Генеральна конференція
Зосереджуйтеся на Ісусі Христі
Квітнева генеральна конференція 2023 р.


Зосереджуйтеся на Ісусі Христі

Господь Ісус Христос є рішенням наших проблем, але нам слід підвести свої очі і спрямувати свій погляд на Нього.

Мій батько постійно казав мені: “Не зосереджуйся на своїх проблемах настільки, що через це не можеш побачити їх рішення”.

Я свідчу, що Господь Ісус Христос є рішенням для наших навіть найскладніших проблем. Зокрема, Він подолав чотири проблеми, з якими стикається кожен з нас і які ніхто з нас не може вирішити самостійно:

  1. Перша проблема — це фізична смерть. Ми можемо намагатися відкласти її або проігнорувати, але ми не в змозі подолати її самостійно. Однак Ісус Христос подолав смерть для нас, і завдяки цьому одного дня ми усі воскреснемо1.

  2. Друга проблема стосується лиха, тяжких переживань, суму, болі й несправедливості цього світу. Ісус Христос усе це подолав. Усім тим, хто намагається йти за Ним, Він одного дня “кожну сльозу … зітре” і виправить все2. І в той час Він може зміцнити нас, щоб ми могли проходити свої випробування з упевненістю, у доброму гуморі і з миром3.

  3. Третя проблема — це духовна смерть, яка настає через гріх. Ісус Христос подолав цю проблему, взявши на Себе “кар[у] … за наш мир”4. Завдяки Його спокутній жертві ми можемо звільнитися від наслідків наших гріхів, якщо матимемо віру в Спасителя, щиро каятимемося, прийматимемо завіт, який пропонує нам Батько через такі важливі обряди як хрищення, і витерпимо до кінця5.

  4. Четверта проблема — це наша обмежена, недосконала природа. Ісус Христос також має рішення і для цієї проблеми. Він не просто стирає наші помилки і знову робить нас невинними. Він може здійснити “сильну зміну в … наших серцях, що ми вже не маємо бажання чинити зло, але постійно чинити добро”6. Ми можемо бути досконалими через благодать Христа і одного дня стати схожими на Нього7.

На жаль, надто часто ми настільки зосереджуємось на власних проблемах, що губимо з виду вирішення їх — нашого Спасителя Ісуса Христа. Як же нам уникнути цієї помилки? Я вірю, що відповідь знаходиться в завітах, які нас запрошують укласти з Ним і нашим Небесним Батьком.

Зосередження на Ісусі Христі через завіти

Наші завіти допомагають нам зосереджувати свою увагу, свої думки і свої дії на Христі. Якщо ми “припада[ємо] до завітів, які [м]и склал[и]”, то нам легше визначити “те, що від цього світу”, що нам слід “відкласти”, і “т[е], що від кращого [світу]”, що нам слід старанно шукати8.

Саме це й робив народ Аммона, про який йдеться у Книзі Мормона. Коли вони дізналися про Ісуса Христа і почали зосереджувати своє життя на Ньому, то усвідомили, що мають закопати свою зброю війни, стали абсолютно чесними й “відзначалися своєю ревністю у ставленні до Бога”9.

Дотримання завітів спонукає нас шукати те, що дає відчувати вплив Духа, і відкидати те, що відганяє його, — “бо ми знаємо, що якщо ми зможемо бути гідними присутності Святого Духа, ми також зможемо бути гідними жити у присутності Небесного Батька та Його Сина, Ісуса Христа”10. Це може означати, що нам слід змінити свій словниковий запас, використовуючи більш ласкаві слова. Це також може означати заміну духовно нездорових навичок новими, які зміцнюють наші стосунки з Господом, як-от: щоденно молитися і вивчати Писання як самостійно, так і сімʼєю.

Президент Рассел М. Нельсон сказав, що “кожна людина, яка укладає завіти у христильних купелях та у храмах, і дотримується їх, має більший доступ до сили Ісуса Христа. …

Нагородою за дотримання завітів з Богом є небесна сила — сила, яка зміцнює нас, щоб ми могли краще долати наші труднощі та спокуси і витерпіти страждання”11.

Поновлення наших завітів під час причастя кожної неділі — це чудова нагода перевірити себе12 і знову зосередити своє життя на Ісусі Христі. Приймаючи причастя, ми заявляємо, що дійсно “завжди памʼята[ємо] Його”13. Слово завжди таке важливе. Якщо ми памʼятаємо Його завжди, то завдяки цьому вплив Спасителя поширюється на кожну частину нашого життя. Ми пам’ятаємо Його не лише в церкві, не лише під час наших ранкових молитов чи коли у нас проблеми і ми потребуємо допомоги.

Так, ми інколи відволікаємося. Ми забуваємо. Ми втрачаємо зосередженість. Але поновлення наших завітів означає, що ми хочемо завжди пам’ятати Спасителя, що ми старатимемося робити це протягом тижня і що ми знову зобов’яжемося й знову зосередимося на Ньому за причасним столом наступного тижня.

Зосередження на Ісусі Христі в наших домівках

Звісно ж, зосередження на Ісусі Христі має бути завданням, яке виконується не тільки у неділю в церкві. Коли у 2018 році Президент Нельсон представив програму За Мною йдіть, він сказав: “Прийшов час для Церкви, зосередженої на домівці14. Він сказав, що нам слід “перетворити свою домівку на святилище віри” і “осередок вивчення євангелії”. І він дав нам чотири чудові обіцяння, якщо ми це зробимо15.

Перше обіцяння:Ваші Суботні дні дійсно будуть приємністю”. Цей день стане днем, коли ми наближатимемося до нашого Спасителя. Одна молода жінка з Перу сказала: “Господній день — це день, коли я отримую від Господа найбільше відповідей”.

Друге обіцяння:Ваші діти із захопленням вивчатимуть учення Спасителя і житимуть за ними”. Саме тому “ми говоримо про Христа, ми втішаємося у Христі, ми проповідуємо Христа, … щоб наші діти могли знати, до якого джерела їм звертатися за прощенням їхніх гріхів”16.

Ми робимо це, щоб одного дня, коли наш син піде на роботу, в похід у гори або на полювання в ліс, як це зробив Енош, він міг згадати те, чого ми його навчали про Христа і про радість життя за євангелією. І хто знає? Можливо, саме в той день він нарешті відчує духовний голод, який приведе його до Ісуса Христа, щоб він міг почути голос Господа, Який каже: “Твої гріхи прощені тобі, і ти будеш благословен”17.

Третє обіцяння: “Вплив супротивника у вашому житті і у вашому домі зменшиться”. Чому? Тому що чим більше ми зосереджуємося на Ісусі Христі, тим менш привабливим для нас є гріх18. Коли наші домівки сповнені світлом Спасителя, там залишається все менше й менше місця для темряви супротивника.

Четверте обіцяння: “Зміни у вашій сім’ї будуть значними і тривалими”. Чому? Тому що зміна, яку приносить Ісус Христос, — це “могутня зміна”19. Він змінює саму нашу природу; ми стаємо “новими створіннями”20. Ми поступово стаємо схожими на Спасителя, сповнені Його чистою любов’ю до всіх Божих дітей.

Хто не хотів би, щоб у їхньому житті та в їхніх сім’ях виповнилися такі обіцяння? Що нам потрібно робити, щоб це сталося? Ось відповідь: перетворити свою домівку на святилище віри і осередок вивчення євангелії. І як нам це зробити? Зосередившись на Небесному Батькові та Ісусі Христі, зробивши Їх центром нашого сімейного життя, найважливішим впливом у нашій домівці.

Чи можу я запропонувати вам почати робити слова Христа, що знаходяться в Писаннях, частиною вашого щоденного життя? Немає досконалої формули для вивчення Писань. Це може займати 5 чи 10 хвилин у день — або більше, за можливості. Це може бути один розділ або кілька віршів у день. Деякі сім’ї віддають перевагу вивченню Писань вранці, перед школою чи роботою. Інші віддають перевагу читанню увечері перед сном. Деякі молоді подружжя розповідали мені, що самостійно вивчають щось по дорозі на роботу, а потім діляться своїми думками одне з одним за допомогою текстових повідомлень, щоб їхні коментарі й обговорення зберігалися.

Програма За Мною йдіть пропонує багато завдань і матеріалів, які можуть допомогти окремим особам та сім’ям вивчати євангельські принципи з Писань. Відео за сюжетами Біблії та Книги Мормона також можуть бути цінними засобами, що зроблять Писання більш доступними для вашої сім’ї. Молодь і діти часто надихаються незабутніми історіями з Писань. Ці історії та євангельські принципи, яких вони навчають, залишаться з вашими дітьми, наче вірні друзі, коли їм знадобляться хороші приклади служіння, чесноти, послуху, терпеливості, витривалості, отримання особистого одкровення, вияву милосердя, смирення й віри в Ісуса Христа. З часом ваша постійність у бенкетуванні словом Бога допоможе вашим дітям бути все ближче й ближче до Спасителя. Вони пізнаватимуть Його так, як ніколи до цього.

Господь Ісус Христос живе сьогодні. Він може активно, щоденно бути присутнім у нашому житті. Він є рішенням наших проблем, але нам слід підвести свої очі і спрямувати свій погляд на Нього. Він сказав: “Звертайтеся до Мене в кожній думці; не вагайтеся, не бійтеся”21. Якщо ми зосереджуємося на Ньому і нашому Небесному Батькові, укладаємо з Ними завіти і дотримуємося їх та робимо так, щоб Вони мали найважливіший вплив у нашій домівці й сім’ї, то ми станемо такими людьми, яких уявляв Президент Нельсон: “люд[ьми], які є здатними, готовими і гідними зустріти Господа, коли Він прийде знов; люд[ьми], які вже зробили свій вибір на користь Ісуса Христа, а не цього занепалого світу; люд[ьми], які радіють тому, що мають свободу волі, щоб жити за вищими, святішими законами Ісуса Христа”22. В ім’я Ісуса Христа, амінь.