Генеральна конференція
Ваше патріарше благословення — натхненне спрямування від Небесного Батька
Квітнева генеральна конференція 2023 р.


Ваше патріарше благословення — натхненне спрямування від Небесного Батька

Моє патріарше благословення допомогло мені зрозуміти мою справжню вічну сутність — ким я був насправді і ким я міг стати.

Мене виховували чудові батьки, які любили і з вірою навчали нас, своїх дітей, євангелії. На жаль, мої любі батьки мали труднощі у шлюбі протягом багатьох років. Коли я був ще у Початковому товаристві, то дізнався, що вони, вірогідно, колись розлучаться і мені та моїм братам і сестрам доведеться вибирати з ким з них жити. В наслідок цього я відчував сильне занепокоєння протягом багатьох років. Однак моє патріарше благословення — дар від Небесного Батька — зрештою все змінило.

Коли мені було 11, моє хвилювання з приводу розлучення батьків зростало, і я мав глибоке бажання отримати своє патріарше благословення. Я знав, що мій Небесний Батько досконало знає мене і мої конкретні обставини. Я також знав, що отримаю скерування від Нього. Одразу після мого дванадцятого дня народження я отримав патріарше благословення. З того часу пройшло більше 50 років, але я добре пам’ятаю подробиці того священного досвіду.

На щастя, у нас є натхненні настанови щодо отримання патріаршого благословення у церковному Загальному довіднику:

“Кожен гідний охрищений член Церкви може отримати патріарше благословення, в якому дається натхненне скерування від Небесного Батька”.

Член Церкви має бути “достатньо зрілим, щоб зрозуміти значення й священну природу цього благословення” і “основні доктрини євангелії”.

В ідеалі цей член Церкви має бути достатньо молодого віку, щоб прийняття багатьох важливих рішень у житті було в нього чи неї ще попереду. … Провідники священства не повинні встановлювати мінімальний вік для отримання членом Церкви патріаршого благословення. …

Кожне патріарше благословення є священним, конфіденційним та особистим. …

“Людина, яка отримує патріарше благословення, повинна цінувати слова, які воно містить, розмірковувати над ними і жити так, щоб бути гідною отримати обіцяні благословення в цьому житті і у вічності”1.

Наш дорогий Президент Рассел М. Нельсон не раз навчав нас про важливість патріаршого благословення2 і про те, що той, хто отримує це благословення, також одержує “проголошення родоводу, який бере початок від Авраама, Ісака та Якова”3, і що це “особисті Писання для вас”4.

Моє патріарше благословення було дуже важливим для мене у моєму юному віці з багатьох причин. По-перше, через силу Святого Духа воно допомогло мені зрозуміти мою справжню вічну сутність — ким я був насправді і ким я міг стати. Як навчав Президент Нельсон, воно допомогло мені дізнатися, що я був “сином Бога”, “дитиною завіту” і “учнем Ісуса Христа”5. Я знав, що Небесний Батько та Ісус Христос знають і люблять мене, і що Вони беруть участь у моєму житті. Це допомогло мені мати бажання наближатися до Них і зростати у моїй вірі і довірі до Них.

Мій близький друг, який приєднався до Церкви, коли був дорослою молодою людиною, сказав: “Коли патріарх поклав свої руки мені на голову і промовив моє ім’я, то все змінилося … не лише в той момент, а до кінця мого життя. В ту саму мить я відчув — через силу, якою він говорив — що Бог знає мене особисто й дуже добре. Слова, які він промовляв, пронизали моє єство. Я знав, що Небесний Батько досконало знає мене”.

Знання про те, ким я насправді є, дійсно допомогло мені зрозуміти і бажати робити те, чого очікував від мене Бог6.

Це підштовхнуло мене до вивчення укладених завітів і обіцянь, які Бог дав Аврааму7. Це також дало мені бачення вічної перспективи і надихало повніше дотримуватися завітів.

Я часто вивчав своє патріарше благословення, коли був молодим чоловіком, іноді кожного дня. Це допомогло мені відчувати втішаючий і скеровуючий вплив Святого Духа, який допоміг мені зменшити тривожність, коли я прислухався до Його підказок. Це посилило моє бажання більш наполегливо запрошувати світло, істину і Святого Духа, вивчаючи Писання і молячись щоденно, а також намагаючись старанніше вивчати вчення Божих пророків і апостолів і слідувати їм. Моє патріарше благословення також допомогло мені мати бажання приймати волю Небесного Батька з більшим смиренням. Зосередившись на цьому, я відчував багато радості, попри особисті обставини мого життя8.

Я отримував духовну силу щоразу, коли вивчав своє патріарше благословення. Коли мої батьки все ж розлучилися, моє патріарше благословення стало для мене “дорогоцінним і безцінним особистим скарбом”, і навіть “особистою Ліягоною”, як навчав Президент Монсон9.

Але, будь ласка, зрозумійте правильно. Я не був ідеальним. Я припускався різних помилок. Моя вічна супутниця може підтвердити, що я і досі так роблю. Але моє патріарше благословення допомагало і продовжує допомагати мені мати бажання чинити краще і ставати кращим10. Коли я часто вивчав своє патріарше благословення, моє бажання уникати спокус зростало. Воно додало мені бажання і сміливості каятися, внаслідок чого покаяння приносило дедалі більше радості.

Для мене було дуже важливим отримати своє патріарше благословення в юному віці, коли моє свідчення ще тільки зростало. Я безмежно вдячний, що мої батьки і єпископ зрозуміли, що моє бажання свідчило про мою готовність.

Коли мені було 12, у світі не було так багато плутанини і відволікань, як сьогодні. Президент Нельсон описав сьогодення, як “найскладніший час в історії світу”, світ “повний гріха” та “егоїстичний”11. На щастя, наша сучасна молодь значно більш зріла, ніж я, коли мені було дванадцять. І в них також є дуже важливі рішення, які їм треба прийняти в молодому віці! Їм також треба знати, ким вони є насправді, і що Бог любить їх і досконало їх знає.

Не всі будуть прагнути отримати патріарше благословення у тому віці, в якому прагнув я. Але я молюся, щоб члени Церкви, які ще не отримали своє патріарше благословення, з молитвою прагнули зрозуміти, коли вони будуть готові. Я обіцяю, якщо ви духовно підготуєтеся, то ваш досвід, як і мій, буде священним для вас. Я також молюся, щоб ті з вас, хто вже отримав патріарше благословення, вивчали і зберігали його як скарб. В юності я цінував своє патріарше благословення, і це благословило мене мужністю, коли я був засмучений, розрадою, коли мені було страшно, миром, коли я був стурбований, надією, коли в мене її не було, і радістю, коли вона була необхідна мені найбільше. Моє патріарше благословення допомогло мені зміцнювати мою віру і довіру до Небесного Батька та Спасителя. Воно також зміцнило мою любов до Них і продовжує робити це12.

Я свідчу, що патріарше благословення дійсно дає нам натхненне скерування від Небесного Батька. Я приношу своє свідчення про реальність нашого Небесного Батька і Його Сина — нашого Спасителя — Ісуса Христа, Які знають нас, люблять нас і бажають благословити нас. Я також з упевненістю знаю, що Президент Рассел М. Нельсон — сучасний пророк Бога на землі. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Загальний довідник: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, 18.17, 18.17.1, ChurchofJesusChrist.org.

  2. Див. Рассел М. Нельсон, “Thanks for the Covenant” (Brigham Young University devotional, Nov. 22, 1988), speeches.byu.edu; “A More Excellent Hope” (Brigham Young University fireside, Jan. 8, 1995), speeches.byu.edu; “Identity, Priority, and Blessings” (Brigham Young University fireside, Sept. 10, 2000), speeches.byu.edu; “Коріння і гілки”, Ліягона, травень 2004, сс. 27–29; “Завіти”, Ліягона, лист. 2011, сс. 86–89; “Молодь благородного первородства: що ви оберете?” (Духовний вечір ЦСО для дорослої молоді, Університет Бригама Янга–Гаваї, 6 вер. 2013 р.), broadcasts.ChurchofJesusChrist.org; “Книга Мормона, збирання Ізраїля і Друге пришестя”, Ensign, July 2014, 26–31; Ліягона, лип. 2014, сс. 24–29; “Let God Prevail”, Ліягона, лист. 2020, сс. 92–95; “Вічний завіт”, Ліягона, жовт. 2022, сс. 1–6.

  3. Рассел М. Нельсон, “Завіти”, с. 88.

  4. Russell M. Nelson, “Thanks for the Covenant”, speeches.byu.edu.

  5. Рассел М. Нельсон, “Рішення для вічності” (всесвітній духовний вечір для дорослої молоді, 12 травня, 2022), ChurchofJesusChrist.org; курсив додано.

  6. Див. Рассел М. Нельсон, “Завіти”, сс. 86–89.

  7. Див. Буття 17:1–10; див. також Russell M. Nelson, “Children of the Covenant”, Ensign, May 1995, 32–34.

  8. Див. Рассел М. Нельсон, “Радість і духовне виживання”, Ліягона, лист. 2016, сс. 81–84.

  9. Thomas S. Monson, “Your Patriarchal Blessing: A Liahona of Light”, Ensign, Nov. 1986, 65–66.

  10. Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ліягона, трав. 2019, с. 67.

  11. Рассел M. Нельсон, “Подолати світ і знайти спокій”, Ліягона, лист. 2022, сс. 95–96.

  12. Inspired by James E. Faust, “Priesthood Blessings”, Ensign, Nov. 1995, 62–64.