ісуса Христа до носія священства сьогодні.

Поясніть, що в Ученні і Завітах 84 міститься одкровення про священство і те, як воно благословляє дітей Небесного Батька. Перша частина цього одкровення відкриває лінію священства Мойсея. Попросіть студентів проглянути Учення і Завіти 84:6–19 і знайти, як Мойсей міг простежити свою лінію священства до Бога.

  • Чому, на вашу думку, важливо, що влада священства прослідковується по прямій лінії аж до Бога? (Див. Євреям 5:4).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 84:17. Нехай клас слідкує за текстом і знайде фразу, якою описано вічну природу священства (“є без початку днів або без кінця років”). Ви можете свідчити про те, що священство—це вічна сила і влада Бога, і висловіть свою вдячність за те, що Бог дав цю владу для людства на благо Його дітям.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 84:19–22. Нехай клас слідкує за текстом і знайде, які благословення ми можемо отримати завдяки Мелхиседековому священству.

  • Відповідно до віршів 19–22, які благословення ми можемо отримати завдяки Мелхиседековому священству? (Студенти можуть дати кілька відповідей. Переконайтеся, що вони визначили таку доктрину: В обрядах Мелхиседекового священства явлено силу божественності. Напишіть цю доктрину на дошці).

  • Які зі спасительних обрядів повинні виконуватися повноваженням Мелхиседекового священства? (Конфірмація, висвячення в Мелхиседекове священство, храмовий ендаумент і храмове запечатування. Напишіть ці обряди на дошці у вигляді списку. Чи відчували ви вияв сили божественності в цих обрядах?

  • Відповідно до вірша 22, чому нам важливо отримати обряди Мелхиседекового священства? (Виявлення “сили божественності” в цих обрядах дозволить нам побачити лице Бога і вижити).

Напишіть на дошці таку істину: Щоб стати подібними до Бога і жити в Його присутності, ми повинні отримати обряди Мелхиседекового священства.

Укажіть на список обрядів Мелхиседекового священства на дошці.

  • Який з цих обрядів може бути отриманий тільки у храмі?

Коли студенти дадуть відповідь, прочитайте вказані далі слова старійшини Рассела М. Нельсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Рассел М. Нельсон

“У Церкві храм є темою кожного заходу, кожного уроку, кожного кроку вперед. … Храмові обряди є вкрай необхідними. Без них ми не можемо повернутися у Божу славу” (“Підготуйтеся до благословень храму”, Ліягона, жовт. 2010, с. 41).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 84:23. Попросіть клас стежити за текстом і знайти, що зробив Мойсей, аби підготувати свій народ побачити лице Бога. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли. Можливо ви захочете пояснити, що слово освятити означає очистити і зробити святими. Ми освячені через Спокуту Ісуса Христа.

Підсумуйте Учення і Завіти 84:24–30, пояснивши, що оскільки діти Ізраїля закамʼяніли своїми серцями, то вони втратили можливість отримати в цьому житті Мелхиседекове священство й обряди, повʼязані з ним. Однак Господь і далі допомагав їм розвиватися. Він дозволив, щоб менше священство, тобто Ааронове священство, продовжувало існувати серед них (див. УЗ 84:26–27).

Учення і Завіти 84:31–44

Господь навчає клятві і завіту священства

Попросіть когось зі студентів, який має священство, відповісти на такі запитання:

  • Які в тебе є благословення, тому що ти маєш священство? Які в тебе є благословення, тому що інші люди мають священство?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 84:31–32. Попросіть клас стежити за текстом і знайти слова, якими Господь звертається до тих, хто має священство.

  • Як Господь називає тих, хто має священство? (Допоможіть студентам зрозуміти, що слова “сини Мойсея” стосується тих, хто має Мелхиседекове священство, і що слова “сини Аарона” стосуються тих, хто має Ааронове священство).

Напишіть на дошці таку фразу: Клятва і завіт священства.

Поясніть, що уривок Учення і Завіти 84:33–44 відомий як клятва і завіт священства. У цих віршах окреслено: (1) завіти, в які входить особа, коли отримує священство, і (2) обіцяння, які дає Господь вірним носіям священства.

Напишіть на дошці таке незакінчене речення: Якщо ті, хто отримав священство, будуть , тоді Бог .

Попросіть студентів подумки або в парах опрацювати Учення і Завіти 84:33–44. Попросіть їх, основуючись на цих віршах, закінчити речення на дошці.

  • Як ви закінчили це речення? (Студенти мають усвідомити такий принцип: Якщо ті, хто отримав священство, будуть звеличувати свої покликання, іти за Господом і Його служителями та дослухатимуться до слів вічного життя, тоді Бог освятить їх і дасть усе, що Він має.

Попросіть когось із студентів прочитати вголос вказане далі висловлювання Президента Гордона Б. Хінклі:

Зображення
Президент Гордон Б. Хінклі

“Ми звеличуємо наше священство і збільшуємо наше покликання, коли служимо старанно і з ентузіазмом, виконуючи обовʼязки, до яких ми були покликані належним повноваженням. … Ми звеличуємо наше священство, ми збільшуємо потенціал нашого священства, коли пропонуємо допомогти тим, кому важко, і зміцнюємо тих, хто вагається. … Ми звеличуємо наше покликання, коли живемо чесно і цнотливо” (“Magnify Your Calling”, Ensign, May 1989, 48–49).

Поясніть, що коли ми отримуємо покликання в Церкві, то маємо можливість підготувати себе та інших до отримання спасительних обрядів священства. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання Президента Томаса С. Монсона:

Зображення
Президент Томас С. Монсон

“Як людина звеличує покликання? Просто виконуючи служіння, яке їй належить виконувати. … Усім своїм серцем і душею я молюся, щоб кожний чоловік, який є носієм священства, шанував те священство і був вірним довірі, яку було йому виявлено під час висвячення у священство” (“Priesthood Power”, Ensign, Nov. 1999, 49, 51).

  • Назвіть кілька способів, як носії Ааронового священства звеличують свої покликання у священстві.

  • Коли ви отримували благословення завдяки тому, що хтось звеличив своє покликання?

Допоможіть студентам зрозуміти, що благословення клятви і завіту священства є не лише для носіїв священства. Найбільші Божі благословення приходять до чоловіків і жінок, які запечатані одне до одного у храмі. Прочитайте наведені дані слова старійшини Рассела М. Нельсона:

Зображення
Старійшина Рассел М. Нельсон

“Настане день, коли ми з сестрою Нельсон будемо жити разом у присутності нашої сімʼї та Господа вічно. Ми були вірні завітам, укладеним у храмі, і клятві та завіту священства, які запевнили нас словами Господа, що “усе, що має Мій Батько, буде дано [вам]” (УЗ 84:38).

Благословення священства поширюються на вірних сестер. Замисліться над цими словами: “усе, що має Мій Батько”. … Це означає, що жодна земна нагорода—жодний успіх—не може йти ні в яке порівняння зі щедротами, якими Господь обдарує тих, хто любить Його, виконує Його заповіді (див. Мороній 4:3) і терпить до кінця (див. УЗ 14:7)” (“Identity, Priority, and Blessings”, Ensign, Aug. 2001, 10).

Аби допомогти студентам зрозуміти конкретні обіцяння, які Господь робить частиною клятви і завіту священства, напишіть на дошці таке незакінчене речення: Господь обіцяє …

Попросіть студентів подумки знову прочитати Учення і Завіти 84:33–34, 38, 42. Попросіть їх визначити, які благословення обіцяє Господь, що належать клятві і завіту священства. Ви можете написати їхні відповіді на дошці. Вони можуть сказати, що Господь: (1) освятить нас Духом (див. вірш 33); (2) оновить наші тіла (див. вірш 33); (3) зарахує нас до сімені Авраама—іншими словам, дасть нам благословення, обіцяні Аврааму та його нащадкам (див. вірш 34); (4) зробить нас Своїми обранцями, тобто Своїми вибраними (див. вірш 34); (5) дасть нам усе, що має Батько (див. вірш 38); і (6) дасть ангелам відповідальність за нас (див. вірш 42). (Коли студенти назвуть обіцяння у вірші 38, ви можете порадити їм подумати про Божі якості й славу, а не матеріальні блага. Наприклад, ми можемо отримати Його істину, відчути Його любов, Його радість і Його мир. Ми можемо бути благословенні повнотою Його влади).

Запропонуйте їм сказати, чому священство є важливим для них. Ви можете поділитися власним свідченням про благословення священства.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 84:3–5. “Це покоління”

В Ученні і Завітах 84:3–5 ми читаємо Господнє одкровення про те, що храм буде збудовано у місті Новий Єрусалим у шт. Міссурі. У цьому одкровенні, даному в 1832 р., Господь сказав, що храм буде збудовано в “цьому поколінні” (УЗ 84:4–5). Ще не був збудований той храм, а Господь вже наказав Своїм святим побудувати багато інших храмів. Господь тимчасово звільнив Свій народ від будівництва храму у місті Новий Єрусалим (див. УЗ 124:49–51).

Стосовно слів “це покоління” Президент Джозеф Філдінг Сміт написав:

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

“Для декого ці слова є каменем спотикання, і існує багато тлумачень того, що ж означає “покоління”. Хтось дотримується думки, що покоління—це сто років; інші вважають, що це сто двадцять років; а ще хтось думає, що “покоління” слід розуміти в цьому та інших уривках з Писань як період часу, який є невизначеним. Спаситель сказав: “Рід лукавий і перелюбний шукає ознаки”. Це стосується не періоду часу, а періоду злочестивості. Покоління може означати час цього теперішнього розподілу. Більш того, це твердження підходить для цього одкровення, процитованого вище. “Бо істинно, це покоління не все перейде” і т.д. У нас немає наміру давати якесь тлумачення цим словам, але хочемо сказати, що ці справи в руках Господа і Він досягне Своїх цілей, коли вважатиме, що для цього настав час” (Church History and Modern Revelation, 2 vols. [1953], 1:337).

Учення і Завіти 84:24–25. “Він забрав … Святе Священство”

В Ученні і Завітах 84:25 ми читаємо, що Господь забрав святе священство з-посеред дітей Ізраїля, які були з Мойсеєм у пустині. Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив, що Господь “забрав з-поміж них Мелхиседекове священство, яке керує справами євангелії, у тому сенсі, що воно більше не продовжувалося і більше не переходило від одного носія священства до іншого у природному й звичайному розумінні цього слова. Ключі священства було забрано з Мойсеєм, тому у майбутньому будь-які висвячення у священство вимагали особливого божественного уповноваження” (The Mortal Messiah, 4 vols. [1979–1981], 1:60).

Президент Езра Тефт Бенсон далі пояснив:

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

“Завдяки Перекладу Джозефа Сміта ми дізнаємося, що Господь … наказав Мойсею: “Я заберу священство з їхнього середовища; отже Мій святий чин і обряди його не дійдуть”. (ПДС Вихід 34:1; курсив додано).

Це вище священство, з належними йому обрядами, було забрано від Ізраїля аж до часів Ісуса Христа. …

[У період] між Мойсеєм і Христом тільки окремі пророки мали право на вище священство й благословення, які могли привести людей у присутність Бога” (“What I Hope You Will Teach Your Children about the Temple”, Ensign, Aug. 1985, 9).

Учення і Завіти 84:28. Висвячено ангелом

У наведеному далі твердженні старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, говорить про Учення і Завіти 84:28 та пояснює, що коли Івану Христителю було вісім днів, його було висвячено, тобто вибрано, виконати місію; у той час він не був висвячений у священство. Іван був висвячений скинути царство юдеїв і підготувати путь Господу. Ангел проголосив, що він це зробить.

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

“Лука каже: “Було Боже слово в пустині Іванові, сину Захарія”. Пізніше сказав Іван: “Той, Хто христити водою послав мене, мені оповів” те й те. (Іван 1:33). Хто послав його, ми не знаємо. Але ми знаємо, що “його було хрищено ще в дитинстві [тобто коли йому було вісім років від народження] і висвячено ангелом Божим, коли йому було вісім днів, на цю владу, щоб скинути царство Юдеїв і вирівняти дорогу Господа перед лицем Його народу, щоб підготувати їх до пришестя Господа, у Чиї руки віддано всю владу”. (УЗ 84:24). Ми не знаємо, коли він отримав Ааронове священство, але очевидно, що це сталося після його хрищення, десь у відповідному віці, і до того, як він був посланий тим, кого він не називає, проповідувати і христити водою” (The Mortal Messiah, 4 vols. [1979–1981], 1:384–85).

Учення і Завіти 84:33–44. Впевненість завдяки клятві і завіту священства

Президент Генрі Б. Айрінг говорив про впевненість, яку носії священства повинні мати, коли приймають клятву і завіт священства.

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

“Досягнення можливостей клятви і завіту приносить найвищий серед усіх Божих дарів—вічне життя. У цьому полягає мета Мелхиседекового священства. Через дотримання завітів, які ми укладаємо, отримуючи священство, і поновлення їх у храмових церемоніях, ми одержуємо обіцяння, підкріплене клятвою нашого Небесного Батька, Елогима, що ми отримаємо повноту Його слави і житимемо тим життям, яким живе Він. Ми отримаємо благословення бути запечатаними в сім’ї навічно з обіцянням вічного зростання. …

Є щонайменше дві причини того, чому вам слід бути радше впевненими у собі, ніж наляканими покараннями за недотримання клятви і завіту або неприйняття цього. Якщо ви приймаєте клятву і завіт та вирішуєте, що це є надто важким, або якщо ви навіть не робите спроби прийняти й дотримуватися їх, покарання буде однаковим. Отже, безсумнівно, що найкращим рішенням для нас з вами буде прийняти святе священство і всім серцем намагатися дотримуватися завітів священства. Якщо ми вирішимо навіть спроби не робити, ми, безумовно, втратимо нагоду здобути вічне життя. Якщо ми спробуємо і з Божою допомогою досягнемо успіху, то здобудемо вічне життя.

Є ще одна причина, щоби зараз вирішити, що ви будете намагатися всім серцем бути гідними цієї клятви і цього завіту і мати впевненість у тому, що ви матимете успіх. Бог обіцяє вам допомогу і силу, яка, якщо ви будете виявляти віру, дасть вам успіх.

Дозвольте мені описати деякі з благословень, які ви будете мати, рухаючись вперед з вірою.

По-перше, сам факт, що вам пропонують клятву і завіт, є свідченням того, що Бог обрав вас, знаючи вашу силу і потенціал. Він знає вас з того часу, коли ви були з Ним у духовному світі. З Його передбаченням вашої сили Він дозволив, щоби ви знайшли істинну Церкву Ісуса Христа і щоби вам було запропоновано священство. Ви можете відчувати впевненість, бо ви маєте докази Його впевненості у вас.

По-друге, якщо ви будете намагатися дотримуватись ваших завітів, Спаситель пообіцяв Свою особисту допомогу. Він сказав, що коли ви будете йти вперед, шануючи священство, “…там і Я буду також, бо Я йтиму перед вашим лицем. Я буду праворуч і ліворуч від вас, і Мій Дух буде у ваших серцях, і Мої ангели—навколо вас, щоб підтримувати вас” [УЗ 84:88]” (“Віра і клятва й завіт священства”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, сс. 61–62).